De nieuwste apps, de scherpste foto’s en razendsnel internet: het is een klein feestje om weer een nieuwe Android telefoon in je broekzak te hebben, maar het is nog een zware bevalling om er één uit te zoeken. Zo heb je de omvang, de opslagcapaciteit en de kwaliteit van de camera waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een dergelijke telefoon. Met wat slecht researchwerk kan je met een matig toestel komen te zitten die slechts kort mee kan, waarna de zoektocht opnieuw begint.
Daarom vergeleken we vijf verschillende Android telefoons om te kijken welke een krachtige, duurzame batterij had en welke een scherpe prijs. Maar vooral: welke de beste koop Android telefoon was. We waren geen fan van de Motorola en werden aangenaam verrast door de Samsung Galaxy A52s. Deze heeft bijvoorbeeld een schitterend, full HD scherm.
Beste android telefoon 2022
Beste koop android telefoon
De beste koop van dit moment is de Samsung Galaxy A52S. Met dit model hebben we ook direct een van de krachtigste toestellen die we getest hebben. Dit zien we terug in de verschillende taken die je tegelijkertijd kunt uitvoeren, waaronder bijvoorbeeld:
- Internetten
- Documenten bewerken
- Foto’s en video’s bewerken
Dit kan je allemaal op het uiterst grote full HD scherm dat gebruikt is. Dit grote scherm zorgt ervoor dat de telefoon wat weg heeft van een kleine tablet, waardoor je gemakkelijk onderweg films en series kunt kijken. In de trein en de bus hebben we ervaren dat dit meer dan prima werkt.
Helaas hebben we ook ervaren dat dit ook zorgt voor een grote telefoon. Over het algemeen heeft het genoeg voordelen, maar de telefoon is niet ideaal om in je zak te steken. Dit zien we dan ook als een van de belangrijkste nadelen van deze Samsung telefoon.
Prijs
Een ander nadeel is de wat hogere prijs in vergelijking met andere Android-smartphones. Hoewel het niet de hoogste prijs is uit deze categorie, zijn er duidelijk telefoons die goedkoper zijn. Daar krijg je echter wel een vingerafdrukscanner en gezichtsherkenning voor terug.
Wat bij de prijs inbegrepen zit is de meer dan uitstekende camera. Met maar liefst 32 MP aan de voorkant en 64 MP aan de achterkant heb je twee prima camera’s die je kunt gebruiken. Hierdoor heb je niet per se een camera voor nodig, aangezien je met de telefoon hele mooie foto’s kunt maken.
Best geteste android telefoon
We hebben enorm veel verschillende Android-telefoons getest, maar de Xiaomi M1 10T Lite is bij uitstek de best geteste Android telefoon die er momenteel op de markt is. Met deze telefoon haal je allereerst als namelijk een telefoon in huis die al gemaakt is voor 5G. Met de nieuwe technologie komt dit goed uit.
Daarnaast zien we dat de telefoon geleverd wordt met verschillende accessoires. Waar steeds meer producenten ervoor kiezen om minder en minder accessoires aan te leveren, krijg je deze bij Xiaomi standaard in de doos. Je krijgt onder meer:
- Oplader
- USB C kabel
- Transparante cover
- Simnaald
Met de krachtige telefoon heb je daarnaast de mogelijkheid om verschillende taken tegelijkertijd uit te voeren. Ook zien we dat de batterij hier geen enkel probleem mee heeft. Dit komt door de flinke 4.820 mAh die de batterij heeft. Heb je hier toch te weinig aan, dan kun je een powerbank overwegen.
Kleine nadelen
De Xiaomi heeft een aantal nadelen die we nog willen vermelden. Allereerst is het scherm aan de grote kant. Het is het grootste scherm van alle telefoons die we in deze review getest hebben. Zeker voor vrouwen geeft het problemen als deze in de broekzak meegenomen moet worden.
Daarnaast is er nog een klein nadeel als je besluit om de transparante cover niet te gebruiken. In dat geval steekt de camera namelijk een beetje uit, waardoor je wel moet oppassen als je telefoon op tafel legt. De uitstekende camera kan dan beschadigd raken.
Beste android telefoon tot 400 euro
Waar de OnePlus telefoons voorheen alleen beschikbaar waren voor mensen die hiervoor een specifiek token kregen, is het tegenwoordig mogelijk om de telefoon ook als particulier te kopen. Hierdoor hebben steeds meer consumenten toegang tot de beste Android telefoon tot 400 euro.
De OnePlus Nord 2 staat vooral bekend vanwege de krachtige processor die er gebruikt wordt. Met de Mediatek Dimensity 1200 processor kijk je moeiteloos series en films en heb je zelfs de mogelijkheid om deze moeiteloos te bewerken. Dit is vergelijkbaar met een tablet van redelijk formaat.
Daarnaast zorgen de camera’s voor uiterst scherpe foto’s. Waar de voorkant beschikt over een camera met 32 MP, beschikt de achterkant zelfs over een camera van 50 MP. Hierdoor maak je uitstekende foto’s van de beste kwaliteit.
Veiligheid
Qua veiligheid doet OnePlus er alles aan om het de gebruiker naar de zin te maken. Dit zien we aan alle accessoires die worden meegeleverd ter bescherming, waaronder:
- Een kunststof screenprotector
- Transparante back cover
Daarbij moeten we wel vermelden dat de back cover van matige kwaliteit is.
Met de meegeleverde oplader is het daarnaast nog mogelijk om de telefoon binnen een half uur op te laden. Dit is een sterk punt ten opzichte van de concurrentie, waar het vaak langer duurt voordat de telefoon is opgeladen.
Helaas zien we wel dat de opslagcapaciteit niet uit te breiden is. Hoewel een opslagcapaciteit van 128 GB zeker niet slecht is, kun je deze niet uitbreiden door middel van een extra geheugenkaart. Ook dit zien we wel als een nadeel ten opzichte van de concurrentie.
Beste android telefoon onder 300 euro
Laten we beginnen met het grootste voordeel van de Samsung Galaxy A32: de batterij. Met deze enorme batterij is een powerbank niet meer nodig. Waar een gemiddelde telefoon kiest voor 4.500 mAh, kiest men bij Samsung voor 5.000 mAh. Hierdoor komt je niet snel met een lege batterij te staan.
De dual-sim mogelijkheden zorgen ervoor dat je de telefoon zowel voor werk als privé kunt gebruiken, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over twee telefoons. Daarnaast is de connectiviteit bij Samsung altijd meer dan prima in orde, waardoor je de telefoon kunt gebruiken voor allerlei soorten elektronica.
De verversingssnelheid van 90 keer per seconde zorgt ervoor dat de telefoon gemakkelijk te beheren is. Ook het kijken van films en series is hierdoor geen probleem. Wel zijn er wat moeilijkheden als je ook foto’s en video’s wilt bewerken. De telefoon is vooral geschikt voor:
- Bellen en Whatsapp
- Internet
- Social media
- Eenvoudige spellen
Scherm
Qua scherm is het wel wat aan de grote kant, waardoor het moeilijker is om de telefoon met één hand te bedienen. Dit maakt het ook lastiger voor dames om de telefoon in de broekzak te doen. Zelfs voor mannen kan het grote scherm nog wel voor problemen zorgen.
Wat we erg opvallend vinden is dat de telefoon een erg voordelige prijs heeft. Dit maakt het de beste Android telefoon onder 300 euro. Qua prijs zien we een enorm goede telefoon, zeker als we dit vergelijken met andere telefoons in een hogere prijsklasse.
Beste android telefoon onder 250 euro
De grote batterij is misschien wel het sterkste punt van de beste Android telefoon onder 250 euro. Met de Samsung Galaxy A12 heb je een telefoon die qua performance niet onder doet voor andere telefoons in een hogere prijscategorie. Zeker als we de batterij als criteria nemen, is het een sterke telefoon.
Hoewel de batterij zeer krachtig is, kunnen we dat niet zeggen over de processor van de telefoon. Deze zorgt er namelijk voor dat je geen foto’s of video’s kunt bewerken. Dit maakt het vooral een telefoon die geschikt is voor:
- Bellen & Whatsapp
- Internet
- Social media
- Eenvoudige spellen
Door de mogelijkheid om een extra geheugenkaart óf een extra simkaart in de telefoon te doen, kun je zelf beslissen of je het geheugen uitbreidt of gebruik maakt van een dual sim. Vooral voor het werk is de telefoon daarmee uitermate geschikt.
Qua camera zien we dat de camera op de achterkant naar behoren werkt. Met een 48 MP camera aan de achterkant en een groothoeklens kun je mooie foto’s maken van hoge kwaliteit. De voorkant van de telefoon heeft helaas maar een 8 MP camera, waardoor deze van lagere kwaliteit is.
Groter scherm
Het grotere scherm heeft voor- en nadelen. Zo geeft het je aan de ene kant wel de mogelijkheid om bijvoorbeeld films te kijken, maar zorgt het er aan de andere kant voor dat de telefoon wat moeilijk in de zak past. Ook gaat hierdoor de batterij wel sneller leeg, waardoor een powerbank aan te raden is.
Hoe wij Android-telefoons vergelijken
Er zijn enorm veel verschillende Android-telefoons op de markt verkrijgbaar. Het is daarom ondoenlijk om alle verschillende smartphones te vergelijken. Daarom hebben we alleen de smartphones vergeleken die aan onze vooraf opgestelde voorwaarden voldoen. Hieronder hebben we deze voorwaarden voor je toegelicht:
- Snel laden: De eerste voorwaarde is de mogelijkheid om het apparaat snel op te laden. We zien namelijk dat hier vanuit de maatschappij steeds meer behoefte aan is. Daarom hebben we alleen de smartphones getest die ook daadwerkelijk over deze functionaliteit beschikken.
- Vingerafdrukscanner: Om de veiligheid van telefoons te verhogen, kiezen steeds meer producenten voor het ontgrendelen van de telefoon met je vingerafdruk. In sommige gevallen is ook gezichtsherkenning mogelijk, maar we hebben de vingerafdrukscanner als minimale vereiste genomen.
- Schermdiagonaal: Qua schermdiagonaal hebben we alleen smartphones geselecteerd met een schermdiagonaal van minimaal 6,4 inch. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om onderweg alsnog films en series te kijken. Toch is het een stuk kleiner dan een tablet, zodat je niet met een al te groot scherm op zak loopt.
- Opslagcapaciteit: En tot slot hebben we nog gekeken naar de opslagcapaciteit. Deze moet minimaal 128 GB zijn of flink uit te breiden zijn. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om te kiezen voor cloud opslag, maar maakt het geen vereiste.
Android telefoons vergelijken |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Product | Schermdiagonaal | Opslagcapaciteit | Camera’s | ||||||
|
Samsung Galaxy A52s
Beste koop android telefoon
|
6,5 inch | 128 GB | Voorkant (32 MP) - Achterkant (64 MP) | Bekijk prijzen | ||||
|
Xiaomi Mi 10T Lite
Best geteste android telefoon
|
6,67 inch | 128 GB | Voorkant (16 MP) - Achterkant (64 MP) | Bekijk prijzen | ||||
|
OnePlus Nord 2
Beste android telefoon tot 400 euro
|
6,43 inch | 128 GB | Voorkant (32 MP) - Achterkant (50 MP) | Bekijk prijzen | ||||
|
Samsung Galaxy A32
Beste android telefoon onder 300 euro
|
6,4 inch | 128 GB | Voorkant (20 MP) - Achterkant (65 MP) | Bekijk prijzen | ||||
|
Samsung Galaxy A12
Beste android telefoon onder 250 euro
|
6,5 inch | 64 GB | Voorkant (8 MP) Achterkant (48 MP) | Bekijk prijzen |
Waar moet je op letten bij het kopen van een Android telefoon? - Koopgids
Er zijn natuurlijk heel veel fabrikanten die Android als besturingssysteem gebruiken. Hierdoor is ook de keuze qua aantal telefoons. We krijgen daarom vaak de vraag waar je als koper op moet letten bij het kopen van een Android telefoon. Hieronder hebben we een aantal belangrijke factoren voor je op een rij gezet:
- Formaat: Allereerst het formaat van de Android-telefoon. Waar de ene fabrikant juist kiest voor compacte modellen, kiezen andere fabrikanten juist weer voor grotere toestellen. Het formaat zien we daarom als een belangrijke factor. Wil je graag films en series kijken, dan is een grote smartphone geschikt. Heb je hier al een tablet met bluetooth speaker voor, dan is een kleinere smartphone voldoende.
- Camera: Voor een camera geldt eigenlijk hetzelfde. Als je graag mooie foto’s maakt van alledaagse dingen, dan is een goede camera natuurlijk erg belangrijk. Gebruik je de camera vrijwel niet en heb je hiervoor een aparte camera, dan heeft een camera minder prioriteit. Ook de kwaliteit van de camera is van belang. Gebruik je net zoals bij een iPhone meerdere camera’s of heb je voldoende aan één enkele.
- Batterij: Daarnaast zien we de batterij als een belangrijke factor. Hoe meer je van je smartphone verlangt, hoe sneller de batterij leeg is. Gebruik je een telefoon alleen voor bellen en appen, dan is dit wat minder belangrijk. Kies je toch voor een telefoon met een kleinere batterij, dan kun je nog altijd kiezen voor een powerbank.
- Opslag: Tegenwoordig zien we dat steeds meer mensen kiezen voor opslag in de cloud. Toch heeft dit niet voor iedereen de voorkeur. Daarom moet je als gebruikers ook kijken naar jouw persoonlijke behoefte. Sla je jouw afbeeldingen, documenten en video’s op in de cloud, dan heb je voldoende aan minder opslag.
Veelgestelde vragen
#1 - Hoe kan ik zien hoe oud mijn Android telefoon is?
De leeftijd van je telefoon staat weergegeven bij het IMEI-nummer. Dit is per telefoon een uniek nummer. Bij een Android telefoon kun je dit zien door *#06# te gebruiken bij het belmenu van je telefoon. Vervolgens krijg je het IMEI-nummer te zien op je beeldscherm. Op de website van de fabrikant kun je dit nummer invoeren en de leeftijd van je telefoon zien.
#2 - Welke versie heeft mijn Android telefoon?
De Android-versie van je telefoon staat weergegeven in instellingen. Scroll daarbij helemaal naar beneden en kies voor ‘Over de telefoon’. Hier staat vervolgens weergegeven welke Androidversie je telefoon heeft.
#3 - Hoe reset ik mijn Android telefoon?
Het resetten van een Android telefoon is heel eenvoudig. Hiervoor ga je naar instellingen, kies je voor ‘Systeem’, ‘Geavanceerd’ en vervolgens op ‘Opties voor resetten’. Hier kun je de telefoon resetten. Let er wel op dat je hiermee alle gegevens van je telefoon wist.