Beste compacte camera 2023. 5x de beste compacte camera's

Laatste ge-update in door Eva

Voor iedereen die een systeemcamera een te dure aangelegenheid vindt, is een compact camera een uitstekende keuze. Hiermee maakt je mooie foto’s die prima geschikt zijn voor fotoalbums of bijvoorbeeld sociale media. In deze review gaan we kijken naar de beste compact camera van 2023.

Daarbij hebben we onder meer gekeken naar het aantal megapixels, de maximale uitbreidbare opslagruimte en de maximale beeldkwaliteit in termen van beelddefinitie. Daar is de Sony Cybershot DSC-RX100 VII als beste uit de test gekomen. Benieuwd naar de ander compact camera’s? Hier lees je het!

Sony Cybershot DSC-RX100 VII Bekijk prijzen
Maximale opslagruimte: 256 GB
Megapixels: 24,2 MP
Beeldkwaliteit: Full HD - Ultra HD (4K)
Hierom zijn we fan:
4K kwaliteit – Beeldstabilisatie – Inzoomen – Kantelbaar scherm - Eye Autofocus
Let hierop:
Niet waterdicht – niet stofbestendig

Van alle compacte camera’s, is de Sony Cybershot toch wel de allerbeste koop. De camera heeft een aantal belangrijke voordelen, te beginnen met de 4K mogelijkheden. Hierdoor neem je enorm scherpe foto’s in vergelijking met andere camera’s.

Daarnaast is natuurlijk de beeldstabilisatie een groot pluspunt die er bij deze Sony extreem goed uitkomt. We hebben verschillende foto’s gemaakt, zowel van verder weg als van dichtbij, maar de stabilisator doet uitstekend zijn werk. Een groot pluspunt voor fotografen met een minder vaste hand.

Wat ook opvalt is de mogelijkheid om ver in te zoomen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. De compact camera beschikt over een zoombereik van 24-200mm. Ook beschikt deze Sony over een 1.0 inch CMOS sensor, waardoor je foto’s schiet in 20 megapixel. 

Niet alleen voor foto’s is deze camera geschikt: je kan met 4K filmen en met de eye autofocus volgt de Sony automatisch de ogen van je hoofdpersonage. 

Als je eenmaal tevreden bent over je geschoten plaatjes, kun je die met gemak naar jezelf doorsturen via de wifi en bluetooth verbinding. 

Ondanks al deze positieve woorden, is de camera helaas niet water- of stofdicht. Als je je camera langdurig wilt gebruiken, is het dus niet handig om er onder water foto’s mee te maken. Dit probleem kun je verhelpen door de camera goed op te bergen in een tasje. 

De camera is dus uitermate geschikt om mee te nemen op reis of om er kleine video’s mee te maken, aangezien je ook nog een externe microfoon kunt toevoegen.

Canon Powershot G7 X Mark II Bekijk prijzen
Megapixels: 20,1 MP
Maximale opslagruimte: 128 GB
Beeldkwaliteit: Full HD - HD Ready - VGA
Hierom zijn we fan:
Kantelbaar scherm – Touchscreen – NFC feature
Let hierop:
Microfoonaansluiting – Geheugenkaart

Na verscheidene tests zijn we er dan eindelijk uit. De Canon PowerShot G7 X Mark III is de best geteste camera van 2023. Met deze camera schiet je gegarandeerd de mooiste kiekjes, terwijl het ook nog eens een geweldig mooie camera is. Laten we eens kijken wat deze compact camera je te bieden heeft.

Te beginnen met het handige kantelbare scherm. Dit is ideaal voor als je foto’s onder je wil maken, maar ook als je bijvoorbeeld graag vlogt. Je kunt het scherm namelijk naar je toe draaien, waardoor je precies ziet wat je aan het filmen bent.

Als vlogger mis je dan wel een belangrijke feature. De camera heeft namelijk geen mogelijkheid om een extra microfoon aan te sluiten. Dit zien we bij veel vloggers wel terug. Wil je wel geluid opnemen, dan moet je het met de standaard geluidsopname van de camera doen.

Daarnaast maakt Canon bij het scherm gebruik van Touchscreen, waardoor je de camera eenvoudig kunt bedienen. Let er wel op dat je soms met koude handen wat moeilijker het scherm kunt bedienen. In dat geval kunnen speciale handschoenen een oplossing bieden.

Wat deze camera onderscheidt van haar concurrenten is de NFC feature. Dit geeft je namelijk de mogelijkheid om je foto’s direct door te sturen naar andere apparaten, waaronder bijvoorbeeld je:

Geheugenkaart van de best geteste compact camera 2022

Een nadeel van deze camera is dat er geen geheugenkaart wordt meegeleverd. Hierdoor lopen de kosten nog net wat hoger op, afhankelijk van de geheugenkaart die je koopt. De geheugenkaart moet wel minimaal klasse 4 hebben en kan maximaal 128 GB bedragen.

Met de best geteste compact camera haal je een uitstekende camera in huis voor op reis

Panasonic Lumix DC-TZ90 Bekijk prijzen
Maximale opslagruimte: 128 GB
Megapixels: 20 MP
Beeldkwaliteit: Full HD - 4K HD
Hierom zijn we fan:
Heldere foto’s – Uitklapbaar scherm – Goede zoom –
Let hierop:
Geen externe flitser – Geheugenkaart

Ben je net begonnen met fotografie of wil je een mooie cameraatje meenemen voor je reis? Dan is de Panasonic Lumix DC-TZ90 perfect voor jou. De prijs/kwaliteit van dit model is fantastisch en door gebruiksvriendelijkheid van deze Panasonic, kan eigenlijk iedereen deze camera besturen. 

Allereerst: de lens. Je kunt maar liefst 30x inzoomen met de speciale LEICA lens. Daardoor kun je mooie landschapsfoto’s maken, maar juist ook portretten. 

Wil je juist jezelf portretteren? Dat kan prima met deze Panasonic. Door het kantelbare beeldscherm maak je selfies van maar liefst 4K kwaliteit. 

Ook heeft de camera beeldstabilisatie, waardoor je geen vage, trillende video’s maakt, maar juist mooie, duidelijke beelden schiet. Je kunt verder de camera instellen naar je eigen wensen, door de vele gebruiksmogelijkheden. Denk maar aan de panorama selfie of de  

Verder heeft de camera ook Post Focus: als je niet tevreden bent waar de foto op scherp staat, kun je dat achteraf nog aanpassen. Het scherm werkt op touchscreen; met een paar klikjes heb jij je ideale foto!

Sony Cybershot DSC-RX10 IV Bekijk prijzen
Megapixels: 20,1 MP
Beeldkwaliteit: 4K Cinema - Full HD - HD Ready
Maximale opslagruimte: 128 GB
Hierom zijn we fan:
Fast Hybrid Autofocus – 24 frames per seconde – Geschikt voor elke weersomstandigheid
Let hierop:
GPS-functie – Prijs

Vogelspotters opgelet! Met de Sony Cybershot DSC-RX10 IV weet je zeker dat je de scherpste foto’s maakt van je omgeving én van de vogels die je in de natuur spot. Er zijn namelijk een aantal onderscheidende features van deze camera die dit mogelijk maken.

Te beginnen met de Fast Hybrid Autofocus. Met dit systeem heb je de mogelijkheid om binnen 0.03 seconde scherp te stellen! Hierdoor verlies je die vogels nooit meer uit het oog en speel je in op de meest onverwachte bewegingen. Deze upload je vervolgens snel naar je laptop met de Bluetooth en wifi functie.

Daarnaast helpt het hoge aantal frames per seconde natuurlijk enorm. Zelfs een vogel die net aan een duikvlucht is begonnen krijg je haarscherp op de foto door de 24 frames per seconde. De bewegende onderwerpen krijg je scherp in beeld door de High Density Tracking AF techniek, geschikt voor:

  • Fotograferen van wilde dieren
  • Fotograferen van sporters
  • Fotograferen van autosport

De camera is daarnaast spatwaterdicht, waardoor je deze prima mee kunt nemen als het regent. De speciale coating zorgt er namelijk voor dat er geen water in het product komt. Het is echter niet mogelijk om met deze camera foto’s onder water te nemen.

De nadelen van de beste compacte camera voor vogelfotografie 2022

Helaas hebben we een tweetal nadelen kunnen ontdekken aan deze camera. Allereerst ontbreekt er de GPS-functionaliteit, waardoor je achteraf niet kunt zien waar je de foto’s gemaakt hebt. Dit is iets wat we wel hadden verwacht, zeker als we de prijs van de camera bekijken.

Deze ligt namelijk een stuk hoger dan de concurrentie, waardoor het ook geen camera is die je even snel aanschaft. We zouden daarom alleen aanraden om deze camera aan te schaffen als je fervent spotter bent en graag foto’s van wilde dieren maakt.

Voor de vogelspotters én sportfotografen is dit een perfecte camera!

Panasonic Lumix DC-FZ82 Bekijk prijzen
Beeldkwaliteit: Full HD - HD Ready - Ultra HD
Megapixels: 18,1 MP
Maximale opslagruimte: 256 GB
Hierom zijn we fan:
Optische zoom – Beeldhoek – Post Focus functie
Let hierop:
Kantelbaar scherm - Batterijduur

Met deze camera krijg je zelfs het onmogelijke op beeld! De Panasonic Lumix DC-FZ82 heeft niet alleen 60x optische zoom, maar ook nog eens 120x digitale zoom. Dit maakt het de beste compacte camera met veel zoom van 2022. Toch zijn dit echt niet de enige pluspunten van deze camera.

Kijk maar eens naar de prijs van deze camera, die in vergelijking met de concurrenten zeer scherp is! Je profiteert van uitstekende fotografie tegen een scherpe prijs. We kunnen dan ook wel stellen dat de prijs-kwaliteit verhouding bij deze compact camera prima in orde is.

De beeldkwaliteit van de camera kan gerangschikt worden als zeer goed. Dit zien we ook aan de verschillende beeldtypen die ondersteund worden, waaronder:

  • FullHD
  • HD Ready
  • Ultra HD (4K)

Vooral de foto’s in 4K laten je echt versteld staan. We hebben deze regelmatig op sociale media gepost, maar ook met het testteam bekeken op een televisie. Hier komen de details van de foto enorm goed in uit.

Ook de beeldhoek is zeer ruim, waardoor je een mooi breed deel van je omgeving kunt vastleggen. Combineren we dit met de Post Focus functie, dan stapelen de voordelen zich verder op. Hiermee heb je namelijk de mogelijkheid om ná het fotograferen een punt te kiezen waarop je wilt scherpstellen.

De fysieke eigenschappen

We hebben wel een tweetal mindere punten ervaren tijdens het testen van het product. Zo zijn we eenmaal met een lege accu naar huis moeten gaan, aangezien we ons verkeken hadden op de batterijduur. Hier hadden we eerlijk gezegd wat meer van verwacht.

Ook het niet kantelbare scherm is wat ons betreft een nadeel. Het geeft je net wat minder mogelijkheden, terwijl ook het maken van een goede selfie met een grote groep moeilijk is. We zouden deze camera daarom zeker niet aanraden om te vloggen.

Voor iedereen die het onmogelijke mogelijk wil maken en onderwerpen dichterbij wil halen is de Panasonic Lumix DC-FZ82 de beste camera!

Product Megapixels Beeldkwaliteit Maximale opslagruimte
Sony Cybershot DSC-RX100 VII Sony Cybershot DSC-RX100 VII
Beste koop
24,2 MP Full HD - Ultra HD (4K) 256 GB Bekijk prijzen
Canon Powershot G7 X Mark II Canon Powershot G7 X Mark II
Best geteste
20,1 MP Full HD - HD Ready - VGA 128 GB Bekijk prijzen
Panasonic Lumix DC-TZ90 Panasonic Lumix DC-TZ90
Beste voor beginners
20 MP Full HD - 4K HD 128 GB Bekijk prijzen
Sony Cybershot DSC-RX10 IV Sony Cybershot DSC-RX10 IV
Beste voor vogelfotografie
20,1 MP 4K Cinema - Full HD - HD Ready 128 GB Bekijk prijzen
Panasonic Lumix DC-FZ82 Panasonic Lumix DC-FZ82
Beste met veel zoom
18,1 MP Full HD - HD Ready - Ultra HD 256 GB Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: vrijdag 24 maart 2023
Door:
Eva

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywriter. Sindsdien schrijft ze met veel plezier voor Debeste.com. 

Verder reist Eva het liefst de hele wereld rond, kookt ze graag vegetarische gerechten en speelt ze met veel plezier op de piano. Voor jou duikt zij in de wereld van kookspullen, hondenbrokken en andere huis-tuin-en-keukenartikelen.