Waarom gebruik je een accuboormachine?

Door: Jasper
Laatste update: 30 september 2022

Je hebt een kast gekocht en je moet alles nog in elkaar zetten. Dat gaat een lange klus worden. Schroeven van alle onderdelen en pijn en blaren in je handen. Geen prettig vooruitzicht. Zou het kunnen helpen om een accuboormachine te gebruiken? Wij zochten het uit.

Waarom je een accuboormachine moet gebruiken

Wanneer je gaat boren in zachte materialen zoals hout of schroeven in gaten die al gemaakt zijn gaat boren, kun je het beste kiezen voor een accuboormachine. Deze machine beschikt doorgaans over twee standen:

  • Een laag toerental met hoger koppel voor schroefklussen
  • Een hoger toerental met lager koppel om zelf gaten te boren

Je kunt in principe boren in plastics, hout, kunstof, zachte steen of gips en zelfs metaal. De boormachine op een accu gaat vrij lang mee, meestal een dag en zelfs als deze op is, heb je vaak nog een reserve accu.

Andere soorten boormachines

Naast een accuboormachine kun je ook boren met een klopboormachine, hoewel deze soort ook onder de accuboren valt. Deze is doorgaans prima voor hardere steensoorten. Een klopboormachine draait net zoals een accuboormachine rond, maar het apparaat voegt daarbij letterlijk de kracht van een kloppende beweging voor meer power.

Zoek je echte kracht voor je betonnen muur? Kies dan voor een hamerboor. Deze boor werkt zoals de naam doet vermoeden als de kracht van een hamer en boor in een. De boorpunt hamert als het ware de muur door. Dit soort boren werken vaak op elektriciteit. Dit geeft meer kracht en meer zekerheid dat je uren kunt blijven boren.

Waar komt de boor vandaan?

De accuboormachine is eigenlijk de opvolger van de boormachine met een kabel. In de jaren vijftig werd deze boor bedacht door het bedrijf Black & Decker. Pas in de jaren zestig wordt het model pas echt licht en handzaam omdat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vraagt om het model te ontwikkelen voor gebruik in de ruimte.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer