Beste digitale camera 2022

Laatste ge-update in door Jasper

Tegenwoordig leggen we het liefst alles vast. Foto's en video's van onze kinderen, vakantiefoto's, avondjes uit met vrienden en ga zo maar door. Hoewel een camera van een smartphone goed werkt, kan deze natuurlijk niet op tegen foto's van een compact camera, digitale camera of zelfs systeemcamera. Hieronder gaan we daarom kijken naar de beste digitale camera's van 2022.

We hebben deze producten vergeleken op basis van de autofocus, het aantal megapixels, de aanwezigheid van een scherm, de maximale grootte van de geheugenkaart en natuurlijk de prijs. Daar is de Canon EOS M50 Mark II als beste camera van 2022 naar voren gekomen. Toch zijn ook de andere camera's zeker het bekijken waard!

Canon EOS M50 Mark II Bekijk prijzen
Autofocus: Ja
Megapixels: 24,1 MP
Scherm: 3 inch Kantelbaar Touch Screen
Geheugenkaart: 512 GB
Hierom zijn we fan:
Starterkit
Grote lens
Kantelbaar scherm
Wifi & Bluetooth
Let hierop:
Stof- en spatwater
GPS

Laten we beginnen met de beste digitale camera van 2022, de Canon EOS M50 Mark II. Het grote voordeel van deze camera is dat je een complete starterkit meegeleverd krijgt, met daarin onder meer:

 • Schoudertas met draagriem
 • SD kaart van 16 GB
 • Lensdoppen en bodydop
 • Voedingskabel met acculader

Fysieke kenmerken

Het eerste belangrijke kenmerk is de lens die is meegeleverd. Doordat het een 14-454 mm lens is, kun je enorm brede beelden vastleggen. Denk daarbij aan natuurfoto's of foto's met veel familieleden erop. Het prima zoombereik zorgt ervoor dat je de dieren in de natuur ook dichterbij kunt halen.

Het kantelbare scherm van maar liefst 3 inch geeft je de keuze om de elektronische zoeker of het scherm te gebruiken. Doordat je het scherm 180 graden kunt draaien, kun je het zelfs als een vlogcamera gebruiken.

Een minpunt vinden we wel dat de camera niet stof- en spatwaterdicht is. Hiervoor ontbreken namelijk de afdichtingen. Let hier goed voor op als je bijvoorbeeld in het wild in Zuid-Afrika of met dauw gaat fotograferen. In dat geval kan de camera beschadigd raken.

Connectiviteit

Kijken we naar de connectiviteit, dan kunnen we zowel een voor- als nadeel benoemen. Je hebt bij deze Canon EOS camera de mogelijkheid om foto's en video's op je smartphone te zetten door middel van zowel bluetooth als Wifi.

Helaas zien we wel dat de GPS-functionaliteit ontbreekt. Hierdoor is het niet mogelijk om je locatie bij de foto's en video's op te slaan. Dit is ideaal als je op een wereldkaart wilt zien welke foto's waar gemaakt zijn.

De beste digitale camera van 2022 vanwege de grote lens, de connectiviteit en het aantal meegeleverde accessoires!

Verkrijgbaar bij:
Panasonic Lumix DC-FZ82 Bekijk prijzen
Autofocus: Ja
Megapixels: 18,1 MP
Scherm: 3 inch
Geheugenkaart: 256 GB
Hierom zijn we fan:
Optische zoom
Ruime beeldhoek
Post Focus functie
Accessoireschoen
Let hierop:
Kantelbaar scherm
Accu

Ons testpanel heeft allerlei verschillende tests uitgevoerd, waarbij de Panasonic Lumix DC-FZ82 als beste uit de test is gekomen. Dit komt onder meer door de optische zoom van het apparaat, waar je tot wel 60 keer optische zoom en 120 keer digitale zoom hebt. Dit is enorm veel in vergelijking met bijvoorbeeld de Sony ZV-1 Vlog met 2,7 keer optische zoom en 11 keer digitale zoom

Geweldige camera

Deze geweldige camera heeft een zeer ruime beeldhoek, waarmee je een groot deel van de omgeving vast kunt leggen. Ook als je met grote groepen op de foto gaat of een brede natuurfoto wilt maken, is dat geen enkel probleem.

Met de Post Focus functie kun je achteraf aangeven waar je wilt dat de camera scherpstelt. Zo kun je eerst de foto maken en achteraf pas aangeven welk object je scherper in beeld wilt hebben. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de concurrentie.

Helaas zouden we wel adviseren om een tweede accu aan te schaffen bij deze camera. Zeker als je veel in de natuur gaat fotograferen of de camera mee wilt nemen op safari is het aan te raden om een extra accu aan te schaffen.

Bij deze camera is het daarnaast nog mogelijk om een accessoireschoen te gebruiken. Dat wil zeggen dat je verschillende accessoires kunt aansluiten, waaronder microfoons, videolampen of flitsers.

Het scherm

Kijken we naar het scherm, dan kunnen we de volgende kenmerken onderscheiden:

 • 3 inch scherm
 • Geen kantelbaar scherm
 • Geen Touch screen

Vooral deze laatste functionaliteit zien we als een nadeel. In een tijd waarbij vrijwel iedereen gewend is aan het Touch screen van een smartphone, is dit een aspect dat eigenlijk niet mag ontbreken.

De beste geteste camera van 2022 vanwege de 60x optische zoom, de post focus functie en de brede beeldhoek die mogelijk is.

Nikon Z FC Kit w/ DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR Bekijk prijzen
Autofocus: Ja
Megapixels: 20,9 MP
Scherm: 3 inch Kantelbaar Touch Screen
Geheugenkaart: 256 GB
Hierom zijn we fan:
Veelzijdige lens
Camera instellingen
Z-vatting
APS-c sensor
Let hierop:
Ingebouwde flitser
Vast diafragma

Ben je op zoek naar een goede camera met een uitstekende beeldkwaliteit en prijs-kwaliteitverhouding, dan moet je deze Nikon Z FC met veelzijdige lens uitproberen. De 16-50 mm lens laat je namelijk zonder problemen portret-, landschaps- en architectuurfoto's maken!

Camera instellingen aanpassen

Waar je bij andere camera's vaak naar de instellingen moet om deze aan te passen, kun je dat bij deze camera eenvoudig doen door de drie knoppen aan de bovenkant van het apparaat te gebruiken. Hiermee pas je de volgende aspecten aan:

 • ISO-waarde
 • Sluitertijd
 • Belichting

Door de Z-vatting valt er veel licht in de camera, wat je vervolgens met de handmatige bediening zelf naar wens kunt afstellen. Ondanks dat je enorm veel instellingen kunt wijzigen en de camera er ouderwets uit ziet, is het een echte compact camera.

Let er bij deze camera wel op dat er geen ingebouwde flitser is gebruikt. Je moet dus zelf voor een flitser zorgen als je in het donker foto's wilt gaan maken. Dit is wel een nadeel ten opzichte van de andere camera's in deze review.

APS-c sensor

Hoewel de Nikon Z FC geen full frame camera is, beschikt deze wel over een APS-C sensor. Dat wil zeggen dat het beeld net wat ingezoomd is en niet iets kleiner is dan bij een full frame camera. Ondanks dat de prijs wat lager ligt, kun je nog steeds uitstekende foto's maken.

Helaas zien we daarbij wel dat er een vast diafragma gehanteerd wordt. Dat wil zeggen dat de lichtsterkte van de camera iets afneemt als je inzoomt. Hierdoor moet je de instellingen van de camera wederom aanpassen.

De digitale camera met de beste prijs-kwaliteitverhouding vanwege de veelzijdige lens, het eenvoudig aanpassen van de instellingen en de APS-c sensor.

Canon EOS 250D + EF-S 18-55mm IS STM Bekijk prijzen
Autofocus: Ja
Megapixels: 24,1 MP
Scherm: 3 inch Kantelbaar Touch Screen
Geheugenkaart: 256 GB
Hierom zijn we fan:
Compacte camera
Creative Assist
Eye AF
Connectiviteit
Let hierop:
Meegeleverde lens
Stof- en spatwaterdicht

Ben je een beginnend fotograaf en op zoek naar een goede camera, dan is de Canon EOS 250D een goede optie. Dit komt vooral doordat de camera enorm compact en erg licht van gewicht is, waardoor je deze bijvoorbeeld ook makkelijk mee op vakantie neemt. De specificaties zijn als volgt:

 • Gewicht: 449 gram
 • Hoogte: 9,26 centimeter
 • Diepte: 6,98 centimeter
 • Breedte: 12,24 centimeter

Technisch hoogstandje

Tegenwoordig maken vrijwel alle camera's gebruik van een CMOS sensor, een sensor die zorgt voor betere beeldkwaliteit ten opzichte van de CCD-sensor. Ook deze Canon camera maakt er gebruik van. Door het lichte gewicht, de mogelijkheid om video opname te maken en de snelle autofocus is dit een echte hybride camera die geschikt is voor vrijwel alle omstandigheden.

Met een APS-C sensor is het beeld net wat meer ingezoomd dan bij een full frame camera. Daarnaast is dit een grotere sensor dan bijvoorbeeld een Micro Four Thirds of een 1" sensor, waardoor het beeld minder ingezoomd is.

Daarnaast beschikt deze camera over Creative Assist én een virtuele gids. Zo wordt je geholpen bij het maken van de perfecte foto, ideaal voor beginnende fotografen. Ook is er de speciale Eye AF functionaliteit, waarmee je portretfoto's van hoge kwaliteit kunt maken.

Op het gebied van connectiviteit kun je de foto's op verschillende manieren op je laptop, iPhone of Android apparaat zetten:

 • USB-aansluiting
 • Wifi
 • Bluetooth
 • NFC

De verbeterpunten

Bij deze camera zijn er twee verbeterpunten die we nog willen vermelden. Allereerst krijg je standaard geen lens meegeleverd. Hoewel je wel gebruik kunt maken van verwisselbare lenzen, moet je deze dus wel apart aanschaffen. Hierdoor kan de totale prijs van de camera nog flink oplopen.

Let er daarnaast ook op dat de camera niet stof- en spatwaterdicht is. Neem je de camera mee naar de jungle, op safari of naar de woestijn, dan moet je deze goed beschermen of schade aan de camera te voorkomen.

De beste camera van 2022 voor beginnende fotografen vanwege de Creative Assist, connectiviteit en het lichte gewicht.

Sony Vlogcamera ZV-1 Bekijk prijzen
Autofocus: Ja
Megapixels: 20,1 MP
Scherm: 3 inch Kantelbaar Touch Screen
Geheugenkaart: 512 GB
Hierom zijn we fan:
Grote sensor
Product Showcase
Snelle autofocus
Scherm
Let hierop:
Bestendigheid
Accuduur

Ben je een echte vlogger en wil je beelden in de hoogste kwaliteit vastleggen, dan moet je de Sony ZV-1 Vlog hebben. Deze is speciaal gemaakt voor vloggers, mede vanwege de 1"grote sensor en de zogenaamde Product Showcase. Laten we eens naar deze speciaal voor vloggers gemaakte functie gaan kijken.

Product Showcase

Tijdens het opnemen van je video's zorgt de Product Showcase functie ervoor dat je camera direct scherpstelt als je een voorwerp voor de camera neerzet. Ideaal als je bijvoorbeeld door de winkel loopt, een review aan het schrijven bent of veel in beweging bent.

Hier helpt tevens de snelle autofocus bij. Door middel van gezichts- en oogherkenning kan de camera vrijwel direct scherpstellen op jouw gezicht of het gezicht van anderen. Dit is precies waar vloggers naar op zoek zijn, aangezien onscherpe beelden zorgen voor minder kijkers.

Ben je veel aan het vloggen, dan moet je er wel rekening mee houden dat je aan één accu waarschijnlijk niet voldoende gaat hebben, zeker als je het scherm veel gaat gebruiken. Deze vraagt namelijk veel stroom, waardoor we zouden aanraden om een extra accu aan te schaffen. Neem voor de zekerheid een powerbank mee om je lege accu weer op te laden!

Het scherm

Voor vloggers is het natuurlijk ook ideaal dat het scherm zowel kantelbaar is én dat deze beschikt over Touch Screen. Tijdens het maken van de opnames of tussen opnames door wil je snel van instellingen kunnen wijzigen. Het kantelbare scherm zorgt ervoor dat je jezelf kunt zien tijdens het opnemen.

Let er wel op dat je deze vlogcamera niet altijd kunt gebruiken, aangezien deze niet bestand is tegen:

 • Stof
 • Water
 • Vallen

De beste camera voor vloggers vanwege de Product Showcase, snelle autofocus en de grotere sensor.

Product Autofocus Megapixels Scherm Geheugenkaart
Canon EOS M50 Mark II Canon EOS M50 Mark II
Beste koop
24,1 MP 3 inch Kantelbaar Touch Screen 512 GB Bekijk prijzen
Panasonic Lumix DC-FZ82 Panasonic Lumix DC-FZ82
Best geteste
18,1 MP 3 inch 256 GB Bekijk prijzen
Nikon Z FC Kit w/ DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR Nikon Z FC Kit w/ DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR
Beste prijs kwaliteit verhouding
20,9 MP 3 inch Kantelbaar Touch Screen 256 GB Bekijk prijzen
Canon EOS 250D + EF-S 18-55mm IS STM Canon EOS 250D + EF-S 18-55mm IS STM
Beste koop voor beginners
24,1 MP 3 inch Kantelbaar Touch Screen 256 GB Bekijk prijzen
Sony Vlogcamera ZV-1 Sony Vlogcamera ZV-1
Beste compact digitale camera
20,1 MP 3 inch Kantelbaar Touch Screen 512 GB Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 4 februari 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit