Beste crème tegen pigmentvlekken

Laatste update: 18 oktober 2022

In een ideale wereld hoef je niks op je hoofd te smeren en blijft je huid tot je 93e egaal. Hasta. 

In werkelijkheid trekken we een keer een shirt aan en zien we ineens vlekjes die er eerder niet zaten.

Nu zijn deze pigmentvlekken niet bepalend of je wel of geen knap uiterlijk hebt, maar mocht je er onzeker over zijn en ze graag willen weghalen, dan zijn daar speciale crèmes voor pigmentvlekken. 

Zo heb je crèmes die de ontwikkeling van pigmentvlekken tegengaan, maar je hebt ook smeersels die bestaande vlekken laten verdwijnen. Ben je op zoek naar een wondermiddel die pigmentvlekken laat verwijderen? Wij hebben er 3 voor jou op een rijtje gezet.

Wat zijn pigmentvlekken

Pigment is een kleurstof die je lichaam zelf maakt en ook als het ware kleur geeft. Zo zijn je ogen blauw door pigment en word je mooi bruin in de zomer door pigment. 

Als je helemaal geen pigment meer hebt, dan ben kleurloos, of ook wel albino. Als je dit teveel aanmaakt, dan spreek je van pigmentvlekken.

Pigmentvlekken worden aangemaakt wanneer je vaak in de zon bent geweest zonder bescherming. Je lichaam maakt dan melanine aan: een beschermingslaagje zodat jij niet verbrandt. 

Soms maakt je huid te veel melanine aan, dan ontstaan er pigmentvlekken. Als je ouder bent en vaker in de zon bent geweest, is het dus logischer dat je meer pigmentvlekken hebt, aangezien je vaker de zon hebt gezien dan een kind van 4.  

De vlekken kunnen ook ontstaan als je zwanger bent. Omdat je dan veel hormonen in je lichaam hebt, heb je ook meer melanine. Die zorgt ervoor dat je donkere en ( soms behoorlijke) onregelmatige gevormde vlekken in je gezicht en armen krijgt. Vaak verdwijnen deze weer na de zwangerschap.   

White Perfection Anti-Pigmentvlekken Serum

Helaas is er weinig te doen tegen (tijdelijke) pigmentvlekken. Het is slim om je vlekken voorlopig niet bloot te stellen aan de zon, tot het pigment het plekje weer verlaat en de huid rustig herstelt. Probeer daarna voorzichtig weer in de zon te gaan en houd rekeningen hoe je lichaam daarop reageert. 

Toch kun je pigmentvlekken ook tegengaan. Daarvoor heb je dagcrèmes die de huid proberen te herstellen en waarbij de pigmentatie niet verder ontwikkelt. Dat klinkt misschien te goed om waar te zijn, maar er zijn veel mensen die een positieve ervaring hebben met zo’n dagcrème.

Om jou te helpen met het maken van je keuze, hebben wij daarom een top 3 gemaakt van onze favorieten. We vergeleken de ingrediënten en keken naar resultaat. Daar kwamen deze 3 uit: 

Biodermal pigmentvlekken crème

De Biodermal Pigmentvlekken Creme is -zoals je al leest- gemaakt voor pigmentvlekken. De crème werkt drievoudig: het stimuleert een natuurlijke huidvernieuwing, het egaliseert de huid door de aanmaak van huideigen pigment te remmen en het beschermt door middel van een SPF.

De crème werkt als een beschermlaagje, waardoor er geen nieuwe pigmentvlekken worden aangemaakt. Doordat er ook het extract van Madeliefjes in zit, los je oude vlekken op.

Je gebruikt deze crème als dagcrème. Wanneer je de crème dagelijks op smeert, moet je na ongeveer 6 tot 8 weken resultaat zien. Als je al tevreden bent over je huidige dagcrème, dan kun je dit product daar ook rustig mee mengen. 

La Roche-Posay Pigmentclar UV dagcrème

Zoals je nu weet, ontstaat pigment door een combinatie van melatonine en zonnestraling. Deze crème probeert dat te verhelpen. Daarom zit er niet alleen een SPF’je in de crème (die je beschermt van straling), maar ook het zogenoemde PIGMENTCLAR RhE-Resorcinol complex:

Dit is een geavanceerde UV-filtersysteem om driedubbele bescherming te geven aan lange straling, vervuiling en oxidatie: 3 onderdelen die pigment veroorzaken. Én het remt de melanineproductie, waardoor het opmerkelijk effectief is tegen donkere vlekken. 

Verder zit er ook LHA in, wat je huidtextuur verbetert en Niacinamide, wat je huid een lichtere kleur geeft. Volgens hun eigen onderzoek zijn door deze crème bijna een vierde van de donkere vlekken verminderd. Een echt wondermiddel tegen pigmentvlekken. 

De zalf is een dagcrème die je 1x per dag aanbrengt op de gezicht, hals, decolleté en de rug van je handen.  

White Perfection Anti-Pigmentvlekken Serum

De Biodermal en de La Roche-Posay waren echt gemaakt voor ouderdomsvlekjes. Dat is deze Simia niet. Maar door de vele positieve producteigenschappen scoort dit product daarom als een geschikte zalf voor pigmentvlekken.

Simia Original Active Retinol Serum bevat retinol: een krachtige antioxidant die de celvernieuwing stimuleert en de collageenvorming activeert. Dat houdt in dat het je huid als het ware wat strakker maakt.

Een nog belangrijkere eigenschap van retinol, is dat het ook fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekken laat vervagen. Daardoor laat het pigmentvlekken verdwijnen en zorgt dit er ook voor dat er niet snel nieuwe worden aangemaakt. 

Daarnaast is het een goede crème om je huid te hydrateren en versterkt het de  bovenste laag van je huid. 

*Dit is geen goede crème als je een gevoelige huid hebt of zwanger bent.

Conclusie: welke crème werkt het beste tegen pigmentvlekken?

Afkomen van je pigmentvlekken? De variatie is groot. We hebben de 3 beste naast elkaar gezet, met allemaal hun eigen voordeel en eigenschap. Zo zit er in de 1 een SPF en bevat de ander een retinol. 

Je kunt ook de pigmentvlekken voorkomen door je huid goed te beschermen tegen de zon. Dit doe je door zonnebrand of een SPF op je gezicht te smeren, ook als de zon niet volop schijnt. Mocht je dat toch vergeten zijn? Dan weet je nu: er zijn genoeg crèmes die jou helpen!

Over de auteur

Make-over Martje

Martje heeft jaren geleden gewerkt als schoonheidsspecialiste en nagelstyliste. Nu houdt ze zich op een andere manier bezig binnen de beautybranche. Ze test producten, geeft advies, doet make-uptutori... Lees meer