Beste dagcrème met collageen

Laatste update: 23 oktober 2019

Als je goed oplet bij reclame campagnes voor gezichtsverzorging zie je de term collageen vaak voorbij komen. Op internet wordt er ook vaak over gesproken, het is verwerkt in serums, dagcrèmes, injecties en drankjes. Maar wat is collageen nu precies en waarom is het zo’n hot onderwerp? Dat leggen we hier verder uit.

Wat is collageen?

Collageen is een huid-eigen eiwit en onderdeel van de huidmatrix. Het houdt je huid stevig en gezond. Naarmate je ouder wordt, verlies je huid collageen. Hierdoor wordt je huid minder stevig, ontstaan er rimpels en zakt de huid uit. Dit hoort bij het ouder worden, maar tegenwoordig willen vrouwen (en mannen!) dit verouderingsproces zo veel mogelijk tegengaan. Door collageen in een dagcrème te verwerken kan je wellicht het verouderingsproces tegenhouden.

Collageen, gegarandeerd succes?

Wat gebeurt er precies als je een dagcrème met collageen op je gezicht smeert? Het probleem met collageen is dat het niet diep in je huid kan doordringen. Dit betekent dat alleen het oppervlak van de huid de crème kan verwerken. Diepere huidlagen komen niet in aanraken met het collageen uit de dagcrème. Verder bindt collageen niet met jouw eigen huidweefsel. Dit blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken. Kortom, het smeren van een dagcrème met collageen zorgt er niet voor dat het verouderingsproces van de huid wordt stopgezet. Wel zal je huid er steviger, gehydrateerder en gezonder uit zien. 

Het kan dus in die zin geen kwaad om crème met collageen te gebruiken, zolang je weet wat het effect is. Daarnaast zijn er genoeg verzorgingsproducten te verkrijgen die het aanmaken van natuurlijk collageen stimuleren. Dit zal vele malen effectiever zijn, omdat dit door het lichaam zelf wordt geproduceerd en dus ook zal binden met het huidweefsel. Het is er immers dan onderdeel van, zonder dat het van buitenaf wordt aangebracht. Twee dagcrèmes die dit effect bevorderen zijn:

Over de auteur

Make-over Martje

Martje heeft jaren geleden gewerkt als schoonheidsspecialiste en nagelstyliste. Nu houdt ze zich op een andere manier bezig binnen de beautybranche. Ze test producten, geeft advies, doet make-uptutori... Lees meer