De 5 beste aircoolers van 2022

Laatste ge-update in door Stijn

Het fantastische aan een aircooler is dat deze de lucht in huis niet alleen koeler maakt, maar ook gezonder. Wat iets minder fijn is? Uit alle honderden modellen een aircooler kiezen die past bij jou en je koelbehoeften. Zo kun je met bepaalde modellen de luchtvochtigheid in de ruimte aanpassen of zelfs de lucht reinigen. Maar waar moet je op letten bij een aankoop van een aircooler? En produceren deze apparaten niet erg veel lawaai?

Wij keken met onze experts naar vijf verschillende modellen, zodat elk huishouden een aircooler heeft die goed past in de betreffende woon- of slaapkamer. We vergeleken afmetingen, geluidsniveau en de omvang van het waterreservoir, om met zekerheid te zeggen: HONEYWELL TC10PE is de beste koop voor aircooler.

Twijfel je over het kopen van een aircooler? Kijk anders ook naar onze torenventilatoren.

Best geteste aircooler
Domo DO152A
Bol.com
Domo DO152A
Meest stille aircooler
MOA AC199WBR
Bol.com
MOA AC199WBR
Beste aircooler met afstandsbediening
MOA AC288
Bol.com
MOA AC288
Beste aircooler met timer
Domo DO156A
Coolblue
Domo DO156A
HONEYWELL TC10PE Bekijk prijzen
Geluidsniveau: 47 dB
Afstandbediening: Ja
Waterreservoir: 10 liter
Hierom zijn we fan:
Stille aircooler – Waterreservoir – Ionisatiefunctie – Afstandsbediening
Let hierop:
Temperatuur – Snoer

Laten we maar direct beginnen met de beste aircooler van 2022, de Honeywell TC10PCE. Bij het uitpakken van de doos valt het al direct op dat er een handige en gebruiksvriendelijke afstandsbediening bij zit. Ideaal, want ik zit het liefst in een luie stoel televisie te kijken. Zo hoef ik de stoel niet uit!

Daarnaast is het een enorme stille aircooler. Hoewel er wel stillere aircoolers zijn, behoort deze toch wel tot een van de stillere. Dit is een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld mobiele airco’s, die over het algemeen een stuk meer geluid maken. Deze aircooler stoort niet, zelfs niet tijdens het slapen!

Wat ons daarnaast nog is opgevallen is de ionisatiefunctie. Dit merkte we eigenlijk pas toen we het apparaat níet meer gebruikte. De lucht was tijdens het gebruik van de aircooler een stuk frisser, waardoor het ademhalen gemakkelijker ging. Hierdoor merkte ik het volgende:

 • Minder last van astma
 • Minder last van droge lippen
 • Minder last van hooikoorts in huis

Als laatste willen we de inhoud van het waterreservoir nog als pluspunt vermelden. Dit zorgt er namelijk voor dat je deze minder snel hoeft bij te vullen. Je moet er daarbij wel rekening mee houden dat je regelmatig koud water erin moet doen om de lucht goed koel te houden.

De verbeterpunten

Er zijn ook een aantal verbeterpunten die we hebben opgemerkt. Allereerst is het natuurlijk de temperatuur. Gebruik je namelijk water dat niet koud genoeg is, dan heeft het weinig effect op de temperatuur in huis. Zorg er daarom voor dat je regelmatig het waterreservoir bijvult met koud water!

Daarnaast hadden we een verbeterpunt dat vooral bij het opbergen ter sprake kwam. Het is namelijk niet mogelijk om het snoer aan de achterkant van de aircooler ergens aan vast te maken. Hierdoor ligt het snoer eigenlijk altijd los, wat niet echt prettig is en rommelig oogt. Dit is wat ons betreft een verbeterpunt.

De beste aircooler van 2022 met een groot waterreservoir en ionisatiefunctie.

Domo DO152A Bekijk prijzen
Geluidsniveau: 65 dB
Afstandbediening: Ja
Waterreservoir: 4 liter
Hierom zijn we fan:
Afstandsbediening – Timer – Wieltjes – Nachtrust
Let hierop:
Geluidsniveau – Gewicht

Na de verschillende aircoolers getest te hebben, zijn we tot de conclusie gekomen dat de Domo DO152A de best geteste aircooler is. De belangrijkste reden hiervan is de geïntegreerde timer. Hierdoor kun je de aircooler instellen op een tijdstip, zodat je kamer lekker koel is als je ’s nachts je bed in kruipt.

Dit is ook direct een van de voordelen van de aircooler. Deze maakt in de laagste stand namelijk dusdanig weinig geluid, dat je deze ook gewoon ’s nachts aan kunt laten staan in de slaapkamer. Zo blijft de lucht koel, terwijl ook de luchtvochtigheid op pijl blijft.

Helaas hebben we op het geluidsniveau ook direct een minpunt aan te merken, aangezien deze in de hoogste stand maar liefst 65 dB produceert. Dit vinden we zelf wel aan de hoge kant, aangezien het vergelijkbaar is met een radio. Het kan daarom als storend worden ervaren als je televisie kijkt.

Gelukkig kun je de aircooler wel gewoon op afstand besturen door de afstandsbediening die is meegeleverd. Met deze afstandsbediening is het mogelijk om de volgende instellingen aan te passen:

 • - Aan/Uit
 • - Snelheid
 • - Timer en Swing-modus
 • - Luchtreiniging

Het verplaatsen

Kijken we naar het verplaatsen van de aircooler, dan is er zowel een voordeel als een nadeel op te merken. Natuurlijk zorgen de wieltjes ervoor dat je de aircooler op dezelfde verdieping eenvoudig en snel kunt verplaatsen. Hierdoor kun je de aircooler in verschillende ruimtes gebruiken.

Als tegenvaller hebben we wel opgemerkt dat de aircooler met 9 kilogram erg zwaar is, vergelijkbaar met een mobiele airco. Hierdoor verplaats je deze minder snel een aantal keer per dag, bijvoorbeeld als je deze in de slaapkamer wilt gebruiken. In dat geval is deze voor veel mensen een stukje te zwaar.

De best geteste aircooler van 2022 vanwege de timer en de bediening op afstand!

MOA AC199WBR Bekijk prijzen
Geluidsniveau: 39 dB
Afstandbediening: Ja
Waterreservoir: 4 liter
Hierom zijn we fan:
Stil – Waterreservoir – Gewicht – Compact
Let hierop:
Stekker – Timer

Ben je op zoek naar een stille aircooler die je zelfs ’s nachts in de slaapkamer kunt zetten, dan ben je bij deze MOA Luchtkoeler aan het juiste adres. Deze heeft namelijk een geluidsniveau van maar 39 dB, waardoor je hier totaal geen last van hebt als je wil gaan slapen of al lekker aan het slapen bent!

Daarnaast heeft deze aircooler een waterreservoir met een inhoud van vier liter die je ook nog eens uit kunt nemen. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om het waterreservoir bij te vullen en zo je ruimte te koelen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de andere aircoolers, die dit vaak niet hebben.

Bij het testen zien we dat de timer functionaliteit ontbreekt. Hierdoor moet je de aircooler altijd zelf aan en uit zetten, terwijl je deze ook niet alvast aan kunt zetten als je nog onderweg bent van het werk. Hoewel niet elke aircooler in deze review dat heeft, willen we het toch als punt van kritiek vermelden.

Het opbergen

Bij het opbergen van de aircooler is het een enorm voordeel dat je deze makkelijk kunt verplaatsen. De airco weegt maar 4,9 kilogram, zodat je deze snel kunt opbergen én ook eenvoudig in de verschillende kamers kunt verplaatsen. De aircooler biedt koelte aan ruimtes tot maximaal 13 m2.

Helaas zien we ook bij deze aircooler dat de stekker een punt van kritiek is. Hier zien we namelijk dat je deze niet gemakkelijk kunt opbergen, doordat je de stekker aan de achterkant niet aan een kabelboom kunt wikkelen. Dit is wel een tegenvaller, aangezien de stekker dan altijd langs de aircooler ligt.

Een laatste voordeel is wel dat de aircooler zeer compact is, zeker als we dit vergelijken met bijvoorbeeld een mobiele airco. Hierdoor kun je deze eenvoudig meenemen op vakantie of opbergen. De afmetingen van de aircooler zijn als volgt:

 • Hoogte: 57 centimeter
 • Diepte: 27 centimeter
 • Breedte: 25 centimeter

Een zeer stille aircooler die je ook op je slaapkamer kunt gebruiken voor een zorgeloze nachtrust!

Verkrijgbaar bij:
MOA AC288 Bekijk prijzen
Geluidsniveau: 40 dB
Afstandbediening: Ja
Waterreservoir: 4 liter
Hierom zijn we fan:
Stil – Luchtbevochtiger – Luchtreiniger – Design
Let hierop:
Stekker - Waterreservoir

Wederom een aircooler van MOA, ditmaal de MOA luchtkoeler AC288. Evenals de andere luchtkoeler van MOA is deze enorm stil. Ook deze aircooler heeft namelijk een geluidsniveau dat maar net boven de 40 dB uitkomt. Hierdoor kun je deze ook op de slaapkamer gebruiken, wat natuurlijk heerlijk slapen is.

Daarnaast fungeert de aircooler ook als een luchtbevochtiger en luchtreiniger. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee:

 • Schonere lucht
 • Mindere last van allergieën
 • Ideaal voor mensen met astma

Je kunt het filter aan de achterkant van de aircooler eenvoudig verwijderen, waardoor je deze kunt reinigen. We adviseren om deze filter regelmatig te reinigen, zodat je optimaal profiteert van de reiniging van de lucht. Hierdoor heb je altijd schone lucht in je huiskamer, slaapkamer of op je thuiskantoor.

Als laatste voordeel hebben we nog het design. Hierdoor kun je deze ook gewoon in de woonkamer neerzetten als je bezoek krijgt. Deze misstaat namelijk niet, waardoor je niet alleen lekkere koele lucht hebt, maar je ook geen lomp apparaat in de kamer hebt staan. Dit zien we als een groot voordeel.

De verbeterpunten

We hebben twee verbeterpunten die we nog willen opmerken. De eerste is de stekker. We hebben het bij eerdere aircoolers ook al gezien, maar het blijft ons wel storen. Ik heb zelf een elastiek gebruikt om de stekker vast te maken, maar het stoort wel dat je deze niet kunt ophangen.

Een ander verbeterpunt is het reservoir. Deze moet je namelijk bijvullen aan de achterkant, maar kunt je niet verwijderen. Hierdoor kun je de aircooler dus niet te dicht bij de muur plaatsen, aangezien dat het bijvullen lastiger maakt. Gelukkig kun je deze wel verrijden, wat dan wel weer makkelijk is.

De beste luchtkoeler die zeer stil is en fungeert als luchtbevochtiger en luchtreiniger.

Verkrijgbaar bij:
Domo DO156A Bekijk prijzen
Geluidsniveau: 62 dB
Afstandbediening: Nee
Waterreservoir: 4 liter
Hierom zijn we fan:
Luchtbevochtiger – Ventilator – Zelfdraaiende functie – Timer
Let hierop:
Mobiele airco – Geluidsniveau

Laten we bij deze review van de Domo DO156A eens beginnen met de functionaliteiten die ons zijn opgevallen bij het gebruik:

 • Luchtbevochtiger
 • Ventilator
 • Timer

Vooral van deze timerfunctionaliteit zijn we enorm fan. Dit zorgt er namelijk voor dat je zelf in kan stellen wanneer de aircooler aan en uit gaat. Je kunt daarbij maximaal 120 minuten de aircooler laten draaien, daarna zal deze automatisch worden uitgeschakeld. Wel ideaal natuurlijk als je stroom wilt besparen.

Ook als luchtbevochtiger fungeert deze aircooler optimaal. Dit zorgt ervoor dat je vochtige lucht in huis hebt. Dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld minder last krijgt van droge lippen, iets wat je vaak wel hebt als je gebruik maakt van een mobiele airco. Daarnaast kun je deze aircooler ook als ventilator gebruiken.

Nu we het toch over een mobiele airco hebben, moeten we wel aangeven dat deze aircooler natuurlijk niet dezelfde resultaten kan bereiken als een mobiele airco. Hiervoor is het wattage te laag en mist de aircooler simpelweg de functionaliteit om ook als mobiele airco te fungeren.

Het koelen

De zelfdraaiende functionaliteit is nog een groot voordeel, waardoor de koele lucht door de gehele kamer wordt verspreidt. Dit kun je natuurlijk ook combineren met de timer functionaliteit, zodat je zelf kunt bepalen hoe lang en in welke mate de lucht door de kamer verspreidt wordt.

Helaas hebben we nog wel een laatste puntje van kritiek en dat is het geluidsniveau van de aircooler. Met een geluidsniveau van boven de 60 dB is het niet ideaal als je deze aircooler op de slaapkamer neerzet. Dit kan als zeer storend worden ervaren, helemaal als je net zoals ik een lichte slaper bent.

De beste aircooler met timer van 2022 door de zelfdraaiende functie en het gebruik als luchtbevochtiger.

Product Geluidsniveau Afstandbediening Waterreservoir
HONEYWELL TC10PE HONEYWELL TC10PE
Beste koop aircooler
47 dB 10 liter Bekijk prijzen
Domo DO152A Domo DO152A
Best geteste aircooler
65 dB 4 liter Bekijk prijzen
MOA AC199WBR MOA AC199WBR
Meest stille aircooler
39 dB 4 liter Bekijk prijzen
MOA AC288 MOA AC288
Beste aircooler met afstandsbediening
40 dB 4 liter Bekijk prijzen
Domo DO156A Domo DO156A
Beste aircooler met timer
62 dB 4 liter Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 3 juni 2023
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.