Beste bordspel - Vind je nieuwe favoriet in 2022

Laatste ge-update in door Jasper

Er zijn weinig dingen die zo nostalgisch voelen als een bordspel. Je zit samen met familie of vrienden rond de tafel, met een versnapering erbij een gezellige spelletje te spelen.

Met zijn tweeën of juist met een grotere groep: een bordspel voelt hartstikke intiem. Je hoeft om plezier te hebben met een bordspel het huis niet uit. Dat er daarom zoveel soorten en modellen zijn, is dus niet zo verrassend.

Maar dan slaat soms toch de verveling toe, omdat je even was vergeten dat het steeds maar weer spelen van hetzelfde spel ook saai kan zijn. Tijd voor een nieuw spel dus.

We zetten een hoop bordspellen op een rijtje en we vergeleken op basis van tijdsduur, aantal spelers en minimale leeftijd van de spelers. Hieronder staan de beste borspelen van 2022, en de beste koop is dan toch echt Ticket to Ride Europe. Voor meer informatie, bekijk in 1 oogopslag de vergelijkingen in onze tabel of lees ons koopadvies in de koopgids.

Beste bordspel 2021
Paleo
Wehkamp
Paleo
Beste bordspel voor volwassenen
Codenames
Bol.com
Codenames
Beste bordspel voor familie
Azul
Mediamarkt
Azul
Ticket to Ride Europe Bekijk prijzen
Tijdsduur: 60 minuten
Minimale leeftijd: 8 tot 99 jaar
Aantal personen: 2 tot 5 spelers
Hierom zijn we fan:
Kwaliteit bordspel – Ontwerp – Veel mogelijkheden - Gezelschapsspel
Let hierop:
Duurt lang – Kleine attributen

Ticket to Ride Europe is een van de best verkochte bordspellen van het jaar. Dit komt vooral door de hoge kwaliteit van het bordspel. De kaartjes en treinen zijn van hoge kwaliteit dat het spel enorm lang mee gaat. Let er wel op dat de attributen aan de kleine kant zijn, waardoor je deze makkelijker kwijtraakt.

Het ontwerp van het bordspel is een andere punt waar we zeer over te spreken zijn. Het bordspel zelf is van hoge kwaliteit, maar ook de plaatjes, routes en steden zijn mooi weergegeven. De vele kleuren die er gebruikt zijn maken het spel wel wat druk, maar als je het eenmaal door hebt is er niets aan de hand.

Het spel kenmerkt zicht daarnaast door de vele mogelijkheden. De verschillende routes, keuzes en kaartjes zorgen ervoor dat geen elk spel hetzelfde is. Hierdoor heb je eindeloos spelplezier. Naast dat je Ticket to Ride Europe kunt spelen, zijn er ook nog andere varianten verkrijgbaar, waaronder:

 • Ticket to Ride Nederland
 • Ticket to Ride USA
 • Ticket to Ride Nederland Uitbreidingsset
 • Ticket to Ride Anniversary Edition

Tijdsduur

Hoewel wij enorm fan zijn van het spel én je het vaak kunt spelen, is het minder geschikt voor mensen die niet houden van lange spellen. Het spel kan namelijk wel een uur duren. Hou je van meer actie, dan is dit spel wellicht want minder geschikt.

Het is als een van de beste gezelschapsspel uitermate geschikt. Wij nemen het bord zelf vaak mee op een weekend weg naar Center Parcs of als we gezellig met vrienden wat gaan doen. Het speelt makkelijk weg en je hoeft niet continu met je aandacht erbij te zijn. Kletsen is dus toegestaan. Dit maakt het leuk!

Toch moeten we ook vermelden dat het wat langer kan duren voordat spelers het spel onder de knie hebben. Er zit namelijk een groot reglementenboek bij, waardoor het wel wat langer kan duren voordat alle spelers het spel begrijpen. Zeker voor een eerste keer adviseren we daarom een proefrondje.

Ticket to Ride is veruit het meest verkochte bordspel van 2021!

Paleo Bekijk prijzen
Aantal personen: 2 tot 4 spelers
Tijdsduur: 45 minuten
Minimale leeftijd: 10 tot 99 jaar
Hierom zijn we fan:
Samenwerking staat centraal – Mooie attributen – Veel mogelijkheden – Duidelijke handleiding
Let hierop:
Ingewikkeld spel - Tijdsduur

Paleo kunnen we bestempelen als een van de beste bordspellen voor volwassenen. Het is volgens ons ook het beste bordspel dat in 2021 verkrijgbaar is. Dit komt door een aantal belangrijke aspecten waarmee het zich onderscheidt van andere bordspellen.

Allereerst staat namelijk samenwerking centraal. Kijken we naar de andere bordspellen op onze website, dan zien we dat het veel draait om het competitieve aspect. Je speelt vaak tegen elkaar en probeert elkaar te verslaan. Bij dit bordspel moet je echter samen het spel zien te winnen. Dit maakt het erg leuk!

Daarnaast zijn de attributen mooi en van hoge kwaliteit. Doordat er veel verschillende kaartjes zijn, is geen enkel spel hetzelfde. De keuzes die je maakt tijdens het spel zijn uiteindelijk van invloed op de uitkomst. Hierdoor gaat het spel ook niet snel vervelen en kun je het vaker met dezelfde groep spelen.

Handleiding

Ondanks dat de handleiding zelf enorm duidelijk is, zien we toch dat het spel wel erg ingewikkeld is. Het kan daarom wel even duren voordat je als team het spel onder de knie hebt. Doordat je samen moet werken is het wel een stuk gemakkelijker om elkaar te helpen, wat dan weer een groot voordeel is.

Ook bij Paleo kan het wat langer duren. Een gemiddelde ronde van het spel duurt ongeveer 45 minuten, waardoor het niet direct een spel is dat je even tussendoor doet. Je moet er dus echt even voor gaan zitten. Vind je dit te lang duren, dan kun je nog kijken naar andere spellen:

Het beste bordspel van 2021 door de prachtige attributen en vele mogelijkheden!

De Kwakzalvers van Kakelenburg Bekijk prijzen
Aantal personen: 2 tot 4 spelers
Tijdsduur: 45 minuten
Minimale leeftijd: 10 tot 99 jaar
Hierom zijn we fan:
Uitbreidingsset – Strategisch spel – Leuk voor 2 personen – Snel te leren
Let hierop:
Kleine onderdelen - Tijdsduur

Bij de Kwakzalvers van Kakelenburg draait het allemaal om het brouwen van het perfecte brouwsel. Hiervoor heb je verschillende ingrediëntenkaarten nodig. Door het uitgebreide spel heb je meer dan 2000 combinatiemogelijkheden, waardoor het spel nooit hetzelfde is. Dit maakt het elke keer weer uniek!

Daarnaast is er ook nog een leuke uitbreidingsset beschikbaar, die het spel nog leuker maakt. Het valt onder een van de beste strategische bordspellen, waarbij je goed moet nadenken over het brouwsel dat je maakt. Een aantal verschillende keuzes kunnen je zomaar buitenspel zetten.

Het unieke aan het spel is dat het ook enorm leuk is voor 2 personen. Bij veel bordspellen is het een stuk leuker om het spel met meerdere personen te spelen. Bij dit spel is het ook leuk als je het met z’n tweeën speelt. Je kunt het spel dus als twee volwassenen spelen terwijl je kinderen op de trampoline staan.

Speel je het liever met de kinderen, dan is het dat ook geen probleem. Het spel is namelijk snel te leren en je hebt het snel onder de knie. Er zijn dus geen ellenlange discussie of uitleg nodig voordat je aan het spel kunt beginnen. Dit is bij veel bordspellen nog weleens anders.

Attributen

Kijken we naar de attributen, dan zijn deze wel aan de kleine kant. Hierdoor is het wel opletten met kleine kinderen, aangezien zij de attributen mogelijk in kunnen slikken. Hier moet je als ouders dus wel op letten. De attributen bestaan onder meer uit:

 • Attributen als ketels, robijnen, buidels en ketels
 • Scorekaarten
 • Dobbelstenen

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat het spel wat langer kan duren. De gemiddelde tijdsduur van deze spellen is 45 minuten. Speel je met een gezelschap, dan is er niets aan de hand, mits het hele gezelschap van langere bordspellen houdt.

De Kwakzalvers van Kakelenburg kun je uitstekend met twee personen spelen!

Codenames Bekijk prijzen
Aantal personen: 2 tot 8 spelers
Tijdsduur: 15 minuten
Minimale leeftijd: 10 tot 99 jaar
Hierom zijn we fan:
Veel mogelijkheden – Snel spel – Compact – Uitbreidingsset
Let hierop:
Alertheid – Voor volwassenen

Wat Codenames zo leuk maakt, is dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Doordat je connecties moet leggen tussen de verschillende kaartjes en er maar liefst 200 kaartjes beschikbaar zijn, is geen elk spel hetzelfde. Dit maakt de herspeelbaarheid van het spel enorm hoog.

Daarnaast is het een spel dat, in tegenstelling tot de andere spellen, een stuk sneller verloopt. Dit komt vooral door het feit dat er een zandloper bij het spel zit. Hierdoor ben je elke ronde verbonden aan de tijdslimiet, waardoor je niet ellenlang kunt nadenken over je antwoord. Dit maakt het erg spannend!

Doordat het spel lekker compact is, is het gemakkelijk mee te nemen op vakantie of een weekend weg. Het past gemakkelijk in de koffer of in de handbagage, waardoor je ook op het vliegveld dit spel nog even snel kunt spelen. Daarnaast kun je de spanning verhogen door de verschillende uitbreidingssets:

 • Codenames XXL
 • Codenames Duet
 • Codenames Pictures
 • Codenames Pictures XXL

Minpunten

Wat we helaas wel als minpunten hebben aangemerkt is dat je continu alert moet blijven. Je hebt niet de tijd om even te kletsen als je niet aan de beurt bent. Dit zien we bij de andere bordspellen in deze review niet terug. Hier kun je ook gezellig met je vrienden kletsen tijdens het spel.

Daarnaast is het spel eigenlijk alleen geschikt voor volwassenen. Er zijn namelijk ook moeilijke woorden die gebruikt worden tijdens het spel, waardoor een goede woordenschat wel nodig is. Daarnaast is het leggen van connecties tussen verschillende woorden soms ook moeilijker.

Codenames is bij uitstek een van de beste bordspellen voor volwassenen!

Azul Bekijk prijzen
Aantal personen: 2 tot 4 spelers
Tijdsduur: 40 minuten
Minimale leeftijd: 8 tot 99 jaar
Hierom zijn we fan:
Hoge kwaliteit – Goede handleiding – Voor alle leeftijden – Leuk met vrienden
Let hierop:
Tijdsduur - Herspeelbaarheid

Bij Azul valt direct het kleurrijke speelbord met de kleurrijke attributen op. Dit viel eigenlijk al direct op wanneer we de doos in handen kregen. Door de mooie Portugese tegeltjes is het spel een waar lust voor het oog. Ook de hoge kwaliteit van de tegels én het speelbord draagt hieraan bij.

Toen we alles hadden uitgepakt, hebben we de handleiding erbij gepakt. Deze is erg uitgebreid en gedetailleerd. Dit maakt het gemakkelijk om uit te leggen, ook als je met vrienden of familie het spel voor de eerste keer speelt. Het spel kan door bijna alle leeftijden gespeeld worden, dus maak je geen zorgen.

We vinden het spel echter vooral leuk als we het met vrienden spelen. Zeker wanneer we vaker met hetzelfde groepje spelen, zien we dat iedereen het spel steeds beter begrijpt. Wat we hierbij wel ervaren is dat de herspeelbaarheid van het spel een stuk minder is.

Herspeelbaarheid

Hiermee bedoelen we dat je steeds beter in de gaten hebt hoe het werkt én waar je punten mee kunt verdienen. Hierdoor weten spelers steeds beter waar de punten te behalen zijn, waardoor het wel steeds moeilijker wordt. Dit is wel jammer aan het spel.

We merken daarbij ook dat de verveling er steeds meer insluipt als je het spel vaker met hetzelfde groepje speelt. Iedereen weet wel hoe het werkt en de spanning is er een beetje uit. Dit is volgens ons wel een van de nadelen van het spel. Dit kun je echter wel oplossen!

Er zijn namelijk een aantal uitbreidingssets beschikbaar. Zo kies je voor:

 • Azul Glanzed Paviljoen Expansie
 • Azul Kristal Mozaïek Expansie
 • Het 5211 Azul Kaartspel

Van het kaartspel kunnen we daarnaast stellen dat deze eenvoudig in de koffer past, waardoor dit het ideale spel is voor een vakantie of een weekendje naar Center Parcs.

In het rijtje met de beste familie bordspellen staat Azul zeker op één!

Product Aantal personen Tijdsduur Minimale leeftijd
Ticket to Ride Europe Ticket to Ride Europe
Meest verkochte bordspel
2 tot 5 spelers 60 minuten 8 tot 99 jaar Bekijk prijzen
Paleo Paleo
Beste bordspel 2021
2 tot 4 spelers 45 minuten 10 tot 99 jaar Bekijk prijzen
De Kwakzalvers van Kakelenburg De Kwakzalvers van Kakelenburg
Beste bordspel voor 2 personen
2 tot 4 spelers 45 minuten 10 tot 99 jaar Bekijk prijzen
Codenames Codenames
Beste bordspel voor volwassenen
2 tot 8 spelers 15 minuten 10 tot 99 jaar Bekijk prijzen
Azul Azul
Beste bordspel voor familie
2 tot 4 spelers 40 minuten 8 tot 99 jaar Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 1 april 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit