Airfryer vs oven

Als je een airfryer en oven gaat vergelijken zijn er veel overeenkomsten te vinden. Het gaat dan wel om een heteluchtoven. In een heteluchtoven zitten ingebouwde ventilatoren die de warme lucht rondblazen. Hierdoor wordt het eten gelijktijdig opgewarmd. De oven is hierdoor vrij snel voorverwarmd. Bij een elektrische oven komt de hitte alleen van onderen. Hierdoor duurt het langer voordat je maaltijden zijn verwarmd, maar is het ideaal voor het bakken van taart of koekjes.

Airfryer vs oven bereiden van maaltijden

Airfryer vs. oven

We nemen hier het belangrijkste doel van de airfryer en oven onder de loep. Namelijk hoe goed en hoe snel het eten erin wordt opgewarmd en gegaard. In beide apparaten wordt de lucht door het apparaat geblazen waardoor het gelijktijdig verwarmd wordt. Een voordeel van een oven is dat deze vaak is ingebouwd in de keuken. De airfryer moet je op het aanrecht plaatsen, waardoor het ruimte inneemt. En niet iedereen vindt het mooi om een apparaat zo in de keuken te hebben staan. De airfryer hoef je niet voor te verwarmen, maar mag wel. Dit is enkele minuten. De oven moet je wel voorverwarmen en neemt meer tijd in beslag. Dit duurt bij de meeste ovens minimaal 10 minuten.

Airfryer vs oven - wat is gezonder?

Uiteraard hangt het gezondheidsaspect van de maaltijd af van de ingrediënten die je gebruikt. Want als je friet gaat bereiden dan weet je van tevoren al dat het niet supergezond is en er weinig voedingsstoffen in zitten. Maar goed, dat weet je van tevoren. Het voordeel bij de airfryer is dat je geen olie hoeft te gebruiken bij het bereiden van voedsel. Dat doe je wel vaak bij de oven. Dus in dat opzicht is de airfryer gezonder. Daarnaast kan een airfryer een hogere temperatuur bereiken dan een oven. Hierdoor is het eten sneller bereid, en gaan er geen voedingsstoffen onnodig verloren.

Airfryer vs oven inhoud

Tja, het is geen verrassing dat een oven meer inhoud heeft dan een airfryer. Ook al heb je de airfryer XL of zelfs XXL in huis, in een oven past simpelweg meer. In een airfryer kunnen grote hoeveelheden friet tegelijkertijd worden opgewarmd. Maar wil je echt stukken vlees gaan bereiden, zoals lamskoteletten. Dan kom je toch sneller uit bij de oven.

Al met al bij de airfryer vs oven zijn er grote overeenkomsten te zien. Maar ook een aantal kleinere verschillen. Het komt op het gerecht en de hoeveelheid aan, voor welk apparaat je zult kiezen. Het grote voordeel van de airfryer ten opzichte van de oven is, is dat de airfryer sneller is en je helemaal geen olie hoeft te gebruiken.