Beste campingstoel 2023. 5x de beste campingstoelen

Door: Eva
Laatste update: 21 februari 2023

Wij verdienen mogelijk een kleine commissie op geselecteerde producten. Lees hier meer over ons en ontdek ons review proces.

Lekker op vakantie en helemaal tot rust komen, een heerlijke gedachte toch? Kies je voor een vakantie op de camping, dan is het natuurlijk wel belangrijk om een goede campingstoel aan te schaffen. Dan kom je pas helemaal tot rust. Daarom hebben we hier de beste campingstoelen van 2023 vergeleken.

We hebben de verschillende stoelen beoordeelt op het gewicht, de verschillende standen, de omvang als de stoel ingeklapt is en natuurlijk de prijs. Daar is de Crespo Standenstoel AL-237 als beste campingstoel van 2023 uit de bus gekomen. Benieuwd naar de andere campingstoelen? Wij hebben de beste 5 voor je!

Campingstoel

 1. Beste koop campingstoel: Crespo Standenstoel AL-237
 2. Best geteste campingstoel: Lafuma RSXA
 3. Beste lichtgewicht kampeerstoel: Helinox Chair One
 4. Beste opvouwbare campingstoel: Helinox Sunset Chair
 5. Beste campingstoel voor lange mensen: Crespo Standenstoel AP-240

Campingstoelen vergelijken

Product Gewicht Verschillende standen Omvang als ingeklapt
Crespo Standenstoel AL-237 Beste koop campingstoel
7040 gram 7 standen 7,5 centimeter Bekijk prijzen
Lafuma RSXA Best geteste campingstoel
8483 gram 2 standen 15 centimeter Bekijk prijzen
Helinox Chair One Beste lichtgewicht kampeerstoel
960 gram 1 stand 10 centimeter Bekijk prijzen
Helinox Sunset Chair Beste opvouwbare campingstoel
1475 gram 1 stand 10 centimeter Bekijk prijzen
Crespo Standenstoel AP-240 Beste campingstoel voor lange mensen
7700 gram 7 standen 7,5 centimeter Bekijk prijzen
Swipe swipe

Beste koop campingstoel Crespo Standenstoel AL-237

Hierom zijn we fan:
 • Compact model
 • Stevig model
 • Aantal standen
 • Ergonomische vorm
Let hierop:
 • Ondiepe zit
 • Zithoogte
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 166,80
Gewicht: 7040 gram
Verschillende standen: 7 standen
Omvang als ingeklapt: 7,5 centimeter
Merk: Crespo

Laten we beginnen met de beste campingstoel van 2022, de Crespo Standenstoel model AL-237. Wat ons bij het uitpakken van de stoel als eerste is opgevallen, is het compacte model. Is de stoel namelijk volledig ingeklapt, dan is deze maar 7 centimeter. Hierdoor kun je meerdere stoelen in de auto laden.

Ondanks dat het model tot zeer smal op te vouwen is, is het wel een zeer stevige stoel. Dit komt door het H-frame dat gebruikt is, wat zorgt voor extra stabiliteit en veiligheid. Bij het zitten in de stoel hebben we ervaren dat deze stevig staat, ook als de grond net wat oneven is. Dit was zeer prettig.

De stoel is verkrijgbaar in de kleuren:

 • Donkergrijs
 • Zwart
 • Donkerblauw

Het zitten

Gaan we in de stoel zitten, dan valt de ergonomische vorm op. Door de neksteun kun je heerlijk in de stoel gaan liggen, maar ook als je rechtop aan de campingtafel gaat zitten is dit zeer prettig. De ergonomische zit zorgt er daarnaast voor dat je ook voor langere tijd kunt blijven zitten.

Doordat je de stoel op maar liefst 7 verschillende standen in kunt stellen, kun je deze helemaal naar jouw wens aanpassen. Ga je met het gezin of je vrienden eten, dan zet je deze lekker rechtop. Wil je juist in de zon liggen, dan kun je de stoel in de relaxstand zetten.

Bij het zitten hebben we wel het een en ander op te merken. Allereerst is het met 43 centimeter een redelijk ondiepe zit. Hierdoor kan het zijn dat je als langer persoon te weinig ondersteuning hebt aan de zitting. Hier moet je dus goed op letten. Ook de zithoogte is met 48 centimeter aan de lage kant.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Best geteste campingstoel Lafuma RSXA

Hierom zijn we fan:
 • Stevig – Zero gravity – Sneldrogend
 • Hoofdkussen
Let hierop:
 • Ruimte
 • Prijs
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 152,00
Gewicht: 8483 gram
Verschillende standen: 2 standen
Omvang als ingeklapt: 15 centimeter
Merk: Lafuma

Een van de duurdere geteste campingstoelen is de Lafuma RSXA. Deze campingstoel behoort tot de duurdere campingstoelen, maar beschikt wel over een aantal unieke aspecten die de andere stoelen uit de review niet hebben. Laten we beginnen met de Zero Gravity stand.

De Zero Gravity stand is een stand waarin je je als vakantieganger vrijwel gewichtloos voelt. Het is geen stand, maar je moet er simpelweg genoeg voor achterover leunen. In dat geval komen je benen hoger te liggen dan het hart, waardoor je je volledig kunt ontspannen en tot rust kunt komen.

Door het sneldrogende materiaal hoef je je geen zorgen te maken dat je op een natte stoel gaat zitten. Het doek is namelijk gemaakt van sneldrogend materiaal, maar dat is niet hete enige voordeel van het doek dat gebruikt is. Het is namelijk ook:

 • Schimmelbestendig
 • Vormvast
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Scheurbestendig

Dit draagt bij aan de enorme stevigheid van de stoel. Het hoogwaardige stalen frame en het zwaardere gewicht van de stoel zorgt ervoor dat je stevig zit en zelfs in de Zero Gravity stand niet bang hoeft te zijn dat je uit de stoel valt. Tevens kun je de stoel ook gewoon aan de campingtafel zetten.

De stoel

De stoel zelf is wat ons betreft meer dan prima, maar neemt wel veel ruimte in beslag als deze opgevouwen is. Deze heeft dan alsnog een breedte van 15 centimeter, waardoor je minder ruimte hebt voor andere campingaccessoires, zoals hoofdlampen, waterkokers en wellicht een magnetron.

Wat wel wee reen voordeel is, is dat het hoofdkussen afneembaar is. Je kunt deze daarnaast op de stoel zelf verstellen, zodat je deze helemaal naar jouw wensen aan kunt passen. Dit alles maakt het de best geteste campingstoel van 2022.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste lichtgewicht kampeerstoel Helinox Chair One

Hierom zijn we fan:
 • Prijs
 • Compact
 • Instructies
 • Draagvermogen
Let hierop:
 • Vouwstoel
 • Verschillende standen
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 107,95
Gewicht: 960 gram
Verschillende standen: 1 stand
Omvang als ingeklapt: 10 centimeter
Merk: Helinox

Vanaf het moment dat ik de doos opende en het pakketje zag liggen, dacht ik eigenlijk dat ze iets verkeerd bezorgd hadden. Het was namelijk een dusdanig klein pakket dat het ondenkbaar leek dat het om een campingstoel ging. Toch is dat bij de Helinox Chair One Campingstoel wel het geval.

Deze is namelijk van een dusdanig klein formaat dat je deze vrijwel altijd mee kunt nemen op je nieuwe kampeeravontuur. Vouwen we het pakketje namelijk helemaal in, dan heeft het de volgende afmetingen:

 • Lengte: 35 centimeter
 • Breedte: 10 centimeter
 • Hoogte: 12 centimeter

Op het pakketje vinden we daarnaast ook de instructies om de campingstoel in elkaar te zetten en weer uit elkaar te halen. Hierdoor hoef je ook niet bang te zijn dat je de instructies verliest. De instructies zijn makkelijk te volgen en de campingstoel zat snel in elkaar.

Zeker als we daarbij ook kijken naar de prijs van het product, dan valt deze in positieve zin op. Je hebt voor een scherpe prijs een prima vouwstoel die je makkelijk opbergt en die prima zit. Het gaat daarbij wel om een vouwstoel en deze biedt minder comfort biedt dan een klapstoel.

Verschillende standen

En dat comfort, dat merken we ook aan de verschillende standen die ontbreken. Kijken we namelijk naar de echte klapstoelen, dan kun je deze naar wens aanpassen. Deze vouwstoel heeft slechts één stand. Daarnaast is deze ook vrij laag, waardoor deze stoel minder comfortabel zit aan een campingtafel.

Daarbij moeten we wel vermelden dat het draagvermogen ons in positieve zin opvalt. Het draagvermogen is namelijk maximaal 145 kilogram, wat zeker als we kijken naar het model onverwacht is. We hebben dit zelf getest met verschillende rugzakken, maar het voldoet compleet aan onze verwachting.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 22.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden

Beste opvouwbare campingstoel Helinox Sunset Chair

Hierom zijn we fan:
 • Opvouwbaar
 • Zwaarder
 • Nekkussen
 • Belasting
Let hierop:
 • Zithoogte
 • Prijs
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 166,90
Gewicht: 1475 gram
Verschillende standen: 1 stand
Omvang als ingeklapt: 10 centimeter
Merk: Helinox

Wederom een campingstoel van het merk Helinox, ditmaal de Helinox Sunset Chair Campingstoel. Deze kunnen we prima vergelijken met de hierboven genoemde Helinox Chair One Campingstoel, waarbij een aantal belangrijke verschillen opvallen.

 • De prijs van deze campingstoel ligt hoger
 • De Sunset Chair is zwaarder dan de Chair One
 • De Sunset Chair beschikt voer een nekkussen

De prijs valt in dat geval in negatief opzicht op. Dit komt namelijk omdat er verschillende klapstoelen verkrijgbaar zijn voor een vergelijkbare prijs, terwijl deze over het algemeen meer comfort bieden. Heb je de ruimte, dan is het vanuit het oogpunt van comfort interessanter om een klapstoel aan te schaffen.

Daarnaast valt het gewicht van de Sunset Chair op, wat ons betreft in het voordeel van de Sunset Chair. Doordat deze wat zwaarder is, voelt deze en stuk robuuster aan dan zijn collega. Je hebt meer het gevoel dat je in een stoel zit, terwijl er gebruik is gemaakt van een DAC frame voor extra stevigheid.

Ook het nekkussen valt in positieve zin op. Deze kun je namelijk op de Sunset Chair aanpassen, waardoor je net wat comfortabeler zit dan bij een Chair One. Je moet voor jezelf echter wel de afweging maken of de hogere prijs het waard is.

De belasting

Ook in dit geval is het een stoel die tot maximaal 145 kilogram belastbaar is. Door het stevige model voelt dit ook direct een stuk fijner aan. Daarbij moeten we ook bij deze stoel de zithoogte opmerken. Doordat de zithoogte op maar 35 centimeter ligt, is deze niet geschikt om te gebruiken bij een campingtafel.

Te koop bij
Voor 22.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste campingstoel voor lange mensen Crespo Standenstoel AP-240

Hierom zijn we fan:
 • Hoge rugleuning
 • Ergonomische vorm
 • 7 standen
 • Compact
Let hierop:
 • Prijs
 • Gewicht
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 229,95
Gewicht: 7700 gram
Verschillende standen: 7 standen
Omvang als ingeklapt: 7,5 centimeter
Merk: Crespo

Ben je wat langer, maar wil je toch heerlijk ontspannen genieten van je vakantie, dan is de Crespo Standenstoel – AP-240 de beste campingstoel voor langere mensen. Dit komt door de verhoogde rugleuning van maar liefst 94 centimeter, waardoor ook lange mensen voldoende ondersteuning hebben.

Deze ergonomische lijn wordt overigens doorgetrokken in het hele model. ER is namelijk gekozen voor een nekkussen dat je kunt aanpassen naar jouw wens, zodat er sprake is van voldoende ondersteuning, ook als je gebruik maakt van de verschillende standen van de stoel.

Je kunt de stoel namelijk in zeven verschillende standen verstellen, of je nu lekker aan de barbecue zit of lekker in de zon aan het bakken bent. Vooral de laatste ligstand is ideaal als je lekker bij wilt bruinen, waarbij het nekkussen heerlijke ondersteuning biedt.

Fysieke eigenschappen

We vinden het enorm gemakkelijk dat de stoel snel droogt. Na deze zelf afgespoten te hebben, was deze binnen een kwartier weer droog! Daarnaast is de stoel gemakkelijk te onderhouden, maar toch hebben we hier een aantal tips voor je op een rij gezet. Ben je benieuwd naar meer tips, die lees je hier!

Bij het opbergen van de campingstoel zijn we zeer te spreken over het compacte model. Deze heeft namelijk een breedte van ongeveer 7 centimeter, waardoor je deze gemakkelijk mee kunt nemen en op elkaar kunt stapelen. Zo heb je nog genoeg ruimte voor andere campingproducten, waaronder:

 • Campingtafel
 • Ligstoelen
 • Ligbedden
 • Campingkasten

In vergelijking met de andere geteste campingstoelen is deze wel wat aan de zware kant en ligt de prijs ook een stuk hoger. Dit zijn wel twee nadelen waar je rekening mee moet houden.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Hoe wij vergelijken

Bij het bekijken en uittesten van de verschillende campingstoelen hebben we naar verschillende criteria gekeken. Het is namelijk niet te doen om alle campingstoelen op de markt te testen. We hebben daarom alleen de campingstoelen getest die aan deze vooraf opgestelde criteria konden voldoen. Laten we daar eens naar gaan kijken:

 • Maximaal draagvermogen: Allereerst het maximale draagvermogen, dat minimaal 140 kilogram moet bedragen. In dat geval kun je er als volwassen persoon goed in zitten én heb je zelfs de mogelijkheid om kinderen op schoot te nemen zonder je zorgen te maken over het draagvermogen van de stoel.
 • Inklapbaar: Daarnaast hebben we alleen gekeken naar stoelen die je ook daadwerkelijk kunt inklappen. Hierdoor zijn ze een stuk gemakkelijker te vervoeren dan wanneer dit niet mogelijk is. Daarbij hebben we ook gekeken naar in hoeverre de stoel in te klappen is. Heeft een stoel namelijk verschillende standen om in te klappen, dan is dit een groot voordeel
 • Sneldrogend materiaal: Ook op de camping kan het natuurlijk altijd weleens regenen. Het is daarom belangrijk dat het materiaal van de campingstoel snel droogt en dat je niet binnen moet gaan zitten. Doordat de stoelen gemaakt zijn van polyester materiaal, kun je deze ook gemakkelijk bij de campingtafel laten staan.

Hier kun je zelf op letten – Koopgids 2023

Bij het kopen van een nieuwe campingstoel kun je niet simpelweg de eerste de beste campingstoel kopen die je tegenkomt. Er zijn namelijk enorm veel verschillen tussen de verschillende campingstoelen. Om je hier een beter beeld van te geven, hebben we van debeste.com hieronder een aantal aspecten op een rij gezet waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe campingstoel:

 • Ruimte: Kijk allereerst naar de ruimte die je beschikbaar hebt. Koop je een super-de-luxe kamper met alles erop en eraan, dan heb je waarschijnlijk een stuk meer ruimte dan wanneer je een vouwwagen en spullen voor twee kinderen mee moet nemen. Heb je meer ruimte, dan kun je een klapstoel overwegen, terwijl bij weinig ruimte een vouwstoel meer geschikt is.
 • Zitbreedte: Let daarnaast op de zitbreedte van de stoel, ook in combinatie met andere producten die je koopt. Het is bijvoorbeeld belangrijk om een stoel te kopen die lekker zit, maar die je ook genoeg aan je campingtafel kunt plaatsen. Je wilt natuurlijk wel met de hele familie samen kunnen eten!
 • Tijdstip: Het klinkt misschien raar, maar het is heel belangrijk om op het juiste moment stoelen te gaan testen. Ga je namelijk aan het einde van de dag stoelen testen, dan zit elke stoel lekker na een hele dag rondslenteren. Ga je in de ochtend testen, dan ben je nog fit en is de kans een stuk groter dat je de stoel ook echt lekker vindt zitten.
 • Zitdiepte: En tot slot moet je nog rekening houden met de zitdiepte van de stoelen ten opzichte van je lengte. Ben je langer, dan heb je waarschijnlijk ook een diepere zitdiepte nodig dan wanneer je wat kleiner van formaat bent. Bij een te diepe zitdiepte heb je een grote kans dat je benen gaan knellen als je er voor langere tijd op zit.

Veelgestelde vragen

Wat weegt een gemiddelde campingstoel?

Het gewicht van een gemiddelde campingstoel is afhankelijk van het soort campingstoel dat je koopt. Een vouwstoel is vaak lichter van gewicht, terwijl een klapstoel een stuk zwaarder is vanwege het verhoogde comfort.

Waar zijn campingstoelen te koop?

Campingstoelen kun je bij vrijwel elke speciaalzaak in Nederland kopen. Denk bijvoorbeeld aan een Bever, Bol.com of Coolblue. Natuurlijk zijn de campingstoelen ook verkrijgbaar bij lokale zaken in de buurt.

Wat is het verschil tussen een vouwstoel en een klapstoel?

De klapstoel is een uitgebreidere stoel die meerdere verschillende standen heeft. Het is de meest voorkomende campingstoel en vaak ook de meest comfortabele. De vouwstoel daarentegen is enorm geschikt voor mensen met weinig ruimte. Deze vouw je gemakkelijk in en uit en is licht van gewicht. De klapstoel daarentegen is wat zwaarder.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *