Airfryer rookt: wat moet ik doen?

Door: Jasper
Laatste update: 3 april 2020

Ben je lekker je maaltijd aan het bereiden in de airfryer, begint de airfryer opeens te roken. Paniek! We hebben al een paar keer meegemaakt dat de airfryer rookt. Gelukkig is er geen reden tot paniek. Natuurlijk is je eerste reactie schrikken en twijfel je over wat je moet doen. Misschien is het jou al eens overkomen. Of juist nog niet. We raden je sowieso aan om verder te lezen, zodat je weet waarom je niet in paniek hoeft te raken als jouw airfryer rookt. En wat je moet doen wanneer dit het geval is.

Hoe werkt de airfryer?

Om uit te leggen waarom de airfryer rookt, is het handig als je eerst weet hoe een airfryer werkt. Wanneer de airfryer zijn werk doet – namelijk jouw eten bereiden – hoor je hem zoemen. Het lijkt alsof de airfryer lucht aan het blazen is. Maar in werkelijkheid wordt de lucht naar de bovenkant van de airfryer gezogen. Deze lucht komt langs het grill-element in de airfryer, waardoor de lucht warm wordt. Vervolgens gaat deze lucht weer naar beneden via de zijkant van het mandje. Vanaf daar gaat de lucht weer naar boven en dan wordt het dus weer verwarmd. Naast het verwarmen van de lucht, heeft het grill-element een andere belangrijke taak: het grillen van het voedsel.

De airfryer rookt: waarom?

Airfryer rookt- wat moet ik doen?

Niet alleen de lucht circuleert door de airfryer. Ook vet en vocht wordt in deze stroom meegenomen en zo door de airfryer heen gebracht. Wanneer vocht of vet in aanraking komt met het grill-element komt er een reactie van verdampen. Je krijgt witte rook te zien wanneer vocht verdampt in de airfryer. Dit gebeurt wanneer je bevroren eten in de airfryer bereidt, bijvoorbeeld friet of een kroket. Een airfryer kan ook grijze rook krijgen. Dan is vet de oorzaak van de verdamping, denk aan voedsel als speklapjes, shoarma of worsten. Ook kan achtergebleven vet van een eerdere bereiding zorgen voor grijze rook. De rook is niet schadelijk voor de airfryer, noch voor het eten. Maar het is niet fijn om een rokende airfryer te hebben.

Airfryer rookt, wat moet ik doen?

Wanneer je last hebt van de airfryer die rookt, volg dan dit stappenplan:

  1. Zet de airfryer uit, de lucht circuleert niet meer.
  2. Haal het mandje uit de airfryer en vervolgens de pan. Hij kan heet zijn, kijk dus goed uit!
  3. Haal met keukenpapier olie weg van de bodem van de pan. De olie kan niet meer opspatten.
  4. Plaats de pan en het mandje terug.
  5. Bereid de maaltijd weer verder in de airfryer.

Voorkom dat jouw airfryer rookt

Wanneer je de rook erg vervelend vindt, kan je dit proberen zoveel mogelijk te voorkomen. Gebruik geen diepgevroren producten, en ook geen voedsel waar veel vet in zin. Je kan de airfryer op een lagere temperatuur instellen. Maar de Philips Chef geeft de beste tip. Leg een stuk aluminiumfolie op de bodem van de pan. Het vet wordt hierop opgevangen, waardoor het niet meer door de airfryer circuleert. Lees ook onze tips over het schoonmaken van de airfryer. Heb je nog geen airfryer? In mijn onze top 10 beste airfryers vind je de beste airfryers van dit moment!

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer