Beste 5 braadpannen van 2022

Laatste ge-update in door Agnes

Het fantastische aan een braadpan zijn die heerlijke, ouderwetse gehaktballen die je erin kunt bakken, of je eigen verrukkelijke stoofschotels. Wat iets minder fijn is? Uit alle 487 modellen een braadpan kiezen die past bij jou en je kookbehoeften. Zo kun je met bepaalde modellen koken op verschillende warmtebronnen of de braadpan zelfs in de oven plaatsen. Maar waar moet je op letten bij een aankoop van een braadpan? En kunnen deze pannen eigenlijk in de vaatwasser?

Wij keken met onze experts naar vijf verschillende modellen, zodat elke enthousiaste kok een braadpan heeft die past in zijn of haar keuken. We vergeleken de inhoud van de pan, of deze een anti-aanbaklaag heeft en ook de prijs, om met zekerheid te zeggen: BK Fortalit is de beste koop voor een braadpan. Twijfel je over het kopen van een enkele, losse braadpan? Kijk anders ook naar onze pannenset.

Beste braadpan inductie
MOA Gietijzeren
Bol.com
MOA Gietijzeren
Beste gietijzeren braadpan
Staub Ronde
Coolblue
Staub Ronde
Beste braadpan voor gas
Tefal Trattoria
Coolblue
Tefal Trattoria
BK Fortalit Bekijk prijzen
Inhoud: 4 liter
Anti-aanbaklaag: Nee
Vaatwasmachinebestendig: Ja
Hierom zijn we fan:
Vaatwasmachinebestendig – Geschikt voor bijna alle warmtebronnen - Geëmailleerd staal – 4 liter inhoud
Let hierop:
Niet geschikt voor magnetron – Geen antiaanbaklaag

Als je ooit een lekkere malse gehaktbal hebt gegeten, dan is de kans groot dat deze gebakken is in een BK Fortalit braadpan. Dit is de klassieke braadpan met een zacht prijsje die goed zijn werk doet. De buitenkant van de pan is mooi zwart, en de binnenkant is blauw.

De pan is gemaakt van geëmailleerd staal waardoor hij slijtvast en lekker stevig is. Dit zorgt er ook voor dat de pan snel opgewarmd is en makkelijk schoon te houden. Bij normaal gebruik gaat deze pan nog jaren mee en zou het zelfs aan de jongere generatie gegeven kunnen worden voor de uitzet.

Een paar specificaties van deze braadpan:

 • Standaard formaat van 4 liter;
 • Geëmailleerd staal;
 • Ovenbestendig tot 230 graden Celsius;
 • Vaatwasmachinebestendig;
 • Geschikt voor bijna alle warmtebronnen.

Meer dan een gehaktbal

Zoals we al eerder verklapt hebben kun je een braadpan voor meerdere doeleinden gebruiken. Behalve een lekkere gehaktbal met jus kun je hier bijvoorbeeld ook een overheerlijke curry, stoofpot of rijstgerecht in maken. De pan is geschikt voor bijna alle warmtebronnen met één enkele uitzondering.

Die uitzondering is de magnetron. We raden niet aan om jouw gerecht in de pan de volgende dag even gauw op te warmen in de magnetron. Dat brengt namelijk explosiegevaar met zich mee en is bovendien ook niet echt bevorderend voor de kwaliteit van de pan.

Het is inmiddels 2022, en we zijn steeds meer bezig om alles ergonomisch correct te willen doen zodat we zo lang mogelijk met ons lichaam kunnen doen. Er zitten dan ook ergonomische handgrepen op de pan zodat je deze op een natuurlijke manier kunt vastpakken, ook met ovenwanten aan.

Le Creuset Signature Bekijk prijzen
Inhoud: 6,7 liter
Anti-aanbaklaag: Nee
Vaatwasmachinebestendig: Ja
Hierom zijn we fan:
Geëmailleerd staal – Lange levensduur – Inhoud 6,7 liter – Vaatwasmachinebestendig
Let hierop:
Kleur wordt doffer in vaatwasser – Redelijk zwaar

Als je echt op zoek bent naar een goede braadpan, dan raden wij de Le Creuset Signature aan. Deze braadpan heeft een kersenrode kleur en is erg aangenaam voor de ogen. Tevens zorgt dit er ook voor dat hij makkelijk te onderscheiden is van een standaard hapjespan.

Met een diameter van 28 centimeter en 6,7 liter inhoud kun je hier maaltijden in maken voor zes à zeven personen. De inhoud is dan ook net wat groter dan de braadpan die we net besproken hebben. Een overeenkomst is wel dat deze pan ook van geëmailleerd staal is gemaakt.

Een paar specificaties van deze braadpan:

 • Groot formaat van 6,7 liter;
 • Geëmailleerd staal;
 • Ovenbestendig;
 • Vaatwasmachinebestendig;
 • Lange levensduur;
 • Geschikt voor bijna alle warmtebronnen.

Een eyecatcher in de keuken

De mooie rode kleur is vaak ok een belangrijk pluspunt, dit zie je bij de meeste pannen namelijk niet. Het is wel belangrijk om de pan goed te onderhouden als je wilt dan de kleur goed tot zijn recht komt. De braadpan is vaatwasmachinebestendig, maar als je alles wilt doen om de kleur te behouden raden we aan om de pan toch met de hand af te wassen. Na verloop van tijd zal de kleur wat doffer worden in de vaatwasser.

We moeten er wel even bij zeggen dat deze braadpan redelijk zwaar is. Zonder inhoude weegt de pan al 6,8 kilogram. Meestal zal dit geen probleem zijn, maar voor kinderen, of mensen die moeite hebben met tillen, kan dit een uitdaging zijn.

Al je gerechten worden in deze pan gelijkmatig gebakken en gebraden dankzij de gelijkmatige verdeling van de warmte over de bodem en een hermetisch afsluitende deksel.

MOA Gietijzeren Bekijk prijzen
Inhoud: 7,2 liter
Anti-aanbaklaag: Ja
Vaatwasmachinebestendig: Ja
Hierom zijn we fan:
Gemaakt van gietijzer – Geschikt voor bijna alle warmtebronnen – Antiaanbaklaag – Vaatwasmachinebestendig
Let hierop:
Weegt bijna 8 kilogram – Korrelige binnenkant moeilijker te reinigen

Hoewel de MOA Gietijzeren Pan geschikt is voor elke warmtebron, kwam er uit ons onderzoek dat deze pan de beste braadpan voor inductie koken is in 2022 vergeleken met andere pannen die hier geschikt voor waren.

Tot nu toe is deze braadpan ook het geschiktst voor grote gezinnen, het heeft namelijk een inhoud van 7,2 liter. Natuurlijk kun je de pan ook gewoon wat minder vullen voor een lekkere maaltijd voor kleine gezinnen.

Een paar specificaties van deze braadpan:

 • Groot formaat van 7,2 liter;
 • Gietijzeren pan;
 • Ovenbestendig;
 • Vaatwasmachinebestendig;
 • Antiaanbaklaag;
 • Geschikt voor bijna alle warmtebronnen.

Ouderwetse gerechten op een moderne kookplaat

Een oer-Hollands recept op zijn tijd is toch zeker wel genieten. Gelukkig gaan de recepten ook wel met hun tijd mee, want deze braadpan is voor bijna alle warmtebronnen geschikt, dus ook inductie! Het is geen goed idee om de gerechten in de magnetron op te warmen als je geen trek hebt in een explosie.

Deze pan is gemaakt van gietijzer, dus je moet er rekening mee houden dat er flink wat gewicht achter zit. Eventuele korrels onder de pan kunnen snel tot beschadiging van de glasplaat leiden als er geschoven wordt met de pan.

Deze pan heeft als bijkomend voordeel dat er gebruik is gemaakt van een antiaanbaklaag. Hierdoor blijft je vlees niet vastplakken aan de pan.

Verkrijgbaar bij:
Staub Ronde Bekijk prijzen
Inhoud: 6,7 liter
Anti-aanbaklaag: Nee
Vaatwasmachinebestendig: Ja
Hierom zijn we fan:
Inhoud 6,7 liter – Uniek picots systeem – Levenslange fabrieksgarantie – Geschikt voor bijna alle warmtebronnen
Let hierop:
Geen antiaanbaklaag – Vrij zwaar

De beste gerechten uit de braadpan komen natuurlijk uit een stevige gietijzeren braadpan. Een gietijzeren braadpan kan de warmte goed vasthouden en gelijkmatig verdelen waardoor je de perfecte maaltijd krijgt. De beste gietijzeren braadpan is wat ons betreft de Ronde Braadpan van Staub.

Vooral een heerlijk stoofpotje of soep is geschikt om te bereiden met deze pan, er wordt namelijk gebruik gemaakt van een deksel met unieke picots. Deze picots zorgen ervoor dat de condensatiedruppels gelijkmatig over het gerecht heen vallen in plaats van op één plek. Als je ooit een pannenset van Creuset hebt gehad, dan weet je al een beetje wat we hiermee bedoelen.

Een paar specificaties van deze braadpan:

 • Groot formaat van 6,7 liter;
 • Gietijzeren pan;
 • Vaatwasmachinebestendig;
 • Picots deksel;
 • Geschikt voor bijna alle warmtebronnen;
 • Stevig;
 • Levenslang fabrieksgarantie.

Geproduceerd in Europa

De kwaliteit van de pan is zeer hoog en is mede te danken aan het feit dat het ook in 2022 gewoon binnen ons eigen Europa geproduceerd wordt, namelijk in Frankrijk. Of je nu een keramische, inductie, of ouderwetse gaskookplaat hebt, deze braadpan is geschikt voor bijna alle warmtebronnen.

Houd er rekening mee dat gietijzeren pannen vrij zwaar zijn. Deze pan weegt zonder inhoud 7,6 kilogram en is dus niet geschikt voor kinderen om mee te helpen of mensen die moeite hebben met tillen.

Wist je trouwens dat je niet alleen vleesmaaltijden kunt klaarmaken in een braadpan? Door de lage temperatuur, lange baktijd en gelijkmatige warmteverdeling die de pan kan bieden, kun je hier ook lekker vers brood in bereiden.

Tefal Trattoria Bekijk prijzen
Inhoud: 6,7 liter
Anti-aanbaklaag: Ja
Vaatwasmachinebestendig: Nee
Hierom zijn we fan:
Antiaanbaklaag – Koele handgrepen – Inhoud 6,7 liter – Geschikt voor bijna alle warmtebronnen
Let hierop:
Niet geschikt voor vaatwasser – Niet geschikt voor hoge temperaturen

Hoewel we steeds duurzamer proberen te leven, is er toch een grote groep mensen die nog steeds gas gebruikt. Dat moet iedereen natuurlijk voor zich bepalen, maar het is dan wel belangrijk dat je de juiste pannen gebruikt. De beste braadpan voor gas in 2022 is de Tefal Trattoria Braadpan.

De kans is groot dat je al een Tefal pannenkoekenpan of koekenpan in huis hebt, ze staan namelijk bekend om hun antiaanbaklaag. Ook deze braadpan is van een standaard antiaanbaklaag voorzien zodat jouw lekker mals stukje vlees niet aan de bodem blijft kleven.

Een paar specificaties van deze braadpan:

 • Groot formaat van 6,7 liter;
 • Geschikt voor bijna alle warmtebronnen;
 • Stevig;
 • Koele handgrepen;
 • Antiaanbaklaag.

Veilig koken en braden

Er wordt gebruik gemaakt van een PTFE baklaag. Deze baklaag is niet bestand tegen hoge temperaturen, dus het is de bedoeling dat je langzaam kookt op een laag vuurtje. Hierdoor kunnen de handgrepen echter ook heel heet worden. De koude greep zorgt ervoor dat de handgrepen koel blijven en je dus je vingers niet snel verbrand.

Helaas kan deze braadpan beter niet in de vaatwasser door de basisklasse bouwkwaliteit, en dat valt bij mij persoonlijk niet echt goed in de smaak. Ik wil na het eten gewoon alles lekker in de vaatwasser kunnen stoppen en genieten van mijn avond.

De pan heeft een inoud van 6,7 liter waardoor hij geschikt is om voor een groot gezin of gezelschap te koken.

Product Inhoud Anti-aanbaklaag Vaatwasmachinebestendig
BK Fortalit BK Fortalit
Beste koop braadpan
4 liter Bekijk prijzen
Le Creuset Signature Le Creuset Signature
Best geteste braadpan
6,7 liter Bekijk prijzen
MOA Gietijzeren MOA Gietijzeren
Beste braadpan inductie
7,2 liter Bekijk prijzen
Staub Ronde Staub Ronde
Beste gietijzeren braadpan
6,7 liter Bekijk prijzen
Tefal Trattoria Tefal Trattoria
Beste braadpan voor gas
6,7 liter Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: dinsdag 21 maart 2023
Door:
Agnes

Agnes is all-round copywriter en schrijft het liefst in de categorie huishouden en wonen.  Ze vergelijkt van alles, zodat jij de beste keuze maakt in jouw aankoop. Verder houdt Agnes van schilderen en is ze dol op paardrijden.