Het menselijk lichaam zit behoorlijk complex in elkaar. Als er iets niet helemaal goed gaat binnen ons lichaam, dan zien we dit meestal terug in bepaalde waarden die dan niet juist zijn. Denk hierbij aan hartslag, temperatuur, ademhaling, maar ook bloeddruk. In sommige gevallen wordt het aangeraden om thuis de bloeddruk in de gaten te houden. Ongeveer 2,8 miljoen Nederlanders hebben een verhoogde bloeddruk, waarvan sommigen niet eens weten dat dit het geval is, en daarom wordt het ook in 2023 aangeraden om een bloeddrukmeter in huis te hebben.
Thuis jouw bloeddruk meten kan handig zijn, bijvoorbeeld wanneer de bloeddruk bij de arts vaak wisselt, of wanneer je medicijnen neemt tegen een te hoge bloeddruk. Het is hierbij belangrijk om te zorgen dat je de beste bloeddrukmeter gebruikt met betrouwbare resultaten. Wij hebben de beste bloeddrukmeters op een rij gezet zodat jij dit allemaal niet hoeft uit te zoeken. Dat scheelt weer een hoop stress! We beginnen met de producten, waarna we bespreken hoe we bloeddrukmeters testen, een aantal tips meegeven en veel gestelde vragen beantwoorden.
Beste bloeddrukmeters
Beste koop bloeddrukmeter
Het eerste model in deze lijst is ook gelijk het model met de beste prijs/kwaliteit verhouding, en dat is waarom het door ons uitgeroepen is tot beste koop. De Omron X7 Smart + AC Adapter is uitstekend te gebruiken wanneer je dagelijks de bloeddrukwaarden bij moet houden.
In de medische wereld kennen we de STRIDE BP lijst. Dit is een onafhankelijk organisatie die door middel van wetenschappelijk onderzoek bepaalt of een bloeddrukmeter betrouwbare waardes laat zien of niet, en of deze meter geschikt is om thuis te gebruiken. De Omron X7 Smart + AC Adapter staat op deze lijst en is dus geschikt voor thuisgebruik.
Een aantal specificaties van dit model:
- Meetbereik bloeddruk: 40 – 260 Pa;
- Meetbereik hartslag: 40 – 180 bpm;
- Stroomvoorziening: Accu/batterij;
- Gewicht: 560 gram;
- Garantie: 3 jaar.
Wees er vroeg bij
Een bloeddrukmeter kan niet alleen de bloeddruk weergeven, maar ook levens redden. AFIB, ook wel bekend als atriumfibrillatie, is de meest voorkomende hartritmestoornis. Helaas zijn er vaak geen symptomen waar te nemen. De Omron X7 Smart + AC Adapter kan deze stoornis vroegtijdig detecteren waardoor het risico op een beroerte flink afneemt.
Dit model heeft een geheugenfunctie ingebouwd met 100 geheugenplaatsen en 2 instelbare gebruikersprofielen. Hierdoor kan je eerdere meetwaardes inzien en eventueel voorleggen bij de dokter, en één apparaat gebruiken wanneer er twee personen in huis zijn die hun bloeddruk in de gaten moeten houden. Het apparaat is met één knop te bedienen waardoor je niet te maken hebt met verwarrende knoppen. Ook tijdens de zwangerschap is dit apparaat prima te gebruiken.
Best geteste bloeddrukmeter
Als we naar het gehele plaatje kijken, dus kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid etc., dan komt de Withings BPM Connect als beste uit de test. Dit apparaat meet gemakkelijk thuis de bloeddruk en laat binnen één oogopslag zien in welke WHO classificatie je bloeddruk valt.
Er zijn genoeg mensen, zoals ik, die geregeld wat vergeten, en dan heb ik het niet alleen over de smartphone en sleutels, maar echt belangrijke dingen. Nu ben ik vrij jong, maar ook op je oude dag ga je steeds meer vergeten. Het is dan ook wel fijn dat dit apparaat een herinneringsfunctie ingebouwd heeft, zo krijg je een melding wanneer het weer tijd is voor een nieuwe meting. Om deze functie te gebruiken is het noodzakelijk om de Nokia Health Mate te installeren op jouw smartphone. Via deze app kun je ook jouw metingen inzien.
Een aantal specificaties van dit model:
- Meetbereik bloeddruk: 0 – 285 mm Hg;
- Meetbereik hartslag: 40 – 180 bpm;
- Stroomvoorziening: Accu/batterij;
- Gewicht: 200 gram;
- Garantie: 2 jaar.
Ieder voordeel heeft zijn nadeel
Het apparaat biedt ruimte voor 8 instelbare gebruikersprofielen en 8 geheugenplaatsen. Zo kan het hele gezin gebruik maken van de bloeddrukmeter. Ook tijdens de zwangerschap is het mogelijk om dit model zonder problemen te gebruiken.
Hoewel de Withings BPM Connect genoeg voordelen heeft, zijn er ook nadelen te noemen. Dit apparaat kan bijvoorbeeld niet AFIB detecteren, en kan ook geen nachtmetingen uitvoeren. Een eenknopsbediening ontbreekt ook. We moeten er ook wel eerlijk bij zeggen dat de Withings BPM Connect niet op de STRIDE BP lijst staat, en vooralsnog dus nog niet aanbevolen wordt door de Nederlandse Hartstichting.
Beste bloeddrukmeter voor thuis
De afgelopen jaren werd ons gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven, en in 2022 zit het eigenlijk al in ons systeem dat we dat ook gewoon doen. Je wilt niet meer voor de kleine dingen het huis uit gaan, dat moet gewoon zo veel mogelijk via de laptop of een ander apparaat kunnen. Thuis de bloeddruk meten wordt ook steeds normaler, maar het is dan wel belangrijk dat je de beste bloeddrukmeter voor thuis in huis hebt.
Wat ons betreft is de Omron X3 Comfort + AC Adapter hier de meest geschikte keuze voor. Het apparaat is altijd beschikbaar wanneer jij het nodig hebt en kan bijna niet leeg zijn. Dit heeft het te danken aan het feit dat de Omron X3 Comfort ook op te laden is met de adapter. Dat uitstapje naar het hoekwinkeltje voor wat batterijen kun je dus ook van je lijst schrappen!
Een aantal specificaties van dit model:
- Meetbereik bloeddruk: 40 – 260 Pa;
- Meetbereik hartslag: 40 – 180 ppm;
- Stroomvoorziening: Accu/batterij;
- Gewicht: 340 gram;
- Garantie: 3 jaar.
Een betrouwbaar beeld is cruciaal
Sommige bloeddrukmeters zijn niet geschikt om tijdens de zwangerschap te gebruiken. Dit heeft ermee te maken dat de waardes die dan getoond worden een vertekend beeld van de gezondheid kunnen geven. Dit model kan wel gebruikt worden tijdens de zwangerschap en zal dan nog steeds betrouwbare gegevens weergeven. Het is niet voor niets dat dit model aanbevolen wordt door de Nederlandse Hartstichting.
Het is mogelijk om de gemiddelde bloeddruk te berekenen. Deze functie laat zien wat de gemiddelde bloeddruk is over, in dit geval, de laatste 3 metingen. Dit kan van belang zijn voor jouw dokter, maar geeft jou ook een idee van hoe het ermee staat op dit moment.
Beste polsbloeddrukmeter
Niet iedereen kan zo’n bloeddrukmeter om hun bovenarm waarderen. Het kan zijn dat zij het gewoon geen fijn gevoel vinden, maar het kan natuurlijk ook dat er zwakkere aderen zitten of wondjes die het pijnlijk maken. Een polsbloeddrukmeter kan dan uitkomst bieden.
Het is belangrijk dat je de beste polsbloeddrukmeter in huis haalt als je deze optie overweegt, ze zijn namelijk gevoelig voor beweging en kunnen daardoor minder nauwkeurig zijn dan een bovenarm bloeddrukmeter. Dit speelt dan ook mee in de reden dat dit model niet aanbevolen wordt door de Nederlandse Hartstichting.
Een aantal specificaties van dit model:
- Meetbereik bloeddruk: 40 – 260 Pa;
- Meetbereik hartslag: 40 – 180 ppm;
- Stroomvoorziening: Accu/batterij;
- Gewicht: 300 gram;
- Garantie: 3 jaar.
Minder is soms meer
Hoewel dit apparaat dus als minder nauwkeurig wordt omschreven, is het nog steeds een goede indicator. Het is belangrijk dat je stil blijft zitten en hier een rustig moment voor kiest. Een polsbloeddrukmeter is voor veel mensen fijner omdat de pols een toegankelijk plek is. Het is natuurlijk zonde als je zoveel moeite gedaan hebt met de krultang alleen maar om dit te verpesten wanneer je jouw trui steeds aan en uit moet doen.
Hier tegenover staat wel dat het aantal functies een stuk minder is. Zo is er geen AFIB detectie, zijn nachtmetingen niet mogelijk, en geeft dit model geen betrouwbare metingen als je zwanger bent. Ook een herinneringsfunctie ontbreekt. Je maakt wel gebruik van eenknopsbediening en kunt gewoon 30 metingen opslaan en inzien voor één persoon.
Beste Omron bloeddrukmeter
Omron is een van de meest populaire merken als het om bloeddrukmeters gaat, daarom is het ook wel fijn om te weten wat de beste Omron bloeddrukmeter is. Wij hebben voor het jaar 2022 gekozen voor de Omron X4 Smart + AC Adapter.
Wederom is dit weer een model wat aanbevolen wordt door de Nederlandse Hartstichting, dus de meetwaarden die je te zien krijgt zijn ook echt betrouwbaar. Ook tijdens de zwangerschap kun je gebruik maken van deze bloeddrukmeter om eventuele complicaties zoals zwangerschapsvergiftiging in de gaten te houden.
Een aantal specificaties van dit model:
- Meetbereik bloeddruk: 40 – 260 Pa;
- Meetbereik hartslag: 40 – 180 ppm;
- Stroomvoorziening: Accu/batterij;
- Gewicht: 800 gram;
- Garantie: 3 jaar.
Duidelijkheid voor alles
De waardes die je meet krijg je te zien op een duidelijk scherm die voor iedereen leesbaar is, ook als je verminderd zicht hebt. Je kunt deze gegevens vervolgens opslaan op jouw Samsung, iPhone, Windows, of ander smartphone systeem om ze later in te kijken. Het is mogelijk om tot 60 geheugenplaatsen te gebruiken voor 2 instelbare gebruikersprofielen.
Je kunt de app, Omron Connect, voor meer gebruiken dan alleen je bloeddrukmeting. Er zijn verschillende apparaten op de markt die je kunt aanschaffen en verbinden met Omcron Connect zoals een weegschaal, bloeddrukmeter en thermometer. Al je gegevens heb je dan heel handig in één app staan waardoor je precies kan zien wat de status van jouw gezondheid is.
Hoe wij vergelijken
Gelukkig hebben wij niet veel mensen in ons team die dagelijks of wekelijks gebruik moeten maken van een bloeddrukmeter, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat bloeddrukmeters daadwerkelijk getest worden. Het is cruciaal om te weten of de resultaten die deze apparaten weergeven ook daadwerkelijk betrouwbaar zijn, hoe gebruiksvriendelijk ze zijn en nog meer factoren. Ook met een gezonde bloeddruk kun je bloeddrukmeters gebruiken, dus dat scheelde al een hoop. Tijdens het testen hebben wij specifiek gelet op de volgende dingen:
- Berekening gemiddelde bloeddruk: Alle apparaten in onze lijst hebben de mogelijkheid om de gemiddelde bloeddruk te berekenen. Dit is vooral belangrijk wanneer je te maken hebt met een te hoge bloeddruk, het gemiddelde van de thuis metingen geeft dan namelijk een beter beeld dan de metingen in de spreekkamer bij de dokter.
- Aanbevolen door de Nederlandse Hartstichting: De Nederlandse Hartstichting weet vrijwel alles over het hart en alles wat daar nog bij hoort, dus ook de bloeddruk. Zij raden bloeddrukmeters wel of niet aan op basis van een samengestelde lijst. Wanneer een bloeddrukmeter aanbevolen wordt door de Nederlandse Hartstichting weet je zeker dat je een betrouwbaar apparaat in handen hebt.
- Geheugenfunctie: Wanneer je een te hoge bloeddruk hebt zal de dokter advies of medicijnen voorschijven. In veel gevallen wordt het aangeraden om gezond te eten en te sporten. Je wilt natuurlijk wel zien of die moeite inderdaad iets oplevert. Met een geheugenfunctie kun je jouw metingen terugzien en zo het verloop van jouw bloeddruk inzien.
Hier kun je zelf op letten - Koopgids 2023
Behalve de punten die we hierboven hebben besproken zijn er ook nog specificaties waar je zelf op kunt letten. Dit zijn specificaties die niet per se nodig zijn, maar als je ze eenmaal hebt geprobeerd wil je niet meer anders.
- Eenknopsbediening - De statistieken laten zien dat er meer oudere mensen dan jongere mensen zijn die regelmatig hun bloeddruk moeten meten, maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Met een beetje pech is het al lastig genoeg om de afstandsbediening te gebruiken, laat staan een bloeddrukmeter met verschillende knopjes en standjes. Een apparaat met een eenknopsbediening is hiervoor de ideale uitkomst. Geen moeilijkheden, gewoon op de grote knop en klaar.
- Meetbereik hartslag en bloeddruk - Heb je wel eens jouw hartslag in de gaten gehouden op de loopband of crosstrainer? Tijdens intensieve inspanning gaat deze flink omhoog, samen met de bloeddruk. Een bloeddrukmeter meet ook deze waarden, maar omdat je de meting tijdens rust doet wil je juist dat deze laag zijn. Een te lage bloeddruk, daarentegen, is ook niet goed. Kies voor een model met een ruim meetbereik in beiden waarden zodat je zeker weet dat jouw metingen correct zijn.
- Data overdracht functie - Als je regelmatig hardloopschoenen aantrekt, dan is de kans groot dat je een app gebruikt om jouw voortgang bij te houden en misschien zelfs jouw hartslag te meten tijdens het hardlopen. Maar wist je dat je jouw bloeddrukmeting ook kunt opslaan in een app? Wanneer er een data overdracht functie is wil dit zeggen dat je jouw gegevens direct vanaf de bloeddrukmeter in een bijbehorende app kunt opslaan. Zo heb je jouw gegevens altijd bij de hand wanneer je deze aan iemand moet laten zien.
- Herinneringsfunctie - Bij mij thuis wordt er altijd gezegd dat het maar goed is dat mijn hoofd vastzit aan mijn nek. Ik vergeet regelmatig waar ik mijn sleutels, telefoon, draadloze oordopjes, portemonnee en ga zo maar door neerleg, evenals het feit dat ik vanochtend een afspraak had gemaakt voor vanmiddag, dat ik gisteren was in de wasmachine had gedaan, dat ik het vlees voor het avondeten er nog niet uit heb gehaald terwijl we over een uur gaan eten en nog veel meer. Een herinneringsfunctie die mij herinnert dat ik weer een bloeddrukmeting moet doen is voor mij dus ideaal, en ik weet zeker dat ik hier niet alleen in ben.
Bloeddrukmeters vergelijken |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Product | Geheugenplaatsen | Eenknopsbediening | AFIB detectie | Aanbevolen door Nederlandse Hartstichting | |||||
|
Omron X7 Smart + AC Adapter
Beste koop bloeddrukmeter
|
100 | Bekijk prijzen | ||||||
|
Withings BPM Connect
Best geteste bloeddrukmeter
|
8 | Bekijk prijzen | ||||||
|
OMRON X3 Comfort
Beste bloeddrukmeter voor thuis
|
60 | Bekijk prijzen | ||||||
|
OMRON RS3 Intelli IT
Beste polsbloeddrukmeter
|
30 | Bekijk prijzen | ||||||
|
OMRON X4 Smart
Beste Omron bloeddrukmeter
|
60 | Bekijk prijzen |
Veelgestelde vragen
#1 - Hoe werkt een bloeddrukmeter?
Een bloeddrukmeter meet de druk waarmee bloed door het lichaam gepompt wordt. Er zit een manchet aan die je om je arm kan doen, maar er zijn ook modellen waarbij dit om de pols gaat. Het manchet wordt opgeblazen met lucht waardoor er druk op de arm ontstaat en de slagaders dichtgedrukt worden. De druk wordt langzaam weer afgebouwd en de slagader springt weer open waardoor het bloed langs het manchet in de arm stroomt. Op die manier kan het apparaat de bloeddruk meten.
#2 - Hoe lang gaat een bloeddrukmeter mee?
Als we het hebben over de levensduur van een bloeddrukmeter, dan hebben we het in principe over twee verschillende delen. De bloeddrukmeter zelf gaat ongeveer vijf tot tien jaar mee. Het manchet, wat om je arm heen gaat, heeft echter een wisselende levensduur. Dit is vooral afhankelijk van de mate waarin het gebruikt wordt. Bij intensief gebruik gaat deze ongeveer twee à drie jaar mee.
#3 - Hoe ijk je bloeddrukmeter?
Het ijken van een bloeddrukmeter komt steeds minder vaak voor. Hier is een logische verklaring voor. Vroeger was het nodig om een bloeddrukmeter om de 2 jaar te laten ijken wanneer deze regelmatig gebruikt werd zodat je geen afwijkende resultaten kreeg, tegenwoordig zijn de bloeddrukmeters vrijwel allemaal digitaal en zijn deze al perfect geijkt vanuit de fabriek. Dit is thuis dan ook bijna niet meer nodig. Wil je zeker weten dat jouw bloeddrukmeter geen afwijkende resultaten geeft? Neem het apparaat dan mee naar de dokter en vergelijk de uitslag met die van de dokter.