Babyfoons en straling – wat je er over moet weten

Door: Jasper
Laatste update: 22 juni 2020

Het is al langer bekend dat wij dagelijks in aanraking komen met straling. De ene straling is de andere niet. Maar duidelijk is hoe minder straling, hoe beter natuurlijk. Dus hoe zit dat met de straling van een babyfoon? Is dit zonder bedenken? Wij leggen het hier uit!

Babyfoon straling

Verschillende soorten babyfoons

Zoals we in onze babyfoon koopgids al hebben uitgelegd, zijn er verschillende soorten babyfoons verkrijgbaar. Vroeger werden er analoge (radioverbinding) babyfoons verkocht. Tegenwoordig heb je meer keuze. Denk naast analoog maar aan DECT (digitaal), wifi, dual (combinatie van DECT en wifi) en PMR (denk aan walkie-talkies). Bekijk onze top 10 beste babyfoons voor alle babyfoons die wij aanraden.

Hoe dichter je bij de babyfoon bent, hoe meer je in aanraking zult komen met de bijbehorende straling. Een babyfoon die altijd aan staat, zal ook altijd stralen. Een goede oplossing hiervoor is het gebruik maken van de vox- of ook wel eco-modus genoemd. De babyfoon staat dan op stand-by. Zodra er geluid wordt gesignaleerd, springt de babyfoon aan en geeft het een signaal naar de ouder-unit. Je bespaart met deze functie onnodige straling en de batterij zal langer meegaan.

Babyfoon en straling

Als je gebruik wilt maken van een babyfoon dan ontkom je niet aan enige vorm van straling. In principe hoef je je vrij weinig zorgen te maken. Alle babyfoons worden voor dat ze verkocht mogen worden, uitgebreid getest. Ze mogen de maximale, en dus veilige, norm niet overschrijden. De elektrostralingsnorm voor babyfoons is extra streng. De straling is zo’n 4 keer lager dan die van je smartphone of tablet. Je zult je daarom misschien meer zorgen moeten maken over het gebruik van je smartphone in de buurt van je kindje dan over de babyfoon. Wil je de straling van je babyfoon zo veel mogelijk beperken? Kies dan voor een analoge of PMR babyfoon. Maar wees je bewust dat deze verbindingen meer storen en dat ze afluistergevoelig zijn.

Tips voor gebruik van babyfoon

  • Plaats de baby-unit altijd met een minimale afstand van 1 meter bij je kindje vandaan
  • Gebruik de vox- of eco-modus; de babyfoon zendt in deze modus alleen als er geluid is
  • Schakel de ouder- en baby-unit uit als je jouw kindje uit bed haalt
  • Gebruik de zoomfunctie van de camera, zodat je de camera verder van het bedje kunt plaatsen

Meer tips voor het gebruik van een babyfoon vind je hier.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer