Is de airfryer ongezond voor je?

Door: Jasper
Laatste update: 30 oktober 2019

Inmiddels weet je als het goed is, dat de airfryer gezond voor je is. Mits je niet elke dag daar alleen maar friet en snacks in bereidt. Want deze producten zijn natuurlijk niet goed voor je gezondheid. Maar de airfryer is uitermate geschikt voor het bereiden van vlees, gevogelte, aardappels, lunch, ontbijt, etc. Je moet het apparaat daarom als hulpmiddel zien. Maar goed, het is sowieso interessant om te onderzoeken of de airfryer ongezond voor je is. Dat hebben wij dit dan ook voor je uitgezocht.

Acrymalide is gevaar voor je gezondheid

Is de airfryer ongezond voor je?

Wanneer je eten verhit ontstaat acrymalide. Dit ontstaat bij het bakken van friet, brood, vlees, en het zit in koffie (door het roosteren van de bonen). Acrymalide is slecht voor je gezondheid omdat het kankerverwekkende stoffen bevat, dit is namelijk een testresultaat bij proefdieren. In hoeverre het kankerverwekkend is voor de mens, is niet duidelijk. Maar men raadt aan om zo min mogelijk chips, zoutjes en patat te eten. Uit een test van de Consumentenbond blijkt dat diepvriesfriet uit de airfryer het laagste gehalte heeft aan acrymalide. In tegenstelling tot zelfgemaakte friet. Wel wordt aangeraden om de friet niet bruin te bakken, maar goudgeel. Dit doe je door de baktemperatuur te verlagen naar ongeveer 175 graden in plaats van 190 graden. Maar deze richtlijn geldt dus voor alle soorten bereidingen. Of dit nu is met de frituurpan of met de airfyrer.

Airfryer ongezond?

De airfryer is dus niet per definitie ongezond. Helemaal niet als je het vergelijk met een friteuse. Maar je kan er niet elke dag alleen maar snacks en airfryer friet uit eten. Dat zou een erg ongezonde lifestyle zijn. De airfryer is een veelzijdig apparaat, waar je gebruik van moet maken. Ben jij nog niet in het bezit van een airfryer? De keuze in het aantal modellen van de airfryer is tegenwoordig groot. Vandaar dat we een top 10 hebben samengesteld met de beste airfryers van dit moment. Staat jouw favoriete airfryer ertussen?

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer