Wanneer is een braadpan versleten?

Je hebt je lieftallige braadpan waarschijnlijk al voor een tijdje. Maar wanneer moet je echt afscheid nemen? Marco Borsato zei ooit eens: “Afscheid nemen bestaat niet.” Echter, dit geldt voor de braadpan wel.

Wat is een braadpan?

Een braadpan (eveneens stoofpot, stoofpan of sudderpan) is een zware pan dat vaak wordt gemaakt van gietijzer. Het is een wijde, diepe pan met een dikke bodem. Op de bodem van een braadpan zit een glazuurlaagje gemaakt van glaspoeder. Het is niet super broos, maar als je er met iets hards zoals een metalen lepel tegenaan slaat of het blootstelt aan extreme temperatuurveranderingen kan dat laagje (de antiaanbaklaag) afbrokkelen.

Waarvoor wordt een braadpan gebruikt?

Door de dikke bodem wordt de warmte gelijkmatig verdeeld. Dit is perfect voor het aanbraden en dichtschroeien van onder meer vlees en gevogelte. Dit doe je door de braadpan op een hoge temperatuur te verwarmen en daarbij gebruik je boter of olie. Hiermee schroei je het vlees dicht. Daarna kan het stuk vlees op een lage temperatuur door sudderen.

Wanneer moet ik mijn braadpan vervangen?

Er zijn enkele redenen waarbij je echt gedag moet zeggen tegen je braadpan. Je moet je pan vervangen, als de antiaanbaklaag is beschadigd of los laat! Als dit het geval is, dan branden de ingrediënten aan. Dit is de voornaamste reden. Als de handvaten afbreken of iets dergelijks – dan moet ‘ie natuurlijk ook weg.

Hoe voorkom je dat je braadpan verslijt?

Je kunt natuurlijk een hoop doen om dit te voorkomen. Ik heb een aantal handige tips voor je!

  1. Was je pan met de hand en gebruik altijd houten of siliconen spatels!
  2. Probeer de spatel niet tegen de rand van de pan te tikken.
  3. Warm de pan niet op als er niks in zit.
  4. Vermijd extreme temperatuurveranderingen.
  5. Schraap nooit de bodem van de pan met een metalen spatel, lepel of mes.