Is concealer haram?

Door: Eva
Laatste update: 17 mei 2022

Concealer gebruiken heel veel meisjes en vrouwen ongeacht hen geloof of huidskleur. Maar als je een moslima bent die graag make-up wilt gaan dragen, is het wel handig om te weten of dit haram is.

Wat betekent haram?

De meest gebruikelijke betekenis van “haram” in het Arabisch is “verboden”. Dit kan slaan op alles wat door de Islam verboden is, zoals het eten van varkensvlees of het drinken van alcohol.

Mogen moslims make-up dragen?

Moslims mogen make-up, sieraden en parfum dragen zolang de ingetogenheid bewaard blijft. Parfum mag alleen gedragen worden als er geen alcohol in zit!

Welke make-up ingrediënten zijn haram?

Over het algemeen is alles wat niet “puur” en “natuurlijk” is haram. Maar dit is nogal lastig te definiëren. Er zijn ook veel meningsverschillen over dit onderwerp. Chemicaliën zouden haram zijn, maar chemicaliën zijn overal! We eten ze, we ademen het in, etc. Dus het is bijna onmogelijk om dit strikt te volgen.

Alle ingrediënten die van dieren komen zijn ook haram, zoals:

  • Lanoline
  • Squaleen
  • Glycerine
  • Collageen
  • Guanine
  • Carmine
  • Honing
  • Stearic acid
  • Oleic acid

Er zijn overigens wel alternatieven voor deze ingrediënten. Als ze plantaardig gemaakt zijn en het effect hetzelfde is, dan kun je het wel gebruiken. Wil je weten of concealer ook slecht is voor puistjes? Lees het dan hier!

Halal make-up merken

Het is natuurlijk zenuwslopend als je iedere keer de ingrediënten van ieder product moet gaan controleren. Kies daarom gerust een van deze merken uit en doe je make-up zonder stress! Dit zijn een aantal make-up merken die moslims zonder zorgen kunnen dragen:

Kun je make-up dragen tijdens de Ramadan?

Jazeker, je kunt gewoon make-up dragen tijdens de Ramadan. Je moet er alleen wel zeker van zijn dat er geen onreine ingrediënten in de make-up zitten. Daarom raad ik je sterk aan om een van de vorige genoemde make-up merken te kiezen en daar bij te blijven. Dan sla je de plank nooit mis!

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer