Wanneer is de accuboormachine uitgevonden?

Even een schroefje vastzetten met de boor is makkelijker dan ooit dankzij de accuboormachine. De boormachine lijkt nu gewoon, maar was het ooit niet. Wanneer en door wie is de boormachine met accu eigenlijk bedacht? Het verhaal daarachter is spannender dan je zou denken!

Met dank aan de NASA

De NASA staat aan de wieg van de accuboormachine. Deze Amerikaanse ruimevaartorganisatie was in de jaren 60 jaren bezig om voor het eerst iemand op de maan te laten landen. Dat lukte natuurlijk in 1969 met Neil Armstrong, maar tot die tijd waren er ook veel andere astronauten al in de ruimte. Daar hadden ze vaak specialistische gereedschappen nodig. Gereedschappen zoals een boor. Wanneer je een gat hebt geboord in beton, zul je weten dat zulke boren vaak nog een kabel hebben. In de jaren zestig moest je iedere bout of schroef vastzetten met zo’n type boor.

NASA schakelt hulp in

De NASA vond zo’n boor met kabel maar niets in de ruimte. Astronauten zouden dan altijd toegang moeten hebben tot elektriciteit. De ruimtevaartorganisatie besloot daarom om het bedrijf Black & Decker om hulp te vragen. Zij hadden in de jaren 50 al een boor met een accu ontwikkeld, maar die was nog erg zwaar en onhandig. Met de hulp en het geld van NASA kon Black & Decker dat ontwerp verbeteren en lichter maken.

Voor- en nadelen van een accuboormachine

De uitvinding van de accuboor is een ware revolutie geweest voor de bouw. Bouten en schroeven vastzetten met een boor aan een snoer zien we nauwelijks meer. Toch zitten er naast voordelen echter ook zeker nadelen aan het gebruik van een accuboormachine:

  • Een accuboor is flexibel en maakt je mobiel
  • Met twee accu’s zit je vrijwel nooit zonder boorkracht
  • Een nadeel is het gewicht dat de accu geeft aan de boor
  • Een accuboormachine is vaak ook wat duurder dan eentje met snoer

Toch zijn ook de bovenstaande nadelen door de meeste fabrikanten al langer opgevangen. Accuboormachines liggen steeds beter in de hand en worden ook steeds meer betaalbaar voor iedereen.