Barbecue: de barbecue schoonmaken doe je zo!

De barbecue schoonmaken is niet het leukste klusje om te doen. Maar na elke keer barbecueën zul je hem toch echt schoon moeten maken. Gelukkig valt het schoonmaken van de zelfs de barbecue best wel mee met deze handige tips! Nieuwsgierig? Lees dan vooral even verder.

Barbecue schoonmaken – begin direct

Maak je barbecue zo snel mogelijk na gebruik schoon. Zo voorkom je dat de vlekken hardnekkig worden. Door direct na het barbecueën de barbecue schoon te maken, bespaar je jezelf veel onnodig werk. Deze tip lijkt voor de hand te liggen. Maar helaas gebeurt het te weinig.

Barbecue schoonmaken – hot!

Maak het rooster goed heet, denk maar aan zo’n 300 °C. Het vuil veeg je er dan zo van af met een staalwolborstel.

Barbecue schoonmaken – ui of citroen

Maak je barbecue schoon als hij nog warm is. Snijd een ui doormidden, prik hem aan een lange vork en wrijf met de ui het rooster goed in. Je zult zien dat het vuil vanzelf loslaat. Vergeet niet het rooster om te draaien en de achterkant van het rooster ook schoon te maken. Dit trucje werkt ook met een citroen.

Barbecue schoonmaken – gras

Als het rooster al afgekoeld is, kun je hem ’s avonds in het gras leggen. De dauw weekt gedurende de nacht het meeste vuil los, waardoor het schoonmaken de volgende dag een stuk makkelijker is.

Barbecue schoonmaken - ovenspray

Deze tip werkt erg goed bij hardnekkige vlekken, of als het rooster al een langere tijd vies is, bijvoorbeeld doordat je vergeten bent het rooster de vorige keer schoon te maken. Spray het rooster in met oven spray en laat het, afhankelijk van de hoeveelheid vuil een paar uur tot een nacht intrekken. Daarna poets je vrij eenvoudig het vuil eraf met een stukje staalwol.

Barbecue onderhouden

Naast schoonmaken is het ook belangrijk dat je de barbecue onderhoudt. Dit kun je al doen met een paar simpele handelingen.

  • Schep de barbecue helemaal leeg en neem de barbecue af met een lekker sopje. Je kunt een normale allesreiniger gebruiken. Droog de barbecue wel goed af, om roest te voorkomen.
  • Vet het rooster in met olijfolie of een andere olie naar jouw keuze. De olie beschermt het rooster tegen roest.