Wat is het verschil tussen een accuboormachine met of zonder klopfunctie?

Je hebt eindelijk je accuboormachine gekocht en wilt beginnen aan je eerste klus. Je gaat soepel door hout en gips en en schroeven en bouten zitten sneller vast dan ooit. Maar wanneer je hardere materialen wilt boren, merk je dat je boormachine niet sterk genoeg is. In dat geval heb je een accuboormachine met klopfunctie nodig. Maar wat is die klopfunctie en wat is het verschil met een gewone accuboormachine?

Het belang van een klopfunctie op je accuboormachine

Wanneer je een allround accuboormachine zoekt, waarmee naast hout, gips en kunststof ook door zwaardere metalen kunt boren heb je een accuboormachine met klopfunctie nodig. Een goed voorbeeld van zo’n boormachine is de Makita HP488DWE. Een accuboor met klopfunctie kan naast alle functies die een gewone accuboormachine kan uitvoeren ook door de volgende materialen boren:

  • Tegels
  • Harde metalen
  • Baksteen of andere zachte steensoorten

Wanneer je in beton wilt boren, zul je een boorhamer nodig hebben. Deze heeft overigens meestal een snoer en is veel krachtiger. Voor alle andere materialen is de klopboor een prima gereedschap.

Hoe werkt een klopboormachine?

De accuboormachine met klopfunctie werkt in principe hetzelfde als een gewone accuboormachine. Het verschil is echter dat er twee functies op de boormachine zitten. Naast ronddraaien als een elektrische schroevendraaier, kun je de boor ook een kloppende beweging laten maken. Deze kloppende beweging maakt de boor krachtiger. Daarom kun je door materialen als zachte steen, hard metaal en zelfs tegels heen boren.

Heb je een klopboor nodig?

Een klopboor is niet nodig als je angstig bent voor boren in hardere materialen. Met name boren in tegels kan een vrij professioneel werkje zijn. Als je een accuboor gewoon wilt gebruiken om sneller een kastje of stoel uit een woonwarenhuis in elkaar wilt zitten, is een accuboormachine voldoende.