Snel! Nog even je blauwe spijkerbroek in de droger. Na dik anderhalf uur is het eindelijk zo ver: je broek is droog. Nou ja… Dat hoopte je. Tot je grote verbazing is de hartstikke nat en lopen de druppels via de broekspijp naar beneden. Dat was niet de bedoeling. Hoe kan dat nou, een droger die niet goed droogt?
In verloop van tijd kan een droger minder goed gaan functioneren. Dit heeft verschillende oorzaken, zoals…. Maar hoe los je het op? Lees snel onze 4 simpele stappen.
Je voorkomt veel problemen door regelmatig je droger schoon te maken. Vooral het pluisfilter is een onderdeel van een droger dat snel verzadigd raakt. Tijdens het drogen ontstaat er veel pluis van bijvoorbeeld je truien. Deze pluisjes worden opgevangen door het pluisfilter. Na een tijdje zit het filter vol. Nu kan er geen warme lucht meer naar de droogtrommel. De droger wordt niet meer warm nu.
Je kleding wordt niet droog wanneer er geen warmte in de droogtrommel kan komen. Maak daarom na elke wasbeurt het pluisfilter schoon. Ben je nog niet overtuigd? Het pluis uit de droger is licht ontvlambaar en vaak de oorzaak van een woningbrand. Nog een reden dus om het pluisfilter schoon te maken!
Het pluisfilter vind je vaak in de deur of in de deuropening van een droger. Dit kan per model verschillen. Daarom kun je voor de zekerheid in de handleiding van je wasdroger kijken. Heb je het filter gevonden? Dan kun je hem gemakkelijk optillen uit de droger en met de stofzuiger schoonmaken.
Een wasdroger staat vaak vol met allerlei pictogrammen en droogprogramma’s. Het is heel verleidelijk om het kortste programma te kiezen, zodat je snel af bent van je wasdag. Toch raden we je aan om het niet te doen. De verschillende programma’s zijn immers niet voor niets bedacht.
Je katoenen lakens, dikke wollen trui of je sneldrogende sportkleding: elke stof heeft een andere manier van drogen. De ene stof doet er bijvoorbeeld langer over dan de andere stof. Niet gek dus dat een droger verschillende droogprogramma’s aanbiedt. Kies daarom altijd voor het programma dat het best bij het type kleding past.
Toch nog een die ene trui in de droger? Laat dat voortaan maar achterwege. Dit kan precies één kledingstuk te veel zijn. De droger zit nu te vol. Hierdoor is het onmogelijk om de warme lucht tussen alle kledingstukken te krijgen.
Als je twijfelt of je droger te vol is, kun je hem beter twee keer aanzetten, anders loop je het risico dat je kleding nog vochtig is wanneer je het piepje van de droger hoort. Dan moet je hem nog een keer aanzetten… En dan duurt het helemaal nóg langer voordat alles droog is. Houd je daarom aan het maximale vulgewicht van de droger.
Drogers hebben veel opties en programma’s. De kans is groot dat je ze lang niet allemaal kent, dus maak kennis met de “extra droog” functie. Deze functie vind je op bijna elke droger. Soms staat het anders op de droger, zoals “Extra droog” of “kast droog”. Op andere apparaten voer je dit handmatig een droogtegraad in.
Let op: voordat je de “extra droog” optie gebruikt, moet je voor de zekerheid even de labels van de kleding checken of de kleding geschikt is voor intensief drogen, voordat je wollen trui in een kindermaat naar buiten komt. Tot slot moet je er rekening mee houden dat dit droogprogramma langer kan duren dan je gewend bent.
Geen paniek, je droger is niet zomaar kapot. Er zijn een aantal dingen die je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren om ervoor te zorgen dat je droger het weer perfect doet. Nog even alles op een rijtje:
Succes met het drogen van je was!
Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer