Beste digitale piano 2022

Laatste ge-update in door Jan Minno

De allereerste piano zag het levenslicht rond het jaar 1700, en sinds die tijd spelen miljoenen mensen over de hele wereld op dit instrument. Niet elk huis is echter geschikt voor een zware, akoestische piano, die bovendien behoorlijk aan de prijs kan zijn.

Dit kan opgevangen worden door het aanschaffen een digitale variant. Dergelijke moderne digitale piano’s lijken veel op het akoestische origineel: het aantal toetsen is hetzelfde en ook in de bediening zit vrijwel geen verschil. De meeste digitale piano’s hebben tegenwoordig bovendien een uitstekend geluid, dus ook qua sound kan de doorsnee pianospeler prima vooruit met een digitale versie.

De afgelopen tijd hebben we ons wat verder verdiept in de wereld van de beste digitale piano’s. Na uitgebreid testen zijn we daarbij uiteindelijk gekomen tot de 5 beste digitale piano’s. Als je nog een beginnende speler bent, is onze tip de Korg B2N. Lees snel verder voor de redenen waarom, en welke andere digitale piano’s onze tests goed hebben doorstaan.

Beste piano voor beginners
Korg B2N
Bol.com
Korg B2N
Best piano voor gevorderden
Casio PX-S3100
Coolblue
Casio PX-S3100
Beste betaalbare piano
Yamaha P-45
Bol.com
Yamaha P-45
Korg B2N Bekijk prijzen
Gewogen toetsen: Nee
MIDI-aansluiting: -
Koptelefoonaansluiting: 1 (3,5 mm)
Maximale polyfonie: 120
Hierom zijn we fan:
De Korg heeft lichte toetsen, waardoor je als beginnende pianospeler niet hard hoeft te drukken en de overstap vanaf een keyboard makkelijker is
Het apparaat heeft ingebouwde speakers, zodat je daar niet speciaal voor naar de winkel hoeft
Keuze uit het geluid van liefst 12 instrumenten, zodat je verschillende sounds uit kunt proberen
Lichtgewicht piano, waardoor deze makkelijk te verplaatsen is
Let hierop:
De lichte toetsen maken een volgende overstap naar een echte piano wat zwaarder, het afwisselend spelen tussen deze twee kan daardoor ook lastig zijn
Het apparaat heeft geen MIDI-ingang of -uitgang, zodat je de piano bijvoorbeeld niet kunt koppelen aan je computer

Alle begin is moeilijk, maar piano leren spelen op de Korg B2N maakt het leven wel wat makkelijker. Deze lichtgewicht piano van amper 9 kilo sleep je overal mee naar toe; speel bijvoorbeeld thuis op je eettafel, op je bureau in je slaapkamer of zelfs op vakantie op je campingtafel.

Ideale instapper

Deze digitale piano is niet alleen makkelijk te verplaatsen, maar heeft bovendien lichte toetsen waardoor de overstap vanaf bijvoorbeeld een keyboard simpel en natuurlijk aanvoelt. Maar pas op: als je dan weer overstapt naar een echte akoestische piano, of tussen beide switcht, kunnen de toetsen van de Korg weer wat te licht aanvoelen. Zelf vond ik dit niet een groot nadeel, maar een vriend die wat meer ervaren is, had hier duidelijk wat meer moeite mee.

Een digitale piano met beperkte extra’s

De Korg mag dan wel een instapmodel zijn, toch is de fabrikant niet vergeten de nodige extra’s in het model te stoppen. Zo kun je ‘gewoon’ je koptelefoon inpluggen en kun je uitgebreid experimenteren met de presets waar liefst 12 instrumenten onder zitten. Let op: een tweede koptelefoonaansluiting of een MIDI-uitgang heeft deze digitale piano dan weer niet.

Ideaal instapmodel voor de enthousiaste beginnende pianist!

Casio PX-S3100 Bekijk prijzen
Gewogen toetsen: Ja
MIDI-aansluiting: 2
Koptelefoonaansluiting: 2 (3,5 mm)
Maximale polyfonie: 192
Hierom zijn we fan:
De presets in deze Casio zijn ongekend: 700 tonen en 200 ritmes, waardoor je al snel meer gecompliceerde muziekstukken kunt (leren) spelen
Door de zwaardere aanslag middels een gewogen hamersysteem heb je het gevoel op een echte akoestische piano te spelen
Middels bluetooth kun je je smartphone aan de piano koppelen, en zo met je favoriete muziek meespelen
Het apparaat heeft een tweetal MIDI-ingangen, zodat je jouw muziek makkelijk van en naar je computer of een ander instrument kunt sturen.
Let hierop:
Er wordt geen onderstel bij de digitale piano geleverd, dus die moet je al in huis hebben of nog apart aanschaffen (of op een tafel spelen)
Er zitten geen octaafknoppen op het toestel, zodat je niet met een simpele druk op de toets het octaaf hoger of lager kunt zetten

Als meer gevorderd pianist is de Casio PX-S3100 allicht een betere optie dan de Korg B2N. Deze geweldige digitale piano heeft een uitstekende geluidskwaliteit en door de zware toetsen voel je alsof je een echte piano aan het bespelen bent. Omdat de toetsen gewogen zijn, heeft je toetsaanslag direct invloed op het geluidsniveau van de toon die je speelt.

Casio levert altijd kwaliteit

Het merk Casio heeft verschillende modellen geavanceerde digitale piano's op de markt gebracht, en de PX-S3100 is van hen denkelijk mijn favoriet. Met de bekende 88 witte en zwarte toetsen kun je de muziek op deze piano echt mooi laten klinken, of het nu alleen voor jezelf is of je jouw kunsten aan een groot publiek wilt laten horen.

Met je computer verbinden

Door de MIDI-ingangen is het bovendien mogelijk om op simpele wijze deze digitale piano met je computer of andere instrumenten te verbinden. Als ik het kan, kun jij het ook. Eigenlijk kan ik op deze digitale piano niet veel inbrengen. Dat de Casio (zoals zovele digitale piano’s) niet met een eigen onderstel komt, is zowat het enige. Voor de rest niets dan lof.

Een digitale vriend voor het leven!

Verkrijgbaar bij:
Casio AP-270 Bekijk prijzen
Gewogen toetsen: Ja
MIDI-aansluiting: -
Koptelefoonaansluiting: 2 (6,3 mm)
Maximale polyfonie: 192
Hierom zijn we fan:
Deze Casio heeft drie pedalen waardoor je met je voeten de juiste tonen kunt accentueren en verlengen
De toetsen zijn gewogen middels een hamertechniek, zodat het net is alsof je op een echte piano of vleugel speelt
De piano heeft ingebouwde luidsprekers, zodat het geluid daadwerkelijk uit de digitale piano zelf komt en je geen externe speakers hoeft aan te schaffen
Speciale in te stellen duo mode, waardoor je samen met een vriend of familielid kunt spelen
Let hierop:
Geen in- of uitgang voor MIDI, waardoor je deze Casio niet zomaar kunt koppelen aan hardware als een computer of synthesizer
De koptelefooningang is 6,3 mm, dus je hebt daarvoor misschien een adapter nodig

Als we het over kwalitatieve digitale piano's hebben, is de Casio AP-270 een uitstekende keuze. Deze wordt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Yamaha P-125, geleverd als een staande piano in een complete uitvoering. Met een hoogte van 82 centimeter en een gewicht van 36,6 kilo, is het wel zaak ruimte voor deze digitale piano te vinden. Als je dat eenmaal hebt gevonden, heb je een nieuw interieurstuk en piano tegelijk!

Een lust om op te spelen

Ik zal zeker niet pretenderen de beste pianospeler ter wereld te zijn, maar toen ik me eenmaal achter de Casio had geïnstalleerd, voelde ik me wel zo. Het instrument ziet er prachtig uit, en onder de wat digitale piano’s onder de 1000 euro is dit een echte topper. Bij de gepersonaliseerde instellingen was er zelfs de optie tot een duo mode, waardoor ik samen met een vriend een deuntje kon spelen. Geweldig!

Groot formaat koptelefoonaansluiting

Dan toch een klein puntje van kritiek. De koptelefoonaansluiting van deze geweldige digitale piano is niet het tegenwoordig gangbare kleine formaat van 3,5 mm, maar een grotere ingang van 6,3 mm. Hierdoor moest ik een extra adaptertje plaatsen. Nu had ik deze wel in huis, maar dat zal niet voor iedereen gelden. Dit soort kleinigheden daargelaten, is dit een prachtige digitale piano. Dus: plug je koptelefoon in en spelen maar!

Een geweldig instrument en toevoeging aan je interieur in één!

Yamaha P-125 Bekijk prijzen
Gewogen toetsen: Ja
MIDI-aansluiting: -
Koptelefoonaansluiting: 1 (6,3 mm)
Maximale polyfonie: 192
Hierom zijn we fan:
Door het gewogen hamersysteem heb je het gevoel een echte piano te bespelen en niet een digitale variant
De ingebouwde speakers leveren het geluid naar alle kanten, zodat deze je hele kamer vullen met de muziek
Volop mogelijkheden met de presets, waardoor je uitgebreid kunt experimenteren met de samenstelling van de klanken
Met het meegeleverde pedaal kun je de tonen tijdens het spelen verlengen
Let hierop:
Er wordt geen onderstel meegeleverd, dus je zult moeten spelen op een tafel of bureau (of je moet een apart onderstel willen aanschaffen)
Om gebruik te kunnen maken van de Smart Pianist app, moet je hierop een abonnement afsluiten

De Yamaha P-125 wordt, in tegenstelling tot de Casio AP-270, zonder onderstel geleverd. Dat komt de mobiliteit van het apparaat zeker ten goede, maar je moet dan dus wel nog een ondergrond voor je digitale piano zien te vinden. Wel krijg je bij de P-125 een pedaal geleverd, om middels je voetenwerk de tonen te kunnen verlengen. Dit komt de sound van je spel zeker ten goede.

Een volwaardig product

Een digitale piano, dat is toch niet hetzelfde als een echte piano? Zo stond ik er een beetje in voordat ik me in deze wereld begaf, maar producten als deze Yamaha doen me daar toch aan twijfelen. Het geluid van deze digitale piano is dankzij de ingebouwde speakers zo goed, dat je echt het gevoel hebt een volwaardige piano te bespelen. Ook gevorderde pianisten kunnen dus hun ei kwijt op dit fijne product met een breed scala aan mogelijkheden.

Aansluitingen

Jammerlijk aan de Yamaha is wel dat er een MIDI-aansluiting ontbreekt. De piano heeft dan weer wel een wat ouderwetse USB-aansluiting waarmee je dus bijvoorbeeld je laptop kunt koppelen, maar het kost wat extra moeite. Ook de koptelefoonaansluiting zie ik persoonlijk liever in 3,5 formaat in plaats van 6,3 formaat, maar ook dit is met een adaptertje op te lossen. En dat is het ook echt waard, want qua geluid is deze Yamaha feitelijk onovertroffen.

Prachtig geluid uit deze geweldige piano van het topmerk Yamaha!

Yamaha P-45 Bekijk prijzen
Gewogen toetsen: Ja
MIDI-aansluiting: -
Koptelefoonaansluiting: 1 (6,3 mm)
Maximale polyfonie: 64
Hierom zijn we fan:
Zeer vriendelijk geprijsd, waardoor je voor relatief weinig toch een product van een topmerk aan kunt schaffen
Ingebouwde speakers, zodat het geluid direct uit de digitale piano zelf komt
Gewogen hamertechniek, zodat je het gevoel hebt een echte piano te bespelen
Deze Yamaha komt met een duo mode, zodat je met twee personen tegelijk kunt spelen
Let hierop:
Geen preset ritmes om je spel te begeleiden
De maximale polyfonie, het aantal tonen dat de piano tegelijkertijd weer kan geven, is met 64 voor een digitale piano relatief laag

Goedkoop is duurkoop, is een welbekend gezegde. De vriendelijk geprijsde Yamaha P-45 is wat mij betreft echter de uitzondering op deze regel. Door (soms best wel overbodige) extraatjes weg te laten, heeft Yamada het mogelijk gemaakt om ook met een wat smallere beurs aan dit topmerk plaats te kunnen nemen.

Geluid zoals het hoort

Aan de sound is gelukkig niet gesleuteld. De verschillende geluiden, of het nu hoge of lage tonen zijn, ze klinken vanuit de P-45 zoals ze bedoeld zijn. Wel is de Yamaha niet scheutig in de presets; je vindt hier bijvoorbeeld geen ritmes en ook maar een beperkt aantal voorgeprogrammeerde geluiden. De natuurlijke sound kan echter ook in je voordeel werken; mooi pianospel met pure vocalen in een goede microfoon is toch wanneer muziek op zijn mooist is.

Aansluitingen

Net als de Yamaha P-125 is ook de P-45 wat karig wat betreft aansluitingen in het apparaat. Ook hier geen MIDI maar een USB-aansluiting, en alleen een ingang voor een grote koptelefoon. Allemaal met adapters op te lossen, maar hier kan het merk echt nog stappen in maken.

Betaalbare optie van het topmerk Yamaha!

Product Gewogen toetsen MIDI-aansluiting Koptelefoonaansluiting Maximale polyfonie
Korg B2N Korg B2N
Beste piano voor beginners
- 1 (3,5 mm) 120 Bekijk prijzen
Casio PX-S3100 Casio PX-S3100
Best piano voor gevorderden
2 2 (3,5 mm) 192 Bekijk prijzen
Casio AP-270 Casio AP-270
Beste onder €1000
- 2 (6,3 mm) 192 Bekijk prijzen
Yamaha P-125 Yamaha P-125
Beste Yamaha piano
- 1 (6,3 mm) 192 Bekijk prijzen
Yamaha P-45 Yamaha P-45
Beste betaalbare piano
- 1 (6,3 mm) 64 Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: vrijdag 3 februari 2023
Door:
Jan Minno

Jan Minno studeerde Geschiedenis in Groningen, waar hij tevens in de nabije toekomst hoopt te promoveren. Intussen schreef en publiceerde hij een biografie én een zestal romans, waarvoor hij in 2022 onder andere de Simke Kloostermanprijs ontving voor beste Friestalige jeugdroman. Daarnaast werkt Jan Minno aan een onderwijsprogramma voor basisscholen op het gebied van geschiedonderwijs.