Wanneer is de blender uitgevonden?

We gebruiken hem allemaal wel eens: de blender. Ideaal voor smoothies en een heleboel andere heerlijke gerechten. Maar wie heeft de blender eigenlijk uitgevonden en wanneer is dit apparaat bedacht? De geschiedenis van de blender gaat wellicht verder terug dan je zou verwachten.

Uitvinding van 100 jaar geleden

In het jaar 1922 vond de Amerikaanse eigenaar van Stevens Electric Company, in Racine, Wisconsin de blender uit door roterende messen op de bodem van een container waardoor al het voedsel dat erin werd gestopt kon worden verpulverd. Toch duurde het pas tot 1937 voordat de blender echt furore maakte in de keukens van gewone mensen.

image

Waring Blendor: een nieuwe draai aan de blender

Fred Osius was gefascineerd door het apparaat de blender en ontwikkelde het tot een perfecte huishoudelijk apparaat zoals we dat vandaag de dag eigenlijk kennen. Osius zocht contact met zijn naamgenoot Fred Waring, die al eerder had gesleuteld aan zijn miracle mixer. Waring verbeterde het apparaat van Osius en deze blender kreeg de naam Waring Blendor en het zou tot na de oorlog duren voordat de verkoop recordhoogtes bereikt. Het is overigens nog steeds mogelijk de Waring blender te kopen, maar de techniek van de blender is door vele andere bedrijven al zeer goed nagebootst.

Blender niet weg te denken uit onze keukens

In de jaren 50 en 60 werd de blender nog beter en werd het gebruik van de blender verruimd naar bijvoorbeeld ook de medische wetenschap. Zo werd onder meer het poliovaccin ontwikkeld door wetenschapper Jonas Salk dankzij de techniek van een blender. Tegenwoordig is de blender niet meer uit ons huishouden weg te denken. Het apparaat is snel en eenvoudig en handig en kan gebruikt worden om onder meer de volgende gerechten te maken:

  • Huisgemaakte sappen
  • Zelfgemaakte pindakaas
  • Pesto
  • Pannenkoekenbeslag
  • Hummus
  • Smoothies