Hoe lang bestaat Center Parcs al?

De parken van Center Parcs zijn niet weg te denken uit het Nederlandse vakantie-landschap. Center Parcs is toonaangevend en blijft populair vanwege de rust, het groen en de activiteiten die je er kunt vinden. Hoe lang bestaat Center Parcs al en wanneer opende de eerste Center Parcs in Nederland haar poorten?

De geschiedenis van Center Parcs

De eerste Center Parcs opende in 1967 in Limburg. Zakenman Piet Derksen had al ervaring opgedaan in het opzetten van sportwinkels en kocht een stuk grond dat hij aangeboden kreeg in de buurt van Reuver. Het gebied was echter te ver weg van steden om gebruikt te worden voor winkels. Daarom besloot Derksen dat het beter omgedoopt kon worden tot vakantiedorp. Het eerste park opende in 1968 en heette Sporthuis Centrum De Lommerbergen.

Nieuwe parken openen

Na 1970 gaat het snel en openen er nieuwe parken met bungalows en een zwembad. De parken vallen tot 1978 onder de naam ‘Sporthuis Centrum’. Hieronder vind je een overzicht van deze parken:

  • 1970: het Vennenbos in Noord-Brabant opent met bijna 200 bungalows en heeft zelfs een midgetgolfbaan en wat winkeltjes
  • 1971: Meerdal in Noord-Limburg opent met als eerste een zwembad met glijbaan.
  • 1972: De Huttenheugte in Drenthe opent haar deuren met nog meer activiteiten voor bezoekers

Latere jaren

Vanaf 1978 worden veel nieuwe parken in Nederland geopend. Maar in 1986 besluit Derksen dat hij een internationaler imago wil en misschien zelfs naar het buitenland wil gaan met zijn parken. In 1986 wordt ‘Sporthuis Centrum’ daarom voortaan Center Parcs genoemd. In latere jaren worden er ook parken in Frankrijk, Duitsland, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en België geopend.

Het principe van Center Parcs blijft over gehandhaafd: bungalows tussen het groen, maar ook aandacht voor activiteiten voor het gezin, een zwembad en natuurlijk winkeltjes voor boodschappen. Je hoeft het park niet af om een geweldige vakantie te ervaren.