Beste 4k tv 2023. 5x de beste 4k televisie's

Laatste ge-update in door Stijn

Televisies heb je vandaag de dag in allerlei soorten en maten. Een van de nieuwste ontwikkelingen is de 4K televisie, waarbij er maar liefst 4 keer zoveel pixels zijn in vergelijking met een Full HD televisie. Hierdoor heb je scherper en zogenaamd rijker beeld, waardoor je televisie-ervaring nóg beter wordt.

In deze review gaan we kijken naar de beste 4K tv van 2023. Daarbij hebben we gekeken naar de prijs, het schermdiagonaal, de verversingssnelheid en de aanbevolen afstand tot de televisie. Na uitgebreide tests is de Samsung Crystal UHD 55TU7040 als beste uit de test gekomen. Hier lees je er alles over!

Product Schermdiagonaal Verversingssnelheid Aanbevolen afstand
Samsung Crystal UHD 55TU7040 Samsung Crystal UHD 55TU7040
Beste koop 4k tv
55 inch 50 Hz 2-4 meter -
Sony Bravia OLED XR-65A90J Sony Bravia OLED XR-65A90J
Best geteste 4k tv
65 inch 100 Hz 3-5 meter Bekijk prijzen
Samsung Crystal UHD 43TU7020 Samsung Crystal UHD 43TU7020
Beste 4k tv onder 500 euro
43 inch 50 Hz 1,5 – 3 meter Bekijk prijzen
Philips 55OLED706 - Ambilight Philips 55OLED706 - Ambilight
Beste 4k tv onder 1000 euro
55 inch 100 Hz 2-4 meter Bekijk prijzen
Samsung QLED 55Q80A Samsung QLED 55Q80A
Beste 4k tv voor gamen
55 inch 100 Hz 2-4 meter Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 7 juni 2023
Samsung Crystal UHD 55TU7040
Schermdiagonaal: 55 inch
Verversingssnelheid: 50 Hz
Aanbevolen afstand: 2-4 meter
Hierom zijn we fan:
4K UHD – Samsung Smart Hub – Crystal Processor
Let hierop:
Draaibare voet – Matig geluid

De Samsung Crystal UHD 55TU7040 is tot op heden de beste koop 4K televisie van 2022. In vergelijking met de concurrentie heeft de TV een mooie prijs, uitstekende beeldkwaliteit en voldoende mogelijkheden met betrekking tot aansluitingen en applicaties. Laten we hier eens wat beter naar kijken.

Natuurlijk valt het beeld van de televisie direct op als we deze aanzetten. Met 4K UHD hebben we uitstekend beeld met een zeer goede kwaliteit. Zelfs de kleinste details zijn van een flinke afstand goed zichtbaar. Met de aanbevolen afstand van maximaal 4 meter konden we probleemloos series kijken.

Daarnaast is de Samsung Smart Hub applicatie een groot voordeel ten opzichte van de concurrenten. Je scrollt namelijk moeiteloos naar applicaties als Netflix, YouTube en Apple TV. Aangezien het een Samsung televisie is, heb je met een Samsung smartphone of tablet de mogelijkheid tot Screen Mirroring.

Wil je juist oude tijden herbeleven en opgenomen video’s terugkijken vanaf bijvoorbeeld je laptop, dan zijn er twee belangrijke voordelen. Allereerst heeft de 4K TV een Crystal Processor, waardoor zelfs beleden van mindere kwaliteit prachtig worden weergegeven.

Daarnaast zijn er veel aansluitingen die je kunt gebruiken om je device op aan te sluiten. Denk daarbij aan onder meer:

 • HDMI-aansluiting (voor aansluiting met een beamer bijvoorbeeld)
 • USB-aansluiting
 • Bediening via applicatie (zowel Android als Apple)

De nadelen van de Beste 4K tv 2022

Toch zijn er ook een tweetal punten die wat zijn tegengevallen, te beginnen met de voet van de televisie. Doordat deze niet draaibaar is, moet je de hele televisie verplaatsen als je vanuit een andere hoek wilt kijken. Vooral als je meerdere stoelen in de kamer hebt staan is dit lastig.

Daarnaast hebben we ook gemerkt dat het geluid minder is ten opzichte van de andere 4K televisies die we vergeleken hebben. Daarom raden we bij deze televisie van Samsung aan om een speaker of soundbar aan te schaffen om het geluid te verrijken.

Met afstand de beste 4K televisie van dit moment!

Sony Bravia OLED XR-65A90J Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 65 inch
Verversingssnelheid: 100 Hz
Aanbevolen afstand: 3-5 meter
Hierom zijn we fan:
OLED-scherm – Cognitive Processor – Acoustic Surface
Let hierop:
Draaibare voet - Groot

Ben je op zoek naar een televisie met goede beeld- én geluidskwaliteit? Dan ben je bij de Sony Bravia OLED XR-65A90J aan het juiste adres. Dat het gaat om een OLED-scherm zie je direct aan de prijs van de televisie, die in vergelijking met andere televisies aan de hoge kant is.

Dit OLED-scherm is ook direct het belangrijkste pluspunt van de televisie. Hierdoor heb je namelijk een extreem goede beeldkwaliteit, waarbij er vooral wordt gekeken naar de helderheid en de kleuren die worden gebruikt. Tot op heden is OLED de meeste recente én kwalitatief beste ontwikkeling.

Daarnaast merk je het voordeel van de Cognitive Processor die is ingebouwd. Dit wil zeggen dat de televisie het beeld en geluid automatisch aanpast aan het programma wat je kijkt. Zo krijg je bij een voetbalwedstrijd een levendige ambiance, terwijl je bij een thriller juist de spanning door het scherm voelt.

Dit komt door het Acoustic Surface geluidssysteem, dat naadloos aansluit op de Cognitive Processor. Het geluid is zeer realistisch en zogenaamd ruimtelijk. Dit wil zeggen dat het geen vlak geluid is, maar dat het geluid zich aanpast aan de programma’s of series die je kijkt. Dit maakt een soundbar overbodig.

Technische specificaties van de best geteste 4K tv

Kijken we naar de technische specificaties van de televisie, dan vallen er een tweetal dingen op. Allereerst is er namelijk geen draaibare voet. Wil je vanuit een andere hoek televisie kijken, dan moet je dus de hele televisie verplaatsen. Dit is een nadeel ten opzichte van de concurrenten.

Daarnaast is het een vrij grote televisie, waardoor deze niet bij iedereen in de huiskamer past. We hebben het vergeleken en de aanbevolen afstand van 3-5 meter is wel echt het minimum. Gelukkig is de televisie in meerdere formaten verkrijgbaar:

 • 55 inch
 • 65 inch
 • 83 inch

Qua beeld en geluid is er geen betere 4K televisie te vinden dan de Sony Bravia OLED XR-65A90J.

Samsung Crystal UHD 43TU7020 Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 43 inch
Aanbevolen afstand: 1,5 – 3 meter
Verversingssnelheid: 50 Hz
Hierom zijn we fan:
UDH-resolutie – Samsung Smart Hub - Prijs
Let hierop:
Bluetooth - Klein

Ben je op zoek naar een gangbare televisie voor minder dan 500 euro, dan is de Samsung Crystal UHD 43TU7020 wellicht wat voor jou. Kijken we namelijk naar de prijs en de sterke punten, dan komt deze uitstekend uit de test. Laten we eens kijken wat deze 4K televisie je te bieden heeft.

Allereerst is er natuurlijk de UHD-resolutie die zorgt voor uitstekend beeld bij het kijken naar series en films. Hierdoor worden namelijk de kleinste details zichtbaar, wat ook nodig is als we kijken naar het formaat van de televisie.

Door de Samsung Smart Hub kijk je probleemloos naar verschillende applicaties op de televisie. Het geeft je de mogelijkheid om live televisie te kijken, video’s op internet te kijken via YouTube of om te kijken via applicaties als Videoland en Netflix. Kortom, alle nuttige features zitten op deze tv!

Ook de prijs valt op, aangezien de Samsung Crystal UHD 43TU7020 de goedkoopste televisie uit deze review is. Vergelijken we dit met andere televisies, dan zijn sommige concurrenten tot wel zeven keer duurder. Dit maakt deze 4K tv een voordelig koopje!

Formaat

Het formaat van de televisie kan je zowel als voor- en nadeel zien. Met 43 inch moet je rekening houden dat je dichter bij de televisie moet zitten dan bij andere 4K televisies uit deze review. Toch geeft 43 inch je een uitstekend beeld en geluid vanaf de aanbevolen afstand. De tv is ook verkrijgbaar in andere groottes:

 • 50 inch
 • 55 inch
 • 65 inch
 • 75 inch
 • 85 inch

Wat we daarnaast nog als belangrijk nadeel zien, is dat je je apparatuur niet draadloos kunt aansluiten op de televisie. Heb je een soundbar of bluetooth speaker, dan moet je deze bekabeld aansluiten. Dit is wel een nadeel ten opzichte van andere 4K televisies.

Met de Samsung Crystal UHD 43TU7020 haal je kwaliteit in huis voor een zacht prijsje!

Philips 55OLED706 - Ambilight Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 55 inch
Verversingssnelheid: 100 Hz
Aanbevolen afstand: 2-4 meter
Hierom zijn we fan:
OLED-scherm – 100 Hz verversingssnelheid – Ambilight
Let hierop:
Ambilight onder – Lage voetjes

De beste 4K tv onder 1000 euro is de Philips 55OLED706. Zoals de naam van het product al zegt, wordt er gebruik gemaakt van een OLED-scherm. Dit is momenteel het beste scherm dat je op de markt gaat vinden. Combineren we dat met de prijs, dan haal je een uitstekende televisie in huis!

Een ander groot pluspunt van deze 4K televisie is de verversingssnelheid. Deze komt uit op 100 Hz, wat wil zeggen dat je probleemloos kijkt naar sportwedstrijden of actiefilms. Hoe vaker het scherm ververst wordt, hoe vloeiender de beelden in elkaar overlopen.

Philips heeft er bij deze variant ook voor gekozen om gebruik te maken van Ambilight. Met Ambilight worden de kleuren van het scherm op de muur achter de televisie geprojecteerd. Ambilight biedt je verschillende voordelen:

 • Vergrote kijkbeleving
 • Rust aan de ogen
 • Sfeerverhoging in huis

Op de Ambilight feature hebben we direct ook wat aan te merken. Er is namelijk geen sprake van Ambilight onder het scherm. Heb je de televisie op een kast staan, dan is dat geen probleem. Heb je het toestel aan de muur hangen, dan ontbreekt er wat ons betreft echt wat aan de beleving.  

De technische features

De gebruikte voetjes van de televisie geven twee grote nadelen. Allereerst kun je de kijkhoek maar moeilijk veranderen. Je moet de hele televisie verplaatsen of gebruik maken van een beweegbare arm op de muur. Dit is een groot nadeel als je een grote kamer hebt met verschillende kijkhoeken.

Daarnaast zijn de voetjes erg laag, waardoor het een stuk moeilijker is om bijvoorbeeld een soundbar onder de televisie te plaatsen. In dat geval moet je de soundbar voor het scherm plaatsen of boxen gebruiken die je naast het scherm zet. Ook je Chromebook aansluiten met HDMI moet naast het scherm.

De beste 4K televisie voor een zeer aantrekkelijke prijs is deze Ambilight televisie van Philips!

Samsung QE55S95B Bekijk prijzen
Aanbevolen afstand: 2-4 meter
Verversingssnelheid: 100
Schermdiagonaal: 55 inch
Hierom zijn we fan:
OLED-scherm – Full array local dimming – FreeSync en de Variable Refresh Rate – 100 Hertz
Let hierop:
Afstandbediening niet optimaal

De Samsung QE55S95B is een echte televisie voor gamen. Zo lijken de beelden levensecht door de OLED en heb je hoge helderheid door de Quantum.  Dots. Daardoor zie je veel licht en veel diepte in je scherm, waardoor jij je spel optimaal kunt spelen.

  Je kan deze QD-OLED koppelen met je Playstation en Xbox, waardoor jij je spellen speelt in 4k resolutie. En niet alleen qua beeld scoort deze televisie hoog: door de Object Tracking Sound Pro ervaar jij muziek hartstikke realistisch. Door de speakers aan de zij- en bovenkant van de tv, volgt het geluid de actie op het scherm. Denk maar aan een vliegtieg die overvliegt; het geluid volgt de beweging. Daardoor heb je een leukere game-ervaring!

  Beste 4k TV Samsung voor gamen

  En dan de verversingssnelheid. Want; het beeld en geluid kunnen wel zo goed zijn, maar als je tv hapert tijdens je spel, ben je ver van huis. Als je jouw game-console aansluit op HMDI 2.1 poort (met de juiste kabel), heb je een verversingssnelheid van 100 hertz. Lekker snel dus! Door de FreeSync en de Variable Refresh Rate zorgt deze Samsung er trouwens ook voor dat alles vloeiend en natuurlijk loopt. Handig tijdens je spel. 

  Verder heeft deze televisie alle andere snufjes die je nodig hebt: het ondersteunt Dolby Atmos, draagt 8 speakers met zich mee, bezig bluetooth en Wifi en als je niet gamed, is het een uitgebreide smart tv. 

  Door:
  Stijn

  Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

  Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.