Waarom stinkt mijn blender?

Een blender is handig: je maakt er bijvoorbeeld hummus in, een smoothie, pannenkoekenbeslag of zelfs je eigen pindakaas. Helaas komt het voor dat je blender regelmatig nogal stinkt. Hoe komt dat en hoe voorkom je een smoothie die smaakt naar hummus of andersom?

Het materiaal van je blender

Dat je blender stinkt heeft twee redenen. Ten eerste komt het simpelweg omdat er nog voedselresten zijn achtergebleven. Met name hartige gerechten die je in je blender hebt gemaakt, kunnen bepaalde geuren achterlaten, zeker als je knoflook hebt gebruikt. Bovendien zorgt het materiaal waar de meeste blenders van gemaakt zijn ervoor dat de geuren goed kunnen hechten. Dit materiaal is BPA-plastic. Er zijn blenders die zonder dit materiaal gemaakt zijn, maar zelfs als je blender wel van BP-plastic is gemaakt, is het niet nodig je zorgen te maken over een stinkende blender. Lees snel verder om enkele oplossingen te ontdekken voor een stinkende blender.

Hoe zorg je dat een blender niet stinkt?

Je voorkomt dat een blender niet stinkt door deze na gebruik goed schoon te maken. Sommige onderdelen van de blender kunnen vrijwel altijd in de vaatwasser gestopt worden. Als je dat doet en je zorgt dat alle voedselresten verwijderd zijn voordat je de blender in de vaatwasser stopt, zou het probleem zich eigenlijk niet voor moeten doen. Zeker niet als je de blender snel schoonmaakt en niet te lang met vieze resten op je aanrecht laat staan.

Als je onverhoopt toch nog last blijft houden van een vieze geur in je blender, zou je het volgende kunnen proberen:

  • Maak de blender schoon met wat azijn en baking soda. Je zou dit het beste een nacht kunnen laten weken.
  • Maak de blender schoon met koffiedik. Ook met koffiedik zou je de blender het beste een nachtje kunnen laten weken voor het beste resultaat.
  • Kunstgebittabletten kunnen ook helpen. Deze methode wordt ook wel gebruikt om plastic shakebekers schoon te maken. Je koopt deze tabletten gewoon bij de drogist.