Beste broodbakmachine 2023. 5x de beste broodbakmachines

Laatste update: 12 januari 2023

Met de beste broodbakmachine 2023 bak je thuis een heerlijk vers brood. Door de lockdown in coronatijd en de stijgende prijzen voor meel zijn broodbakmachines de laatste tijd populairder dan ooit. Bovendien is een zelfgebakken brood goedkoper dan een brood van de bakker.

Heb je ook de ambitie om thuisbakker te worden? Dan wil je vast weten wat de beste broodbakmachine van 2022 is. Misschien wil je een machine die glutenvrij brood kan bakken, of zoek je gewoon een goede broodmachine die een lekker volkorenbrood bakt. Maar hoe vind je die?

Dankzij onze top 5 van de beste broodbakmachines 2023 is het nu veel makkelijker om een goede broodbakmachine te vinden. Wij hebben hier vijf populaire broodbakmachines getest. De Princess Wake Up 152006 Wit heeft de eerste plaats in onze review veroverd. Waarom? Dat lees je hieronder.

Broodbakmachine

Broodbakmachines vergelijken

Product Timer Broodgewicht Verschillende programma’s
Ja 680-900 gram 15 Bekijk prijzen
Moulinex OW6101 Best geteste
Ja 700-1500 gram 16 Bekijk prijzen
Inventum BM125 Voor glutenvrij brood
Ja 900-1200 gram 12 Bekijk prijzen
Moulinex Pain Doré OW210130 Met warmhoudfunctie
Ja 500-1000 gram 12 Bekijk prijzen
Tomado TBM9001B Met automatische toevoer
Ja 700-900 gram brood 12 Bekijk prijzen
Swipe swipe

1. Princess 152006

Beste koop

Voordelen:
 • Maakt ook yoghurt en jam
 • 15 bakprogramma’s
 • Verlicht display
Nadelen:
 • Geen automatische toevoeging van rozijnen of noten
 • Geen handvatten
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 59,99

De Princess Wake Up 152006 is de eerste broodbakmachine die we reviewen. Deze broodbakmachine kost nog geen honderd euro, maar voor dat geld krijg je een behoorlijk complete machine waarmee je broden tussen de 680 en 900 gram bakt.

Toen we de machine op het aanrecht zetten, zagen we dat er 15 bakprogramma’s op zitten. Je kunt er niet alleen brood mee bakken, maar ook yoghurt en jam mee maken. Als je een glutenallergie hebt, dan kun je met deze Princess broodbakmachine brood zonder gluten bakken.

Bak snel een lekker vers brood

We konden het deksel van de machine naar achteren openklappen en dat is handig. Je kunt dan namelijk meteen het meel in het bakblik doen, maar je kunt het bakblik er ook uit halen. De programma’s stel je in met tiptoetsen en de bediening vonden we heel eenvoudig.

Wij vonden het verlichte display handig als je bijvoorbeeld ’s avonds het bakprogramma wilt instellen. Daarna kun je de timer instellen. Die kun je maximaal 13 uur van tevoren instellen. Het is dus mogelijk om ’s avonds het deeg klaar te zetten voor de volgende ochtend.

Beste broodbakmachine met koele wand

Met deze Princess broodbakmachine heb je geen oven meer nodig om je brood te bakken. Deze machine biedt ontzettend veel bakprogramma’s voor weinig geld. Daarbij heeft deze machine de volgende pluspunten:

– Houdt je brood 60 minuten warm

– Je kunt zelf de kleur van de korst instellen

– Hittebestendige behuizing

Deze broodbakmachine heeft geen automatische toevoer van ingrediënten als rozijnen of noten, maar geeft wel een signaal als ze kunnen worden toegevoegd. Het apparaat heeft geen handvatten, waardoor je het wat moeilijker kunt optillen als het warm is.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

2. Moulinex OW6101

Best geteste

Voordelen:
 • Bakt broden tot 1,5 kg
 • Extra programma’s voor stokbrood
 • Maakt ook jam
Nadelen:
 • Timer werkt niet bij glutenvrij brood- Deeghaken maken 2 gaten in je brood
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 135,99

De volgende broodbakmachine is de Moulinex Home Bread Baguette. Als je meestal je stokbrooddeeg met de keukenmachine maakt, dan is deze Moulinex een goed alternatief. Hij bakt bovendien ook andere broden met een gewicht tot wel 1,5 kilo.

In vergelijking met de Princess broodbakmachine is deze Moulinex wat meer gespecialiseerd in het maken van stokbroden. Hij is ook een stukje duurder en heeft 16 bakprogramma’s in plaats van 15. Er zijn meer baguetteprogramma’s en je kunt er ook jam, cake-, pizza- en pastadeeg mee maken.

De broden die we met deze Moulinex hebben gebakken zijn zwaarder dan de broden die uit de Princess broodbakmachine komen. De bakvorm heeft een antiaanbaklaag waardoor we de broden makkelijk uit de vorm konden halen. De kwaliteit van de broden was prima.

Je kunt de starttijd uitstellen met een timer, net als bij de Princess broodbakmachine. Helaas werkte deze functie bij ons niet toen we een glutenvrij brood wilden bakken, dus dat is iets om rekening mee te houden. Dit apparaat heeft verder 2 deeghaken ipv 1, daardoor krijg je wel 2 gaten in je brood.

Ideaal voor stokbroden

Voor liefhebbers van stokbroden en andere broden is dit een uitstekende machine. De sterke punten van deze broodbakmachine zijn:

 • Maakt 8 ministokbroden in twee batches
 • Je kunt de korstkleur instellen
 • Makkelijke bediening

Door alle functies, het goede bakresultaat en het grote gebruiksgemak is dit de best geteste broodbakmachine 2022 van deze review.

Te koop bij
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Gratis verzending vanaf 20,-

3. Inventum BM125

Voor glutenvrij brood

Voordelen:
 • 12 bakprogramma’s
 • Geschikt voor cake en jam
 • 2 verschillende bakblikken
Nadelen:
 • Geen automatische toevoeging van rozijnen of noten
 • Dubbel bakblik geeft kleine broodjes
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 124,00

Voor iedereen die een glutenallergie heeft, testen we hier de Inventum BM125 broodbakmachine. Deze heeft net als de Princess en Moulinex een speciaal programma voor glutenvrij brood. Het apparaat heeft 12 bakprogramma’s en dat zijn er minder dan bij de andere 2 broodbakmachines.

Het verschil met de vorige twee broodbakmachines is dat je in deze machine 2 kleine broden tegelijk kunt bakken in het dubbele bakblik. Wij hebben het grote bakblik gebruikt om een brood te bakken, dus we hebben het dubbele bakblik niet gebruikt. De bakblikken mogen niet in de vaatwasser.

Bij het uithalen van het brood was het een beetje lastig om de 2 deeghaken uit het brood te halen. Het brood gaat dan een beetje kapot aan de onderkant. We denken trouwens dat de broden die je met het dubbele bakblik maakt, een beetje aan de kleine kant zijn.

We hadden geen moeite met het instellen van het juiste programma. Maar als je een rozijnen- of notenbrood wilt bakken, dan moet je handmatig de extra ingrediënten zoals noten en rozijnen toevoegen. Dat is trouwens ook zo bij de Moulinex en Princess broodbakmachines.

Glutenvrij brood bakken

Deze broodbakmachine heeft een timer die wel werkt bij glutenvrij brood, in tegenstelling tot de Moulinex machine. Je bakt er een prima glutenvrij brood mee. Bovendien heeft deze machine de volgende pluspunten:

 • Houdt het brood warm na het bakken
 • Timer
 • Koele wand

Zoek je een goede broodbakmachine voor glutenvrij brood? Dan is deze Inventum BM125 broodbakmachine wat ons betreft een goede keuze.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

4. Moulinex Pain Doré OW210130

Met warmhoudfunctie

Voordelen:
 • Uitgestelde startduur 15 uur
 • 12 programma’s
 • Warmhoudfunctie
Nadelen:
 • Handmatig ingrediënten toevoegen
 • Deksel heeft geen vulopening
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 107,00

De vierde broodbakmachine die we hier testen is er weer eentje van Moulinex. Qua prijs zit de Pain Doré tussen de apparaten van Princess en Moulinex in. Deze machine heeft 12 programma’s en dat zijn er evenveel als bij de Inventum BM125.

Je kunt hier wel wat bijzondere broden mee bakken, zoals roggebrood. Verder kun je er gistdeeg, cake, jam en havermoutpap mee bereiden. Hij maakt helaas geen tosti’s daarvoor moet je echt een tosti-ijzer pakken. Stokbrood, volkoren brood, bruin brood en glutenvrij brood maakt de machine wel.

Wij namen de proef op de som en bakten een rozijnenbrood met deze broodbakmachine. Je kunt 3 gewichten instellen en dankzij de 3 bruiningsniveaus kies je zelf hoe donker de korst van je brood wordt. Het display is makkelijk te gebruiken en de toetsen werkten bij ons goed.

Net als bij de vorige broodbakmachines moesten we handmatig de rozijnen toevoegen. De broodbakmachine van Princess gaf een signaal als je ingrediënten kon toevoegen, maar dat doet dit apparaat helaas niet. Je moet dus zelf uitzoeken wanneer je de noten, rozijnen of kruiden toevoegt.

Met warmhoudfunctie en uitgestelde start

Deze machine heeft een uitgestelde start tot 15 uur en dat is het langste van alle broodbakmachines uit deze test. Het apparaat houdt je brood na het bakken nog 1 uur warm. Samen met de lange uitgestelde start kun je in het weekend uitslapen en wakker worden met vers brood.

De pluspunten nog even op een rij:

 • Houdt je brood na het bakken nog 1 uur warm
 • 3 bruiningsniveaus
 • Rechte deeghaak, maakt kleiner gat in je brood

Deze broodbakmachine met warmhoudfunctie zorgt dat je brood lekker warm blijft na het bakken zodat je extra geniet van je vers gebakken brood.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

5. Tomado TBM9001B

Met automatische toevoer

Voordelen:
 • Deksel met kijkvenster- Automatische toevoer ingrediënten
 • 12 bakprogramma’s
Nadelen:
 • Maakt geen jam of yoghurt
 • Geen koele wand
Bekijk prijzen

Deze Tomado broodbakmachine is de laatste die we hier reviewen. Deze machine heeft iets wat geen enkele andere machine uit deze test heeft, namelijk een automatische toevoer van ingrediënten. En dat is erg handig als je brood wilt bakken met bijvoorbeeld noten, rozijnen, kruiden of groente.

Om dit uit te testen besloten we om een olijvenbrood te bakken met verse stukjes olijf. Die kwamen prima in het brood terecht. In vergelijking met het brood uit de Moulinex Home Bread Baguette bakmachine zijn de broden uit de Tomado wat aan de kleine kant.

Ons olijfbrood was goed gelukt. Je kunt de 12 bakprogramma’s o.a. gebruiken voor cake, pizzadeeg, glutenvrij brood en rozijnenbrood. Met deze broodbakmachine kun je geen jam of havermout maken. Alle andere machines uit deze test kunnen wel jam maken, maar deze Tomado dus niet.

Op deze broodbakmachine zit een timer waarmee je de start van het programma tot 13 uur kunt uitstellen, net als bij de Princess broodbakmachine. Na het bakken houdt ook deze broodbakmachine je brood nog een tijdje warm.

Met automatische toevoer van ingrediënten

Deze broodbakmachine heeft een snelbakprogramma. Zo kun je wat extra broden bakken en in de vriezer leggen. Deze machine heeft de volgende pluspunten:

 • Warmhoudfunctie om brood warm te houden
 • Instelbare timer tot 13 uur
 • De kleur van de broodkorst kun je instellen

Dankzij de automatische toevoer van ingrediënten is deze broodbakmachine geschikt voor het maken van broden waar je extra ingrediënten aan wilt toevoegen.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Hoe wij broodbakmachines vergelijken

Toen we begonnen aan deze review hebben we eerst een lijst gemaakt van de eisen waaraan de beste broodbakmachine moet voldoen. Op basis daarvan hebben we een aantal selectiecriteria op een rij gezet. Aan de hand van deze selectiecriteria hebben we vijf verschillende broodbakmachines gekozen die voldeden aan onze criteria. Daarna hebben we deze 5 apparaten getest.

Op onze lijst met selectiecriteria stonden de volgende eigenschappen:

Broodgewicht – De meeste broodbakmachines bakken broden met een gewicht dat tussen de 500 gram en 1000 gram ligt. Van die broden kun je ongeveer 10 dunne sneetjes brood snijden. Er zijn ook broodbakmachines die broden van 1,5 kilo kunnen bakken.

De grote broden zijn ideaal voor een gezin van 3-4 personen, terwijl de kleinere broden geschikt zijn als je alleen of met z’n tweeën bent. In deze review hebben we broodbakmachines getest die broden van verschillende gewichten kunnen bakken.

Programma’s – De broodbakmachines verschillen onderling in het aantal programma’s. Binnen de programma’s zijn er ook verschillen. Zo bakt de ene broodmachine verschillende stokbroden, terwijl de andere machine juist een programma heeft voor roggebrood, cake, yoghurt enz.

In deze review hebben we broodbakmachines beoordeeld die verschillende soorten bakprogramma’s hebben. Niet iedereen houdt tenslotte van hetzelfde soort brood.

Timer – Echte liefhebbers bakken misschien het liefst een brood in de oven. Het grote verschil met een broodbakmachine is dat de machine automatisch brood kneedt en bakt. Met een timer stel je het apparaat zo in dat je ’s ochtends opstaat met de geur van vers gebakken brood.

In deze review hebben we broodbakmachines geselecteerd die een timer hebben waarmee je het bakken van het brood tot 15 uur kunt uitstellen. Zo kun je het deeg ’s avonds klaarzetten en staat er de volgende ochtend een vers brood voor je klaar.

Broodmachine kopen? Waar moet je op letten?2023 Koopgids

Als je graag de beste broodbakmachine op je aanrecht wilt zetten, dan is het goed als je weet waaraan een goede broodbakmachine moet voldoen. Er zijn veel broodbakmachines op de markt en we helpen je graag om daaruit de juiste kiezen.

In deze Koopgids zetten we de belangrijkste eigenschappen van broodbakmachines op een rij. De verschillen tussen de verschillende broodbakmachines kun je zo beter beoordelen. Zo zie je direct waarop je moet letten. Deze eigenschappen zijn:

Bakprogramma’s – Op een broodbakmachine kunnen verschillende programma’s zitten, bijvoorbeeld voor croissantdeeg of brooddeeg. Er zijn ook broodbakmachines die programma’s hebben voor pizzadeeg, jam of compote. Je hoeft daar natuurlijk niet voor te kiezen.

Er zijn ook broodbakmachines te koop waar je gewoon met één druk op de knop een brood bakt. Op die machines zitten alleen een paar opties voor bijvoorbeeld bruinbrood of witbrood en dat is alles. Bedenk van tevoren wat je met de broodbakmachine wilt doen en kies een machine die daarbij past.

Timer – Of je wel of geen timer op je broodbakmachine wilt hebben is ene beetje afhankelijk van hoe je levensstijl is. Als je ’s ochtends graag wakker wordt met de geur van vers gebakken brood, dan is een broodbakmachine met timer zeker geen overbodige luxe.

Je kunt dan de avond van tevoren de ingrediënten in de machine doen, zodat deze ’s nachts het brood voor je bakt. Je stelt de timer dan zo in dat het brood ’s ochtends klaar is als je opstaat. Bak je vaak overdag of ’s middags een brood, dan heb je waarschijnlijk minder behoefte aan een timer.

Vaatwasbestendig – Alle broodbakmachines hebben losse onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan de kneedhaak en de deegvorm. Het is bijna altijd beter om deze losse onderdelen met de hand af te wassen, omdat ze dan langer meegaan.

Werk je regelmatig en heb je een druk gezinsleven? Dan kan het handiger zijn om een broodbakmachine te kopen waarvan de onderdelen vaatwasbestendig zijn. Na het bakken kun je alles dan in de vaatwasser zetten en hoef je zelf niets meer af te wassen.

Koele wand – Sommige broodbakmachines hebben een koele wand, zoals bij een airfryer of friteuse. Door zo’n koele wand wordt de buitenkant van de broodbakmachine niet warm of heet. Zo brand je je vingers niet aan het apparaat.

Het is ook fijn om een broodbakmachine met een koele wand te hebben als je huisdieren hebt of als je kleine kinderen hebt die in de buurt van de broodbakmachine kunnen komen.

Veelgestelde vragen

Hoe maak ik mijn broodbakmachine schoon?

Je kunt de binnenkant van een broodbakmachine schoonmaken met een ovenreiniger. Het is dan belangrijk dat je het verwarmingselement beschermt. Je kunt dit verwarmingselement schoonmaken door de broodbakmachine leeg een programma te laten afwerken.

Hoe werkt een broodbakmachine?

Een broodbakmachine kan helemaal zelf een brood bakken. Je doet de ingrediënten in de bakvorm en je kiest het programma. De machine kneedt het deeg en bakt het brood voor je. Als het programma klaar is, kun je het brood er weer uit halen.

Waarom zou je een broodbakmachine kopen?

Brood bakken met een broodbakmachine is heel makkelijk en je kunt het op elk tijdstip van de dag doen. Je kunt zelf bepalen wat je in je brood stopt. Dat kan handig zijn als je een glutenallergie hebt of een voedselallergie. Met een broodbakmachine kun je verschillende broodrecepten uitproberen of zelf experimenteren met verschillende ingrediënten.

Recente updates

 • 12 januari 2023: Dit artikel is gefundeerd op inzichten verkregen uit grondig marktonderzoek en uitgebreide gesprekken met vooraanstaande specialisten in de branche.

Over de auteur

Jasper van Campen
Eigenaar - product expert

Jasper, oprichter van debeste.com, is expert in productbeoordelingen voor thuisgebruik. Zijn diepgaande kennis en ervaring in het selecteren en testen van huishoudelijke producten maken hem tot een ve... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *