Beste decoupeerzaag [test 2022]

Laatste ge-update in door Stijn

Een decoupeerzaag is voor veel beginnende klussers een van de eerste apparaten die wordt aangeschaft. Dit komt niet alleen door de veelzijdigheid van het product, maar ook door de hanteerbaarheid en het gebruiksgemak. Toch zijn er enorm veel verschillende varianten beschikbaar. Hier hebben we de beste decoupeerzaag van 2022 voor je op een rij gezet.

We hebben daarbij gelet op het instellen van een variabele snelheid, voor welke zaagbladen deze geschikt is, het geluidsniveau en natuurlijk de prijs. Daar is uiteindelijk de Bosch PST 900 PEL als beste uit de test gekomen. Benieuwd naar andere goede decoupeerzagen in 2022? Hier lees je er alles over!

Product Variabele snelheid Zaagbladen Geluidsniveau
Bosch PST 900 PEL Bosch PST 900 PEL
Beste koop decoupeerzaag
500 – 3100 bpm T-schacht 86 dB Bekijk prijzen
Bosch PST 650 Bosch PST 650
Best geteste decoupeerzaag
3100 bpm T-schacht 88 dB Bekijk prijzen
Black+Decker BDCJS18N-XJ Black+Decker BDCJS18N-XJ
Beste accu decoupeerzaag
2500 bpm T-schacht U-schacht 95,5 dB Bekijk prijzen
Makita decoupeerzaag Makita decoupeerzaag
Beste professionele decoupeerzaag
800 – 2800 bpm T-schacht 84 dB Bekijk prijzen
Bosch PST 1000 PEL Bosch PST 1000 PEL
Beste semi professionele decoupeerzaag
500 – 3100 bpm T-schacht 86 dB Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 4 februari 2023
Bosch PST 900 PEL Bekijk prijzen
Variabele snelheid: 500 – 3100 bpm
Zaagbladen: T-schacht
Geluidsniveau: 86 dB
Hierom zijn we fan:
Variabele snelheid - Ingebouwde verlichting - Blaasfunctie - Meegeleverde koffer
Let hierop:
Constante elektronica - Lasergeleider

Laten we beginnen met de beste decoupeerzaag van 2022, de Bosch PST 900 PEL. Het grootste voordeel van deze variabele snelheid is dat je de zaagsnelheid is dat je deze kunt afstemmen op het materiaal dat je gaat zagen:

 • Hardhout: Lage snelheid
 • Staal: Lage snelheid
 • Vezelplaat: Hogere snelheid
 • Triplex: Hogere snelheid

Extra functionaliteiten

Daarnaast beschikt de decoupeerzaag over verschillende functionaliteiten. Dit begint met de ingebouwde verlichting, waardoor je goed zicht krijgt op het werkstuk. Helaas wordt dit niet gedaan met een lasergeleider, dus hier moet je wel rekening mee houden. De kans op een scheve lijn is hierdoor wat groter.

Daarnaast is er een geïntegreerde blaasfunctie, die ervoor zorgt dat de zaaglijn schoon blijft. Tijdens het zagen wordt hierdoor het zicht op het project niet belemmerd. Daarnaast zorgt dit ervoor dat je ook genoeg verlichting hebt op je project als je op minder goed verlichte plekken aan de slag gaat.

Wat hier helaas wel ontbreekt is de constante elektronica. Hierdoor kan het toerental bij zware klussen wel wat gaan afnemen. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om gecontroleerd en gelijkmatig te zagen. Zodra het toerental namelijk wat minder wordt, kan dit ervoor zorgen dat het minder gecontroleerd gaat.

Meegeleverde koffer

Het laatste grote voordeel van deze decoupeerzaag is dat er een koffer wordt meegeleverd. De decoupeerzaag kun je hierdoor een stuk veiliger opbergen. Daarnaast blijft de decoupeerzaag hierdoor ook vrij van stof. Het maakt de decoupeerzaag geschikt voor de doe het zelver en de af-en-toe klusser.

De beste decoupeerzaag van 2022 vanwege de verlichting, de meegeleverde koffer en het variabele toerental!

Bosch PST 650 Bekijk prijzen
Zaagbladen: T-schacht
Variabele snelheid: 3100 bpm
Geluidsniveau: 88 dB
Hierom zijn we fan:
Lichtgewicht - Zaagblad wisselen - Blaasfunctie - Koffer
Let hierop:
Zaagsnelheid aanpassen - Ingebouwde verlichting

De best geteste decoupeerzaag van 2022 is de Bosch PST 650. Dit komt allereerst door het lichte gewicht van de decoupeerzaag. Met een gewicht van maar 1,6 kilogram kun je deze gemakkelijk op moeilijk hanteerbare plekken gebruiken. Let er daarbij wel op dat de decoupeerzaag op netstroom werkt.

Doe het zelver

Voor de doe het zelver is het een ideale decoupeerzaag. Dit komt onder meer doordat het zaagblad enorm eenvoudig kunt wisselen. In tegenstelling tot de zwaardere decoupeerzagen kun je dit zonder gereedschap doen. Dit maakt het enorm gemakkelijk voor de nieuwere klussers.

Het grote voordeel is dat je de decoupeerzaag kunt opbergen in de meegeleverde koffer. Naast deze meegeleverde koffer krijg je natuurlijk ook in het pakket de:

 • Decoupeerzaag voor hout
 • Handleiding
 • De decoupeerzaag zelf

Het zagen

Bij het zagen van de verschillende materialen hebben we gezien dat de blaasfunctie enorm helpt. Hierdoor blijft de zaaglijn schoon, waardoor je door het zagen niet belemmerd wordt. Door een duidelijk zicht op de zaaglijn is het gemakkelijker om rechte lijnen te zagen.

Helaas is het niet mogelijk om de zaagsnelheid aan te passen. Dit is in tegenstelling tot de andere decoupeerzagen wel een nadeel. Hierdoor werk je bij deze decoupeerzaag dus altijd met dezelfde snelheid, wat het een minder geschikte decoupeerzaag maakt voor het zagen van zachtere materialen.

De ingebouwde verlichting ontbreekt bij deze decoupeerzaag helaas. Hierdoor heb je dus ook minder zicht op de zaaglijn op de donkere plekken. Het is natuurlijk ook niet raar dat deze functie ontbreekt, aangezien de prijs van de decoupeerzaag niet te vergelijken is met andere decoupeerzagen.

De beste decoupeerzaag van 2022 vanwege de meegeleverde koffer, de blaasfunctie en het lichte gewicht!

Black+Decker BDCJS18N-XJ Bekijk prijzen
Zaagbladen: T-schacht U-schacht
Variabele snelheid: 2500 bpm
Geluidsniveau: 95,5 dB
Hierom zijn we fan:
Accu decoupeerzaag - Variabele snelheid - Zaagblad wisselen - Pendelfunctie
Let hierop:
Zaagdiepte - Geluidsniveau

Laten we beginnen met het grote voordeel van deze goede decoupeerzaag. Dat is namelijk het feit dat er gebruik gemaakt is van een accu. Hierdoor heb je veel meer bewegingsvrijheid ten opzichte van verschillende andere decoupeerzagen in deze review. Let er wel op dat je maar één accu meegeleverd krijgt, dus die moet je wel altijd opladen.

Variabel toerental

Je kunt het variabele toerental gebruiken om de snelheid af te stemmen op het materiaal dat je gaat zagen Dit is vooral nodig als je bijvoorbeeld verschillende materialen wil gaan zagen. Voor zachtere materialen is namelijk een lagere snelheid nodig, terwijl een hogere snelheid geschikt is voor de hardere materialen.

Let er daarbij wel op dat de maximale zaagdiepte van deze decoupeerzaag met maar 55 millimeter aan de lage kant is. Dit is de maximale zaagdiepte voor hout, terwijl de zaagdiepte voor metaal maximaal 8 millimeter is. Hier moet je dus wel rekening mee houden bij het klussen in de tuin.

Het wisselen van het zaagblad is enorm gemakkelijk, aangezien er gebruik gemaakt wordt van een gereedschapsloos klemsysteem. Hierdoor kun je gemakkelijker van zaagblad wisselen bij deze Black+Decker BDCJS18N-XJ en dit maakt het ook een van de beste decoupeerzagen van 2022.

Pendelfunctie

Een laatste voordeel van deze decoupeerzaag. Doordat er gebruik gemaakt wordt van drie verschillende pendelstanden, kun je meerdere materialen bewerken. Zo kun je met deze decoupeerzaag niet allen verstek zagen, maar kun je ook de volgende oppervlakten zagen:

 • Hard Hout/Hout
 • Kunststoffen
 • Laminaat
 • MDF
 • Metaal

Helaas hebben we nog wel een laatste nadeel dat we willen vermelden. Dat is namelijk het feit dat dit een erg luide decoupeerzaag is. Met een geluidsniveau van 95,5 decibel is het zeker aan te raden om oordoppen, eventueel oordoppen op maat, te gebruiken als je gaat klussen.

De beste decoupeerzaag van 2022 die je door de accu altijd en overal kunt gebruiken!

Makita decoupeerzaag Bekijk prijzen
Zaagbladen: T-schacht
Variabele snelheid: 800 – 2800 bpm
Geluidsniveau: 84 dB
Hierom zijn we fan:
Meegeleverde zaagbladen - Ingebouwde verlichting - Variabele snelheid - Wattage
Let hierop:
Gewicht - Prijs

Een van de grote voordelen van deze Makita 4350FCTJ is de ingebouwde verlichting die gebruikt is. Zo kun je ook op minder verlichtte plekken zagen. De beugelgreep decoupeerzaag die gebruikt is zorgt ervoor dat je een stevige grip hebt en nauwkeurige zaagsneden kunt maken.

We zien daarbij wel dat het gewicht met maar liefst 2,6 kilogram een stuk hoger ligt dan bij de andere soorten decoupeerzagen. Ondanks dat je deze dus voor de zwaardere zaagklussen kunt gebruiken, kan het wel moeilijker zijn om deze voor een lange periode te hanteren.

Krachtige decoupeerzaag

Door de wattage van maar liefst 720 Watt is deze decoupeerzaag zeer geschikt voor zware zaagklussen. De krachtige motor heeft de mogelijkheid om tot wel 2800 bpm te bereiken. Je hebt daarbij minimaal 600 Watt nodig om een decoupeerzaag te gebruiken voor zware klussen.

Bij deze decoupeerzaag kun je de snelheid variabel instellen. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om de materialen op een juiste manier te zagen. Door de snelheid namelijk aan te passen, krijg je een mooiere zaaglijn en gaat het hout of het materiaal minder splinteren.

Beste decoupeerzagen

Een van de redenen dat dit de beste koop decoupeerzaag is, is dat je extra zaagbladen krijgt meegeleverd. Hieronder hebben we daarom een lijstje met de drie verschillende zaagbladen die worden meegeleverd, waarbij je van elke variant twee stuks geleverd krijgt:

 • Decoupeerzaagblad B10
 • Decoupeerzaagblad B22
 • Decoupeerzaagblad B13

Doordat er naast de zaagbladen ook nog een anti splinterplaat, een glijplaat, inbussleutel en handige opbergkoffer worden meegeleverd, is de prijs van deze decoupeerzaag wel een stuk hoger. Het is daarmee de duurste decoupeerzaag in deze review.

De beste professionele decoupeerzaag vanwege de meegeleverde zaagbladen en de hoge wattage!

Bosch PST 1000 PEL Bekijk prijzen
Zaagbladen: T-schacht
Variabele snelheid: 500 – 3100 bpm
Geluidsniveau: 86 dB
Hierom zijn we fan:
Blaasfunctie - Zaagbladen - Ingebouwde verlichting - T handgreep decoupeerzaag
Let hierop:
Constante elektronica - Anti vibratie technologie

Na het testen van deze Bosch PST 1000 PEL decoupeerzaag hebben we ervaren dat de ingebouwde blaasfunctie een van de grote voordelen ten opzichte van de meeste decoupeerzagen is. Met deze decoupeerzaag kun je hierdoor een schone zaaglijn houden, zodat je tijdens het zagen niet belemmerd wordt. Daarnaast zorgt de ingebouwde verlichting voor een vrij zicht.

Bosch PST 18 LI

Een van de belangrijke concurrenten van deze decoupeerzaag is de compacte decoupeerzaag SCHT PST 18 LI. Ten opzichte van die decoupeerzaag heeft deze een diepere zaagcapaciteit en een hoger wattage. Dit maakt het ook een betere decoupeerzaag.

We zien daarbij dat je bij beide decoupeerzagen meerdere zaagbladen geleverd krijgt. Je krijgt namelijk een zaagbladset van 5 zaagbladen. Hierdoor kun je direct aan de slag als de decoupeerzaag geleverd wordt. De decoupeerzaag gebruik je vanwege deze zaagbladen ook voor allerlei klussen. Naast de zaagbladen krijg je ook nog:

 • Glijvoet
 • Parallelgeleider
 • Antisplinterplaatje
 • Kunststof koffer

T Handgreep

De stevige handgreep zorgt ervoor dat de fanatieke klusser mooie strakke lijnen kan zagen. Het gewicht van 2,3 kilogram zorgt er wel voor dat de decoupeerzaag wat zwaarder is dan de andere modellen. Ben je echter bekend met de apparatuur van Bosch, bijvoorbeeld vanwege een accuboormachine of schuurmachine, dan weet je echter dat je een product van hoge kwaliteit koopt.

Ondanks dat de handgreep zorgt voor een stevige grip, ontbreekt wel de anti vibratie technologie. Hierdoor kan het op den duur wat zwaarder worden voor polsen, schouders en ellebogen. Dit komt door de trillingen van de decoupeerzaag.

Helaas zien we ook dat er geen sprake is van een constant toerental bij zwaardere zaagklussen. Dit komt omdat de constante elektronica ontbreekt. Gebruik je de decoupeerzaag langer, dan kan het zijn dat na verloop van tijd het vermogen deels wegvalt.

De beste semi professionele decoupeerzaag vanwege de ingebouwde verlichting, de blaasfunctie en de meegeleverde zaagbladen!

Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.