Waarom kiezen voor een airfryer en niet meer voor een friteuse?

Door: Jasper
Laatste update: 5 november 2019

Twijfel je nog of je afscheid moet nemen van je friteuse? Dat begrijpen we wel. De frituurpan staat al decennia lang in onze keuken (of garage, schuur, bijkeuken..). We weten precies hoe hij werkt, dus waarom kiezen voor een airfryer? Lees snel de airfryer meer voordelen biedt dan de friteuse.

 1. Minder calorieen en vetten
  Het eten dat in de airfryer wordt bereid is zoveel gezonder dan in de friteuse. Dit komt omdat de airfryer niet frituurt in olie of vet. De airfryer frituurt in de hete lucht waardoor je geen frituurvet meer nodig hebt. Een portie friet uit de friteuse bevat zo’n 450 calorieën, dezelfde portie friet uit de airfryer heeft slechts 160 calorieën. Welke friethet lekkerste in de airfryer is lees je hier.
 2. Ongevaarlijk doordat er geen hete olie wordt gebruikt
  De meeste ongelukken gebeuren in huis, helaas geldt dat ook voor ongelukjes met de frituurpan. De olie wordt ontzettend heet in de friteuse, minimaal 170 graden. Als je even niet oplet of te gehaast werkt, loop je het risico de olie te spatten op jou of iemand anders. Daar wil je toch niet aan denken! De airfryer gebruikt geen hete olie en is daardoor veilig. Ook koelt de airfryer sneller af dan een friteuse, en is er geen risico dat de olie in de pan vlam vat.
 3. Verbruikt minder energie
  Een standaard frituurpan met een inhoud van 1 kilo heeft een vermogen van maar liefst 3200 watt. Onze best geteste Philips Airfryer XL heeft een vermogen van slechts 2100 watt. Een frituurpan moet je altijd nog laten voorwarmen voordat je hem kan gebruiken. De airfryer heeft dit niet nodig. Wel heeft de airfryer iets meer tijd nodig om het eten goed te verwarmen, maar dit is slechts een klein verschil.
 4. Minder vieze geurtjes
  Je ruikt het altijd als er wordt gebakken in de frituurpan, of dit nu in huis is, of in de schuur. De buren weten het ook als je lekker gaat snacken! Heeft de airfryer hier ook last van? De airfryer is natuurlijk niet geurloos. Dat kan ook niet, want er wordt eten in bereid, net zoals je in de koekenpan een lekker stukje vlees of vis bakt. Dat ruik je toch ook? Wel is de geur een stuk minder dan bij de frituurpan. Daar ruik je de verhitte olie, en die zorgt er juist voor dat de geur zolang blijft hangen. Als je de airfryer onder de afzuigkap zet verdwijnen de geurtjes al snel uit je keuken.
 5. Meer dan alleen frituren
  Wat doet de friteuse? Juist, friet en snacks frituren, verder heeft het geen functie. De airfryer is zoveel meer dan dat. Hij doet dienst als frituurpan, oven en grill. Je kunt er in frituren, bakken, braden, grillen en roosteren. Je zal zien dat je allerlei nieuwe recepten gaat uitproberen, wat dacht je van een heerlijke ovenschotel of een cake bakken in de airfryer? Bekijk hier wat de baktijden zijn.

Welke airfryer kies jij?

Ben je al overtuigd van de voordelen van de airfryer? Er zijn nog zoveel meer redenen te noemen, maar bovenstaande top 5 spreken al voor zich. Wil je een airfryer aanschaffen? Kijk dan eens in de top 10 met de beste airfryers van dit moment – zo ben je verzekerd van een goede airfryer!

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer