Beste borstkolf 2023. 5x de beste borstkolven

Laatste ge-update in door Eva

Ongeveer 70% van alle kersverse moeders begint na de geboorte van hun kindje met het geven van borstvoeding. Wanneer de pasgeborene rond de drie maanden oud is, is dat aantal behoorlijk gedaald. Een veelgenoemde reden daarvoor is het weer terug aan het werk gaan.

Toch is het mogelijk om ook borstvoeding te blijven geven als je weer aan het werk gaat na je zwangerschapsverlof. Kolven kan uitkomst bieden. Een kolfapparaat kun je natuurlijk ook ruim voor het einde van je verlof al in gebruik nemen.

Wij waren benieuwd naar welke types en merken er allemaal op de markt zijn en besloten om op zoek te gaan naar de 5 beste kolfapparaten van 2023. En niet verder vertellen, maar de Medela Swing Maxi Borstkolf kwam als beste borstkolf 2023 naar voren.

Medela Swing Maxi Borstkolf Bekijk prijzen
Stroomvoorziening: oplaadbare, ingebouwde accu
Type: Elektrisch, dubbelzijdig
Aantal borstschilden: 2
Hierom zijn we fan:
oplaadbaar, extra borstschilden meegeleverd, compact
Let hierop:
geen tijdsaanduiding, prijzig

Als je niet te veel tijd kwijt wil zijn aan kolven, dan is de Medela Swing Maxi Borstkolf ideaal. Hij werkt gelijktijdig dubbelzijdig, dus je bent in de helft van de tijd klaar. Bijkomend voordeel is dat je op die manier gemiddeld 18 % meer melkopbrengst hebt.

Je ervaart met deze borstkolf van Medela minder druk op je borsten, dan bij andere kolfapparaten. Dat komt door het innovatieve ontwerp van de borstschilden. Die hebben een ovale vorm, zachte rand en een grotere opening, zodat het voor jou comfortabel aanvoelt.

Verder voelt het kolven erg natuurlijk, omdat Medela in al hun kolven speciale 2-Phase Expression® technologie toepast. Die technologie bootst het zuigen van jouw baby zo goed mogelijk na en dat voelt erg prettig.

Ook prettig is het feit, dat je de onderdelen veilig in de vaatwasser kunt stoppen om alles hygiënisch te reinigen. De bijgeleverde flesjes zijn uitstekend van kwaliteit. Mocht je graag meerdere exemplaren willen, dan kun je op internet genoeg alternatieven vinden, zodat je eenvoudig een kleine voorraad kunt aanleggen.

Eigenschappen van de borstkolf:

 • dubbelzijdig elektrisch;
 • draadloos te gebruiken;
 • kan in de vaatwasser;
 • geleverd met extra borstschilden, twee verschillende maten;
 • geleverd met twee flesjes van 150 ml;
 • met USB-oplaadkabel en stroomadapter;
 • 2 jaar garantie.

Handsfree afkolven

Een echte aanrader bij deze borstkolf is de Medela kolfbh. Met behulp van die bustier kun je echt heel makkelijk handsfree kolven. De borstschilden passen goed door de openingen en je kunt de bh makkelijk aan- en uittrekken door de rits die aan de voorkant zit.

Voor het grootste gebruiksgemak kun je het beste ook de speciale bustier aanschaffen. Het drijft de totaalkosten op, maar je krijgt er veel bewegingsvrijheid tijdens het kolven voor terug.

Je kunt voor de speciale, strapless bustier kiezen uit twee kleuren: zwart en wit. En ook niet onbelangrijk: je kunt hem gewoon in de wasmachine doen. Lees hier meer over de beste wasmachines.

NurtureGoods Dual Efficient borstkolf Bekijk prijzen
Stroomvoorziening: oplaadbare, ingebouwde accu
Type: Elektrisch, dubbelzijdig
Aantal borstschilden: 1
Hierom zijn we fan:
9 verschillende zuigniveaus, schakelen tussen enkel- en dubbelzijdig kolven, scherp geprijsd
Let hierop:
maakt veel geluid, beknopte gebruikshandleiding

Even ontspannen, zo voelt het als je aan het kolven bent met deze borstkolf van Nurture Goods. De speciale pressure pulse massage technologie zorgt voor 4500 micro trillingen per minuut en zorgt samen met het massagekussen voor een ware massage-ervaring voor je borsten. Je borst komt in een diepe ontspanning en jij dus ook.

Je kunt de kolf trouwens instellen op veel verschillende zuigniveaus. Negen om precies te zijn en dat zorgt ervoor dat er altijd wel een instelling is die goed bij jou past. Het enige nadeel van al die opties is dat het soms lastig is om alles goed in te regelen. Nurture Goods levert jammer genoeg een beknopte Engelstalige handleiding mee, dus je zult het zelf moeten uitproberen.

Eigenschappen van de borstkolf:

 • dubbelzijdig elektrisch;
 • draadloos te gebruiken;
 • kan in de vaatwasser;
 • geleverd met extra borstschilden, twee keer dezelfde maat;
 • geleverd met twee flesjes van 180 ml;
 • met USB kabel;
 • 6 maanden garantie.

Dubbel- of enkelzijdig kolven

Wat de kolf verder nog bijzonder maakt, is de optie om te schakelen tussen enkel- en dubbelzijdig gebruik. Wanneer je ene borst wat lastiger uit te melken is of als je problemen met stuwing hebt, dan kan dit een heel fijne mogelijkheid zijn.

Ondanks dat Nurture Goods zelf aangeeft, dat de borstkolf een stille modus heeft, valt dit in de praktijk volgens gebruikers toch wat tegen. Voor muisstil kolven hoef je deze borstpomp dus niet aan te schaffen.

Al met al waren veruit de meeste gebruikers wel erg enthousiast over dit borstkolfapparaat. De vele opties, in combinatie met de betaalbare prijs en de positieve gebruikersreacties maken van de NurtureGoods Dual Efficient borstkolf met recht de best geteste borstkolf van 2022.

Verkrijgbaar bij:
Philips Avent SCF395/11 Bekijk prijzen
Stroomvoorziening: netstroom
Type: Elektrisch, eenzijdig
Aantal borstschilden: 1
Hierom zijn we fan:
goede pasvorm, stil in gebruik, lange snoer
Let hierop:
niet geschikt voor vaatwasser, niet draadloos te gebruiken

Voor elk wat wils, die uitdrukking past precies bij deze borstkolf van Philips. Je kunt kiezen uit maarliefst 8 stimulatie- en 16 kolfstanden. Gelukkig hoef je hem niet telkens weer opnieuw in te stellen, want hij onthoudt automatisch de laatste door jou gebruikte instelling.

De grote verscheidenheid aan instellingen is ook fijn in de verschillende fases na de geboorte. Zo zul je waarschijnlijk direct na de geboorte een andere instelling willen gebruiken dan wanneer je kindje al een paar maanden oud is. Met dit kolfapparaat is dat allemaal geen enkel probleem.

Eigenschappen van de borstkolf:

 • eenzijdig elektrisch;
 • niet draadloos te gebruiken;
 • kan niet in de vaatwasser;
 • geleverd zonder extra borstschild;
 • geleverd met een flesje van 118 ml met speen;
 • 2 jaar garantie.

Goede pasvorm

Wat ons opviel, was de uitstekende pasvorm van het borstschild. Philips heeft erg zijn best gedaan om een schild te maken, dat bij zoveel mogelijk verschillende borsten en tepels past. Zelf zeggen ze, dat het in 99,98% van de gevallen zal passen.

Het borstschild is erg flexibel en past zich aan aan je tepels, maar wanneer je tepel groter is dan 30 mm wordt de pasvorm toch een stuk minder. Er wordt geen extra borstschild meegeleverd, dus het is echt zaak om daar voor aanschaf goed rekening mee te houden.

Het apparaat is niet draadloos te gebruiken, maar vanwege het lange snoer heb je alsnog ruime keuze waar je gaat kolven. Verder is het bijgeleverde flesje niet heel groot. Als je liever een groter exemplaar wil, dan kun je die eenvoudig verkrijgen. De borstkolf maakt namelijk gebruik van Avent flessen, die je haast overal kunt kopen.

Ondanks dat de Philips Avent SCF395/11 niet in de vaatwasser kan, is hij makkelijk schoon te maken. Het gebruiksgemak is hoog en dat in combinatie met de uitstekende pasvorm maken van deze kolf de beste eenzijdig elektrische borstkolf van 2022.

Koalaa® Pro - Dubbele Elektrische Borstkolf Bekijk prijzen
Stroomvoorziening: oplaadbare accu
Type: Elektrisch, dubbelzijdig
Aantal borstschilden: 1
Hierom zijn we fan:
gebruiksvriendelijk, neusreiniger baby, stil
Let hierop:
geen extra borstschilden, flesjes niet compact, om en om pompen

Deze compacte borstpomp is makkelijk mee te nemen en je kunt hem met de bijgeleverde USB kabel eenvoudig opladen. Hoewel het apparaat compact is, zijn de flesjes die erbij horen dat niet. Je kunt er wel lekker veel melk in kwijt, maar om mee te nemen zijn ze minder praktisch.

Je kunt de kolf dubbelzijdig gebruiken, maar wanneer nodig kun je hem instellen om eenzijdig te kolven. Bij dubbelzijdig gebruik pompt het apparaat om en om, waardoor je niet de tijdswinst hebt die je bij een aantal andere dubbele afkolfapparaten wel hebt.

Eigenschappen van de borstkolf:

 • dubbelzijdig elektrisch;
 • optie om enkelzijdig te pompen;
 • draadloos te gebruiken;
 • kan in de vaatwasser;
 • geleverd zonder extra borstschilden;
 • geleverd met twee flesjes van 180 ml;
 • met USB kabel;
 • 6 maanden garantie.

Nasale zuigkracht modus

Heeft jouw baby ook wel eens last van een verstopt neusje? Met deze borstkolf los je dat eenvoudig en snel op. Ja, dat lees je goed. De borstkolf heeft een speciale nasale zuigkracht modus, zoals ze het zelf noemen. Erg goed bedacht van Koalaa®, want je kunt de zuigkracht natuurlijk voor meer dingen gebruiken dan alleen melk afkolven.

De bijgeleverde flessen zijn gemaakt van PPSU. Dat is een speciaal soort kunststof, dat BPA-vrij is en niet zo snel breekt wanneer je een flesje per ongeluk uit je handen laat glippen.

Behalve die stevige, grote flessen ontvang je er ook een bijpassende speen bij. Je kunt die handige flessen dus simpel gebruiken om je baby mee te voeden. Dat betekent minder geknoei met eventueel overschenken van de moedermelk.

De Koalaa® Pro - Dubbele Elektrische Borstkolf doet wat hij moet doen en is van uitstekende kwaliteit. Voor ons is dit zonder twijfel de beste dubbele elektrische borstkolf van 2022.

Verkrijgbaar bij:
Youha® Dubbele draadloze borstkolven Bekijk prijzen
Aantal borstschilden: 2
Stroomvoorziening: Draadloos, elektrisch
Type: Elektrisch, dubbelzijdig
Hierom zijn we fan:
Veel standen - compact - geeft veel vrijheid
Let hierop:
Overgieten gaat lastig - Niet vergeten op te laden

Wanneer je op zoek bent naar een goede borstkolf die makkelijk mee te nemen is, dan is deze pomp van YOUHA een uitstekende optie. Het bedrijf heeft zich in 15 jaar gespecialiseerd in lactatie. Met die kennis hebben ze deze draadloze kolven gemaakt. 

Het apparaat wordt standaard geleverd met twee flesjes en twee spenen. In de flesjes kan per borst en per keer 240ml. Er zijn 10 standen om de toeschietreflex op te wekken en 10 standen om af te kolven. Daarmee wordt het gehele proces voor jou geoptimaliseerd, zonder dat je er zelf veel mee bezig bent. 

Je merkt dat het bedrijf goed heeft nagedacht over de functie van deze draadloze borskolven: er zitten geen draden aan, het kolven doet geen pijn aan de tepels, Er zit ook een functie op, waardoor het kolven iets zachter gaat. Door de gehele beleving is makkelijk, doelgericht en vooral; heel erg fijn. 

Natuurlijk moet je deze draadloze kolven wel opladen, Ook kost het schoonmaken erg veel tijd en het overschenken gaat vaak ook niet vlekkeloos. Dat is wel goed om mee te nemen. Maar het grote voordeel weegt daar misschien zwaarder aan: je bent niet gebonden aan 2 vaste plek als je gaat kolven.

Verkrijgbaar bij:
Product Aantal borstschilden Type Stroomvoorziening
Medela Swing Maxi Borstkolf Medela Swing Maxi Borstkolf
Beste koop borstkolf
2 Elektrisch, dubbelzijdig oplaadbare, ingebouwde accu Bekijk prijzen
NurtureGoods Dual Efficient borstkolf NurtureGoods Dual Efficient borstkolf
Best geteste borstkolf
1 Elektrisch, dubbelzijdig oplaadbare, ingebouwde accu Bekijk prijzen
Philips Avent SCF395/11 Philips Avent SCF395/11
Beste elektrische borstkolf
1 Elektrisch, eenzijdig netstroom Bekijk prijzen
Koalaa® Pro - Dubbele Elektrische Borstkolf Koalaa® Pro - Dubbele Elektrische Borstkolf
Beste dubbele elektrische kolf
1 Elektrisch, dubbelzijdig oplaadbare accu Bekijk prijzen
G2B Dubbele Elektrische Borstkolf G2B Dubbele Elektrische Borstkolf
Beste draagbare borstkolf
2 Elektrisch, dubbelzijdig oplaadbare batterij Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: donderdag 30 maart 2023
Door:
Eva

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywriter. Sindsdien schrijft ze met veel plezier voor Debeste.com. 

Verder reist Eva het liefst de hele wereld rond, kookt ze graag vegetarische gerechten en speelt ze met veel plezier op de piano. Voor jou duikt zij in de wereld van kookspullen, hondenbrokken en andere huis-tuin-en-keukenartikelen.