Beste broodbakmachine 2023. 5x de beste broodbakmachines

Laatste ge-update in door Jasper

Met de beste broodbakmachine 2023 bak je thuis een heerlijk vers brood. Door de lockdown in coronatijd en de stijgende prijzen voor meel zijn broodbakmachines de laatste tijd populairder dan ooit. Bovendien is een zelfgebakken brood goedkoper dan een brood van de bakker.

Heb je ook de ambitie om thuisbakker te worden? Dan wil je vast weten wat de beste broodbakmachine van 2022 is. Misschien wil je een machine die glutenvrij brood kan bakken, of zoek je gewoon een goede broodmachine die een lekker volkorenbrood bakt. Maar hoe vind je die?

Dankzij onze top 5 van de beste broodbakmachines 2023 is het nu veel makkelijker om een goede broodbakmachine te vinden. Wij hebben hier vijf populaire broodbakmachines getest. De Princess Wake Up 152006 Wit heeft de eerste plaats in onze review veroverd. Waarom? Dat lees je hieronder.

Princess 152006 Bekijk prijzen
Broodgewicht: 680-900 gram
Verschillende programma's: 15
Timer: Ja
Hierom zijn we fan:
Maakt ook yoghurt en jam – 15 bakprogramma’s – Verlicht display
Let hierop:
Geen automatische toevoeging van rozijnen of noten – Geen handvatten

De Princess Wake Up 152006 is de eerste broodbakmachine die we reviewen. Deze broodbakmachine kost nog geen honderd euro, maar voor dat geld krijg je een behoorlijk complete machine waarmee je broden tussen de 680 en 900 gram bakt.

Toen we de machine op het aanrecht zetten, zagen we dat er 15 bakprogramma’s op zitten. Je kunt er niet alleen brood mee bakken, maar ook yoghurt en jam mee maken. Als je een glutenallergie hebt, dan kun je met deze Princess broodbakmachine brood zonder gluten bakken.

Bak snel een lekker vers brood

We konden het deksel van de machine naar achteren openklappen en dat is handig. Je kunt dan namelijk meteen het meel in het bakblik doen, maar je kunt het bakblik er ook uit halen. De programma’s stel je in met tiptoetsen en de bediening vonden we heel eenvoudig.

Wij vonden het verlichte display handig als je bijvoorbeeld ’s avonds het bakprogramma wilt instellen. Daarna kun je de timer instellen. Die kun je maximaal 13 uur van tevoren instellen. Het is dus mogelijk om ’s avonds het deeg klaar te zetten voor de volgende ochtend.

Beste broodbakmachine met koele wand

Met deze Princess broodbakmachine heb je geen oven meer nodig om je brood te bakken. Deze machine biedt ontzettend veel bakprogramma’s voor weinig geld. Daarbij heeft deze machine de volgende pluspunten:

- Houdt je brood 60 minuten warm

- Je kunt zelf de kleur van de korst instellen

- Hittebestendige behuizing

Deze broodbakmachine heeft geen automatische toevoer van ingrediënten als rozijnen of noten, maar geeft wel een signaal als ze kunnen worden toegevoegd. Het apparaat heeft geen handvatten, waardoor je het wat moeilijker kunt optillen als het warm is.

Deze broodbakmachine heeft ook programma’s voor het maken van yoghurt of jam.

Moulinex OW6101 Bekijk prijzen
Broodgewicht: 700-1500 gram
Verschillende programma's: 16
Timer: Ja
Hierom zijn we fan:
Bakt broden tot 1,5 kg – Extra programma’s voor stokbrood – Maakt ook jam
Let hierop:
Timer werkt niet bij glutenvrij brood- Deeghaken maken 2 gaten in je brood

De volgende broodbakmachine is de Moulinex Home Bread Baguette. Als je meestal je stokbrooddeeg met de keukenmachine maakt, dan is deze Moulinex een goed alternatief. Hij bakt bovendien ook andere broden met een gewicht tot wel 1,5 kilo.

In vergelijking met de Princess broodbakmachine is deze Moulinex wat meer gespecialiseerd in het maken van stokbroden. Hij is ook een stukje duurder en heeft 16 bakprogramma’s in plaats van 15. Er zijn meer baguetteprogramma’s en je kunt er ook jam, cake-, pizza- en pastadeeg mee maken.

De broden die we met deze Moulinex hebben gebakken zijn zwaarder dan de broden die uit de Princess broodbakmachine komen. De bakvorm heeft een antiaanbaklaag waardoor we de broden makkelijk uit de vorm konden halen. De kwaliteit van de broden was prima.

Je kunt de starttijd uitstellen met een timer, net als bij de Princess broodbakmachine. Helaas werkte deze functie bij ons niet toen we een glutenvrij brood wilden bakken, dus dat is iets om rekening mee te houden. Dit apparaat heeft verder 2 deeghaken ipv 1, daardoor krijg je wel 2 gaten in je brood.

Ideaal voor stokbroden

Voor liefhebbers van stokbroden en andere broden is dit een uitstekende machine. De sterke punten van deze broodbakmachine zijn:

 • Maakt 8 ministokbroden in twee batches
 • Je kunt de korstkleur instellen
 • Makkelijke bediening

Door alle functies, het goede bakresultaat en het grote gebruiksgemak is dit de best geteste broodbakmachine 2022 van deze review.

Deze broodbakmachine heeft twee deeghaken en kan daardoor broden tot 1,5 kilo bakken.

Inventum BM125 Bekijk prijzen
Broodgewicht: 900-1200 gram
Verschillende programma's: 12
Timer: Ja
Hierom zijn we fan:
12 bakprogramma’s – Geschikt voor cake en jam – 2 verschillende bakblikken
Let hierop:
Geen automatische toevoeging van rozijnen of noten – Dubbel bakblik geeft kleine broodjes

Voor iedereen die een glutenallergie heeft, testen we hier de Inventum BM125 broodbakmachine. Deze heeft net als de Princess en Moulinex een speciaal programma voor glutenvrij brood. Het apparaat heeft 12 bakprogramma’s en dat zijn er minder dan bij de andere 2 broodbakmachines.

Het verschil met de vorige twee broodbakmachines is dat je in deze machine 2 kleine broden tegelijk kunt bakken in het dubbele bakblik. Wij hebben het grote bakblik gebruikt om een brood te bakken, dus we hebben het dubbele bakblik niet gebruikt. De bakblikken mogen niet in de vaatwasser.

Bij het uithalen van het brood was het een beetje lastig om de 2 deeghaken uit het brood te halen. Het brood gaat dan een beetje kapot aan de onderkant. We denken trouwens dat de broden die je met het dubbele bakblik maakt, een beetje aan de kleine kant zijn.

We hadden geen moeite met het instellen van het juiste programma. Maar als je een rozijnen- of notenbrood wilt bakken, dan moet je handmatig de extra ingrediënten zoals noten en rozijnen toevoegen. Dat is trouwens ook zo bij de Moulinex en Princess broodbakmachines.

Glutenvrij brood bakken

Deze broodbakmachine heeft een timer die wel werkt bij glutenvrij brood, in tegenstelling tot de Moulinex machine. Je bakt er een prima glutenvrij brood mee. Bovendien heeft deze machine de volgende pluspunten:

 • Houdt het brood warm na het bakken
 • Timer
 • Koele wand

Zoek je een goede broodbakmachine voor glutenvrij brood? Dan is deze Inventum BM125 broodbakmachine wat ons betreft een goede keuze.

Deze broodbakmachine voegt niet automatisch extra ingrediënten toe.

Moulinex Pain Doré OW210130 Bekijk prijzen
Broodgewicht: 500-1000 gram
Verschillende programma's: 12
Timer: Ja
Hierom zijn we fan:
Uitgestelde startduur 15 uur – 12 programma’s – Warmhoudfunctie
Let hierop:
Handmatig ingrediënten toevoegen – Deksel heeft geen vulopening

De vierde broodbakmachine die we hier testen is er weer eentje van Moulinex. Qua prijs zit de Pain Doré tussen de apparaten van Princess en Moulinex in. Deze machine heeft 12 programma’s en dat zijn er evenveel als bij de Inventum BM125.

Je kunt hier wel wat bijzondere broden mee bakken, zoals roggebrood. Verder kun je er gistdeeg, cake, jam en havermoutpap mee bereiden. Hij maakt helaas geen tosti’s daarvoor moet je echt een tosti-ijzer pakken. Stokbrood, volkoren brood, bruin brood en glutenvrij brood maakt de machine wel.

Wij namen de proef op de som en bakten een rozijnenbrood met deze broodbakmachine. Je kunt 3 gewichten instellen en dankzij de 3 bruiningsniveaus kies je zelf hoe donker de korst van je brood wordt. Het display is makkelijk te gebruiken en de toetsen werkten bij ons goed.

Net als bij de vorige broodbakmachines moesten we handmatig de rozijnen toevoegen. De broodbakmachine van Princess gaf een signaal als je ingrediënten kon toevoegen, maar dat doet dit apparaat helaas niet. Je moet dus zelf uitzoeken wanneer je de noten, rozijnen of kruiden toevoegt.

Met warmhoudfunctie en uitgestelde start

Deze machine heeft een uitgestelde start tot 15 uur en dat is het langste van alle broodbakmachines uit deze test. Het apparaat houdt je brood na het bakken nog 1 uur warm. Samen met de lange uitgestelde start kun je in het weekend uitslapen en wakker worden met vers brood.

De pluspunten nog even op een rij:

 • Houdt je brood na het bakken nog 1 uur warm
 • 3 bruiningsniveaus
 • Rechte deeghaak, maakt kleiner gat in je brood

Deze broodbakmachine met warmhoudfunctie zorgt dat je brood lekker warm blijft na het bakken zodat je extra geniet van je vers gebakken brood.

Deze broodbakmachine heeft een rechte deeghaak. Daardoor ontstaat er niet zo’n groot gat in je brood na het bakken.

Verkrijgbaar bij:
Tomado TBM9001B Bekijk prijzen
Broodgewicht: 700-900 gram brood
Verschillende programma's: 12
Timer: Ja
Hierom zijn we fan:
Deksel met kijkvenster- Automatische toevoer ingrediënten – 12 bakprogramma’s
Let hierop:
Maakt geen jam of yoghurt – Geen koele wand

Deze Tomado broodbakmachine is de laatste die we hier reviewen. Deze machine heeft iets wat geen enkele andere machine uit deze test heeft, namelijk een automatische toevoer van ingrediënten. En dat is erg handig als je brood wilt bakken met bijvoorbeeld noten, rozijnen, kruiden of groente.

Om dit uit te testen besloten we om een olijvenbrood te bakken met verse stukjes olijf. Die kwamen prima in het brood terecht. In vergelijking met het brood uit de Moulinex Home Bread Baguette bakmachine zijn de broden uit de Tomado wat aan de kleine kant.

Ons olijfbrood was goed gelukt. Je kunt de 12 bakprogramma’s o.a. gebruiken voor cake, pizzadeeg, glutenvrij brood en rozijnenbrood. Met deze broodbakmachine kun je geen jam of havermout maken. Alle andere machines uit deze test kunnen wel jam maken, maar deze Tomado dus niet.

Op deze broodbakmachine zit een timer waarmee je de start van het programma tot 13 uur kunt uitstellen, net als bij de Princess broodbakmachine. Na het bakken houdt ook deze broodbakmachine je brood nog een tijdje warm.

Met automatische toevoer van ingrediënten

Deze broodbakmachine heeft een snelbakprogramma. Zo kun je wat extra broden bakken en in de vriezer leggen. Deze machine heeft de volgende pluspunten:

 • Warmhoudfunctie om brood warm te houden
 • Instelbare timer tot 13 uur
 • De kleur van de broodkorst kun je instellen

Dankzij de automatische toevoer van ingrediënten is deze broodbakmachine geschikt voor het maken van broden waar je extra ingrediënten aan wilt toevoegen.

Deze broodbakmachine heeft helaas geen programma waarmee je jam of yoghurt kunt maken.

Verkrijgbaar bij:
Product Broodgewicht Verschillende programma's Timer
Tomado TBM9001B Tomado TBM9001B
Beste koop broodbakmachine
700-900 gram brood 12 Bekijk prijzen
Moulinex Pain Doré OW210130 Moulinex Pain Doré OW210130
Best geteste broodbakmachine
500-1000 gram 12 Bekijk prijzen
Inventum BM125 Inventum BM125
Beste broodbakmachine voor glutenvrij brood
900-1200 gram 12 Bekijk prijzen
Moulinex OW6101 Moulinex OW6101
Beste broodbakmachine met warmhoudfunctie
700-1500 gram 16 Bekijk prijzen
Princess 152006 Princess 152006
Beste broodbakmachine met automatische toevoer van ingredienten
680-900 gram 15 Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: dinsdag 30 mei 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit