Onzuivere huid: wat doe je er tegen?

Laatste update: 27 april 2020
Onzuivere huid- wat doe je er tegen?

Het is frustrerend wanneer je last hebt van een onzuivere huid. Ondanks dat je puberteit allang achter je ligt, heb je toch nog last van puistjes en pukkeltjes. Je hebt zo ongeveer het hele assortiment producten gebruikt van zowel de drogist als van de parfumerie. Maar je blijft maar last houden. Hoe kan dit en hoe kom je van die onzuivere huid af? 

Hier vertellen we wat de oorzaken van een onzuivere huid kunnen zijn. Want dan weet je hoe het komt en ook hoe je dit kunt voorkomen. Ook geven we je tips hoe je van de huidproblemen af kan komen. Lees snel verder!

Oorzaken van een onzuivere huid

Doordat jouw huid te veel talg produceert, krijg je last van onzuiverheden. De talgproductie is vaak hormonaal bepaald, maar er zijn ook nog een aantal factoren te wijten aan een onzuivere huid.

  • Hormonen: doordat er een gebrek is aan balans tussen de hormonen onderling, krijg jij een verstoorde huid. Hier is weinig aan te doen helaas. Vaak krijg je er meer last van tijdens je menstruatie of zwangerschap. Juist, periodes waarin de hormonen door je lichaam gieren.
  • Stress: ook stress is een factor die je terug kan zien in je gezicht. Dit heeft ook zijn oorsprong in de hormonen, zorg er dus voor dat je niet te lang in een stressvolle periode zit.
  • Medicatie: zoals vaak in de bijsluiter vermeldt staat, kunnen medicijnen allerlei bijwerkingen hebben. Een onzuivere huid is er 1 van. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van kalmeringsmiddelen of geneesmiddelen waarin cortison (hormonen) in zijn verwerkt.
  • Reinigingsproducten: vaak hoor je dat men geen reinigingsproducten gebruikt bij een onzuivere huid. Dit komt omdat er angst is dat het reinigingsproduct te agressief voor de huid is. Maar het reinig juist wel je huid, daardoor voorkom je dat je poriën verstopt raken.
  • Verkeerde verzorgingsproducten: als je niet een juiste dagcrème gebruikt, zorg je ervoor dat de huid verstopt raakt. Of dat je huid dusdanig wordt geïrriteerd dat er overmatig talg wordt geproduceerd. Resultaat: een onrustige huid met pukkeltjes en puistjes. Ook als je poeder of foundation gebruikt, kan je de poriën van je gezicht ermee verstopt laten raken.

Wat te doen tegen die onzuivere huid?

Natuurlijk wil je jouw huid zo snel mogelijk in balans krijgen. Want een onzuivere huid zorgt ervoor dat je jezelf erg onzeker kan voelen. Volg deze tips op om weer een stralende huid te krijgen!

  • Dagelijks reinigen: om ervoor te zorgen dat je huid goed kan ademen is het belangrijk om dagelijks je huid goed te reinigen. Haal ‘s avonds altijd make-up van je gezicht, was je huid met een milde reinigingsmouse en spoel de huid met lauwwarm water. Ook raad ik aan om een goede dagcrème en nachtcrème voor jouw huidtype te gebruiken. Let op dat deze producten parfumvrij zijn om eventuele irritaties te voorkomen.
  • Niet uitknijpen: hoe verleidelijk het ook is om je puistjes uit te knijpen, doe dit alsjeblieft niet! Je kan de ontsteking verergeren met littekens als gevolg.
  • Gebruik niet te veel make-up: verstop je poriën niet onder lagen make-up, maar laat je huid ademen. Wil je toch wat make-up gebruiken? Kies dan voor natuurlijke producten!
  • Vermijd te veel zonlicht: als je hele dagen in de zon gaat liggen, dan zal je zien dat je puistjes verergeren. Zonlicht verhoogt namelijk de talgproductie. Geniet daarom maar met mate van de zon.
  • Ontspan: voorkom stress, want dat is immers een oorzaak van een onzuivere huid. Rust en ontspanning zijn daarom belangrijk. Neem af en toe tijd voor jezelf, met een lekker bad of met een boek op de bank!

In de top 10 beste dagcrèmes is ook de Biodermal acne crème opgenomen. Deze proefdiervrije crème zorgt ervoor dat binnen een week je acne vermindert. Dit komt doordat het huid eigen ingrediënten gebruikt en de vochtbalans herstelt. Je huid wordt gedurende de dag gehydrateerd. Een echte aanrader dus!

Over de auteur

Make-over Martje

Martje heeft jaren geleden gewerkt als schoonheidsspecialiste en nagelstyliste. Nu houdt ze zich op een andere manier bezig binnen de beautybranche. Ze test producten, geeft advies, doet make-uptutori... Lees meer