Hoe werkt een bluetooth speaker?

We zijn allemaal gek op luisteren naar muziek via een speaker voor het beste geluid. We spelen onze muziek niet zo vaak meer af via een CD-speler of radio, maar via onze telefoons, laptops en tablets. Via een gewone audio jack kun je een speaker aansluiten maar dankzij een bluetooth speaker hoef je je niet meer beperkt te voelen tot de beperkte bewegingsruimte van een draad. Maar hoe werken deze bluetooth speakers eigenlijk?

image

Hoe werkt bluetooth?

Bluetooth bestaat uit radiogolven. In principe is bluetooth niks anders dan radiogolven. Met bluetooth leg je verbinding tussen twee apparaten waarbij doorgaans een apparaat fungeert als zender en de andere als ontvanger. In het geval van een bluetooth speaker is de speaker de ontvanger en jouw apparaat met muziek de zender.

Hoe verbind je met bluetooth?

Je kunt een apparaat verbinden met bluetooth door de bluetooth in te schakelen op zowel de ontvanger als de zender. Meestal kun je geen verbinding maken als een apparaat al eerder is verbonden met de ontvanger. Schakel daarom eerst bestaande verbindingen uit, voordat je opnieuw verbindt.

Je kunt het ontvangende apparaat vinden als een code in de lijst van beschikbare bluetooth apparaten in jouw omgeving. Als je overigens een platen- of CD-speler wilt verbinden met bluetooth, kan je dat doen door een speciale bluetooth-plug met audio-jack te kopen. Zo kun je ook apparaten zonder bluetooth afspelen op je bluetooth speaker!

De voor- en nadelen van bluetooth

Bluetooth speakers zijn populair, maar welke voor- en nadelen zijn er verbonden aan het gebruik van zo’n speaker?

  • Bluetooth heeft doorgaans een beperkt bereik van zo’n 10 meter
  • Als een oud apparaat dat verbonden was stuk raakt, kan je soms geen verbinding meer maken met een nieuw apparaat
  • Bluetooth verbruikt veel energie van je batterij
  • Het signaal is soms haperig