Beste afzuigkap 2023. 5x de beste afzuigkappen

Laatste ge-update in door Jasper

Een afzuigkap hoef je natuurlijk niet uit te zoeken als je een kant-en-klaar huis koopt. Ga je echter verbouwen of wil je een nieuwe keuken, dan hoort een afzuigkap hier ook bij. Het ruime assortiment aan afzuigkappen kan het moeilijk maken om een goede keuze te maken. Dat stopt hier! In deze review hebben we de 5 beste afzuigkappen op een rij gezet.

Wat ons betreft steekt de ETNA AV361RVS er met kop en schouder bovenuit. Maar ook als je een afzuigkap voor een open keuken, eentje met downdraft of een recirculatie afzuigkap zoekt ben je bij deze review aan het juist adres. Wij vergelijken alle afzuigkappen namelijk aan de hand van verschillende criteria. Benieuwd welke voor jouw situatie het beste is? Lees dan snel verder!

ETNA AV361RVS Bekijk prijzen
Geluidsniveau in hoogste stand: 67 dB
Maximale afzuigcapaciteit: 310 m3/h
Energiekosten per jaar: €16,05
Hierom zijn we fan:
Uitwasbare filters - Heldere ledverlichting - Goedkope prijs
Let hierop:
Minder geschikt voor grote keukens - Koolstoffilters moeten apart gekocht worden

De prijs van deze afzuigkap maakt het absoluut de beste koop die je kunt doen. Ik heb zelf een studentenflat en wij zijn dan ook enorm blij met deze afzuigkap. De afzuigkap is ideaal voor een kleine keuken en is voor mij als student erg goedkoop. Bij grotere keukens kan de afzuigkap echter niet voldoende kracht opwekken.

Bij ons staat het koken met een Airfryer centraal. Het is gezond en geeft een stuk minder troep dan bijvoorbeeld een frituurpan. Deze afzuigkap is dan ook de ideale oplossing. We hebben geen last van een smerige geur in de keuken en ook bij het koken van andere maaltijden doet deze haar werk meer dan prima. Het is natuurlijk ook erg handig dat we door de ledverlichting goed kunnen zien wat we precies aan het koken zijn.

Helaas moesten we de koolstoffilters er wel apart bij kopen. Doordat er geen luchtafvoer naar buiten is, is het nodig om een recirculatie afzuigkap aan te schaffen. Hoewel de filters niet erg duur zijn, zou het toch fijn zijn als deze erbij geleverd werden. Nu moesten we ze apart aanschaffen, wat we toch als een klein minpunt ervaren.

Uiteindelijk zijn we zeker tevreden en kunnen we de ETNA AV361RVS dan ook met recht het predicaat ‘Beste Koop’ meegeven!

Perfecte afzuigkap voor studenten met een strak budget!

Bosch DWP66BC50 Bekijk prijzen
Geluidsniveau in hoogste stand: 69 dB
Maximale afzuigcapaciteit: 570 m3/h
Energiekosten per jaar: €9,20
Hierom zijn we fan:
Drie verschillende afvoerstanden - Uitwasbare filters - Heldere ledverlichting
Let hierop:
Recirculatie filters niet bijgeleverd - Geen intensiefstand voor extra kracht

Na het testen van de verschillende afzuigkappen op onze lijst zijn we eruit. De Bosch DWP66BC50 is de best geteste afzuigkap! Hoewel de prijs in vergelijking met andere afzuigkappen wellicht wat duurder is, maakt deze afzuigkap de belofte waar. Door de hoge maximale afzuigcapaciteit is deze afzuigkap ideaal voor de wat grotere keukens.

Dit hebben we zelfs getest door verschillende maaltijden aan te laten branden. We hebben gebruik gemaakt van een goede pannenset, waarbij we ei, pasta en een kipfilet aan hebben laten branden. En wat denk je? Met het gebruik van de derde en hoogste stand was de geur vrijwel direct uit de keuken weggetrokken!

Door de uitwasbare filters hoef je niet telkens naar de winkel om nieuwe filters te kopen. Dit is natuurlijk ideaal, zeker wanneer je op de kleintjes let. Wil je de afzuigkap geschikt maken voor recirculatie, dan moet je de koolstoffilters er nog wel zelf bijkopen. Dit is wat ons betreft, zeker voor de prijs, wel een nadeel van deze afzuigkap.

En voor wie zich zorgen maakt om de montage, dat is geen enkel probleem. De afzuigkap hangt binnen no-time en zelfs voor de mensen met twee linkerhanden binnen het testteam was het een fluitje van een cent. En hoewel de prijs misschien wat hoger is, kost het normaal gebruiken van deze afzuigkap je maar €9,20 per jaar!

Voor grote en kleine keukens ben je bij de Bosch DWP66BC50 aan het juiste adres!

ETNA AP360ZT Bekijk prijzen
Geluidsniveau in hoogste stand: 64 dB
Maximale afzuigcapaciteit: 380 m3/h
Energiekosten per jaar: €16,33
Hierom zijn we fan:
Afvoercapaciteit te regelen met drie verschillende standen - Uitwasbare filters - Sterke ledverlichting voor goed zicht
Let hierop:
Geen elektronische reinigingsindicatie - Geen intensiefstand

We zijn natuurlijk enorm fijn van de uitwasbare filters. Het zorgt er namelijk voor dat je niet telkens naar de winkel hoeft voor nieuwe filters. Je kunt eenvoudig en snel de filter uitwassen en zelfs in de vaatwasser doen, zodat je hier geen omkijken naar hebt. Daarnaast is het natuurlijk ook nog eens stukken goedkoper dan telkens nieuwe filters kopen.

Daarnaast vinden we ook de ledverlichting een sterk punt van deze afzuigkap. Het helpt je niet alleen met koken, maar kan ook helpen wanneer je weinig licht hebt in de keuken of bijvoorbeeld een verpakking beter wilt kunnen lezen. Van alle afzuigkappen die we getest hebben, is dit tevens een van de stilste. Hierdoor heb je geen irritant gezoem op de achtergrond.

Door het ingebouwde recirculatiesysteem hoef je niet aparte filters te kopen om dit mogelijk te maken. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de concurrentie. Hoewel de maximale afzuigcapaciteit wat achterblijft, is dit veruit de beste recirculatie afzuigkap die je voor deze prijs op de markt kunt krijgen. Wat mij betreft is deze ETNA AP360ZT dan ook zeker het aanschaffen waard.

Een uitstekende recirculatie afzuigkap voor een geweldige prijs!

ETNA RA345ZWA Bekijk prijzen
Energiekosten per jaar: 31,80 euro
Maximale afzuigcapaciteit: 611 m3/h
Geluidsniveau in hoogste stand: 65
Hierom zijn we fan:
Prijs - Afzuigcapaciteit - Design
Let hierop:
'redelijk' hoge energiekosten vergeleken de andere

De ETNA afzuigkap is niet alleen een lust voor het oog. Dit, misschien onbekende merk, geeft met dit unieke design al snel een toevoeging aan je keuken. En functioneert deze afzuigkap ook? Zeker. Zo schakelt hij automatisch terug als je snel grote hoeveelheden kookdamp moet wegfilteren.

De afzuigkap wordt geleverd met een afstandbediening. Ik denk dat ik die persoonlijk heel snel zou kwijtraken, maar als je wat gestructureerder en georganiseerder bent dan ik, dan is dat wel heel fijn. 

Het fijne aan deze afzuigkap is ook zeker de prijs. Voor minder dan 600,- heb je al een nieuw exemplaar aan je plafond hangen. Ook heeft deze afzuigkap een heel hoog afzuigcapaciteit. Verder kun je de afzuigkap eventueel ook in hoogte afstellen. 

Ook zuigt deze afzuigkap goed de vieze geurtjes uit de koken. De filters kun je zelf schoonmaken, waardoor je geen nieuwe filters hoeft te kopen in de-zoveel-tijd. 

Siemens iQ700 LB89585M Bekijk prijzen
Geluidsniveau in hoogste stand: 64 dB
Maximale afzuigcapaciteit: 610 m3/h
Energiekosten per jaar: €5,98
Hierom zijn we fan:
Hoge afzuigcapaciteit - Elektronische reinigingsindicator - Automatisch terugschakelende intensiefstand
Let hierop:
Niet direct geschikt voor recirculatie - Prijs is aan de hoge kant

Dé downdraft afzuigkap is de Siemens LB89585M. Met deze afzuigkap haal je een echte topper in huis. De hoge afzuigcapaciteit maakt de afzuigkap extreem geschikt voor grote ruimtes of open keukens, waar je dus nooit last gaat hebben van onaangename geurtjes.  Daarnaast zorgen de verschillende standen er ook voor dat de lucht snel afgevoerd wordt.

En zelfs dit hoef je gelukkig niet zelf in de gaten te houden, want door de automatisch terugschakelende intensiefstand weet de afzuigkap precies wanneer het een tandje bij moet schakelen. Wat je ook niet zelf in de gaten hoeft te houden, is de reiniging van de filters. Er is namelijk een elektronische reinigingsindicator die je een seintje geeft wanneer je aan het werk moet.

Helaas is de afzuigkap niet direct geschikt voor recirculatie. Hiervoor moet je nog een aantal andere dingen kopen. Ook is de prijs voor mij persoonlijk wat aan de hoge kant. Heb je echter een flinke keuken, dan zijn er maar weinig afzuigkappen die deze overtreffen.

De Siemens LB89585M automatiseert jouw keuken!

Product Geluidsniveau in hoogste stand Maximale afzuigcapaciteit Energiekosten per jaar
ETNA AV361RVS ETNA AV361RVS
Beste koop afzuigkap
67 dB 310 m3/h €16,05 Bekijk prijzen
Bosch DWP66BC50 Bosch DWP66BC50
Best geteste afzuigkap
69 dB 570 m3/h €9,20 Bekijk prijzen
ETNA AP360ZT ETNA AP360ZT
Beste recirculatie afzuigkap
64 dB 380 m3/h €16,33 Bekijk prijzen
ETNA RA345ZWA ETNA RA345ZWA
Beste afzuigkap open keuken
65 611 m3/h 31,80 euro Bekijk prijzen
Siemens iQ700 LB89585M Siemens iQ700 LB89585M
Beste downdraft afzuigkap
64 dB 610 m3/h €5,98 Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 7 juni 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit