Babyfoons en straling – wat je er over moet weten

Het is al langer bekend dat wij dagelijks in aanraking komen met straling. De ene straling is de andere niet. Maar duidelijk is hoe minder straling, hoe beter natuurlijk. Dus hoe zit dat met de straling van een babyfoon? Is dit zonder bedenken? Wij leggen het hier uit!

Babyfoon straling

Verschillende soorten babyfoons

Zoals we in onze babyfoon koopgids al hebben uitgelegd, zijn er verschillende soorten babyfoons verkrijgbaar. Vroeger werden er analoge (radioverbinding) babyfoons verkocht. Tegenwoordig heb je meer keuze. Denk naast analoog maar aan DECT (digitaal), wifi, dual (combinatie van DECT en wifi) en PMR (denk aan walkie-talkies).

Hoe dichter je bij de babyfoon bent, hoe meer je in aanraking zult komen met de bijbehorende straling. Een babyfoon die altijd aan staat, zal ook altijd stralen. Een goede oplossing hiervoor is het gebruik maken van de vox- of ook wel eco-modus genoemd. De babyfoon staat dan op stand-by. Zodra er geluid wordt gesignaleerd, springt de babyfoon aan en geeft het een signaal naar de ouder-unit. Je bespaart met deze functie onnodige straling en de batterij zal langer meegaan.

Babyfoon en straling

Als je gebruik wilt maken van een babyfoon dan ontkom je niet aan enige vorm van straling. In principe hoef je je vrij weinig zorgen te maken. Alle babyfoons worden voor dat ze verkocht mogen worden, uitgebreid getest. Ze mogen de maximale, en dus veilige, norm niet overschrijden. De elektrostralingsnorm voor babyfoons is extra streng. De straling is zo’n 4 keer lager dan die van je smartphone of tablet. Je zult je daarom misschien meer zorgen moeten maken over het gebruik van je smartphone in de buurt van je kindje dan over de babyfoon. Wil je de straling van je babyfoon zo veel mogelijk beperken? Kies dan voor een analoge of PMR babyfoon. Maar wees je bewust dat deze verbindingen meer storen en dat ze afluistergevoelig zijn.

Tips voor gebruik van babyfoon

  • Plaats de baby-unit altijd met een minimale afstand van 1 meter bij je kindje vandaan
  • Gebruik de vox- of eco-modus; de babyfoon zendt in deze modus alleen als er geluid is
  • Schakel de ouder- en baby-unit uit als je jouw kindje uit bed haalt
  • Gebruik de zoomfunctie van de camera, zodat je de camera verder van het bedje kunt plaatsen

Luvion Grand Elite 3 Connect

Overal ter wereld je kindje haarscherp kunnen zien en horen? Dat kan met de Grand Elite 3 Connect babyfoon van het Nederlandse merk Luvion! Dankzij de dual-mode ben je ten aller tijden verzekerd van een stabiele en veilige verbinding.

Koop bij Bol.com
Philips Avent SCD713/26 - babyfoon

Ben je op zoek naar een betrouwbare babyfoon met een kristalhelder geluid? Dan heb je die bij deze gevonden. Want dankzij de DECT-technologie heb je een 100% privé verbinding, geheel ruis- en stoorvrij.

Koop bij Bol.com
Angelcare AC127

Angelcare staat bekend om hun babyfoons met bewegingssensor mat. Deze babyfoon heeft over decenia heen al veel ouders geholpen op tijd bij hun kindje te zijn, nadat de ademhaling stopte. De sensormat geeft na 20 seconde geen beweging een signaal.

Koop bij Bol.com