Beste bouwstofzuiger 2023. 5x de beste bouwstofzuigers

Laatste ge-update in door Stijn

Bij een verbouwing of klus mag een bouwstofzuiger eigenlijk niet ontbreken. Je wilt natuurlijk niet dat je met een hoop rotzooi achterblijft nadat de klus gedaan is. Door de stevigere zak én de robuuste eigenschappen is het een must-have bij elke verbouwing. Dit is iets waar een reguliere stofzuiger simpelweg niet tegenop kan.

Om je een eindje op weg te helpen, hebben we hier de beste bouwstofzuiger van 2023 voor je, de Nilfisk Buddy 12. We hebben de bouwstofzuigers uitgebreid getest, onder meer op de inhoud van de reservoirs, het maximale geluidsniveau, de stofklasse en natuurlijk de prijs. Ben je op zoek naar een specifiek merk, dan hebben we hier ook nog verschillende andere goede bouwstofzuigers! Lees dus snel mee!

Product Inhoud reservoirs Maximaal geluidsniveau Stofklasse
Nilfisk Buddy 12 Nilfisk Buddy 12
Beste koop bouwstofzuiger
Stof: 12 liter - Water: 12 liter 74 dB Geen classificatie Bekijk prijzen
NILFISK Multi 30T NILFISK Multi 30T
Best geteste bouwstofzuiger
Stof: 30 liter - Water:30 liter 85 dB Geen classificatie Bekijk prijzen
Kärcher WD 3 V-17/4/20 Kärcher WD 3 V-17/4/20
Beste Kärcher bouwstofzuiger
Stof: 17 liter - Water: 17 liter 75 dB Geen classificatie Bekijk prijzen
Makita VC2512L Makita VC2512L
Beste Makita bouwstofzuiger
Stof: 18 liter - Water:18 liter 64 dB L-klasse Bekijk prijzen
Metabo ASR 25 L SC Metabo ASR 25 L SC
Beste Metabo bouwstofzuiger
Stof: 25 liter - Water: 25 liter 72 dB L-klasse Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 3 juni 2023
Nilfisk Buddy 12 Bekijk prijzen
Inhoud reservoirs: Stof: 12 liter - Water: 12 liter
Maximaal geluidsniveau: 74 dB
Stofklasse: Geen classificatie
Hierom zijn we fan:
Nat en droog vuil - Blaasfunctie - Licht gewicht - Prijs
Let hierop:
Snoerlengte - Reservoir

Bij het testen waren we er eigenlijk vrij snel uit, de Nilfisk Buddy 12 is de beste bouwstofzuiger van 2022. Dit komt onder meer door het lichte gewicht van de stofzuiger, wat al direct opviel op het moment dat we de stofzuiger uit de doos haalde. Met maar 4,4 kilogram kun je deze daarom ook erg eenvoudig verplaatsen.

Ook de prijs is een positief punt dat we willen benadrukken. Met een prijs onder de €80 is het de goedkoopste bouwstofzuiger in deze review. We zien daarmee dat de prijs-kwaliteitverhouding prima in orde is!

Kleiner reservoir

Deze bouwstofzuiger is een ideale stofzuiger voor de doe het zelver. Je kunt er namelijk zowel nat als droog vuil mee opzuigen, wat het voor vrijwel alle klussen geschikt maakt. Of je nu in de keuken aan de slag gaat, gaat stukadoren of juist gaat zagen, met deze bouwstofzuiger haal je een geschikt apparaat in huis.

Bij het reservoir is ons wel direct een minpunt opgevallen. Het is namelijk het kleinste reservoir van alle bouwstofzuigers in deze review. Zowel het stofreservoir als het waterreservoir hebben een inhoud van 12 liter. Het is niet duidelijk of dit gescheiden is, maar we zien wel dat je hierdoor vaker het reservoir moet legen.

Blaasfunctie

Een unieke functie van deze bouwstofzuiger is de blaasfunctie. Naast dat je met deze goede bouwstofzuiger kunt zuigen, kun je de blaasfunctie gebruiken om vuil uit de moeilijk bereikbare plekken te blazen. Hierdoor is ook dit vuil gemakkelijker op te zuigen. Denk daarbij aan vuil dat bijvoorbeeld onder de plint of in de voegen zit.

Dit komt mede door het aantal accessoires dat is meegeleverd. Zo krijg je bij deze bouwstofzuiger ook:

 • Vloerzuigmond
 • Nat/droogfilter
 • Kleine opzetstukken
 • Stofzak

Een laatste puntje van kritiek is dat de snoerlengte met maar 4 meter wel aan de korte kant is. Hierdoor moet je verschillende keren van stopcontact wisselen tijdens het stofzuigen. Ik heb thuis zelfs een normale stofzuiger met een langere snoer, dus dit is wel een verbeterpunt.

De beste goedkope bouwstofzuiger van 2022 door de zeer scherpe prijs, de blaasfunctie en het lichte gewicht!

NILFISK Multi 30T Bekijk prijzen
Inhoud reservoirs: Stof: 30 liter - Water:30 liter
Maximaal geluidsniveau: 85 dB
Stofklasse: Geen classificatie
Hierom zijn we fan:
Nat en droog vuil - Blaasfunctie - Reservoir - Accessoires
Let hierop:
Snoerlengte - Waterfilter

Als we kijken naar de best geteste bouwstofzuiger, de Nilfisk Multi II 30 T, dan zijn we erg positief over het feit dat je met deze bouwstofzuiger ook vloeistoffen kunt opzuigen, naast het vuil dat je kunt opzuigen.

Handig toestel

Dit handige toestel heeft, naast het opzuigen van vuil, ook een blaasfunctie. Hierdoor wordt er met hoog volume lucht uit het toestel geblazen, zodat je het vuil uit moeilijk te bereiken plekken kunt halen. Denk daarbij aan vuil dat tussen de plinten of tussen de voegen zit.

Daarnaast zien we ook dat er verschillende accessoires worden meegeleverd bij deze bouwstofzuiger. Hierdoor kun je de bouwstofzuiger optimaal gebruiken. Zo krijg je:

 • Stofzak
 • Nat/droog filter
 • Mondstuk nat/droog zuigen
 • Kierenzuigmond

Kijken we naar het reservoir, dan is deze met een inhoud van 30 liter enorm groot. Een groter reservoir zorgt er dan ook voor dat je veel langer door kunt en niet telkens het reservoir hoeft te legen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van een gewone stofzuiger.

Waterfilter

Ondanks dat het reservoir groot is, ontbreekt er wel een zogenoemde waterfilter. Een waterfilter zorgt er namelijk voor dat het opgezogen vuil afkomstig van de bouw door middel van waternevel uit de lucht wordt gefilterd.

Hierdoor wordt er schone lucht terug de ruimte in geblazen. Dat is helaas dus niet van toepassing bij deze bouwstofzuiger. Heb je dus veel stof dat is vrijgekomen bij het gebruik van de schuurmachine, dan wordt hier het stof niet uit gefilterd.

Daarnaast is de snoerlengte ook nog een nadeel. Deze industriële stofzuiger heeft een snoerlengte van maar 5 meter, waardoor je in sommige gevallen lengte tekort komt. Zeker gedurende de bouw is het soms lastig om genoeg stroompunten te hebben.

De best geteste bouwstofzuiger van 2022 vanwege de meegeleverde accessoires en het grote reservoir.

Kärcher WD 3 V-17/4/20 Bekijk prijzen
Inhoud reservoirs: Stof: 17 liter - Water: 17 liter
Maximaal geluidsniveau: 75 dB
Stofklasse: Geen classificatie
Hierom zijn we fan:
Met en zonder zak - Uitwasbaar filter - Prijs - Accessoires
Let hierop:
Regelbare zuigkracht - Kabellengte

Kärcher heeft natuurlijk een enorm grote naam als het aankomt op klussen, tuinieren en andere werkzaamheden in en rondom het huis. Ook deze bouwstofzuiger is daar een goed voorbeeld van. Hiermee zuig je namelijk moeiteloos vuil van een schuurmachine of accuboormachine op.

Doe het zelver

Vanwege de zeer scherpe prijs van deze Kärcher WD 3 V-17/4/20 is dit een bouwstofzuiger met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Je haalt hiermee een bouwstofzuiger van een gerenommeerd merk in huis die zeer geschikt is voor de doe het zelvers onder ons.

Door de lagere prijs zien we ook dat de regelbare zuigkracht ontbreekt. Dit is ten opzichte van de concurrenten wel een groot nadeel van deze bouwstofzuiger. Hierdoor kun je het vermogen van de bouwstofzuiger niet verhogen voor zwaardere klussen.

Daarnaast zien we ook dat je in veel gevallen wel een verlengsnoer moet gebruiken om de bouwstofzuiger op de gehele bouwplaats te kunnen gebruiken. Met maar 4 meter is deze aan de korte kant en zouden we adviseren om dus altijd een verlengsnoer bij de hand te houden.

Stofzak

Je kunt bij deze bouwstofzuiger zowel met als zonder stofzak vuil opzuigen. Dit is bijvoorbeeld erg handig als je nat vuil wilt opzuigen. In dat geval krijg je niet te maken met een natte zak in de bouwstofzuiger. Zuig je nat vuil op, dan kun je simpelweg dat opvangbak legen en schoonmaken.

Een onderscheidende factor ten opzichte van de concurrentie is de uitwasbare filter die bij deze Kärcher gebruikt is. Dit is vooral financieel enorm aantrekkelijk, aangezien je niet telkens een nieuwe filter of stofzak hoeft te kopen. Ook voor het overige onderhoud van de bouwstofzuiger is dit enorm voordelig.

Ook bij deze Kärcher bouwstofzuiger krijg je verschillende accessoires meegeleverd, zoals een:

 • Plintenzuigmond
 • Vliesfilterzak
 • Nat & droog vloerzuigmond

De beste Kärcher WD bouwstofzuiger met een uitwasbaar filter en verschillende meegeleverde accessoires!

Makita VC2512L Bekijk prijzen
Inhoud reservoirs: Stof: 18 liter - Water:18 liter
Maximaal geluidsniveau: 64 dB
Stofklasse: L-klasse
Hierom zijn we fan:
Geïntegreerd stopcontact - Uitwasbaar filter - L-klasse certificering - Reservoir
Let hierop:
Regelbare zuigkracht - Basismodel

De Makita VC2512L is de beste professionele bouwstofzuiger van 2022. Dit komt onder meer door het geïntegreerde stopcontact, de L-klasse certificering en het uitwasbare filter dat gebruikt is. Laten we daar eens wat beter naar gaan kijken.

Beste professionele bouwstofzuiger

De L-klasse certificering zorgt ervoor dat de bouwstofzuiger geschikt is voor zeer fijne stofdeeltjes. Hierbij moeten we wel vermelden dat als je met chemische stoffen werkt, deze bouwstofzuiger niet geschikt is. In dat geval moet je kiezen voor een stofzuiger met een H-certificering.

Wat ons positief is opgevallen, is het geïntegreerde stopcontact dat gebruikt is. Dit zorgt ervoor dat je elektrisch gereedschap, zoals een schuurmachine, aan kunt sluiten op de bouwstofzuiger. Zodra je het apparaat aanzet, gaat de bouwstofzuiger ook automatisch aan.

Het laatste positieve punt is de uitwasbare filter dat gebruikt is. Dit wil niet alleen zeggen dat je minder geld uit hoeft te geven aan nieuwe filters, maar zorgt er ook voor dat je langer met hetzelfde filter kunt doen.

Basismodel

Helaas zien we dat je met deze Makita VC2512L wel een basismodel te pakken hebt. Wil je (voor een hogere prijs) meer functionaliteiten, dan moet je denken aan:

 • Waterfilter
 • Regelbare zuigkracht
 • Hogere stofklasse
 • Groter reservoir

Het reservoir is met 18 liter namelijk aan de kleine kant. Hierdoor moet je wat vaker het reservoir vervangen en kun je dus ook minder lang door blijven gaan dan bij de andere bouwstofzuigers. Helaas is de bouwstofzuiger niet gemaakt van roestvrij staal, waardoor je voorzichtig moet blijven.

Door het hoge luchtvolume kun je zware materialen opzuigen, waarbij we wel zien dat je de zuigkracht niet zelf kunt regelen. Hierdoor moet je dus een en dezelfde zuigkracht blijven gebruiken.

De beste alleszuiger die moeiteloos stof en nat vuil opzuigt, met daarnaast een uitwasbaar filter!

Metabo ASR 25 L SC Bekijk prijzen
Inhoud reservoirs: Stof: 25 liter - Water: 25 liter
Maximaal geluidsniveau: 72 dB
Stofklasse: L-klasse
Hierom zijn we fan:
Geïntegreerd stopcontact - Filterreinigingssysteem - L-klasse - Krachtig vermogen
Let hierop:
Zuigkracht - Prijs

Laten we maar direct met de deur in huis vallen bij deze Metabo ASRR 25 L SC. Dit is namelijk de duurste bouwstofzuiger die we in deze review hebben opgenomen. Het is dan ook direct het grootste nadeel, zeker als je als doe het zelver een handige bouwstofzuiger zoekt voor af en toe gebruik.

Multifunctionele bouwstofzuiger

Met deze multifunctionele bouwstofzuiger kun je zowel stof als nat vuil opzuigen. Met 1400 watt vermogen heb je te maken met een krachtige machine die ook geschikt is voor de zwaardere klussen. Deze heeft een geregistreerd maximaal luchtvolume van 3660 l/m. Door de meegeleverde accessoires kun je ook de lastig bereikbare plekken goed schoonmaken. Zo krijg je bij deze stofzuiger:

 • Spleetzuigmondstuk
 • Universeel mondstuk
 • Kunststof zuigbuizen

Er wordt daarnaast gebruik gemaakt van een filterreinigingssysteem. De filter reinigt zichzelf namelijk tussen de verschillende klussen door. Hierdoor kun je gemakkelijk verschillende grote klussen uitvoeren, zonder dat je verschillende keren de filter moet reinigen. De automatische filterreiniging is een groot voordeel ten opzichte van de concurrenten.

Heb je een stofzuiger nodig met geïntegreerd stopcontact, dan heb je dat met deze stofzuiger te pakken. Hierdoor kun je elektrisch gereedschap aansluiten op de bouwstofzuiger. Zet je dit gereedschap aan, dan gaat de bouwstofzuiger ook automatisch aan.

Gecertificeerde stofklasse

De bouwstofzuiger heeft een L-klasse certificering, wat wil zeggen dat deze maximaal 5% stof doorlaat en geschikt is voor eenvoudige en onschadelijke stoffen. Daarnaast is er sprake van een TNO-gecertificeerde stofafzuiging. Dit wil zeggen dat je deze makkelijk 8 uur achter elkaar kunt gebruiken, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je stof inademt. Let er wel op dat deze niet geschikt is voor giftige stoffen.

In vergelijking met gewone stofzuigers heb je wel direct een zeer prijzige bouwstofzuiger te pakken. Hierdoor is deze bouwstofzuiger goed te gebruiken voor professionals, maar minder goed voor de handige klussers of doe het zelvers.

De beste bouwstofzuiger met reinigingsfunctie die zeer geschikt is voor professionals!

Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.