Beste dashcam 2023. 5x de beste dashcams

Laatste ge-update in door Jasper

Met de groeiende verkeersdrukte zit een ongeluk in een klein hoekje. Om ongelukken op een prettige manier af te handelen en de juiste bewijslast aan te leveren, biedt een dashcam uitkomst. Daarbij zien we enorm veel verschillen, bijvoorbeeld met betrekking tot de kijkhoek, verschillende sensoren en de prijs.

In deze review hebben we de beste dashcam van 2023 voor je gezocht, die we hebben vergeleken op basis van de kijkhoek, frames per seconde, stroomvoorziening, sensoren en de prijs. Daar is de Nextbase 322GW als beste dashcam naar voren gekomen. Toch hebben we nog vier ander goede dashcams voor je in deze review!

Nextbase 322GW Bekijk prijzen
Kijkhoek: 140
Frames per seconde: 60 fps
Stroomvoorziening: 12V / 24 V
Aanwezige sensoren: Looprecording Bewegingsdetectie Parkeerstand G-sensor
Hierom zijn we fan:
Hulpdiensten – Bluetooth/Wifi – Touch screen - Opslagcapaciteit
Let hierop:
Flitsers - Geheugenkaart

De beste dashcam van 2022 is de Nextbase 322GW. Het grote voordeel van deze dashcam is namelijk dat de hulpdiensten gewaarschuwd worden bij een ongeval. Dit wordt gedaan door de zogenaamde Emergency SOS functionaliteit. Deze stuurt jouw locatiegegevens door naar de hulpdiensten.

Zelfs als je op afgelegen plekken een ongeluk krijgt, worden de hulpdiensten hiervan op de hoogste gebracht. Kun je daarna zelf wegrijden, dan is het wel aan te raden om het opgeslagen beeldmateriaal ook veilig te stellen. Deze kun je eenvoudig uploaden naar je smartphone, zodat je dit altijd achter de hand hebt.

Het uploaden van de beelden kan op verschillende manieren. Zo kun je gebruik maken van:

 • Bluetooth
 • Wifi
 • USB kabel
 • Geheugenkaart in de computer

Het gebruiken van de dashcam gaat heel eenvoudig. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een gebruiksvriendelijk Touch screen. Via het Touch Screen kun je opnames starten, stoppen en de opnames beheren.

Helaas moeten we wel vermelden dat het niet mogelijk is om gewaarschuwd te worden voor flitsers. In sommige gevallen gebruiken producenten van een dashcam deze functionaliteit op basis van een GPS. Doordat deze functie ontbreekt, moet je zelf nog de Flitsmeister app gebruiken óf gewoon de toegestane snelheid rijden.

De geheugenkaart

Met betrekking tot de geheugenkaart hebben we zowel een voor- als een nadeel dat we willen vermelden. Het grote voordeel is dat deze uit te breiden is tot maximaal 128 GB. Neem je in HD op, dan kun je ongeveer 32 uur opnemen. Dat is voor velen voldoende om lang genoeg te kunnen werken.

Aangezien er standaard geen geheugenkaart wordt meegeleverd, moet je zelf een geheugenkaart aanschaffen. Daarbij is het belangrijk om te vermelden dat de geheugenkaart niet werkt als deze een lagere leessnelheid heeft dan 100 MB/s. Hier moet je dus wel rekening mee houden.

De beste dashcam van 2022 vanwege het waarschuwen van de hulpdiensten, de ruime opslagruimte en het gebruiksvriendelijke Touch screen.

Viofo dashcam A119 Bekijk prijzen
Kijkhoek: 160
Frames per seconde: 60 fps
Stroomvoorziening: Netstroom
Aanwezige sensoren: Looprecording Nachtmodus Fotofunctie Parkeerstand G-sensor
Hierom zijn we fan:
Kijkhoek – Draaibaar objectief – GPS-systeem – Geheugenkaart
Let hierop:
Beeldstabilisatie – Touch screen

Deze Viofo A119 dashcam onderscheidt zich ten opzichte van de concurrentie door de kijkhoek van 160 graden. De andere dashcams uit deze review hebben namelijk allemaal een kijkhoek van 140 graden. Hierdoor zie je nog net wat meer, zelfs als dit langs de auto gebeurt.

Daarnaast heeft de dashcam ook nog eens een draaibaar objectief. Doordat je deze van links naar rechts en van boven naar beneden kunt richten, kun je zelf bepalen waar je de dashcam op richt. We zien namelijk dat de camerahoek kan verschillen op basis van het type auto dat je hebt, bijvoorbeeld:

 • Een werkbus
 • Een station wagen
 • Een hatchback

Dit draaibare objectief zorgt er wel voor dat er geen sprake is van beeldstabilisatie. Hierdoor kan het zijn dat de beelden een stuk schokkeriger worden, zeker als je bijvoorbeeld door een dorp of op de kasseien rijdt. In dat geval kan het schokkerige beeld ervoor zorgen dat het moeilijker is om de beelden te bekijken.

Het gebruik

Bij het gebruiken van de dashcam is het ontbreken van een Touch screen opgevallen. Hierdoor moet je de knoppen gebruiken om de dashcam te bedienen. Hoewel we niet zouden adviseren om dit tijdens het rijden te doen, is het hierdoor een stuk minder intuïtief. Ook het uploaden van de beelden naar je iPhone of Android doe je via de knoppen.

Een groot voordeel daarbij is dan weer dat je een geheugenkaart van maar liefst 64 GB krijgt meegeleverd. Dit is geheugenkaart van 64 GB van Sandisk, dat bekend staat als een zeer betrouwbaar en goed merk. Normaal gesproken kost deze ongeveer €30, maar in dit geval krijg je deze meegeleverd.

Een laatste punt dat we nog willen vermelden is de GPS-logger. Met deze logger wordt er niet alleen je snelheid en locatie vastgelegd, maar krijg je ook een melding als je de rijbaan verlaat. Ook bij een dreigende botsing krijg je een waarschuwing.

De best geteste dashcam van 2022 vanwege de GPS-logger, het draaibare objectief en de kijkhoek van 160 graden.

Verkrijgbaar bij:
Nordväl DC102 Bekijk prijzen
Kijkhoek: 140
Frames per seconde: 60 fps
Stroomvoorziening: 12V / 24 V
Aanwezige sensoren: Looprecording Bewegingsdetectie Parkeerstand G-sensor
Hierom zijn we fan:
Voor- en achterkant – GPS-sensor – Wifi – Geheugenkaart
Let hierop:
Flitsers - Scherm

De Nordväl DC102 is de beste dashcam van 2022 die in 4K filmt. Ten opzichte van de concurrentie heeft deze dashcam het voordeel dat deze zowel naar voren als naar achter kan filmen. Daarbij zien we een klein verschil in camera een de voor- en achterkant:

 • Camera voorkant: 4K
 • Kijkhoek camera: 140 graden
 • Camera achterkant: Full HD
 • Kijkhoek camera: 130 graden

De beelden die je maakt met de dashcam worden opgeslagen op de meegeleverde 32 GB geheugenkaart. Deze beelden kunnen worden geüpload naar je smartphone via de Wifi-verbinding. Bij veel concurrenten zie je dat je ook met Bluetooth kunt uploaden, maar dat kan bij deze Nordväl dus niet.

De geïntegreerde GPS-functie zorgt ervoor dat er informatie wordt opgeslagen met betrekking tot je snelheid en locatie. Dit is essentiële informatie als je een ongeluk maakt, aangezien je dan het bewijsmateriaal hebt dat je nodig hebt.

De verbeterpunten

We hebben twee kleine verbeterpunten die we bij deze dashcam willen benoemen. Allereerst is dat het feit dat je niet gewaarschuwd wordt voor flitsers. Dit geldt zowel voor de vaste flitsers als voor mobiele flitsers. Dit is trouwens een functionaliteit die alleen de duurdere modellen hebben opgenomen.

Een tweede punt dat mist is het LCD-scherm. Doordat dit ontbreekt, kun je zowel aan de voor- als achterkant niet zien wat je precies filmt. Hierdoor is het wat lastiger om de camera’s op de juiste manier af te stellen om de goede hoek te kunnen filmen.

Dit kun je wel doen door eerst even te filmen en een kort filmpje naar je smartphone te uploaden. Op die manier kun je beter zien wat je precies filmt. Vervolgens kun je de camera bijstellen naar je wensen.

De beste dashcam die met 4K filmt, waardoor je aan de voorkant kraakhelder beeld krijgt!

Nextbase 222 Bekijk prijzen
Kijkhoek: 140
Frames per seconde: 30 fps
Stroomvoorziening: USB Sigarettenaansteker
Aanwezige sensoren: Looprecording Nachtmodus Fotofunctie Parkeerstand G-sensor
Hierom zijn we fan:
Prijs – LCD-display – Cloud – G-sensor
Let hierop:
Frames per seconde – Beeldstabilisatie

Ben je op zoek naar een instapmodel, dan is de Nextbase 222 een meer dan prima dashcam. Het is namelijk een van de goedkopere dashcams in deze review. Ondanks dat heeft deze een uitstekende prijs kwaliteitverhouding, waardoor het een zeer interessante aankoop is en blijft.

Maar hoe kan het dan dat de prijs goedkoper is? Dat ligt vooral aan het aantal frames per seconde. Doordat deze met 30 fps lager ligt dan bij de concurrenten, is de kans een stuk groter dat je schokkende beelden krijgt. Dit wordt verder versterkt als je de beelden in slow-motion wil afspelen.

De dashcam beschikt over een helder LCD-display van 2,5-inch. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld en kun je de dashcam afstemmen op jouw gebruik in de auto. Daarnaast zorgt het LCD-scherm er ook voor dat je dashcam met Touch screen kunt beheren, wat een voordeel is ten opzichte van bijvoorbeeld de Viofo dashcam.

Beste dashcam met parkeermodus

Doordat er gebruik gemaakt wordt van een parkeermodus, hoef je je ook tijdens het parkeren geen zorgen te maken. De G-sensor registreert namelijk trillingen, waardoor de camera begint te lopen zodra er trillingen geregistreerd worden.

In tegenstelling tot de andere dashcams in deze review, worden de beelden online in de Cloud opgeslagen. Hierdoor kun je deze te allen tijde raadplegen, bijvoorbeeld vanaf je:

Helaas ontbreekt tijdens het maken van de beelden wel de beeldstabilisatie. We hebben dit zowel op de kasseien als op een hobbelige dorpenweg getest, waarbij we tot de conclusie zijn gekomen dat dit wel vervelend is. Vooral bij het terugkijken van de opnames zorgt dit voor een minder prettige ervaring.

Een van de beste dashcams van 2022 vanwege de prijs, het LCD-display en het opslaan van beelden in de Cloud!

Verkrijgbaar bij:
Nince Dashcam Voor Auto van Hoge Kwaliteit Bekijk prijzen
Kijkhoek: 140
Frames per seconde: 30 fps
Stroomvoorziening: Autolader
Aanwezige sensoren: Dual Dashcam Looprecording Nachtmodus Fotofunctie Parkeerstand G-sensor
Hierom zijn we fan:
Geheugenkaart – Spiegel – Waterdicht – Prijs
Let hierop:
Touch Screen – App vereist

Laten we beginnen met het grootste voordeel van deze Nince dashcam. Dat is namelijk dat er ook een dashcam wordt meegeleverd die je aan de achterkant kunt bevestigen, waardoor je ook beelden hebt van de achterkant van de auto. Deze meegeleverde extra camera is ook nog eens waterdicht.

We adviseren wel om deze dashcam in de buurt van de spiegel te bevestigen, zodat je het beste zicht op de voor- en achterkant van de auto hebt! Deze beelden zie je enorm duidelijk op het 3-inch scherm dat gebruikt is. Zo zie je zowel aan de voor- als achterkant haarscherp beeld.

Helaas beschikt het scherm niet over een Touch screen. Je moet de dashcam dus via de knoppen bedienen, waardoor het minder gebruiksvriendelijk is als we dit vergelijken met bijvoorbeeld de Nextbase 322GW. Misschien dat we dit ook niet direct mogen verwachten, aangezien de Nince dashcam een stuk goedkoper is!

Naast dat je een 32 GB geheugenkaart meegeleverd krijgt, zijn er nog verschillende andere accessoires:

 • Zelfklevende houder
 • Autolader
 • Achteruitrij camera

De applicatie

We hebben nog wel een belangrijk minpunt dat we willen vermelden. Dat is namelijk de applicatie die je moet downloaden. Om de dashcam optimaal te kunnen gebruiken, adviseert Nince om de applicatie te downloaden. Ondanks dat de applicatie voor zowel Android- en iOS-toestellen werkt, is dit wel een punt van aandacht.

Download je de applicatie niet, dan kun je bijvoorbeeld ook niet de beelden op je smartphone bekijken. Je moet in dat geval de beelden van je geheugenkaart halen door deze in de computer te stoppen. Dit is dus net wat omslachtiger dan bij de concurrenten.

De beste dual dashcam van 2022 met een waterdichte extra meegeleverde camera!

Verkrijgbaar bij:
Product Kijkhoek Frames per seconde Aanwezige sensoren Stroomvoorziening
Nextbase 322GW Nextbase 322GW
Beste koop
140 60 fps Looprecording Bewegingsdetectie Parkeerstand G-sensor 12V / 24 V Bekijk prijzen
Viofo dashcam A119 Viofo dashcam A119
Best geteste
160 60 fps Looprecording Nachtmodus Fotofunctie Parkeerstand G-sensor Netstroom Bekijk prijzen
Nordväl DC102 Nordväl DC102
Beste dashcam
140 60 fps Looprecording Bewegingsdetectie Parkeerstand G-sensor 12V / 24 V Bekijk prijzen
Nextbase 222 Nextbase 222
Beste dashcam onder de 100 euro
140 30 fps Looprecording Nachtmodus Fotofunctie Parkeerstand G-sensor USB Sigarettenaansteker Bekijk prijzen
Nince Dashcam Voor Auto van Hoge Kwaliteit Nince Dashcam Voor Auto van Hoge Kwaliteit
Beste dashcam voor en achter
140 30 fps Dual Dashcam Looprecording Nachtmodus Fotofunctie Parkeerstand G-sensor Autolader Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 29 maart 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit