Beste 5 budget smartphones van 2022

Laatste ge-update in door Stijn

Tegenwoordig kun je een smartphone voor vrijwel alles gebruiken, of het nu werk, school of privé is. Toch hoeft deze helemaal niet duur te zijn om over alle functionaliteiten te beschikken. Hier kijken we naar de beste budget smartphone van 2022, waar de OnePlus Nord CE 6 als beste uit de test is gekomen.

Daarbij hebben we gekeken naar een aantal verschillende factoren, waaronder de grootte van het beeldscherm, de camera’s aan de voor- en achterkant, de waterbestendigheid en natuurlijk de prijs. Ben je benieuwd welke andere telefoons uitstekend uit de test zijn gekomen? Hier lees je er alles over!

Product Beeldscherm Waterbestendig Camera’s
OnePlus Nord CE 6 OnePlus Nord CE 6
Beste koop budget smartphone
6,43 inch Voorkant: 16 MP - Achterkant: 64 MP -
Xiaomi Redmi Note 9 Pro Xiaomi Redmi Note 9 Pro
Best geteste budget smartphone
6,67 inch Voorkant: 16 MP - Achterkant: 64 MP Bekijk prijzen
Samsung Galaxy A52 Samsung Galaxy A52
Beste Samsung budget smartphone
6,5 inch Ja, waterbestendig tot 30 minuten op 1 meter Voorkant: 32 MP - Achterkant: 64 MP Bekijk prijzen
Oneplus Nord N10 Oneplus Nord N10
Beste budget smartphone met goede camera
6,49 inch Voorkant: 16 MP - Achterkant: 64 MP Bekijk prijzen
Motorola Edge 20 Lite Motorola Edge 20 Lite
Beste Motorola budget smartphone
6,67 inch Ja, vochtbestendig Voorkant: 32 MP - Achterkant: 108 MP Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: donderdag 30 maart 2023
OnePlus Nord CE 6
Beeldscherm: 6,43 inch
Camera’s: Voorkant: 16 MP - Achterkant: 64 MP
Waterbestendig: Nee
Hierom zijn we fan:
Draadloze oordopjes – Full hd scherm – Laadtijd – Accessoires
Let hierop:
Werkgeheugen – Opslaggeheugen

Bij het openen van de doos valt het ons testpanel al direct op. De accessoires die zijn meegeleverd bij de OnePlus Nord CE 6 zijn enorm divers. Dit is een grote verassing, zeker als we dit vergelijken met andere vaak veel duurdere telefoons. Zo vind je in de doos:

De draadloze oordopjes zijn ook direct het grote voordeel van deze telefoon. Waar je deze bij andere telefoons vaak apart moet aanschaffen, krijg je ze bij deze budget telefoon gewoon meegeleverd. Hiermee onderscheidt het zich van de concurrenten.

Daarnaast valt het full hd scherm ons op. Ik heb zelf diverse films en series uitgeprobeerd, zowel ’s avonds als in de zon. Het scherm heeft geen enkel probleem om de films en series haarscherp weer te geven. Door het grote scherm kijkt het heel prettig en heb je niet de behoefte aan een tablet.

Ook de laadtijd is een enorm voordeel ten opzichte van concurrenten. De meegeleverde oplader zorgt er namelijk voor dat je telefoon binnen een half uur tot wel 70% opgeladen is. Dit maakt een powerbank vrijwel overbodig, aangezien je de telefoon erg snel oplaadt.

De minpunten

Helaas moeten we ook twee minpunten opmerken, te beginnen met het werkgeheugen. Dit ligt met 6 GB aan de lage kant, waardoor de telefoon wat meer moeite heeft om zwaardere applicaties te draaien. Gebruik je alleen Instagram, Spotify of simpele tekstverwerkers, dan heb je er echter geen last van.

Het opslaggeheugen is met 128 GB prima in orde, maar kan helaas niet uitgebreid worden. De 128 GB geven je ruimte voor duizenden foto’s, terwijl je ook films of series van Netflix kunt downloaden om later te bekijken. Dit is geen enkel probleem, aangezien een aflevering van een uur ongeveer 400 MB bevat.

De beste budget smartphone van 2022 is de OnePlus Nord CE6, vooral vanwege de vele accessoires die worden meegeleverd.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro Bekijk prijzen
Beeldscherm: 6,67 inch
Camera’s: Voorkant: 16 MP - Achterkant: 64 MP
Waterbestendig: Nee
Hierom zijn we fan:
Flinke batterij – Dual SIM – Back cover - Prijs
Let hierop:
Groot scherm – Screen protector

De best geteste smartphone door ons panel is de Xiaomi Redmi Note 9. Weet je deze ook nog eens in de actie te scoren, dan is dit de een van de beste smartphones onder de 200 euro. De smartphone is de meest voordelige smartphone uit deze review, maar levert zeker niet op kwaliteit of betrouwbaarheid.

Een van de grote voordelen is de Dual SIM die is geïntegreerd in deze smartphone. Hierdoor gebruik je de budget smartphone voor zowel je werk als privé, zonder dat je daar te veel voor betaald. Gebruik je de Dual SIM niet, dan kun je het geheugen uitbreiden tot maximaal 512 GB.

Met de bluetooth functionaliteit heb je de mogelijkheid om verscheidene apparaten met je smartphone te verbinden, waaronder bijvoorbeeld een smartwatch, draadloze oordopjes of een koptelefoon. Heb je een bedrade koptelefoon, dan is dat geen probleem met de hoofdtelefoon aansluiting.

De batterij zorgt ervoor dat deze telefoon langer dan gemiddeld mee gaat. De telefoon beschikt over een batterij van 5.020 mAh, terwijl een gemiddelde smartphone op de markt over een batterij van 4.500 mAh beschikt. De Xiaomi smartphone gaat daarmee ruim een dag mee!

Bescherming

De meegeleverde back cover zorgt ervoor dat je telefoon niet snel beschadigd raakt, hoewel we op dat gebied wel een screen protector missen. Deze moet je zelf nog aanschaffen als je het scherm van de smartphone wilt beschermen tegen krassen of valschade.

Kijken we naar het scherm van de telefoon, dan heeft deze budget smartphone het grootste scherm van allemaal met 6,67 inch. Hoewel je hierdoor op een groot scherm films en series kunt kijken, kan het wel problemen opleveren als je de smartphone wilt opbergen. De afmetingen zijn als volgt:

  • Hoogte: 16,58 cm
  • Breedte: 7,67 cm
  • Diepte: 0,88 cm
  • Gewicht: 200 gram

De Xiaomi Redmi Note 9 is enorm interessant vanwege haar prijs, Dual SIM en uitstekende batterij.

Verkrijgbaar bij:
Samsung Galaxy A52 Bekijk prijzen
Beeldscherm: 6,5 inch
Camera’s: Voorkant: 32 MP - Achterkant: 64 MP
Waterbestendig: Ja, waterbestendig tot 30 minuten op 1 meter
Hierom zijn we fan:
Samsung Knox Suite – Beveiligingsupdates – Werkgeheugen – Opladen
Let hierop:
Groot scherm – 5G

Ben je op zoek naar een telefoon die je voor al je medewerkers kan aanschaffen, dan is de Samsung Galaxy A52 een zeer goede optie. Bij deze telefoon krijg je namelijk Samsung Knox Suite volledig gratis. Hiermee beheer je de zakelijke gegevens van alle smartphones van je medewerkers. Dit is te krijgen in:

  • Samsung Knox Mobile Enrollment
  • Samsung Knox Configure
  • Samsung Knox Manage
  • Samsung Knox Platform for Enterprise

Doordat het nog een vrij nieuwe telefoon van Samsung is, heb je nog tot en met 2025 recht op beveiligingsupdates. Dit wil zeggen dat je de komende jaren geen risico loopt en dat je beschermd wordt door Samsung met betrekking tot privacy, gevoelige data en hackers.

Een van de andere grote voordelen is het werkgeheugen van het apparaat. Hiermee draai je namelijk moeiteloos de wat zwaardere apps. Met 6 GB moet je echter wel opletten als je meerdere applicaties naast elkaar wilt draaien. In dat geval kan de smartphone het wat moeilijker krijgen.

Hoewel de snellaadfunctionaliteit aanwezig is, moet je hier wel een andere oplader voor aanschaffen. De standaard oplader doet er ongeveer 1.5 uur over om de telefoon op te laden, wat ten opzichte van andere aanbieders wel lang is. De grote batterij maakt een powerbank wel weer overbodig.

De toekomst

Is deze smartphone gericht op de toekomst? Niet voor de volle 100%. Deze smartphone ondersteunt namelijk geen 5G, waardoor je in de toekomst kan hebt dat de internetkwaliteit wat lager is dan bij toestellen die dit wel ondersteunen. Het ondersteunt wel 4G, dus daar hoef je niet bang voor te zijn.

Het grote scherm is volledig gericht op de toekomst en stelt je in staat om series en films vanuit je luie stoel te kijken. Wel maakt het grote scherm het een stuk lastiger om de smartphone met één hand te bedienen. Ik heb zelf kleinere handen, dus voor mij was het zeker niet ideaal.

De Samsung Galaxy A52 is met een groot scherm en Samsung Knox Suite ideaal voor werknemers.

Oneplus Nord N10 Bekijk prijzen
Beeldscherm: 6,49 inch
Camera’s: Voorkant: 16 MP - Achterkant: 64 MP
Waterbestendig: Nee
Hierom zijn we fan:
Krachtig toestel – Beeldscherm – Fotocamera – Warp Charge lader
Let hierop:
Groot scherm – Waterbestendig

De beste budget smartphone van het moment van OnePlus is de OnePlus Nord N10. Met deze smartphone haal je een krachtig toestel in huis waarop je moeiteloos 3D games kunt spelen, zelfs met VR-bril, wat we zelf als zeer prettig en realistisch hebben ervaren. Let maar op dat je niet valt!

Daarnaast valt het beeldscherm op, zowel in positief als in negatief opzicht. Het grote voordeel is de verversingssnelheid van het scherm. Met 90 keer per seconde heb je vloeiende beelden, zelfs als je een actiefilm of voetbalwedstrijd aan het kijken bent.

Helaas is het scherm wel aan de grote kant als je deze met een hand wilt bedienen. We hebben de telefoon een aantal keer geprobeerd met één hand te bedienen tijdens het fietsen of wandelen, maar dan is de kans groot dat deze een keer valt. Helaas zit er ook geen screenprotector bijgeleverd.

Qua batterij zijn we erg fan van de Warp Charge lader die is bijgeleverd. Hiermee laad je de telefoon binnen een half uur tot meer dan de helft op, waardoor je direct weer aan de slag kunt. Heb je geen oplader bij de hand, dan adviseren we een powerbank. De batterij heeft minder mAh dan gemiddeld.

Camera

De camera van de OnePlus Nord N10 is van zeer hoge kwaliteit, ondanks dat we hieronder nog een beste budget telefoon hebben die nog net wat beter is. Bij deze smartphone vallen een aantal kenmerken van de camera op:

  • Beeldstabilisatie
  • Groothoek
  • 4K opnames
  • Autofocus

Tot slot willen we nog wel vermelden dat je deze telefoon helaas niet onder water kunt gebruiken. Dit zou de perfecte toevoeging zijn om de camera optimaal te gebruiken. De telefoon is helaas niet waterbestendig, dus dat zouden we dan ook zeker niet adviseren.

De OnePlus Nord10 is de perfecte OnePlus telefoon met uitstekende camera, snelle oplaadtijd en een groot beeldscherm.

Verkrijgbaar bij:
Motorola Edge 20 Lite Bekijk prijzen
Beeldscherm: 6,67 inch
Camera’s: Voorkant: 32 MP - Achterkant: 108 MP
Waterbestendig: Ja, vochtbestendig
Hierom zijn we fan:
Krachtig toestel – Foto’s en video’s – Full hd scherm
Let hierop:
Groot scherm - Beveiligingsupdates

En tot slot hebben we nog de laatste telefoon die op Android draait, de Motorola Edge 20 Lite. Op de doos konden we het al lezen, maar ook in werkelijkheid heeft de camera de verwachtingen overtroffen. We hebben verschillende foto’s en video’s geschoten, maar hadden het resultaat niet durven dromen.

De camera beschikt over een camera met 108 MP aan de achterkant, waarbij je profiteert van een groothoeklens, beeldstabilisatie, dieptesensor en 4K filmmogelijkheden. Zelfs op vakantie kon onze camera niet op tegen de scherpe foto’s die de telefoon maakte.

Het krachtige toestel stelt je daarnaast in staat om de foto’s en video’s te bewerken. Met een werkgeheugen van 8 GB heeft deze telefoon een groter werkgeheugen dan de andere telefoons in haar prijsklasse. Dit is een van de vele voordelen.

Het full hd scherm stelt je in staat om films en series te kijken en maak je geen zorgen, want je bent zeker tijdens corona niet de enige die via zijn of haar telefoon van films en series geniet! Dat is gelukkig niet het enige waarvoor de fabrikant (en ons testpanel) de telefoon aanbeveelt:

  • Gaming
  • Social media
  • Documentbewerking
  • Bewerking van foto’s en video’s

Hoewel het scherm je in staat stelt om alles te zien, is deze wel aan de grote kant als je de telefoon vaak met één hand gebruikt. Heb je grotere handen, dan is dat geen probleem. Voor mijzelf is het wat lastiger om de telefoon te bedienen zonder het risico te lopen om de telefoon te laten vallen.

Beveiligingsupdates

Tot slot willen we nog vermelden dat er naar verwachting tot augustus 2023 beveiligingsupdates worden uitgevoerd. Dit valt wel wat tegen, zeker als we dit vergelijken met andere producenten. Deze brengen soms tot wel 2025 beveiligingsupdates uit.

De beste budget smartphone met een geweldige camera is de Motorola Edge 20 Lite.

Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.