Is een bladblazer handig en waar gebruik je het voor?

Blaadjes kunnen in de herfst en soms zelfs droge zomers paden, grasvelden en andere delen van je tuin bedekken. Bladblazers worden meestal ingezet om dit op te ruimen. Maar is de bladblazer echt zoveel beter dan het aanharken van je grasveldje?

image

Waar gebruik je een bladblazer precies voor?

Het klinkt natuurlijk als een open deur, maar een bladblazer doet eigenlijk net iets meer dan alleen bladeren wegblazen. Het functioneert ook als blazer om kleine takjes en ander rondslingerend materiaal op te ruimen. Bladblazers bevatten tegenwoordig ook vaak een zuigfunctie. Je zou kunnen zeggen dat de bladblazer de stofzuiger van de tuin is dus.

De luchtstroom van een bladblazer

De bladblazer kan een luchtstroom geven tot soms wel 350 kilometer per uur. Een gemiddelde snelheid van 200 kilometer per uur is echter al goed genoeg om droge bladeren op te ruimen. Samen met de zuigfunctie is het dus een stuk krachtiger om bladeren op te ruimen dan handmatig met een hark.

Welke soort bladblazer kies je?

Er zijn verschillende soorten bladblazers op de markt. Over het algemeen delen we ze in drie groepen in:

  • Bladblazers met een accu’s
  • Bladblazers op elektriciteit met een kabel
  • Bladblazers op benzine

De bladblazer op benzine heeft het grootste vermogen, maar is niet heel onderhoudsvriendelijk en stoot ook meer CO2 uit dan een bladblazer met een kabel of accu natuurlijk.

Geluid van een bladblazer

Een van de grootste klachten van omwonenden bij het gebruik van een bladblazer is het geluid. Bladblazers met een accu zijn het stilst en hebben een maximaal geluid van 85 decibel. Een bladblazer op benzine geeft doorgaans meer geluid en kan tot 100 decibel oplopen. Het is goed om de oren te beschermen tijdens het blazen, want geluiden boven de 80 decibel kunnen je gehoor beschadigen.