Beste bouwradio 2023. 5x bouwradio's

Laatste ge-update in door Jasper

Een dag op de bouwplaats is natuurlijk al luid genoeg. Daarom mag een goede radio niet ontbreken. Niet alleen wordt je hierdoor niet afgeleid door al het harde geluid, maar ook blijf je op de hoogte van het laatste nieuws en krijg je je favoriete muziek te horen. Dit maakt je werkdag ook een stuk aangenamer!

In deze review hebben we daarom de beste bouwradio van 2023 voor je geselecteerd, waar uiteindelijk de Makita DMR110 DAB+ als beste bouwradio van 2023 is benoemd. Deze hebben we vergeleken op basis van het aantal speakers, bediening via een app, het gewicht en natuurlijk de prijs. Laten we eens gaan kijken naar de beste bouwradio’s van dit jaar!

Makita DMR110 Bekijk prijzen
Aantal speakers: 2
Bediening via app: Niet mogelijk
Gewicht: 4,9 kilogram
Hierom zijn we fan:
Accuduur – Spatwaterdicht – Stofbestendig – Aansluiting
Let hierop:
Oplader - Bluetooth

We trappen deze review natuurlijk af met de beste bouwradio van 2022, de Makita DMR110 DAB+. Deze bouwradio werkt zowel op netstroom als op accu, waarbij de accuduur van maar liefst 23 uur als positief punt wordt ervaren. Zelfs als je op de klus geen stroom hebt, kun je moeiteloos een dag lang radio luisteren! Vergeet ‘m daarna echter niet op te laden.

De fysieke aspecten van de bouwradio dragen op verschillende manieren bij aan de topklasse bouwkwaliteit. Zo is de radio:

 • Spatwaterdicht
 • Stofbestendig
 • Draagbaar
 • Stevige stootrand

Vooral deze stevige stootrand zorgt ervoor dat de accu lang mee gaat. Doordat de stekker achter in het apparaat goed verborgen zit en je de antenne hier ook kunt opbergen, blijven ook deze accessoires onbeschadigd.

Als laatste pluspunt willen we nog de aansluiting met je telefoon benadrukken. Dit kan namelijk op twee verschillende manieren. Zo kun je je telefoon aansluiten via een mini USB of via de AUX-aansluiting. Let er wel op dat Makita zelf aangeeft dat het niet mogelijk is om muziek af te spelen via de USB-aansluiting.

Connectiviteit

Helaas hebben we op het gebied van connectiviteit wel een tweetal minpunten die we hebben ontdekt. Het eerste minpunt is namelijk dat je de bouwradio niet kunt gebruiken als oplader. Dit is in tegenstelling tot bijvoorbeeld de hieronder genoemde Makita DMR 112 DAB+ wel een nadeel.

Daarnaast beschikt deze ook niet over Bluetooth. De PerfectPro Workstation WS3 heeft dit bijvoorbeeld wel, waardoor je op afstand de muziek of radio kunt bedienen. Doordat het bij deze niet het geval is, moet je dus altijd van de stijger afkomen om de zender te veranderen als je dat wil. Luister je of luisteren jullie altijd naar dezelfde zender, dan is dat natuurlijk geen probleem.

De beste bouwradio van 2022 vanwege de fysieke aspecten en de enorm lange accuduur!

Verkrijgbaar bij:
Makita DMR112 Bekijk prijzen
Aantal speakers: 2
Bediening via app: Niet mogelijk
Gewicht: 4,3 kilogram
Hierom zijn we fan:
Smartphone opladen – Stereo geluid – Smartphone koppelen – DAB+-radio
Let hierop:
Accuplatform - Applicatie

Zoals we hierboven al hebben gezien, is de Makita DMR 112 DAB+ de best geteste bouwradio van dit jaar. Dit komt allereerst door het fijn dat de mogelijkheden met je smartphone enorm zijn. Je hebt namelijk de mogelijkheid om je smartphone te connecten met het apparaat, waardoor je vanaf je telefoon je favoriete afspeellijst kunt afspelen. Je kunt daarbij maximaal twee apparaten tegelijk koppelen.

Daarnaast beschikt de bouwradio ook over een USB-aansluiting. Heb je de oplaadkabel van je smartphone bij, dan kun je deze eenvoudig opladen aan de bouwradio. Hierdoor staan jij en je bouwmaten nooit meer met een leeg Android-toestel of een lege iPhone.

Helaas moeten we daarbij wel vermelden dat je niet de mogelijkheid hebt om de bouwradio via je mobiele telefoon te besturen door middel van een applicatie. Wil je dus switchen van muziek vanaf je telefoon naar een echte radio, dan zul je dit op de bouwradio zelf moeten doen. Dit is wel een klein minpuntje.

Geluid en Radio

De Makita DMR 112 DAB+ maakt gebruikt van een stereo geluidssysteem. Dit wil zeggen dat het geluid vanaf twee verschillende kanalen komt, waardoor je een ruimtelijke waarneming van geluid krijgt. Dit merk je bijvoorbeeld als er verschillende instrumenten gebruikt worden die uit verschillende hoeken komen.

De radio zelf maakt gebruikt van DAB+, wat natuurlijk ook in de naam van het product staat. Dit is een digitaal radio-signaal, beter bekend als Digital Radio. Dit heeft als voordeel dat je:

 • Kunt beschikken over meer radiozenders
 • Kunt profiteren van ruisvrij ontvangst
 • Extra informatie over de muziek die je luistert.

Helaas is deze bouwradio geen onderdeel van het Makita accuplatform. Hierdoor moet je deze specifieke accu gebruiken én opladen als je de bouwradio wilt blijven gebruiken. Je kunt hier geen accu van andere bouwapparaten voor gebruiken.

De best geteste bouwradio van 2022 vanwege het geluidsniveau en de mogelijkheden met je smartphone!

PerfectPro Audisse Bekijk prijzen
Aantal speakers: 2
Bediening via app: Mogelijk
Gewicht: 2,1 kilogram
Hierom zijn we fan:
Smartphone opladen – Internetradio (Wifi) – IP-certificering – Stroomvoorziening
Let hierop:
Accuplatform - Prijs

Een van de grote voordelen ten opzichte van de concurrentie is dat deze PerfectPro Audisse beschikt over een wifi-verbinding. Hierdoor luister je moeiteloos naar de internetradio, terwijl je de radio kunt bedienen met je smartphone of tablet. Zelfs op afstand kun je hierdoor gemakkelijk switchen tussen je favoriete afspeellijst en de radio.

Je kunt er tevens voor kiezen om je telefoon te verbinden met de USB-aansluiting, zodat je niet alleen je favoriete muziek kunt draaien, maar je telefoon ook direct opgeladen wordt. Het maakt daarbij niet uit of je gebruikt maakt van een Android- of iOS-toestel. Hierdoor heb je keus uit merken als:

 • Apple
 • Samsung
 • Huawei
 • Microsoft

Doordat deze functionaliteit is geïntegreerd in de bouwradio, betaal je hier wel een hogere prijs voor. We zien daarom ook dat het de duurste bouwradio in deze review is. Dit komt trouwens ook mede door de IP-certificering die de bouwradio heeft. Dit is namelijk IP65, wat wil zeggen dat deze waterbestendig en spatwaterdicht is.

De verbeterpunten

Qua stroomvoorziening behoort de bouwradio tot de absolute top. Je kunt er namelijk voor kiezen om gebruik te maken van de accu, maar mocht je een stopcontact dichterbij hebben, dan kun je de bouwradio ook daar op aansluiten. Met een kabellengte van 2 meter heb je voldoende kabel tot je beschikking.

Nu we het toch hebben over de accu, willen we ook benadrukken dat deze bouwradio geen gebruik maakt van een accuplatform. Je kunt de accu uit ander klusgereedschap dus niet gebruiken om in deze bouwradio te doen. Des te handiger is het daarom ook dat deze ook op netstroom werkt, puur voor als de accu leeg is.

De beste bouwradio met wifi, de mogelijkheid om je smartphone op te laden en de unieke stroomvoorzieningen.

PerfectPro Workstation WS3 Bekijk prijzen
Aantal speakers: 2
Bediening via app: Niet mogelijk
Gewicht: 5,2 kilogram
Hierom zijn we fan:
Smartphone opladen – Bluetooth ontvangen – Voorkeuze zenders – Geheugen
Let hierop:
Gewicht - Extra functies

Laten we beginnen met te benoemen dat deze bouwradio het beste geluid produceert. Dit komt door de klankkast van maar liefst 4,5 liter, waardoor het geluid eerst in de klankkast versterkt wordt en zich door de gaten naar buiten verspreidt. Hierdoor kan iedereen op de bouwplaats meegenieten van je favoriete muziekzender!

Evenals een aantal andere bouwradio’s in deze review, beschikt ook deze PerfectPro bouwradio over de mogelijkheid om je smartphone op te laden via de USB-ingang. Hierdoor kun je muziek afspelen via bluetooth en je telefoon tegelijkertijd opladen.

Het geheugen met betrekking tot deze Bluetooth functionaliteit willen we nog wel even benadrukken. Je kunt namelijk tot wel 8 verschillende apparaten in het bluetooth geheugen opslaan, waardoor je niet telkens een iPhone of Android-toestel moet koppelen en ontkoppelen om verbinding te maken.

Naast dat je verschillende smartphones kunt koppelen, heb je ook de mogelijkheid om tot wel 10 verschillende zenders in het geheugen van de bouwradio op te slaan. Wie van je vaklui ook aan het werk is, ze hebben altijd de favoriete radiozender bij de hand. Dit maakt het werk direct een stuk leuker!

Beste bouwradio forum

Een bevestiging van onze bevindingen vinden we op verschillende fora. Ook daar wordt meermaals aangegeven dat de PerfectPro Workstation WS3 een zeer goede bouwradio is die uitstekend werkt op de meegeleverde batterijen. Ook werkt de radio op 230 Volt netstroom.

We hebben echter wel een nadeel ervaren dat we op verschillende van deze fora niet terugvinden. Dat is allereerst dat er verschillende extra functies op het apparaat zitten die veel bouwvakkers niet gebruiken. Denk daarbij aan:

 • Gescheiden toonregeling
 • Aux ingang voor MP3 speler
 • Dynamische Loudness functie

Hoewel bouwvakkers gewend zijn aan het zware werk, vinden we de radio met 4,3 kilo wel aan de zware kant. Zeker als je de bouwradio over een grote bouwplaats mee moet slepen, zijn er andere, lichtere modellen beschikbaar die hier meer geschikt voor zijn.

De beste DAB+ bouwradio met ruimte voor 8 verschillende smartphones en 10 verschillende voorkeur zenders!

PerfectPro Rockbox Bekijk prijzen
Aantal speakers: 1
Bediening via app: Niet mogelijk
Gewicht: 3,4 kilogram
Hierom zijn we fan:
Accu en netstroom – DAB+ - Smartphone – Bestendigheid
Let hierop:
Meegeleverde accu – USB aansluiting

We hebben hier al eerder een bouwradio van PerfectPro voorbij zien komen. Ook deze PerfectPro Rockbox werkt op een accu én netstroom, waardoor je eenvoudig kunt schakelen. De kabel is met 2,4 meter nog net wat langer, waardoor je bereik ook nog net wat groter is.

Kijken we echter naar het eerste nadeel van deze bouwradio, dan is dat het feit dat er geen accu standaard is meegeleverd. Dit wil zeggen dat je een afzonderlijke accu moet kopen voor als je klussen hebt waar nog geen stopcontacten of andere stroompunten zijn geïnstalleerd.

Tijdens het luisteren maakte we veelvuldig gebruik van DAB+, waardoor er geen ruis op de lijn ontstond en we moeiteloos naar verschillende zenders konden schakelen. Verschillende van deze zenders hebben we opgeslagen, zodat we deze gemakkelijk terug konden vinden.

Natuurlijk hebben we de bouwradio ook tijdens verschillende omstandigheden getest. Zo hebben we deze bijvoorbeeld ook een nacht buiten in de regen laten staan. Zoals de fabrikant zelf ook al aangeeft, is de bouwradio hier gewoon tegen bestand. Zij geven namelijk aan dat deze:

 • Volledig stofdicht
 • Waterdicht
 • Tegen een stootje kan

Smartphone koppelen

Wil je je smartphone koppelen, dan kun je dit eenvoudig via bluetooth doen. Hierdoor schakel je jouw favoriete muzieklijst eenvoudig in, maar heb je ook de mogelijkheid om weer terug te schakelen naar de radio.

Vergelijken we dit echter met andere bouwradio’s uit deze review, dan beschikt deze niet over een USB-aansluiting, waardoor je bijvoorbeeld je smartphone niet kunt opladen. Ook kun je maar één smartphone tegelijk koppelen. Je moet dus eerst je smartphone ontkoppelen voordat je die van een collega kunt koppelen.

De beste waterbestendige radio met twee verschillende stroomvoorzieningen en een scherpe prijs!

Product Aantal speakers Bediening via app Gewicht
Makita DMR110 Makita DMR110
Beste koop bouwradio
2 Niet mogelijk 4,9 kilogram Bekijk prijzen
Makita DMR112 Makita DMR112
Best geteste bouwradio
2 Niet mogelijk 4,3 kilogram Bekijk prijzen
PerfectPro Audisse PerfectPro Audisse
Beste bouwradio met Wifi
2 Mogelijk 2,1 kilogram Bekijk prijzen
PerfectPro Workstation WS3 PerfectPro Workstation WS3
Beste bouwradio op accu
2 Niet mogelijk 5,2 kilogram Bekijk prijzen
PerfectPro Rockbox PerfectPro Rockbox
Beste bouwradio waterbestendig
1 Niet mogelijk 3,4 kilogram Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 7 juni 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit