Braadpan, wat is dat?

Door: Agnes
Laatste update: 16 december 2021

Je hebt tegenwoordig tientallen verschillende pannen. Kookpannen, koekenpannen, wokpannen, grillpannen, enzovoort. Maar wat is nu een braadpan? Misschien ken je hem wel met de term Dutch oven?

Wat is een braadpan?

Een braadpan is een pan gemaakt van een zwaar materiaal. De braadpan wordt voornamelijk gemaakt van gietijzer. Andere namen voor deze pan zijn ook wel stoofpan of sudderpan.

image

Geschiedenis van de braadpan

In de zeventiende eeuw gebruikte men voornamelijk koper en messing voor het maken van braadpannen. Hiervoor gebruikte ze mallen van klei of leem. Het nadeel was dat de oppervlakte niet glad was. Abraham Darby reisde naar Nederland op zoek naar een oplossing. De Nederlanders goten de kerkklokken met mallen van gedroogd zand. Hierbij was het oppervlak vele malen gladder. Vanwege de Nederlandse productiemethode stonden deze pannen later bekend als de Dutch ovens.

Verschillende soorten braadpannen

Hier gaat het vooral om de afmetingen en het materiaal van de braadpan. Dit kan erg verschillen. Hier zijn enkele verschillende soorten braadpannen.

  • Gietijzeren braadpan: de dikte en materiaal van deze pan is ideaal voor warmtegeleiding en warmtevastheid. Deze pan kan op iedere warmtebron en kan zelfs in de oven geplaatst worden.
  • Geëmailleerde gietijzer braadpan: deze pan is meer modern door de emaille antiaanbaklaag. Emaille is gesmolten glas wat een beschermende functie heeft voor de bodem van de pan. Dit helpt goed tegen roesten en het is een stuk lichter.
  • Plaatstalen stoofpan: deze pan is stukken duurzamer dan de andere pannen. Het staal geeft geen chemische stoffen af. Daarnaast krijgt deze pan naarmate je het meer gebruikt een natuurlijke antiaanbaklaag. Het grootste voordeel van deze pan? Hij gaat levenslang mee!
  • RVS sudderpit: deze pan is ontzettend makkelijk schoon te maken. Je kunt het zo in de vaatwasser zetten. Ze zijn ook nog eens een stuk lichter dan de originele braadpan.

Waar moet een goede braadpan aan voldoen?

Je bent geïnformeerd, je bent overtuigd, maar nu wil je er ook eentje kopen! Als de toekomstige braadpan aan een aantal van deze eisen voldoet, dan is dat mooi.

  • De pan is groot genoeg
  • Mét deksel
  • Het materiaal moet de hitte goed geleiden
  • De bodem moet dik zijn

Alhoewel een geweldige braadpan voldoet aan allemaal!

Over de auteur

Agnes

Agnes is all-round copywriter en schrijft het liefst in de categorie huishouden en wonen. Ze vergelijkt van alles, zodat jij de beste keuze maakt in jouw aankoop. Verder houdt Agnes van schilderen en... Lees meer