Beste buitenlamp met bewegingssensor 2022

Laatste ge-update in door Jan Minno

Als je in het donker thuis komt, kan dit een vervelend gevoel opleveren. Je hebt dan eigenlijk goede verlichting nodig om met een kalm gemoed je fiets te parkeren en de deur van slot te draaien. Een geschikte buitenlamp kan je hierbij helpen. Voor praktische gemak kun je kiezen voor een lamp met bewegingssensor, die automatisch aan en en ook weer uitgaat.

We hebben de beste buitenlampen voor je uitgezocht die een dergelijke sensor hebben. Zo’n wandlamp reageert dus op beweging in het gezichtsveld. Sommige sensoren reageren ook op de invallende duisternis, de zogenoemde schemersensoren. Daarvan gaat de lamp branden zodra het buiten donker wordt. Ook van dat soort buitenlampen hebben we een paar getest.

De voordelen van zo’n buitenlamp met bewegingssensor zijn legio: ze zijn handig, schrikken ongenode gasten af en zijn tevens energiezuinig; ze hoeven immers niet de hele nacht aan te staan. De beste buitenlamp met bewegingssensor was de LifeGoods Solar Buitenlamp, die op zonne-energie brandt. Hieronder lees je waarom we fan zijn van deze wandlamp, en welke overige lampen onze goedkeuring ook konden verdragen.

LifeGoods Solar Buitenlamp Bekijk prijzen
Energiebron: Zonne-energie
Range: 8 meter
Stralingshoek: 270 graden
Schemersensor: Ja
Hierom zijn we fan:
Drie verschillende standen, zodat je de lamp in kunt stellen voor een specifiek doel
De liefst 180 lichtpunten doen je baden in helder en fel licht
De stralingshoek van de LifeGoods Solar Buitenlamp is maar liefst 270 graden, zodat je hele tuin of oprit kan worden verlicht
Water- en stofbestendig, waardoor de lamp bestand is tegen zelfs de zwaarste regen- en onweersbuien
Let hierop:
Het strakke design is niet naar ieders smaak
In de winter is er weinig zon, waardoor de lamp dan niet de hele nacht kan blijven branden

Laten we wel zijn: energie is al duur genoeg. Het gebruik van zonne-energie is daardoor steeds populairder geworden, denk maar eens aan solar powerbanks. Het is dus erg fijn te weten dat ook de LifeGoods Solar Buitenlamp op zonne-energie draait. Veel concurrentie, als bijvoorbeeld de Luminize, gebruikt daarvoor netstroom.

Verschillende standen en instellingen

Je kunt deze buitenlamp met bewegingssensor op drie verschillende manieren instellen. Bijzonder is daarbij dat je er ook voor kunt kiezen de lamp de hele nacht te laten branden. De lamp gaat dan automatisch aan zodra het begint te schemeren, en brandt vervolgens 8 uur. Als je hem instelt op detectie, dan brandt de lamp 15 seconden fel zodra de sensor beweging opmerkt.

Baden in het licht

Ik moest echt twee keer kijken of ik het wel goed had gelezen, maar inderdaad: de solar wandlamp van Lifegoods heeft maar liefst 180 lichtpunten. Om te zien is het maar een kleine lamp met ook kleine zonnepanelen, kon daar dan zoveel licht van komen? Maar jawel: de lamp geeft zeer helder en fel licht. Fijn is ook dat de verlichtingshoek groter is dan bij de meeste concurrenten, zodat je met deze ledlamp maar liefst 15 vierkante meter kunt verlichten.

Deze solar buitenlampen zijn de beste lampen op zonne-energie!

Verkrijgbaar bij:
Smartwares Bekijk prijzen
Energiebron: Batterij
Range: 7 meter
Stralingshoek: 180 graden
Schemersensor: Nee
Hierom zijn we fan:
Water- en stofdicht, zodat er niet bij de eerste de beste regenbui kortsluiting ontstaat
Mooi koel, wit licht uit de geïntegreerde LED lamp, zodat je ruim genoeg licht hebt om bijvoorbeeld de deur van slot te doen bij nacht en ontij
Lamp blijft 1 minuut branden bij detectie, wat ik persoonlijk de ideale tijd vind
Deze buitenlamp maakt gebruik van zonne-energie in combinatie met batterijen, zodat je lamp ook in de winter goed blijft werken
Let hierop:
Werkt op batterijen, die je na verloop van tijd moet vervangen
Opvallend merk aan de zijkanten, wat esthetisch gezien niet zo mooi is

Een andere buitenlamp met bewegingssensor die aan te bevelen is, is dit exemplaar van Smartwares. In tegenstelling tot de LifeGoods Solar Buitenlamp gebruikt de Smartwares naast zonne-energie ook batterijen, zodat hij altijd werkt zonder daarbij elektriciteit te gebruiken.

Gespot vanaf 7 meter afstand

Deze led buitenlamp herkent beweging vanaf 7 meter. De detectiehoek is daarbij 100 graden. Wat mij persoonlijk erg aanstond was het mooie koele licht, dat precies het midden hield tussen helder genoeg maar niet te fel. Al te felle led lampen willen naar mijn mening nog wel eens ongezellig zijn. Jammer alleen dat de producent een nogal opvallend merkteken op de lamp heeft geplaatst. Voor jou misschien geen dealbreaker, maar ik zie dit liever niet.

Werkt zoals het hoort

Voor de rest is op deze energiezuinige buitenlamp feitelijk niet veel aan te merken. Deze wandlamp is water- en stofdicht, zodat je niet bang hoeft te zijn dat er snel kortsluiting ontstaat tijdens een hevige regenbui. De tijd dat de lamp aan blijft bij detectie is 1 minuut; dit is relatief lang vergeleken met sommige concurrenten, maar mij beviel dit wel. Zeker bij onverwachts bezoek in de avonduren heb ik liever even de tijd om te kijken wat er precies gaande is, en de Smartwares werkt dan als het ware als een stil alarmsysteem.

Ideale mix van zonne-energie en batterijen!

Verkrijgbaar bij:
Luminize Bekijk prijzen
Energiebron: Netstroom
Range: 4 meter
Stralingshoek: 180 graden
Schemersensor: Ja
Hierom zijn we fan:
De schemersensor zorgt ervoor dat de lamp automatisch aangaat als het donkerder wordt
Door de waterbestendige coating kan de Luminize zowel binnen als buiten worden geplaatst
Stijlvol en chique design met een warme kleurtemperatuur, zodat de lamp niet misstaat in of of aan je huis
Het licht schijnt zowel naar boven als beneden, waardoor de gewenste ruimte altijd optimaal wordt verlicht
Let hierop:
De lamp is niet dimbaar; met name bij binnengebruik is dit niet altijd ideaal
Het licht is meer warm dan echt fel, zodat deze lamp niet een grote tuin laat baden in het licht

Om te zien is de Luminize waarschijnlijk de mooiste lamp die ik deze weken in handen heb gehad. Het strakke, trendy, vierkant design misstaat bepaald niet aan de buitenkant van je huis. Maar ook binnen ophangen, bijvoorbeeld op de overloop, is zeker een optie. Door de waterdichtheid kan de lamp bovendien zelfs in een badkamer hangen.

Minder fel

Niet alleen in het uiterlijk, maar ook in de kleurschakering is gekozen voor sfeer, warmte en charme. De Luminize levert daarmee wel wat in op het mogelijke gebruik. Zo zal je oprit of tuin niet zo goed worden verlicht als bij de LifeGoods Solar Buitenlamp. Een keuze voor Luminize is vooral een keuze voor verfijning.

Lange levensduur dankzij led lamp

Door het gebruik van een ledlamp, gaat de Luminize lang mee, tot wel 50.000 uur. Je hoeft dus waarschijnlijk jarenlang de lamp niet te vervangen. Je koppelt deze lamp gewoon aan het stroomnet, dus dat betekent wel dat deze energie vraagt. Laat je barbecue maar gewoon ’s nachts in de tuin staan, met dit licht.

Een prachtige lamp met handige schemersensor!

Verkrijgbaar bij:
Philips Bustan Bekijk prijzen
Energiebron: Netstroom
Range: 4 meter
Stralingshoek: 120 graden
Schemersensor: Nee
Hierom zijn we fan:
Mooi warm wit licht, wat het uiterlijk van je huis echt een extraatje geeft
De sensortijd van deze lamp is in te stellen, zodat je zelf kunt kiezen hoe lang het licht aanblijft als je er langs loopt
Ingebouwde Philips led lamp van topkwaliteit, waardoor deze langdurig en duurzaam is
Liefst vijf jaar garantie, zodat je zeker weet dat je geen kat in de zak hebt gekocht
Let hierop:
De Bustan is aan de prijs, en daarmee niet geschikt voor elke beurs
Sensor werkt misschien wel te goed; ook kleine bewegingen van bijvoorbeeld voorbij slenterende katten worden opgepikt

Van Philips mag je kwaliteit verwachten, en de Philips Bustan is dan ook een uitstekende buitenlamp met bewegingssensor. De led buitenlamp geeft mooi, helder licht af. Voor kwaliteit betaal je echter extra, en de lamp is wat duurder dan bijvoorbeeld de Smartwares.

Duurzame led buitenlamp

Hoewel de aankoopprijs dus hoger is dan enkele andere van de beste buitenlampen in onze lijst, betaalt de Philips zichzelf weer terug door de zeer duurzame led verlichting. De range van het product is officieel vier meter, maar dit kun je lezen als minimum. Ook als ik iets verder van de lamp af stond, werd ik gedetecteerd. Dit gold ook voor andere bewegende voorwerpen als mijn beide katten; de Bustan doet het dus haast té goed! Maar: in combinatie met een beveiligingscamera weet je nu wel altijd wie er voor de deur staat.

Gegarandeerde topkwaliteit

Waar de Philips Bustan echt in uitblinkt, is de garantie. Op het product staat maar liefst 5 jaar fabrieksgarantie, en dat is verreweg het meeste van onze top 5 buitenlampen met bewegingssensor. Andere lampen kwamen met een garantie tussen de 6 maanden en 2 jaar.

Topkwaliteit en zekerheid van het gerenommeerde merk Philips!

Verkrijgbaar bij:
Nince Bekijk prijzen
Energiebron: Netstroom
Range: -
Stralingshoek: 180 graden
Schemersensor: Nee
Hierom zijn we fan:
Gemaakt van hoogwaardig aluminium, zodat deze lamp stevig en duurzaam is
Stijlvol design, waardoor de lamp echt een toevoeging is aan je huis
De Nince heeft led verlichting, waardoor je niet meer vaak lampen hoeft te vervangen
Set van twee led lampen, zodat je dubbel plezier hebt van deze lamp
Let hierop:
Het licht is vooral sfeervol, verwacht geen fel verlichte tuin met deze set
Deze lampen verbruiken stroom, en branden dus niet op zonne energie

Daar waar de meeste door ons geteste buitenlampen met bewegingssensor in één stuk kwamen, kwam de Nince als een duoset. Dit geeft deze lamp toch net wat meer mogelijkheden om de tuin mooi mee te verlichten, in vergelijking met een enkele lamp als de Philips Bustan.

Meer sfeer dan echt licht

Persoonlijk vond ik deze set echt geweldig. Mijn buitenom is redelijk groot, en het ophangen van diverse van de Nince-lichtjes (ik had zelfs twee sets in huis) gaf de tuin een mooie sfeer. Maar pas op: je tuin laten baden in het licht, dat doet de Nince niet. Als je echt op volle sterkte licht in je tuin wilt bij beweging, dan zijn er andere opties voorhanden. Maar voor een sfeervolle avond op je terras, met bijvoorbeeld de terrasverwarmers aan, zijn ze prima.

Robuust product

Persoonlijk was ik dus erg tevreden, en ik schaar de led buitenlamp van Nince onder de beste buitenlampen die ik in handen heb gehad. Mooi, stevig materiaal, een goed design, en de duurzame led lampen doen de rest.

Sfeervolle set buitenlampen met bewegingssensor die je tuin uitstraling geven!

Verkrijgbaar bij:
Product Energiebron Range Stralingshoek Schemersensor
LifeGoods Solar Buitenlamp LifeGoods Solar Buitenlamp
Beste op zonne-energie
Zonne-energie 8 meter 270 graden Bekijk prijzen
Smartwares Smartwares
Beste op batterij
Batterij 7 meter 180 graden Bekijk prijzen
Luminize Luminize
Beste met schemersensor
Netstroom 4 meter 180 graden Bekijk prijzen
Philips Bustan Philips Bustan
Beste Philips buitenlamp
Netstroom 4 meter 120 graden Bekijk prijzen
Nince Nince
Beste set lampen
Netstroom - 180 graden Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: vrijdag 3 februari 2023
Door:
Jan Minno

Jan Minno studeerde Geschiedenis in Groningen, waar hij tevens in de nabije toekomst hoopt te promoveren. Intussen schreef en publiceerde hij een biografie én een zestal romans, waarvoor hij in 2022 onder andere de Simke Kloostermanprijs ontving voor beste Friestalige jeugdroman. Daarnaast werkt Jan Minno aan een onderwijsprogramma voor basisscholen op het gebied van geschiedonderwijs.