Beste afkortzaag 2023. 5x de beste afkortzagen

Laatste ge-update in door Jasper

Een afkortzaag past niet in elke klusruimte, maar is wel een van de eerste apparaten die door serieuze klussers wordt aangeschaft. Het geeft je de mogelijkheid om een kaarsrechte snede te maken in allerlei verschillende materialen. Maar welke afkortzaag is nou geschikt voor jou? Daar gaan we in deze review naar kijken.

Hier hebben we namelijk de beste afkortzagen van 2023 op een rij gezet, waarbij we gelet hebben op het maximale toerental, het type geleider waar gebruik van is gemaakt, de maximale zaagdiepte en natuurlijk de prijs. De Makita LS1018LN is door ons verkozen tot beste afkortzaag van 2023. Benieuwd naar andere goede afkortzagen? Hier lees je er alles over!

Best geteste afkortzaag
METABO KGS254M
Bol.com
METABO KGS254M
Beste afkortzaag met trekfunctie
DeWalt DWS774-QS
Coolblue
DeWalt DWS774-QS
Beste professionele afkortzaag
DeWalt D27107XPS-QS
Bol.com
DeWalt D27107XPS-QS
Makita LS1018LN Bekijk prijzen
Maximale toerental: 4300 rpm
Type geleider: Lasergeleider
Maximale zaagdiepte: 91 mm
Hierom zijn we fan:
Tafelverbreding - Lasergeleider - Maximale zaagdiepte - Kantelbare zaagkop
Let hierop:
Zaagblad meegeleverd - Prijs

Ben jij een fanatieke doe het zelver en op zoek naar een goede afkortzaag, dan ben je bij de Makita LS1018LN aan het juiste adres. Uit onze tests is namelijk gebleken dat dit de beste afkortzaag van 2022 is, mede ook door de tafelverbreding die gebruikt is. Met deze tafelverbreding heb je een groter bereik en blijven de grotere werkstukken ook stabieler liggen.

Meegeleverde accessoires bij deze afkortzaag

Een van de belangrijkste criteria voor het selecteren van de afkortzaag, was de aanwezigheid van een meegeleverd zaagblad. Gelukkig is dit ook het geval. Helaas krijg je er wel maar één meegeleverd, dus mocht deze stuk gaan dan moet je wel direct een nieuwe kopen. Naast het zaagblad krijg je ook nog:

 • Tafelverbreder
 • Dopsleutel 13
 • Geodriehoek
 • Stofzak

De accessoires zorgen ervoor dat we een prima ervaring hebben gehad met deze afkortzaag. Wat hieraan bijdraagt is de kantelbare zaagkop. Deze kun je namelijk aan beide kanten tot maximaal 45 graden kantelen, waardoor je ook een mooie schuine snede kunt maken.

Beste afkortzagen 

Met een prima lasergeleider wordt er een rechte lijn op het materiaal geprojecteerd. Je kunt met deze afkortzaag kiezen voor hardhout, hout of MDF. Deze geleider zorgt ervoor dat je precies weet waar je de zaagsnede maakt en hoe deze eruit gaat zien. Dit is een van de grote voordelen.

Helaas zien we wel dat het een van de duurdere afkortzagen is. We hebben één duurdere afkortzaag, maar daar krijg je ook nog een onderstel bij. Kijken we naar de afkortzagen zonder onderstel, dan is dit zeker een van de duurdere modellen. Hier moet je als fanatieke klusser dus wel rekening mee houden.

De beste afkortzaag van 2022 voor doe het zelvers door de lasergeleider en de tafelverbreding!

METABO KGS254M Bekijk prijzen
Maximale toerental: 4500 rpm
Type geleider: Lasergeleider
Maximale zaagdiepte: 92 mm
Hierom zijn we fan:
Tafelverbreding - Lasergeleider - Krachtige afkortzaag - Trekfunctie
Let hierop:
Stofzak - Softstart

Deze Metabo afkortzaag met krachtige motor geeft je de mogelijkheid om allerlei verschillende materialen te kunnen zagen. Met een wattage van 1.800 Watt en een maximaal toerental van 4.500 rpm zaag je moeiteloos door:

 • Hard hout
 • Houten balken
 • MDF platen

Bij het zagen moeten we direct wel een minpunt opmerken waar je goed op moet letten. Er wordt bij deze Metabo KGS 254 M namelijk geen gebruik gemaakt van een softstart. Dat wil zeggen dat de afkortzaag direct op volle toeren gaat draaien. Bij een afkortzaag met softstart begin je wat rustiger en kun je gecontroleerd aan het werk.

Metabo Afkortzaag

De afkortzaag is zeer geschikt voor de fanatieke doe het zelver. Metabo heeft de afkortzaag uitgerust met een lasergeleider, waardoor je een precieze zaagsnede kunt maken op de hierboven genoemde materialen. Onze ervaring leert dat dit zeer goed werkt.

Daarnaast hebben we ook een meegeleverde stofzak bij het apparaat gekregen. Helaas is deze wel aan de kleine kant als je intensief en langdurig gaat zagen. In dat geval moet je namelijk regelmatig wisselen en kan het zijn dat de ruimte niet volledig stofvrij blijft. Door de aansluiting voor stofafzuiging kun je dit probleem echter eenvoudig oplossen.

Afkortzaag met tafelverbreding

Twee laatste functies die we nog willen benoemen zijn de trekfunctie en de tafelverbreding. De tafelverbreding zorgt er namelijk voor dat je ook ruimte hebt voor bredere materialen. Daarnaast liggen de grotere objecten ook een stuk stabieler door de tafelverbreding, zeker als je met dikke planken werkt.

Daarnaast zien we ook dat de Metabo over een trekfunctie beschikt. Hierdoor kun je de zaag van voor naar achteren bewegen en heb je een groter bereik. De afkortzaag kun je dus ook gebruiken voor het zagen van dikke balken of bredere MDF-planken. Kortom, deze Metabo KGS 254 M is zeer geschikt voor doe het zelvers. Dat het een gerenommeerd merk is onder de klussers, is nog een extra voordeel!

Ben je op zoek naar een nieuwe afkortzaag, dan haal je met deze Metabo afkortzaag de best geteste afkortzaag in huis!

DeWalt DWS774-QS Bekijk prijzen
Maximale toerental: 4500 rpm
Type geleider: Schaduwlijn
Maximale zaagdiepte: 70 mm
Hierom zijn we fan:
Schaduwlijn - Lichtgewicht - Stofafzuiging - Radiaal afkortzaag
Let hierop:
Tafelverbreding - Softstart

Laten we beginnen met te vermelden dat deze DeWalt DWS774-QS een compacte afkortzaag is met een zeer licht gewicht. Met een gewicht van maar 14 kilogram behoort deze afkortzaag tot de lichtste afkortzagen in deze review. Hierdoor neem je deze een stuk gemakkelijker mee dan de concurrenten.

Doe-het-zelf'er afkortzaag

Door dit lichte gewicht zien we wel dat deze afkortzaag meer geschikt is voor de doe het zelver. Zo ontbreekt er bijvoorbeeld een tafelverbreding, een aspect dat bij menig professional niet mag ontbreken. Het is ook de belangrijkste reden dat de afkortzaag minder geschikt is voor lange werkstukken. We zouden het dan ook niet aanraden als je een ZZP'er bent.

De ingebouwde verlichting van deze afkortzaag zorgt ervoor dat er een schaduwlijn op het materiaal vormt. Zo kun je met het cirkelvormig zaagblad precies zien waar de zaagsnede gaat komen. Ondanks dat het verschilt van de laserlijn die andere afkortzagen gebruiken, lever je hierdoor geen kwaliteit in.

Helaas ontbreekt er bij deze afkortzaag ook de zogenaamde softstart. Dit wil zeggen dat je de afkortzaag niet rustig op gang kunt laten komen, maar dat deze vrijwel direct op volle toeren draait. Let hier dus goed mee op als je de afkortzaag voor het eerst gebruikt.

Beste afkortzaag met trekfunctie

De reden dat we deze afkortzaag hebben opgenomen als beste koop afkortzaag met trekfunctie is natuurlijk vanwege de stofafzuiging. Ondanks dat je geen bijgeleverde stofzak krijgt, is er wel een aansluiting voor een stofzuiger. Hierdoor maak je een stuk minder rotzooi als je het materiaal aan het zagen bent.

Zoals al in de naam van het product staat, beschikt deze afkortzaag over een trekfunctie. Deze functionaliteit zorgt ervoor dat je de zaag ook van voor naar achteren kunt bewegen, waardoor je uiteindelijk een groter zaagbereik krijgt. Daarnaast kun je natuurlijk bouwen op de uitstekende naam die DeWalt in de markt heeft, met onder meer nog:

De beste afkortzaag met trekfunctie, stofafzuiging en een licht gewicht, waardoor je deze gemakkelijker verplaatst!

Verkrijgbaar bij:
DeWalt D27107XPS-QS Bekijk prijzen
Maximale toerental: 4000 rpm
Type geleider: Schaduwlijn
Maximale zaagdiepte: 155 mm
Hierom zijn we fan:
Meegeleverde accessoires - Sleutelvrij omzetten - Zaagdiepte - Zaagsnede indicator
Let hierop:
Prijs - Trekfunctie

Met deze goede professionele afkortzaag, productnaam DeWalt D27107XPS-QS, haal je een van de beste afkortzagen van dit moment in huis. Het is een afkortzaag die uitstekend gebruikt kan worden door professionals, mede door het hele arsenaal aan accessoires dat je geleverd krijgt. Zo krijg je:

 • Zaagblad
 • Transparante beschermkap
 • Montagesleutel
 • Materiaalklem

Omzetten naar tafelzaagstand

Met deze DeWalt afkortzaag heb je niet alleen een nauwkeurige afkortzaag, maar ook een krachtige 2000 Watt zaagtafel. Dit maakt het aanschaffen van een aparte zaagtafel natuurlijk overbodig. Het grote voordeel is dat je deze zonder enig gereedschap om kunt wisselen, waardoor dit dus ook niet lang hoeft te duren.

Door de zaagdiepte van maar liefst 155 millimeter, kun je de afkortzaag voor enorm veel verschillende materialen gebruiken, waaronder brede planken, dikke balken en andere houten materialen. Doordat je naar beide kanten kunt kantelen, is het mogelijk om dubbel verstek te zagen. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Wil je deze afkortzaag kopen, dan moet je wel rekening houden met de prijs van de afkortzaag. Ondanks dat deze geschikt is voor zware belasting en dus voor echte professionals, is deze wel een stuk duurder in vergelijking met de nadere modellen in deze review. Daar moet je wel rekening mee houden.

Zaagsnede indicator voor het zagen

Het apparaat beschikt daarnaast over een zaagsnede indicator. Dit is gedaan door middel van een schaduwlijn, zodat je precies kunt zien waar het zaagblad uiteindelijk neer gaat komen. Er wordt bij deze afkortzaag een zaagblad met 48 tanden meegeleverd. Hier kun je meer dan prima mee uit de voeten. Wil je dit zaagblad schoonmaken, dan hebben we hier wat instructies voor je.

We willen daarbij nog wel benadrukken dat de afkortzaag geen trekfunctie heeft. Heb je de afkortzaag nodig om enorm brede werkstukken te zagen, dan is dat dus helaas minder goed mogelijk. Je kunt het zaagblad namelijk niet van voor naar achteren bewegen.

De beste afkortzaag met onderstel van 2022 vanwege de verschillende meegeleverde accessoires en het sleutelvrij omzetten naar tafelzaagstand.

Einhell TE-SM 254 Dual Bekijk prijzen
Maximale toerental: 4800 rpm
Type geleider: Lasergeleider
Maximale zaagdiepte: 85 mm
Hierom zijn we fan:
Lasergeleider - Zaagbreedte - Prijs - Kantelbare zaagkop
Let hierop:
Tafelverbreding - Af-en-toe klusser

Evenals een aantal andere afkortzagen in deze review, heeft de Einhell TE-SM 254 Dual een geïntegreerde laser waar gebruik van is gemaakt. Dit is een handige toevoeging die ervoor zorgt dat je op allerlei verschillende materialen nauwkeurige zaagsneden kunt maken. Dit is een aspect dat de meeste afkortzagen hebben.

Afkortzaag past verschillende materialen

Een van de grootste voordelen van deze afkortzaag is dat de zaagbreedte in vergelijking met de andere modellen enorm groot is. Met een maximale zaagbreedte van 305 mm in een rechte hoek van 90 graden en een zaagbreedte van 215 mm in een schuine hoek is dit een voordeel ten opzichte van de concurrenten. Andere belangrijke maten zijn:

 • Zaagdiepte (45 graden schuin): 45 mm
 • Zaagdiepte (90 graden) : 85 mm
 • Diameter zaagblad: 254 mm
 • Diameter asgat: 30 mm

Daarnaast zien we dat er gebruik is gemaakt van een zaagkop die je naar beide kanten kunt kantelen. Hierdoor kun je een schuine zaagsnede maken die voor jezelf handig is. Dit is een voordeel ten opzichte van een aantal andere afkortzagen, aangezien die maar naar één zijde gekanteld kunnen worden.

Prijs

De prijs van dit model is ten opzichte van de concurrentie erg laag. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product zit daarom ook erg goed in elkaar. Doordat de prijs van deze Einhell afkortzaag zo laag is, zijn er wel een tweetal aspecten die we moeten benadrukken.

Allereerst is de afkortzaag minder geschikt voor professioneel gebruik. Dit komt namelijk door het ontbreken van de softstart functionaliteit, het onderstel en de tafelverbreding. Dit zorgt ervoor dat je de afkortzaag minder snel gebruikt voor de grotere materialen of voor langere duur. Het ontbreken van een onderstel zorgt ervoor dat een zaagtafel essentieel is.

Het ontbreken van de tafelverbreding is daarin een ontbrekende schakel. Bij grote objecten zorgt dit er namelijk voor dat deze instabiel onder de afkortzaag komen te liggen. Hierdoor is het een stuk moeilijker om een rechte zaagsnede te krijgen voor deze materialen. Hier moet je dus rekening mee houden.

De beste telescopische afkortzaag die zeer geschikt is voor de hobbyisten en beginnende doe-het-zelvers!

Product Maximale toerental Type geleider Maximale zaagdiepte
Makita LS1018LN Makita LS1018LN
Beste koop afkortzaag
4300 rpm Lasergeleider 91 mm Bekijk prijzen
METABO KGS254M METABO KGS254M
Best geteste afkortzaag
4500 rpm Lasergeleider 92 mm Bekijk prijzen
DeWalt DWS774-QS DeWalt DWS774-QS
Beste afkortzaag met trekfunctie
4500 rpm Schaduwlijn 70 mm Bekijk prijzen
DeWalt D27107XPS-QS DeWalt D27107XPS-QS
Beste professionele afkortzaag
4000 rpm Schaduwlijn 155 mm Bekijk prijzen
Einhell TE-SM 254 Dual Einhell TE-SM 254 Dual
Beste hobby afkortzaag
4800 rpm Lasergeleider 85 mm Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 7 juni 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit