Dermatologisch geteste dagcrème

Vaak zie ik op cosmeticaproducten staan dat het dermatologisch getest is. We merken dat veel mensen niet goed weten wat dit betekent. En of het product dan geschikt is voor hun huidtype. Vandaar dat we hier meer informatie over wil geven, zodat je volgende keer dat je het op een dagcrème ziet staan weet wat het betekent en waar je op moet letten.

Dermatologisch getest

Dermatologisch getest

De meeste cosmeticaproducten, en dus ook dagcrèmes, hebben op het etiket vermeld staan dat het dermatologisch getest is. Dit houdt in dat het eindproduct op verschillende vrijwilligers is getest op hun huid. Fabrikanten nemen deze test af, om te zien hoe de huid op het product reageert. Bijvoorbeeld of de huid er niet overgevoelig op reageert. Ook kan je testen om te kijken hoe het product werkt op een droge, of juist een vettige huid. Maar de test is geen garantie dat het product hetzelfde werkt op jouw huid. Daarom is de term dermatologisch getest niet altijd waardevol. Je weet dat het is getest, maar niet hoe het op jouw huid zal reageren.

Resultaten test

Een fabrikant kan dan wel roepen dat het product dermatologisch getest is, maar zie jij wel eens de resultaten van deze tests? Die staan er weer niet bij vermeld. Behalve als alle vrijwilligers een fantastisch resultaat hebben gekregen, dan wordt het van de daken geschreeuwd. Maar als de vrijwilligers kritischer zijn, zal je niet zo snel er meer van horen. Verder is de term dermatologisch getest niet wettelijk gedefinieerd, waardoor er geen enkele garantie vanuit de fabrikant noodzakelijk is. Kortom, het is eigenlijk een wassen neus, die goed marketing werk verzet.

Wel of geen dermatologisch geteste dagcrème?

Wat ons betreft zal de keuze voor een dagcrème dus niet afhangen of er op het etiket staat dat het dermatologisch getest is. Wat wij wel belangrijk vinden is dat de dagcrème die je kiest past bij jouw huidtype. Er zijn vele soorten dagcrèmes verkrijgbaar, dus let hier goed op!