Hoe maak ik mijn braadpan schoon?

image

Je hebt vast wel opgemerkt dat die mooie, vlekkeloze braadpan van een paar jaar geleden er nu nogal verwaarloosd uit ziet. Moet ik een nieuwe kopen? Of is er een manier om die schunnige braadpan weer spik en span te krijgen? Ja, zeker. Daar zijn allerlei manieren voor.

Wat is een braadpan?

Een braadpan is een pan met een dikwandige kookpot en een goed sluitende deksel. Ze zijn voornamelijk gemaakt van gekruid gietijzer; alhoewel sommige ook gemaakt zijn van gietaluminium of keramiek. In het buitenland staat de Hollandse braadpan ook wel bekend als de Dutch oven.

Wat kook je in een braadpan?

Een braadpan heeft een lekkere dikke bodem waardoor je de pan heel lang op het vuur kunt houden. Hierdoor is het ideaal voor een groot stuk vlees wat uren lang moet braiseren zodat alle ingrediënten in het vlees trekken.

Hoe maak je een braadpan schoon?

Hier zijn een hoop manieren voor. Bijvoorbeeld:

  • Leg een vaatwastabletje in de pan met heet water: óf je laat het zo even staan, óf je zet de pan op het vuur zodat de aangebrande resten losweken.
  • Een flinke scheut zout: doe daarna de pan op het vuur.
  • Een flinke scheut baking soda: doe daarna de pan op het vuur.
  • Citroensap: doe daarna de pan op het vuur.
  • Azijn: meng dit met koud water en je schrobt de aangebrande resten er makkelijk mee weg.
  • Een aardappelschil: leg de schil in de pan met wat water, en de resten komen vanzelf los.
  • Cola: giet een laagje cola in de pan en het wordt weer spik en span!

Je moet alleen niét de braadpan schrobben als het een anti-baklaag heeft. Je kunt dan wel een zachte spons gebruiken!

Hoe voorkom je aangebrande resten?

Je weet wat ze zeggen: “Voorkomen is beter dan genezen.” En dat geldt hier ook. Wat is de truc om die braadpan er altijd fris uit te laten zien? Warm de pan altijd eerst op tot zo’n 150-160 graden Celsius voordat je start met bakken. Als je begint te bakken met een koude pan, krijg je gegarandeerd aangebrande resten.