De gezondheidsgevaren van barbecue: de gevaren die op de loer liggen

Door: Jasper
Laatste update: 25 maart 2022

Barbecuesaus is niet alleen lekker, het heeft ook negatieve effecten op onze gezondheid.

Screenshot 2022-03-25 at 15.49.08

Barbecuesaus

Een onderzoek uitgevoerd door het Health Science Center van de Universiteit van Texas heeft uitgewezen dat het eten van barbecuesaus nadelige effecten kan hebben op onze gezondheid. Uit de studie bleek dat de gemiddelde Amerikaan meer dan 5 pond barbecuesaus per jaar eet en veel mensen zijn zich niet bewust van de negatieve gezondheidseffecten die deze kruiderij op hen kan hebben.

Uit de studie bleek dat barbecuesaus kan leiden tot een verhoogd risico op obesitas, hoge bloeddruk en diabetes.

Waarom is barbecue zo populair?

Barbecue is een vorm van koken die zijn oorsprong vindt in de zuidelijke staten van Amerika. Het woord “barbecue” verwijst naar de methode om voedsel te koken op een grill of boven een open vuur, in plaats van in de oven of op een fornuis.

De populariteit van barbecue kan worden toegeschreven aan zijn veelzijdigheid in verschillende culturen en regio’s. Sommige landen gebruiken het bijvoorbeeld voor religieuze ceremonies en anderen gebruiken het voor populair straatvoedsel.

Het is ook een van de meest smaakvolle soorten voedsel omdat het langzaam wordt gekookt boven kolen en tijdens het koken wordt besprenkeld met saus of marinade.

Waarom is barbecue zo ongezond?

Barbecue is ongezond omdat het vaak veel vet en zout bevat, maar weinig eiwitten en vezels.

Het vlees dat bij de barbecue wordt gebruikt, kan veel vet bevatten, wat kan leiden tot hartaandoeningen. Barbecue heeft ook een hoog natriumgehalte. Wanneer je deze twee ingrediënten combineert, krijg je een extreem ongezonde maaltijd die veel gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Is er een gezonde manier van barbecueën?

Barbecuegerechten zijn een hoofdbestanddeel van de zomer, maar ze hoeven niet ongezond te zijn. Er zijn tal van manieren om te barbecueën zonder je gezondheid in gevaar te brengen.

  • Grillen is een gezonde manier om vlees en groenten te bereiden.
  • Gebruik minder olie of helemaal geen olie bij het grillen.
  • Kies magere stukken vlees, zoals kipfilet of varkenshaas, in plaats van vette stukken zoals ribben of borst.
  • Grill kleinere stukken vlees, die sneller gaar zijn en minder vet opnemen dan grotere stukken die meer tijd op de grill nodig hebben.
  • Voeg verse groenten toe aan je barbecueschotel voor een extra portie voedingsstoffen en vezels terwijl je toch eet deze zomerfavoriet!

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer