Waarom gebruik je een braadpan?

Elke pan heeft een specialiteit waar voor je het kan gebruiken. Dat geldt ook voor de braadpan! Ik zal je alles ins en outs vertellen in dit artikel.

Wat is een braadpan?

Een braadpan, oftewel ook sudderpan, stoofpan, en stoofpot genoemd is een pan gemaakt van een zwaar materiaal. Materialen zoals gietijzer en staal. In de Verenigde Staten is onze Hollandse braadpan ook wel een Dutch oven genoemd. Deze handige pan is in de zeventiende eeuw ontworpen en sindsdien kunnen we er niet genoeg van krijgen.

Wat kook je met een braadpan?

Een braadpan heeft een erg dikke bodem. Hierdoor wordt de warmte goed geleid en vastgehouden. Deze pan is ideaal voor het braden, dichtschroeien en sudderen van vlees, vis, gevogelte en wild.
Om je vlees dicht te schroeien, moet je de braadpan verwarmen op een hoge temperatuur met wat boter of olie voor een korte periode. Daarna kun je het vlees urenlang laten sudderen. Hierdoor trekken alle lekkere kruiden en dergelijke ingrediënten in het vlees.

Dit zijn enkele andere handige dingen waar je de braadpan voor kunt gebruiken. Bijvoorbeeld:

  • Frituren: door de dikke bodem is de braadpan ideaal voor het frituren van bijvoorbeeld aardappeltjes.
  • Het maken van soep: de braadpan is lekker hoog en hierdoor is het geschikt voor het maken van soep.
  • Tajinegerechten: de braadpan is uiteraard niet hetzelfde als een tajine, maar met een kleine aanpassing is het prima te gebruiken als alternatief. Het kegelvormige deksel van de tajine kun je makkelijk namaken met aluminiumfolie.
  • Het maken van brood: je kun je brood hier in bakken in plaats van op een plaat in de oven.

Er zijn dus tal manieren om je braadpan voor te gebruiken. Ben je op zoek naar een nieuwe braadpan of heb je er al een? Zo niet, dan vind je hier onze lijst van de top 10 beste braadpannen van 2022.