Beste babymatras 2023 (60x120 & 70x140 vergeleken)

Laatste ge-update in door Marle

Wist je dat een baby in de eerste 3 maanden maarliefst 16 tot 18 uur slaapt per etmaal? Dan kun je je vast voorstellen hoe belangrijk een goed bedje voor je kleine uk is. En zo’n goede slaapplek begint bij een uitstekend matras.

Als je een kindje verwacht, komt er behoorlijk wat op je af en zijn er ontelbaar veel zaken die je moet aanschaffen. Uiteraard wil je voor jouw baby alleen het beste van het beste, maar de keuze is enorm. Omdat het lastig is door de bomen het bos te zien, zetten wij de 5 beste babymatrassen voor je op een rij.

Eerlijk gezegd hebben we in dit geval de producten niet zelf uitgetest en konden we ook geen gebruikers interviewen. Toch is ons onderzoek, zoals je van ons gewend bent, wel degelijk naar behoren uitgebreid. We kunnen alvast verklappen, dat het Princessmatrassen Ledikantmatras als beste koop 2023 uit de bus is gekomen.

Princessmatrassen Ledikantmatras Bekijk prijzen
Materiaal vulling: Poly Comfort schuim SG25
Hoes wasbaar: op 30°C
Ventilatie: extra ventilatie
Afmetingen: 60 x 10 x 120 cm
Hierom zijn we fan:
Geschikt voor elke bodem, anti-allergisch dubbeldoek, scherpe prijs
Let hierop:
hoes wasbaar op 30°C

Dat je kindje goed slaapt is één ding, maar zelf hoef je gelukkig ook geen oog minder dicht te doen wanneer je dit matrasje aanschaft. Van de prijs ga je namelijk niet wakker liggen. En zeg nou zelf, dat is mooi meegenomen.

Waarschijnlijk heb je al een prachtig ledikantje gekocht. Dan is het goed om te weten, dat dit matras gebruikt kan worden bij elke bodem. Daar hoef je gelukkig geen rekening meer mee te houden. Alleen nog even letten op de afmetingen, want als het ledikantmatras te klein is, kan het gevaarlijk zijn voor je baby.

De afritsbare hoes kan in de wasmachine gewassen worden op 30°C en dat klinkt natuurlijk op zich prima. Uit ervaring weten wij, dat er regelmatig ongelukjes kunnen gebeuren in de vorm van overstromende luiers, uitgespuugde melk of fruithapjes. Dan is 30°C toch wat weinig om de hoes weer helemaal netjes en hygienisch schoon te krijgen.

Eigenschappen van het ledikantmatras:

 • poly comfort SG25 schuim kern;
 • afneembare, wasbare hoes;
 • anti-allergische hoes;
 • de hoes is wasbaar op 30°C;
 • 60x10x120 cm;
 • 6 maanden fabrieksgarantie.

Lekker stevig

Als bijkomend voordeel noemen kopers de stevigheid van dit matras. Als een matras te zacht is, kan het gezicht van de baby in het matras zakken met alle gevolgen van dien. De stevigheid zorgt er ook voor dat bij het gebruik van een beschermhoes het matras niet krom trekt, maar dat het vlak blijft liggen.

Je kindje slaapt als een roos op dit veilige en voordelige ledikantmatras van Princesmatrassen.

De lage prijs in combinatie met de hoge kwaliteit van dit matras zorgen ervoor, dat het Princessmatrassen Ledikantmatras voor ons de onbetwiste nummer 1 is en als beste koop babymatras 2022 gekozen is.

Verkrijgbaar bij:
ABZ Babymatras Bekijk prijzen
Materiaal vulling: Combinatie Koudschuim HR 30 en Honingraatstructuur
Hoes wasbaar: op 60 °C, beperkt programma
Ventilatie: extra ventilatie (honingraatstructuur)
Afmetingen: 60 x 13 x 120 cm
Hierom zijn we fan:
inclusief Airgosafe matrastopper, goede ventilatie, wasbaar op 60 graden
Let hierop:
tijk kan een beetje krimpen in de was

Eigenlijk kunnen we er heel kort over zijn. Dit matras kreeg een dikke 10 van de Consumentenbond in de uitgebreide test die zij in 2020 uitvoerden. Beter dan dat wordt het natuurlijk niet en voor ons was het dan ook vanzelfsprekend om het ABZ Babymatras als best geteste babymatras 2022 uit te roepen.

Het matras wordt geleverd inclusief een matrastopper. De fabrikant noemt het principe Airgosafe en het belangrijkste daarvan is, is dat het extra veiligheid en comfort biedt aan je baby. Wanneer je interesse hebt in de techniek erachter, bekijk dan het filmpje waarin wordt  uitgelegd hoe het allemaal werkt.

Eigenschappen van het matras:

 • inclusief Airgosafe topper;
 • combinatie koudschuim HR 30 en honingraatstructuur;
 • afneembare, wasbare hoes;
 • anti-allergische hoes;
 • de hoes is wasbaar op 60°C;
 • 60x10x120 cm;
 • 1 jaar fabrieksgarantie.

Klimatiserend

Niet alleen ventilatie is belangrijk voor het slaapcomfort van je baby. Het is voor je kindje erg comfortabel wanneer een matras ook klimatiserend is. Dat helpt namelijk tegen oververhitting en het zorgt er ook voor dat je baby het de eerste maanden niet te koud krijgt.

Wil je dat je baby optimaal comfort ervaart door de ventilerende en klimatiserende eigenschappen van dit matras? Dan bevelen wij ook het speciale Airgosafe hoeslaken aan.
Puck Moonlight Bekijk prijzen
Materiaal vulling: Polyether
Hoes wasbaar: op 40°C
Ventilatie: minimale ventilatie
Afmetingen: 60 x 10 x 120 cm
Hierom zijn we fan:
gunstige prijs, hoes wasbaar op 40 graden
Let hierop:
ventilatie niet optimaal

Eerder al vermeldden we dat een baby vele uren in slapend in zijn bedje doorbrengt. In de eerste 3 maanden slaapt je ukkie zelfs 16 tot 18 uur per etmaal. Ook bij de oppas, opa en oma of op vakantie zal je kindje vele uren slapend doorbrengen.

Omdat het matras zo voordelig geprijsd is, is het ideaal als extra matras in bijvoorbeeld een logeerbedje of campingbed te gebruiken. Het Puck Moonlight matras is niet alleen een voordelige keuze, het is daarnaast ook uitvoerig getest en voldoet aan de strenge Europese veiligheidsnormen.

Het matras is comfortabel, maar het is niet aan te raden om het intensief te gebruiken. De ventilatie van het matras is niet helemaal optimaal en daardoor moet je het voldoende tijd geven om te ontluchten na gebruik.

Wanneer jij (of de oppas) het matras bij geregeld gebruik minimaal 2x per maand omdraait, dan help je de ventilatie zelf een handje. Op die manier heb je een comfortabele en veilige tweede slaapplek voor je baby.

Eigenschappen van het babymatras:

 • polyether vulling;
 • afneembare hoes;
 • de hoes is wasbaar op 40°C;
 • 60x10x120 cm;
 • niet geschikt voor intensief gebruik;
 • 1 jaar fabrieksgarantie.

Diverse afmetingen

Het door ons geteste matras had een afmeting van 60x10x120 cm, maar je kunt het ook in 40x7x80 cm en 70x10x140 cm kopen.

Door de verschillende afmetingen kun je eenvoudig voor elk logeerbedje een passend matras vinden.

Verkrijgbaar bij:
Pretura Essential Move Bekijk prijzen
Materiaal vulling: Polyether
Hoes wasbaar: op 60 °C
Ventilatie: pocketvering
Afmetingen: 70 x 10 x 140 cm
Hierom zijn we fan:
tijk wasbaar op 60 graden, pocketvering, erg stevig
Let hierop:
geen aparte babyzijde

De matrassen van Pretura kun je vinden in verschillende uitvoeringen. Het door ons geteste exemplaar komt uit de basis collectie, die ze Essential noemen. Pretura is een merk dat steeds meer naam maakt in de matrassenwereld en volgens ons een plaats in de top 5 van  2022 meer dan verdient.

De  pocketvering, die gecombineerd wordt met polyether schuim zorgt ervoor dat je kindje heerlijk comfortabel ligt. Door diezelfde pocketvering is de ventilatie uitstekend en is het matras erg stevig. Dat is fijn, want als je kind wat groter wordt, kan het het matras niet zelf optillen. Je kind kan dan ook niet per ongeluk onder het matras komen.

Dit ledikantmatras heeft bijna alleen maar voordelen. Het enige nadeel dat wij konden vinden, is het feit dat deze uitvoering geen speciale babyzijde heeft. De matrassen uit de andere collecties van hetzelfde merk hebben namelijk wel een aparte baby- en juniorzijde.

Mocht je graag twee verschillende zijdes hebben (waarbij de babyzijde wat harder is en de juniorzijde extra luchtdoorlatend is), dan kun je kiezen voor de Excellent uitvoering. Hou er in dat geval rekening mee, dat je wat dieper in de buidel zult moeten tasten.

Eigenschappen van het babymatras:

 • vulling van polyether en pocketvering;
 • met afneembare, wasbare hoes;
 • tijk wasbaar op 60 graden;
 • 70x140 cm;
 • stevig matras.

Ook verkrijgbaar in andere uitvoeringen

Zoals we al door lieten schemeren, zijn er diverse uitvoeringen beschikbaar. Naast de Essential serie zijn er de Superior matrassen, die zijn uitgevoerd met een speciale babyzijde. De Excellent matrassen hebben naast de babyzijde ook onder andere speciale vering. De Nature serie is gemaakt van (de naam zegt het al) natuurlijke materialen. 

Afhankelijk van je budget en je voorkeuren, kun je ook kiezen om een luxere (en duurdere) optie aan te schaffen.

Wijzelf zouden kiezen voor het Pretura Essential Move Matras. Dit voldoet aan alle veiligheidseisen, is redelijk geprijsd, biedt uitstekende ventilatie, is stevig en is comfortabel voor je baby. Het staat natuurlijk niet zo maar op de plaats 4 van de beste babymatrassen van 2022!

Verkrijgbaar bij:
Alvi Kinderwagen Matras Bekijk prijzen
Materiaal vulling: Koudschuim
Hoes wasbaar: op 60 °C
Ventilatie: verticale ventilatiekanalen
Afmetingen: 33 x 5 x 75 cm
Hierom zijn we fan:
ademend materiaal, goede ventilatie, tijk wasbaar op 60 graden
Let hierop:
niet meteen te gebruiken

De paden op, de lanen in, niets is leuker dan op pad gaan met je gezin. Natuurlijk heb je een geweldige kinderwagen met reiswieg gekocht, maar het standaard matrasje dat daarbij geleverd is, is hoogstwaarschijnlijk niet veel soeps.

Dat is jammer, want waarom zou je kindje minder lekker liggen als je onderweg bent? Wij hebben diverse wiegmatrassen voor je getest en het Alvi Kinderwagen Matras is naar voren gekomen als de beste in zijn soort.

Je pasgeboren telg slaapt prinsheerlijk op dit matras, dat uit 3 lagen schuim bestaat. Die lagen bieden uitstekende ondersteuning voor het hoofd, rug en nek. De speciale 3D-luchtzakken zorgen ervoor dat het matrasje snel droogt. Dat is wel zo fijn in het geval van een baby-ongelukje.

Over ongelukjes gesproken: mocht er onverhoopt wat mis gaan (een spuitluier of een gevalletje reflux), dan is schoonmaken geen enkel probleem. De matrashoes is wasbaar op 60 graden en kan zelfs in de droger. Ideaal, want je kunt het matras zodoende snel weer gebruiken.

Daar zijn we trouwens wel op een klein minpuntje gestuit. Over snel in gebruik nemen gesproken. Wanneer je het matras in huis hebt, duurt het nog minstens 72 uur voor je  het daadwerkelijk kunt gebruiken. Het heeft namelijk niet direct de goede vorm, omdat het onder hoge druk in de fabriek in de verpakking is gepropt. Niet last-minute bestellen dus in dit geval.

Eigenschappen van het wiegmatras:

 • matras voor reiswieg;
 • kern van koudschuim;
 • hoes wasbaar op 60 graden;
 • krijgt pas na 72 uur definitieve vorm.

Extra ventilatiekanalen

Het wiegmatras heeft speciale verticale ventilatiekanalen. Die zorgen ervoor dat er altijd een aangename temperatuur in de kinderwagen is. De voering absorbeert eventueel aanwezig vocht, zodat je baby altijd droog ligt.

Je ukkie slaapt ook in de kinderwagen als een baby op dit matrasje. Het biedt stevigheid, goede ventilatie en het materiaal is sneldrogend.

Verkrijgbaar bij:
Product Materiaal vulling Hoes wasbaar Ventilatie Afmetingen
Princessmatrassen Ledikantmatras Princessmatrassen Ledikantmatras
Beste koop
Poly Comfort schuim SG25 op 30°C extra ventilatie 60 x 10 x 120 cm Bekijk prijzen
ABZ Babymatras ABZ Babymatras
Best geteste
Combinatie Koudschuim HR 30 en Honingraatstructuur op 60 °C, beperkt programma extra ventilatie (honingraatstructuur) 60 x 13 x 120 cm Bekijk prijzen
Puck Moonlight Puck Moonlight
60x120
Polyether op 40°C minimale ventilatie 60 x 10 x 120 cm Bekijk prijzen
Pretura Essential Move Pretura Essential Move
70x140
Polyether op 60 °C pocketvering 70 x 10 x 140 cm Bekijk prijzen
Alvi Kinderwagen Matras Alvi Kinderwagen Matras
Wiegmatras
Koudschuim op 60 °C verticale ventilatiekanalen 33 x 5 x 75 cm Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 29 maart 2023
Door:
Marle

Marle is drie jaar geleden begonnen als copywriter en schrijft nog steeds met veel plezier. Hoewel ze zich aan het begin voornamelijk richtte op het schrijven van product descriptions, schrijft ze ondertussen ook verschillende artikelen en reviews voor deBeste.com. Daar ze zelf graag in de keuken staat, vind ze het altijd erg interessant om meer te weten te komen over verschillende keukenaccessoires. En dat vanaf het prachtige, zonovergoten eiland Bali!