Revolutionaire geschiedenis van barbecue, inclusief uitvinding en cultuur

Door: Jasper
Laatste update: 25 maart 2022

Iedereen heeft het wel eens gedaan – barbecueën! Het is een gezellige activiteit en geliefd over de hele wereld. Maar wie heeft het nou eigenlijk uitgevonden? En wat is de geschiedenis van barbecue? Daar zul je allemaal achter komen in dit artikel!

Screenshot 2022-03-25 at 15.49.00

Wat is barbecue en wie heeft het uitgevonden?

Barbecue is een kooktechniek waarbij vlees of vis met rook langzaam wordt gekookt. Het is een populaire vorm van koken in het zuiden van de Verenigde Staten en Canada.

Het woord barbecue komt van het Spaanse woord barbacoa, wat ‘koken met hete kolen’ betekent.

De uitvinding van de barbecue wordt toegeschreven aan twee verschillende mensen:

  • De eerste was de Amerikaan George Stephen die in 1827 een metalen rooster en driepoot uitvond waarmee hij vlees boven een open vuur kon koken.
  • De tweede persoon was de Fransman Jean-Baptiste de la Curne de Sainte-Palaye die in 1739 zijn boek “Le cuisinier roïal et bourgeois” publiceerde, waarin hij een soortgelijk proces beschrijft dat “barbacuette” wordt genoemd.

Geschiedenis van barbecue: hoe het idee werd geboren

De uitvinding van barbecue is misschien een complexer verhaal dan we denken. Verschillende bronnen beweren dat de eerste barbecue op verschillende plaatsen in verschillende perioden is uitgevonden. Sommige mensen geloven dat het is uitgevonden door de Indianen, terwijl anderen zeggen dat de Chinezen de eersten waren die barbecue uitvonden.

Wat wel duidelijk is, is dat het barbecueën van vlees al eeuwen bestaat en in de loop van de tijd is geëvolueerd, van het koken van vlees boven een open vuur tot wat we tegenwoordig hebben – een geavanceerde kookmethode waarvoor een roker, grill of oven nodig is.

De geschiedenis van barbecueën in Amerika

Barbecueën is een Amerikaanse traditie die al eeuwen bestaat. Het begon in de 17e eeuw toen kolonisten in Amerika vlees kookten boven open vuur. Naarmate de tijd verstreek, begonnen Amerikanen hun eigen barbecuestijl te creëren, genaamd “barbecue”, en het werd een hoofdbestanddeel van de Amerikaanse cultuur.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer