Beste Android telefoons 2022: welke is het beste voor jou?

Laatste ge-update in door Stijn

Android is een besturingssysteem dat door enorm veel verschillende smartphoneproducenten gebruikt wordt. Samen met iOS hebben zij een groot marktaandeel. In Nederland blijkt Android zelfs een aandeel van 59,44% in 2020. Hierdoor zien we ook een grote groei aan apps voor Android-apparaten.

In deze complete review gaan we kijken naar de beste Android-smartphones. Daarbij kijken we naar de prijs, het schermdiagonaal, de opslagcapaciteit en het aantal camera’s. Wat we wel alvast kunnen verklappen is dat de Samsung Galaxy A52s 128GB Zwart de beste koop is. Hier lees je er alles over!

# Product Schermdiagonaal Opslagcapaciteit Camera’s Prijs v.a.
1 Samsung Galaxy A52s
Beste koop android telefoon
6,5 inch 128 GB Voorkant (32 MP) - Achterkant (64 MP) € 379,00
2 Xiaomi Mi 10T Lite
Best geteste android telefoon
6,67 inch 128 GB Voorkant (16 MP) - Achterkant (64 MP) € 289,00
3 OnePlus Nord 2
Beste android telefoon tot 400 euro
6,43 inch 128 GB Voorkant (32 MP) - Achterkant (50 MP) € 329,00
4 Samsung Galaxy A32
Beste android telefoon onder 300 euro
6,4 inch 128 GB Voorkant (20 MP) - Achterkant (65 MP) € 239,00
5 Samsung Galaxy A12
Beste android telefoon onder 250 euro
6,5 inch 64 GB Voorkant (8 MP) Achterkant (48 MP) -
Laatste prijs-update: zaterdag 1 oktober 2022
Samsung Galaxy A52s Bekijk prijzen
Camera’s: Voorkant (32 MP) - Achterkant (64 MP)
Opslagcapaciteit: 128 GB
Schermdiagonaal: 6,5 inch

De beste koop van dit moment is de Samsung Galaxy A52S. Met dit model hebben we ook direct een van de krachtigste toestellen die we getest hebben. Dit zien we terug in de verschillende taken die je tegelijkertijd kunt uitvoeren, waaronder bijvoorbeeld:

 • Internetten
 • Documenten bewerken
 • Foto’s en video’s bewerken

Dit kan je allemaal op het uiterst grote full HD scherm dat gebruikt is. Dit grote scherm zorgt ervoor dat de telefoon wat weg heeft van een kleine tablet, waardoor je gemakkelijk onderweg films en series kunt kijken. In de trein en de bus hebben we ervaren dat dit meer dan prima werkt.

Helaas hebben we ook ervaren dat dit ook zorgt voor een grote telefoon. Over het algemeen heeft het genoeg voordelen, maar de telefoon is niet ideaal om in je zak te steken. Dit zien we dan ook als een van de belangrijkste nadelen van deze Samsung telefoon.

Prijs

Een ander nadeel is de wat hogere prijs in vergelijking met andere Android-smartphones. Hoewel het niet de hoogste prijs is uit deze categorie, zijn er duidelijk telefoons die goedkoper zijn. Daar krijg je echter wel een vingerafdrukscanner en gezichtsherkenning voor terug.

Wat bij de prijs inbegrepen zit is de meer dan uitstekende camera. Met maar liefst 32 MP aan de voorkant en 64 MP aan de achterkant heb je twee prima camera’s die je kunt gebruiken. Hierdoor heb je niet per se een camera voor nodig, aangezien je met de telefoon hele mooie foto’s kunt maken.

Met de Samsung Galaxy A52S haal je de beste koop in huis qua Android toestellen

Plus- en minpunten
Krachtig toestel – Full hd scherm – Scherpe foto’s - Vingerafdrukscanner
Groot scherm - Prijs
Verkrijgbaar bij:
Xiaomi Mi 10T Lite Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 6,67 inch
Opslagcapaciteit: 128 GB
Camera’s: Voorkant (16 MP) - Achterkant (64 MP)

We hebben enorm veel verschillende Android-telefoons getest, maar de Xiaomi M1 10T Lite is bij uitstek de best geteste Android telefoon die er momenteel op de markt is. Met deze telefoon haal je allereerst als namelijk een telefoon in huis die al gemaakt is voor 5G. Met de nieuwe technologie komt dit goed uit.

Daarnaast zien we dat de telefoon geleverd wordt met verschillende accessoires. Waar steeds meer producenten ervoor kiezen om minder en minder accessoires aan te leveren, krijg je deze bij Xiaomi standaard in de doos. Je krijgt onder meer:

 • Oplader
 • USB C kabel
 • Transparante cover
 • Simnaald

Met de krachtige telefoon heb je daarnaast de mogelijkheid om verschillende taken tegelijkertijd uit te voeren. Ook zien we dat de batterij hier geen enkel probleem mee heeft. Dit komt door de flinke 4.820 mAh die de batterij heeft. Heb je hier toch te weinig aan, dan kun je een powerbank overwegen.

Kleine nadelen

De Xiaomi heeft een aantal nadelen die we nog willen vermelden. Allereerst is het scherm aan de grote kant. Het is het grootste scherm van alle telefoons die we in deze review getest hebben. Zeker voor vrouwen geeft het problemen als deze in de broekzak meegenomen moet worden.

Daarnaast is er nog een klein nadeel als je besluit om de transparante cover niet te gebruiken. In dat geval steekt de camera namelijk een beetje uit, waardoor je wel moet oppassen als je telefoon op tafel legt. De uitstekende camera kan dan beschadigd raken.

De Xiaomi Mi 10T Lite komt als beste uit de test, mede door de uitstekende batterij.

Plus- en minpunten
Geschikt voor 5G – krachtige telefoon – Batterij
Groot scherm – Camera steekt uit
Verkrijgbaar bij:
OnePlus Nord 2 Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 6,43 inch
Opslagcapaciteit: 128 GB
Camera’s: Voorkant (32 MP) - Achterkant (50 MP)

Waar de OnePlus telefoons voorheen alleen beschikbaar waren voor mensen die hiervoor een specifiek token kregen, is het tegenwoordig mogelijk om de telefoon ook als particulier te kopen. Hierdoor hebben steeds meer consumenten toegang tot de beste Android telefoon tot 400 euro.

De OnePlus Nord 2 staat vooral bekend vanwege de krachtige processor die er gebruikt wordt. Met de Mediatek Dimensity 1200 processor kijk je moeiteloos series en films en heb je zelfs de mogelijkheid om deze moeiteloos te bewerken. Dit is vergelijkbaar met een tablet van redelijk formaat.

Daarnaast zorgen de camera’s voor uiterst scherpe foto’s. Waar de voorkant beschikt over een camera met 32 MP, beschikt de achterkant zelfs over een camera van 50 MP. Hierdoor maak je uitstekende foto’s van de beste kwaliteit.

Veiligheid

Qua veiligheid doet OnePlus er alles aan om het de gebruiker naar de zin te maken. Dit zien we aan alle accessoires die worden meegeleverd ter bescherming, waaronder:

 • Een kunststof screenprotector
 • Transparante back cover

Daarbij moeten we wel vermelden dat de back cover van matige kwaliteit is.

Met de meegeleverde oplader is het daarnaast nog mogelijk om de telefoon binnen een half uur op te laden. Dit is een sterk punt ten opzichte van de concurrentie, waar het vaak langer duurt voordat de telefoon is opgeladen.

Helaas zien we wel dat de opslagcapaciteit niet uit te breiden is. Hoewel een opslagcapaciteit van 128 GB zeker niet slecht is, kun je deze niet uitbreiden door middel van een extra geheugenkaart. Ook dit zien we wel als een nadeel ten opzichte van de concurrentie.

Met de OnePlus Nord 2 haal je de beste Android telefoon tot 400 euro in huis.

Plus- en minpunten
Zware apps mogelijk – Scherpe foto’s – Oplaadtijd – Veiligheid
Opslagcapaciteit – Meegeleverde back-cover
Verkrijgbaar bij:
Samsung Galaxy A32 Bekijk prijzen
Camera’s: Voorkant (20 MP) - Achterkant (65 MP)
Opslagcapaciteit: 128 GB
Schermdiagonaal: 6,4 inch

Laten we beginnen met het grootste voordeel van de Samsung Galaxy A32: de batterij. Met deze enorme batterij is een powerbank niet meer nodig. Waar een gemiddelde telefoon kiest voor 4.500 mAh, kiest men bij Samsung voor 5.000 mAh. Hierdoor komt je niet snel met een lege batterij te staan.

De dual-sim mogelijkheden zorgen ervoor dat je de telefoon zowel voor werk als privé kunt gebruiken, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over twee telefoons. Daarnaast is de connectiviteit bij Samsung altijd meer dan prima in orde, waardoor je de telefoon kunt gebruiken voor allerlei soorten elektronica.

De verversingssnelheid van 90 keer per seconde zorgt ervoor dat de telefoon gemakkelijk te beheren is. Ook het kijken van films en series is hierdoor geen probleem. Wel zijn er wat moeilijkheden als je ook foto’s en video’s wilt bewerken. De telefoon is vooral geschikt voor:

 • Bellen en Whatsapp
 • Internet
 • Social media
 • Eenvoudige spellen

Scherm

Qua scherm is het wel wat aan de grote kant, waardoor het moeilijker is om de telefoon met één hand te bedienen. Dit maakt het ook lastiger voor dames om de telefoon in de broekzak te doen. Zelfs voor mannen kan het grote scherm nog wel voor problemen zorgen.

Wat we erg opvallend vinden is dat de telefoon een erg voordelige prijs heeft. Dit maakt het de beste Android telefoon onder 300 euro. Qua prijs zien we een enorm goede telefoon, zeker als we dit vergelijken met andere telefoons in een hogere prijsklasse.

Met een enorme batterij en een voordelige prijs is dit de beste Android telefoon onder 300 euro.

Plus- en minpunten
Enorme batterij – Dual sim mogelijkheid – Verversingssnelheid – Prijs
Groot scherm – Minder krachtig
Samsung Galaxy A12
Schermdiagonaal: 6,5 inch
Opslagcapaciteit: 64 GB
Camera’s: Voorkant (8 MP) Achterkant (48 MP)

De grote batterij is misschien wel het sterkste punt van de beste Android telefoon onder 250 euro. Met de Samsung Galaxy A12 heb je een telefoon die qua performance niet onder doet voor andere telefoons in een hogere prijscategorie. Zeker als we de batterij als criteria nemen, is het een sterke telefoon.

Hoewel de batterij zeer krachtig is, kunnen we dat niet zeggen over de processor van de telefoon. Deze zorgt er namelijk voor dat je geen foto’s of video’s kunt bewerken. Dit maakt het vooral een telefoon die geschikt is voor:

 • Bellen & Whatsapp
 • Internet
 • Social media
 • Eenvoudige spellen

Door de mogelijkheid om een extra geheugenkaart óf een extra simkaart in de telefoon te doen, kun je zelf beslissen of je het geheugen uitbreidt of gebruik maakt van een dual sim. Vooral voor het werk is de telefoon daarmee uitermate geschikt.

Qua camera zien we dat de camera op de achterkant naar behoren werkt. Met een 48 MP camera aan de achterkant en een groothoeklens kun je mooie foto’s maken van hoge kwaliteit. De voorkant van de telefoon heeft helaas maar een 8 MP camera, waardoor deze van lagere kwaliteit is.

Groter scherm

Het grotere scherm heeft voor- en nadelen. Zo geeft het je aan de ene kant wel de mogelijkheid om bijvoorbeeld films te kijken, maar zorgt het er aan de andere kant voor dat de telefoon wat moeilijk in de zak past. Ook gaat hierdoor de batterij wel sneller leeg, waardoor een powerbank aan te raden is.

Plus- en minpunten
Grote batterij – Extra geheugenkaart – Extra simkaart - Groothoeklens
Groter scherm – Minder krachtig
Door: Stijn

Hi! Wat leuk dat je dit leest. Mijn naam is Stijn Lamers en ik ben al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Ik houd van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Bij dit soort producten denk ik altijd, ‘kwaliteit boven kwantiteit’ en daarom wil ik jullie als lezer ook informeren over de beste producten die er momenteel op de markt zijn. Ben je benieuwd? Lees dan vooral de verschillende reviews op de website en zeg maar dag tegen een miskoop!