Hoe kan ik frituren zonder olie?

Door: Jasper
Laatste update: 5 november 2019
Hoe kan ik frituren zonder olie?

De meeste gestelde vraag die we nog altijd horen is: “Hoe kan ik nou frituren zonder olie?” Je begrijpt dat de airfryer hier het antwoord op is! In plaats van friet die doordrenkt is van frituurvet vol met ongezonde transvetten is er een gezondere manier van frituren, namelijk met hetelucht.

Hoe werkt frituren zonder olie?

In de Airfryer worden patat en snacks niet gefrituurd maar knapperig bereid door middel van hete lucht. Dit wordt behaald omdat er continu luchtcirculatie plaatsvindt op eenzelfde temperatuur. Door deze warme luchtcirculatie wordt er een grill effect gecreëerd en krijg je net als bij een heteluchtoven het knapperige korstje op je eten. Een airfryer of heteluchtfriteuse heeft dan ook geen olie nodig. Het toevoegen van olie geeft je soms zelfs het tegenovergestelde effect. In plaats van knapperig wordt je eten eerder zompig als je olie toevoegt.

Wanneer gebruik je wel olie in de Airfyer?

De ene keer dat we je wel adviseren om olie te gebruiken in de airfryer is als je eten verwarmt wat al reeds bereid is. Denk maar aan een kippenbout met een krokant laagje. Om dat laag weer zo krokant mogelijk te krijgen kun je het beste een klein beetje olie toevoegen. Maar ook vlees wat niet gemarineerd is kan wat uitdrogen in de airfryer en een schepje olie kan dit voorkomen. Je kunt het vlees natuurlijk ook direct marineren met olie waarna je dit niet meer extra hoeft toe te voegen. Wil je olie toevoegen kies dan bijvoorbeeld voor olijfolie die geschikt is voor warme toepassingen. Let op: Mocht je olie willen gebruiken, giet deze dan nooit direct in de airfryer wanneer deze is opgewarmd, dit kan spatten en een gevaarlijke situatie opleveren.

Werken alle airfyers zonder olie?

Alle airfyers werken met hetelucht en dus zonder olie. Inmiddels zijn er veel verschillende soorten en merken op de markt. Al deze merken hebben hun eigen specificaties en afhankelijk van je wensen kun je zien welke het beste bij jou past. In de top 10 vind je de beste modellen van dit moment!

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer