Airfryer schoonmaken

Door: Jasper
Laatste update: 29 oktober 2019

Heb je net een maaltijd klaargemaakt en zie je er alweer tegenop om de Airfryer schoon te maken? Wat is nu de handigste manier? Het is goed om te weten dat de Airfryer schoonmaken helemaal niet moeilijk is.

Airfryer in vaatwasser

De twee onderdelen die na het bereiden altijd vies zijn geworden zijn de mand en de opvangbak. Beide accessoires haal je gemakkelijk uit de heteluchtfriteuse. Hoe maak je deze nu schoon? Door ze heel simpel in de vaatwasser te plaatsen! Dat is alles? Jazeker! Zowel de mand als de opvangbak zijn geschikt om schoon te worden in de vaatwasser. Ook andere accessoires zoals de grillplaat kan je makkelijk in de vaatwasser plaatsen. 

Tot nu toe heeft alleen Philips losse accessoires te koop voor de airfryer. Dus die kan je alleen gebruiken in de airfryer van Philips, en vervolgens dan wel je airfryer Philips schoonmaken, niet vergeten hoor! Heb je geen vaatwasser tot je beschikking? Laat dan de opvangbak 10 minuten weken in warm water gevuld met afwasmiddel. Na 10 minuten weken kun je voorzichtig boenen met een afwasborstel of liever nog een zacht sponsje en de opvangbak wordt eenvoudig schoon. Voor de mand geldt hetzelfde.

Airfryer schoonmaken

Airfryer element schoonmaken

Het verwarmingselement is iets lastiger schoon te maken dan de opvangbak en de mand, maar het is goed te doen met de juiste instructies. Philips raadt het volgende aan om het verwarmingselement schoon te maken:

Het verwarmingselement zit vast in de Airfryer en mag je dan ook nooit loshalen. Verwijder eerst de opvangbak en de mand om goed bij het verwarmingselement te kunnen komen. Ook kan het helpen om de Airfryer ondersteboven te plaatsen om er beter bij te kunnen. Gebruik een mild schoonmaakmiddel in combinatie met een zachte spons of borstel. Gebruik in ieder geval geen schuursponsjes! Voor moeilijk bereikbare vetresten kun je een zachte tandenborstel gebruiken. Je airfryer reinigen is dus ook een delicaat klusje.

Airfryer reinigen met citroen

Krijg je bepaalde plekken niet schoon? Philips raadt dan het volgende aan:

  • Plaats een stuk aluminiumfolie in de Airfryer en leg er een dun laagje water op.
  • Snijd een limoen of citroen in stukjes en plaats deze op het folie
  • Zet de Airfryer aan op 180 graden voor 8 tot 10 minuten
  • Dankzij de citroen of de limoen zal het vet oplossen en worden opgevangen op het aluminiumfolie.
  • Na afloop het geheel verwijderen en een zachte droogdoek gebruiken om alles droog te maken.

Meer informatie over de Airfryer schoonmaken vind je op de website van Philips.

Airfryer schoonmaken azijn

Het kan gebeuren dat er aanslag op je airfryer zit, die er niet af wilt gaan in de vaatwasser. Niet getreurd, je hoeft geen nieuwe airfryer te kopen! Het enige wat je moet doen is de mand met de hand schoon te maken. Let op dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt, daarmee haal je de anti-aanbaklaag van het mandje af. Wat je wel kan doen is de airfryer schoonmaken met azijn. Laat je gootsteen vollopen met heet water totdat het mandje geheel in het water ligt. Voeg een flinke scheut azijn toe, en laat het mandje ongeveer een uur hierin weken. Haal het mandje uit het water en boen hem schoon met een sponsje. Je zal zien dat de aanslag is verdwenen! Spoel het mandje goed om – je wilt immers de volgende keer geen azijnsmaak proeven – en het mandje kan weer gebruikt worden.

Airfryer schoonmaken met soda

Airfryer schoonmaken met soda

Een andere tip die we veel zijn tegengekomen op internet is om de airfryer schoon te maken met soda. Maar let dan wel op dat je baking soda gebruikt, en geen normale soda, of bakpoeder. Ingewikkeld? Het valt wel mee gelukkig. Gewone soda kan je in de supermarkt kopen, maar is te heftig voor de airfryer. En bakpoeder is goed om mee te bakken, maar niet om je airfryer mee schoon te maken. Houd je dus alleen baking soda over, dat overigens zeer geschikt om de airfryer mee schoon te maken. 

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer