Beste autoradio 2022

Laatste ge-update in door Jan Minno

Al in de jaren ’30 van de vorige eeuw boden autofabrikanten hun topmodellen aan met een ingebouwde autoradio. Tegenwoordig is een autoradio een heuse mediahub geworden, waar je bijvoorbeeld ook je Iphone aan kunt koppelen. Zo luister je onderweg overal en altijd naar je eigen, favoriete muziek.

Sinds die periode is het aantal autoradio’s flink gestegen. Niet alleen in aantallen, maar ook in modellen, ontwerpen en merken. Om jou te helpen met het kiezen van de beste autoradio, hebben wij daarom de beste op een rijtje gezet.

Grofweg zijn de huidige autoradio’s onder te verdelen in twee categorieën: de zogenoemde enkele Din en de dubbele Din radio’s. Deze onderverdeling slaat op de grootte van het scherm. De 2-Din valt daarbij tweemaal zo groot uit, wat handig is voor bijvoorbeeld je navigatiesoftware. De meest luxueuze exemplaren gebruiken voor 2-Din zelfs een klapscherm.

Ontzettend mooi en handig allemaal, maar toch kwam de 1-Din KENWOOD KDC-BT740DAB na onze test als beste koop autoradio van 2022 uit de bus. Hieronder lees je waarom, en welke andere exemplaren deze toplijst haalden.

KENWOOD KDC-BT740DAB Bekijk prijzen
Bluetooth: 4.2
Stuurwielbediening: Ja
DAB+ antenne: Ja
Hierom zijn we fan:
Complete set, zodat je geen aanvullingen hoeft te kopen
Strak design, waardoor het geheel er mooi uitziet
Dab+ voor de perfecte sound
Bluetooth, om je smartphone te koppelen
Let hierop:
Geen ingang voor SD-kaart om je muziek mee af te spelen
Geen ingebouwde microfoon, waardoor je de externe microfoon moet gebruiken

Onze favoriete autoradio is uiteindelijk dus de KDC-BT740DAB van KENWOOD. Bijna alles wat wij wensen van een hedendaagse autoradio, bezit dit exemplaar. Zo kun je naar de radio luisteren met het digitale DAB+ systeem. Dit digitale signaal geeft een helderder sound dan het gebruikelijke analoge radio-geluid, waardoor je favoriete muziek of dat interessante radio-interview niet wordt gestoord door overmatige ruis.

Bovendien werd de benodigde DAB+ antenne, waarmee je dit digitale signaal ontvangt, gewoon standaard meegeleverd. Daar hoefden we dus niet speciaal voor naar de winkel.

Maar er is meer. Het was de complete uitvoering, in combinatie met de alleszins schappelijke prijs, die van de KENWOOD onze favoriet maakte. Het Bluetooth systeem koppelde zonder problemen onze telefoons aan de radio. Zowel de erkende merken alsook de budget smartphones.

Afspelen van cd’s

Waar Bluetooth inmiddels de standaard is, konden we tot onze grote vreugde in de KENWOOD ook onze cd’s afspelen. Deze optie is helaas bij veel moderne autoradio’s niet meer ingebouwd. Ook in de uitstekende Strex autoradio, waar we hieronder nog over komen te spreken, was deze optie er bijvoorbeeld niet.

De 18 voorkeuzezenders waarover deze KENWOOD beschikt, was voor ons persoonlijk meer dan genoeg. Als jij er echter meer wenst, kun je altijd eens kijken bij de Pioneer MVH-330DAB die er 24 heeft. Maar je merkt het al: we hebben het nu over details. Voor de rest kan de KENWOOD eigenlijk alles wat je van een moderne autoradio zou mogen verwachten.

Veel standaard extra’s

Het pakketje dat we opgestuurd kregen was dan ook buitengewoon compleet. Zo kregen we sleutels voor demontage, uitbouw en ontgrendeling van de oude radio, en het frame voor inbouw en de slede voor installatie van de nieuwe radio.

Daarnaast bevatte de box van onze favoriete autoradio van 2022 verrassend veel extra’s, waaronder:

 • Afneembaar paneel, om diefstal te voorkomen
 • Microfoon, waardoor je handsfree kunt telefoneren
 • Sierrand, zodat de radio mooi en stevig op zijn plek zit

Een allround, betrouwbare en goed functionerende autoradio!

Verkrijgbaar bij:
Strex Bekijk prijzen
Bluetooth: 4.0
Stuurwielbediening: Ja
DAB+ antenne: Nee
Hierom zijn we fan:
Zeer lage prijs, fijn voor de portemonnee
Mogelijkheid tot plaatsen SD-kaart met daarop je eigen muziek
Handsfree bellen, zodat je veilig uit en thuis bent
Eenvoudig te installeren, waardoor je snel van je nieuwe radio kan genieten
Let hierop:
Geen DAB+, wat voor ruis tijden het radio luisteren kan zorgen
Garantie slechts één jaar, dus een kortere gebruikszekerheid van het product

Laten we maar heel eerlijk zijn: toen we deze Strex autoradio gingen testen hadden we daar vooraf geen al te hoge verwachtingen van. Dit had met name te maken met de wel zeer lage prijs waarvoor deze fabrikant deze autoradio aan de man brengt.

Ik kan echter niet genoeg benadrukken hoezeer we er naast zaten. Deze radio biedt voor haar inderdaad zeer schappelijk prijs namelijk ontzettend veel kwaliteit. Voor mensen die gewoon een goede autoradio willen, zonder dat het al te veel mag kosten, is er eigenlijk geen betere.

Doorgevoerde besparingen

Natuurlijk heeft de fabrikant op bepaalde onderdelen wel bespaard. Het grootste gemis is die van het DAB+ systeem. Naar deze radio luisteren gaat dus nog ‘ouderwets’ op analoge wijze. Daardoor ontstaat er tijdens het luisteren nog wel eens ruis. Ook is het niet mogelijk om cd’s af te spelen, wat bij de KENWOOD KDC-BT740DAB nog wel het geval was.

Gelukkig staat daar veel tegenover. Zo konden we onze SD-kaartjes vol muziek in het apparaat kwijt, en ook een USB-ingang ontbreekt niet. Overige functies zijn onder andere:

 • Ingebouwde microfoon voor handsfree bellen
 • Stuurwiel-bediening, wat de veiligheid ten goede komt

Goedkoop geen duurkoop

De Strex heeft opvallend veel functionaliteiten in weinig euro’s gestopt. Stiekem dachten we dat er met name op simpele, kleine ‘luxe’ zaken was bezuinigd, maar nee: ook bijvoorbeeld een random-afspeelfunctie en muziekinformatie volgens het ID-3 systeem; het zat er allemaal op of aan.

Kwaliteit hoeft dus niet veel te kosten. Met bijvoorbeeld een dashcam in het goedkopere segment, voorzie je je auto ook tegen een kleine prijs van alle technische snufjes die je maar wenst.

Valt er dan niets op af- en aan te merken? Jawel: we zagen dat we voor de Strex slechts één jaar garantie kregen, terwijl dat bij vrijwel elke andere autoradio standaard twee jaar was. Toch nog een klein smetje op een voor de rest haast ongeschonden blazoen.

Een goedkoop alternatief dat amper inlevert op kwaliteit!

Verkrijgbaar bij:
Boscer® 2Din Bekijk prijzen
Bluetooth: 4.0
Stuurwielbediening: Ja
DAB+ antenne: Nee
Hierom zijn we fan:
Mooi 7 inch HD scherm, dat zeer prettig oogt
Bijgeleverde achteruitrijcamera, zodat inparkeren geen probleem meer is
Soepel werkende Android Auto / Apple Carplay, keuze voor je favoriete besturingssysteem
Voor een 2-Din scherp geprijsd, waardoor je niet diep in de buidel hoeft te tasten
Let hierop:
Geen bijgeleverde DAB+ antenne, die zul je apart aan moeten schaffen
Geen afneembaar voorpaneel, waarmee je dieven kunt ontmoedigen

Deze Boscer autoradio is zonder meer onze favoriete 2-Din radio. Daardoor heeft de radio een extra groot scherm, twee keer zo groot als een DIN 1. Deze feature heeft zo zijn praktische voordelen, en geeft de hele auto bovendien een luxere feel.

De autoradio maakt gebruik van het Android besturingssysteem, waardoor het apparaat contact kan maken met de Google Playstore. Dit is dan weer erg handig voor het installeren van onder andere je favoriete navigatiesoftware.

Dubbele USB-aansluiting

Aan aansluitingsmogelijkheden geen gebrek bij de Boscer autoradio. Zo vonden wij de dubbele USB-aansluiting op (de achterkant van) het apparaat een fijne toevoeging. En daar stoppen de voordelen niet, neem maar eens de volgende items in ogenschouw:

 • Achteruitrijcamera, wat vooral handig is bij het inparkeren
 • Externe microfoon, zodat je bij het bellen luid en duidelijk verstaanbaar bent
 • SD-kaart aansluiting, waardoor je makkelijk je eigen muziek mee onderweg neemt

Android Auto en Apple Carplay

Een radio met dubbele Din is automatisch wat duurder dan een exemplaar met enkele Din, maar je krijgt er in het geval van de Boscer ook erg veel extra’s voor terug. Vooral het subliem werkende Android Auto maakte ons enthousiast. Voor de zekerheid hebben we tevens Apple Carplay getest, en ook dit werkte naar behoren.

Je kunt je iPhone ook koppelen aan deze radio. Wat ons dan wel weer tegenviel, was het ontbreken van een DAB+ antenne. Deze zat wel bij de KENWOOD KDC-BT740DAB. Voor mensen die een luxe artikel wensen, is deze radio verder een echte aanrader!

Een schitterend vormgegeven 2-Din autoradio voor een luxe feel!

Verkrijgbaar bij:
Pioneer MVH-330DAB Bekijk prijzen
Bluetooth: 5.0
Stuurwielbediening: Ja
DAB+ antenne: Ja
Hierom zijn we fan:
Perfect geluid, voor fijnproevers een feestje om naar te luisteren
Economische keuze, autorijden is al duur genoeg
Handsfree bellen met Bluetooth, waardoor je de rijveiligheid vergroot
Mooi design, waarmee je zeker voor de dag kunt komen
Let hierop:
Geen CD-speler, zodat je je eigen klassiekers niet op deze wijze kunt luisteren
Niet waterbestendig, dus oppassen met vloeistoffen

Ongeveer de helft van de door ons geteste autoradio’s kwamen met een DAB+ ontvanger. De MVH-330DAB van Pioneer was daarbij een van de top-exemplaren. Niet alleen was de geluidskwaliteit van de radio messcherp, maar ook de vele extra’s maakten van de Pioneer een persoonlijke favoriet.

Deze radio snapt namelijk dat het uiteindelijk allemaal draait om het optimale geluid. Vandaar dat de radio uitgebreid aandacht schenkt aan het instellen van de perfecte sound. Je kunt dan denken aan de aanwezigheid van:

 • Bass Boost, om de bas perfect af te stellen
 • Subwoofer, die je auto omtovert in een club
 • Uitgebreide equalizer-mogelijkheden, voor de echt optimale sound die jij wenst

Als je met dit alles nog niet het perfecte geluid krijgt, ligt het echt niet aan de radio. Misschien wordt het dan tijd om je speakers eens aan te pakken, bijvoorbeeld met nieuwe Bluetooth speakers.

Veel extra’s voor weinig

Ergens vinden we het wel jammer dat we onze CD’s niet in deze radio af kunnen spelen, zoals bij de KENWOOD KDC-BT740DAB. Gelukkig weet de Pioneer dit met allerlei extraatjes goed te maken. Zo is deze moderne radio voorzien van Bluetooth 5.0, waardoor je snel verbinding kunt maken met je smartphone. Verder is het paneeltje te verwijderen om dieven de loef af te steken en kan het scherm zelfs cyrillische tekens weergeven.

Allemaal mooie extraatjes natuurlijk, maar het is toch vooral het kraakheldere geluid dat van de Pioneer zo’n bijzondere autoradio maakt. Deze radio is dan ook echt bedoeld voor de fijnproever die graag voor de optimale geluidskwaliteit gaat. Dat de radio bepaald niet de duurste was die we in handen hebben gehad, mag dan ook best opmerkelijk worden genoemd.

Esthetische topper

De Pioneer heeft in tegenstelling tot bovengenoemde Boscer® 2Din slechts één USB-poort. Voor het overige kan deze autoradio de vergelijking met zijn concurrenten echter prima aan. Dat geldt zeker op esthetisch vlak: het strakke rood/zwarte design behoort tot het mooiste van wat we bij deze test in handen kregen.

Fraai vormgegeven DAB+ autoradio met ongeëvenaard geluid!

Verkrijgbaar bij:
KENWOOD DMX120BT Bekijk prijzen
Bluetooth: 3.1
Stuurwielbediening: Ja
DAB+ antenne: Nee
Hierom zijn we fan:
Mooi beeld en goede touchscreen, waardoor de radio echt een toevoeging aan je interieur is
Speelt video’s helder af, zodat je een heuse entertainmentset rijker bent
Compatible met Android Auto en Apple Carplay, zodat je zelf je besturingssysteem kan kiezen
Geïntegreerde Bluetooth Carkit, voor een snelle verbinding met je smartphone
Let hierop:
Geen DAB+, wat voor ruis kan zorgen als je naar de radio luistert
Geluid slechts beperkt aanpasbaar, wat ten koste gaat van het optimale geluid

De radio’s van KENWOOD vielen ons bij deze test regelmatig in positieve zin op. Deze KENWOOD DMX120BT is wat ons betreft daarbij de beste Android autoradio. Het 2-Din touchscreen werkt zeer intuïtief, zeker als je al bekend bent met het Android-systeem, bijvoorbeeld als je al regelmatig met je Android telefoon in de weer bent. Als je meer aan Apple gewend bent, geen nood: ook de Apple Carplay liep op rolletjes.

Makkelijk te installeren en te gebruiken

Aan het eind van deze top 5 durven we het best toe te geven: het was zo nu en dan wat gehannes met het testen van al die autoradio’s. Deze KENWOOD zat gelukkig echter zomaar op zijn plek. Dit had zeker te maken met de beperkte inbouwdiepte, waardoor er veel ruimte achter de radio leeg bleef.

Na installatie probeerden we uiteraard de kwaliteit uit, en ook die viel bepaald niet tegen. Hoewel de radio van Bluetooth versie 3.1 gebruik maakt, hebben wij tijdens het gebruik eigenlijk geen haperingen in onze muziek ontdekt.

Standaardmodel met weinig extra’s

Wie een 2-Din autoradio zoekt, wil al snel een hoop extra’s. Deze KENWOOD richt zich vooral op de kernfuncties, en laat al te veel extraatjes achterwege. Vooral het ontbreken van een DAB+ antenne misten we erg. Het kraakheldere geluid van de bovengenoemde Pioneer MVH-330DAB waren we immers nog niet vergeten.

Helemaal uitgekleed is deze radio ook weer niet. Zo heeft de radio onder andere:

 • Stuurwielbediening, zodat je je handen aan het stuur kunt houden
 • Ingang voor achteruitrijcamera (NB: camera niet meegeleverd), handig bij het inparkeren
 • Externe microfoon, voor dat ene belangrijke telefoontje onderweg
 • Ruisonderdrukking, om fijner naar de radio te luisteren

Een fraai 2-Din model dat bovendien doet wat het moet doen!

Product Bluetooth Stuurwielbediening DAB+ antenne
KENWOOD KDC-BT740DAB KENWOOD KDC-BT740DAB
Beste koop autoradio
4.2 Bekijk prijzen
Strex Strex
Best geteste autoraio
4.0 Bekijk prijzen
Boscer® 2Din Boscer® 2Din
Beste 2din autoradio
4.0 Bekijk prijzen
Pioneer MVH-330DAB Pioneer MVH-330DAB
Beste DAB+ autoradio
5.0 Bekijk prijzen
KENWOOD DMX120BT KENWOOD DMX120BT
Beste android autoradio
3.1 Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 7 juni 2023
Door:
Jan Minno

Jan Minno studeerde Geschiedenis in Groningen, waar hij tevens in de nabije toekomst hoopt te promoveren. Intussen schreef en publiceerde hij een biografie én een zestal romans, waarvoor hij in 2022 onder andere de Simke Kloostermanprijs ontving voor beste Friestalige jeugdroman. Daarnaast werkt Jan Minno aan een onderwijsprogramma voor basisscholen op het gebied van geschiedonderwijs.